Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to mamy A014 pod Cobrę, w sobotę zmienię i zobaczymy czy duże różnice.

Panie WŁodku nie wiem czy pamiętał pan o tym termostacie jak coś proszę na priva.

No od wczoraj osobom, których miałem w kontaktach maila wysyłałem...

Jak byłem wczoraj po południu to się jeszcze testował w E-M, histereza CWU w nim działała.

Edytowane przez Jarecki79

Toker, przeczytaj uważnie wpisy. Kocioł Pitmana temp. zadane 60 oraz 45st.C osiąga

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=5197439&viewfull=1#post5197439

Trzeba było tylko zmienić stosunek podawania do pauzy, aby dać palnikowi większy power dla danego węgla. Natomiast ja bym chciał wiedzieć, co generuje aż tak wielkie zapotrzebowanie na moc....

toker

Tam są zrobione wyjścia z kotła na 1 1/4", natomiast na pompy jest 1".

Z hydraulicznego punktu widzenia jest to w zupełności wystarczające w układach pompowych dla tej mocy kotła.

nilsan

Witam. Faktycznie, masz rację. Po powiększeniu widać... Przepraszam. Pozdrawiam.

Toker, przeczytaj uważnie wpisy. Kocioł Pitmana temp. zadane 60 oraz 45st.C osiąga

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=5197439&viewfull=1#post5197439

Trzeba było tylko zmienić stosunek podawania do pauzy, aby dać palnikowi większy power dla danego węgla. Natomiast ja bym chciał wiedzieć, co generuje aż tak wielkie zapotrzebowanie na moc....

Witam. Wpisy czytałem, ale nic na myśl nie przychodzi. Na poszczególnych obiegach są zawory. Można byłoby kolejno zakręcać na jakis czas i zobaczyć jak zachowa się kocioł. Czy nie jest tak nieraz, że drobiazg jest najtrudniejszy w zlokalizowaniu ? Pozdrawiam.

T... Natomiast ja bym chciał wiedzieć, co generuje aż tak wielkie zapotrzebowanie na moc....

Było by łatwiej coś powiedzieć gdyby znane były również temperatury na powrotach z poszczególnych obiegów. Może ten nowy zakład ma w sobie tyle wody, że głowa mała, albo jest spaprany preizolat (zawilgocony) i powoduje duże straty przesyłowe.

nilsan

Witam. Wpisy czytałem, ale nic na myśl nie przychodzi. Na poszczególnych obiegach są zawory. Można byłoby kolejno zakręcać na jakis czas i zobaczyć jak zachowa się kocioł. Czy nie jest tak nieraz, że drobiazg jest najtrudniejszy w zlokalizowaniu ? Pozdrawiam.

.... a może sterownik coś nie tak... może od nowa wgrać program ? Pozdrawiam

Czy nie jest tak nieraz, że drobiazg jest najtrudniejszy w zlokalizowaniu ? Pozdrawiam.

Jakoś tak zawsze jest, że diabeł tkwi w szczegółach. :)

Jak sterownik nie tak, jak osiągnął zadane temperatury? Szukać dalej, spróbować z podłączeniem pod gniazdo C.O. a nie zasilać z wyjścia CWU drugi dom. Gdzieś się musi przyczynę zlokalizować. Może jest tak, jak pisze Nilsan w tym nowym budynku... :(

Coś miłego na wieczór:

http://www.joemonster.org/filmy/41868/MandM_s_Brazowa_pani

Panowie bardzo mnie cieszy, że rozgorzała taka dyskusja. Będę sprawdzał wszystkie możliwości jakie mi podsuniecie. Mam nadzieję, że przy tylu podpowiedziach uda się znaleźć przyczynę.

Na początek pomierzę temp wyjścia i powrotu. Ale nie na podstawie czujników lub zegara ale wykombinuję jakieś dokładne urządzenie pomiarowe.

P.

Wróciłem po kilku dniach do domu, do podajnika rodzina załadowała mieszankę groszku z miałem ale raczej groszku dużo więcej chyba ok. 1:4 albo 1:5 sami nie wiedzą tak na oko dali.

- opał się nie zawiesza w koszu, to już sukces,

kopiec trochę dziwnie wygląda wydaje mi się za duży (na zdjęciach nie widać ale pełny jest żaru) trochę spieków i chyba trochę nie dopalonego węgla (i to chyba gorsze). dmuchawa 7% do 85% ślimak 8s do 30s zadana temp. 50c dobija chyba bez trudu sprawność 50%-60%

Skoro powiedzmy 1:4 się nie wiesza w podajniku to może jutro spróbuje 1:1 wymieszać

Jakie proponujecie ustawienia? ( Jarecki co myślisz? )

teraz już wydłużyłem pauzę do 35s na efekt jeszcze czekam

Zmiana rozmiaru100_4439.jpg

Zmiana rozmiaru100_4441.jpg

Zmiana rozmiaru100_4443.jpg

Zmiana rozmiaru100_4442.jpg

Zmiana rozmiaru100_4438.jpg

PITMAN wydaje mia się że zawór mieszający na początek powinieneś przymknąć jeżeli są takie straty ciepła (a są skoro tyle opału się spala) i moim zdaniem pompa zasilająca na zakład lepiej by było żeby była założona na powrocie (pomijając taki plus że chodzi wtedy na chłodniejszej wodzie) . Nie znam się na tym specjalnie ale popatrzcie na zdjęcie czy ta pompa "B" nie zasysa również wody z powrotu poprzez zawór mieszający i chłodzi zasilanie zakładu. Albo zawór mieszający dać nad pompą.

280m, całkiem możliwe, że miał, który kupiłeś ma więcej kalorii od tego tańszego groszku.

Z ostatnich badań w labo okazało się, że miał, który przywieźliśmy do testów miał 26500kJ/kg

Wymieszaj to początkowo w proporcji ok.30%miału na 70%groszku.

Pewnie lekko rozciągnąć trzeba pauzy, skoro masz wrażenie,że nie dopala. Dodaj mu ze 4sekundy.... do czasu pauzy dla 100%mocy

Wyniki palenia mieszanką miał ekogroszek stosunek 1:1 metoda zasypu pół wiadra groszku do zasobnika pół wiadra miału w miarę wyrównując na płasko w zasobniku czyli taki przekładaniec można by powiedzieć.

Co ważne nie zawiesza się opał

pauza 40s podawanie 8s osiąga zadaną 50c przy sprawności od 40% do 70% przy podbijaniu do zadanej 50c\ dmuchawa 7% do 90%

i co cieszy popiół mało szlaki dużo popiołu w proszku

Ogólnie jestem zadowolony z wyników

Kopiec jest trochę duży i ma po odgarnięciu popiołu chyba za dużo żaru widać to na drugim zięciu palnika

może by jeszcze zwiększyć pauzę?

Zmiana rozmiaru100_4451.jpg

Zmiana rozmiaru100_4452.jpg

Zmiana rozmiaru100_4450.jpg

Zmiana rozmiaru100_4449.jpg

Zmiana rozmiaru100_4447.jpg

ostatnio byłem zmuszony kupić kilka worów ekogroszku z nowego źródła - obecny dostawca chwilowo nie miał. Eko przy zakupie wyglądał bardzo zachęcająco tzn. luzem składowany na hali suchutki jak pieprz po pierwszym dniu palenia powstały potężne spieki wielkości pomarańcza albo i lepiej. Jakie proponujecie ustawienia na ograniczenie spieków?? Dodatkowo pochwale JARET PLUS miałem też 3 woreczki rewelacyjnie sie spala popiół jak z papierosa ale cena dobija na moim terenie 1100 zł za tone.