Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

przepraszam raczej na trzecim zdjęciu widać jak odgarnąłem popiół że jest chyba za duży jeszcze ten kopiec co myślisz Jarecki ?

Jak na palenie misku miału z groszkiem no name w stosunku 1:1 popiół wygląda nieźle.

Możesz jeszcze spróbować deko rozciągnąć, najwyżej wrócisz do tych danych wyjściowych, co masz obecnie.

ps. na wyświetlaczu możesz widzieć albo siłę nadmuchu albo %wykorzystania mocy, on sprawności nie pokazuje :)

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ostatnio byłem zmuszony kupić kilka worów ekogroszku z nowego źródła - obecny dostawca chwilowo nie miał. Eko przy zakupie wyglądał bardzo zachęcająco tzn. luzem składowany na hali suchutki jak pieprz po pierwszym dniu palenia powstały potężne spieki wielkości pomarańcza albo i lepiej. Jakie proponujecie ustawienia na ograniczenie spieków?? Dodatkowo pochwale JARET PLUS miałem też 3 woreczki rewelacyjnie sie spala popiół jak z papierosa ale cena dobija na moim terenie 1100 zł za tone.

Sam widzisz, że to kwestia opału.

Jak masz spiekający to można spróbować lżej w niego dmuchać, skoro obecnie w automacie mocno spieka.

Przydław mu zatem max. dmuchawy i ewentualnie lekko ujmij na wysokości kopca w menu korekcji lub w 3111 zwiększ pauzę dla 100%mocy

Wgrałeś sobie świeższy soft?

Przypuszczam, że dostałeś z 9.37, ściągnij do Pumy 9.39, bo w tym z siódemką były jakieś błędy.

właśnie wgrałem obecne ustawienia od godziny to:

pauza 31podawania 4 sekundy

nadmuch 72 x 5

zasłona ok. 1 cm

CO 47 trzyma 49

CWU 43 trzyma 42

i spieki już puki co mniejsze

zobaczymy co dalej będzie

a jak zmienić logo w pumie bo mam tam jakieś elektro-miz?

i czy w związku z modulacją pomp powinna być równica 5stopni pomiędzy CO a CWU, czyli np. CO47 CWU 42??

280m, na maila wysłałem logo do Cobry

W Cobrze jest inna procedura przeładowania nowego logo jak w Pumie.

Do wgrania do Cobry logo należy:

1. Trzymać środkowy guzik w Cobrze

2. Dopiero podłączyć kabel USB

Otworzy się wówczas druga partycja dysku właśnie z logo.

Stare skasować, wgrać nowe. Nazwa pliku musi być "logo" i zdjęcie dokładnie tak obrócone, jak wysłałem.

Niestety próba z mieszanką miał ekogroszek 1:1 nie do końca okazały się sukcesem.

Opał się wczoraj zawiesił, ale po lekkim udrożnieniu było już ok.

Nie wiem czy nie lepiej będzie zamiast robić "przekładańca" w zasobniku to wsypywać po pół wiadra albo 1/3 wiadra na zmianę do zasobnika i trochę mieszać ręcznie? (dodam że mam wiadra po tynku te duże wchodzi do nich 15kg groszku)

Jeżeli wyniki będą nadal słabe to proporcję 33%:66% miał/groszek bo przy nich nie ma problemu z zawieszaniem.

Inną sprawą jest czy miał się da na tyle wysuszyć powiedzmy od lata do okresu grzewczego żeby się nie zawieszał przy próbie samodzielnego spalania. Przecież ludzie kupują tłokowe piece i palą miałem a zasobnik się chyba specjalnie nie rożni od tego z ślimakiem ?

To kwestia miału, który kupiłeś, zobacz, że Masti jedzie na samym miale a ma taki sam palnik jak Ty.

Musi być suchy i trochę mieszana granulacja a nie większość drobnego "piasku"

Jak ten konkretny się przywiesza, to pal 40%miału na 60%groszku. Właściwą metodę zasypu czy mieszania, która dla Ciebie będzie wygodniejsza musisz dobrać samodzielnie. Jak to mówią jeden woli blondynki a drugi brunetki :)

mają jeszcze na składzie miał tak zwaną przesiewkę to jest grubszy mniej mąki w nim ale powiedzieli że więcej grubych kawałków i nie wiem czy nie za grube właśnie by były, no i trochę droższy chyba ok 500zł. ten co kupiłem na próbę to był po 430zł. luzem za tonę jak dla mnie to myślę że po 400 by go sprzedał. Cena atrakcyjna kusi :)

PITMAN a jak masz zaizolowane rury które idą do domu z kotłowni na odcinku w ziemi?

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale nie mogłem zajrzeć na forum. Mały wyjazd.

Ju odpowiadam: w ziemi idą rury preizolowane. Do "pancerza" wlewana była mikstura, która po chwili wypełniła wszystko.

P.

Sam widzisz, że to kwestia opału.

Jak masz spiekający to można spróbować lżej w niego dmuchać, skoro obecnie w automacie mocno spieka.

Przydław mu zatem max. dmuchawy i ewentualnie lekko ujmij na wysokości kopca w menu korekcji lub w 3111 zwiększ pauzę dla 100%mocy

Jarecki a czy nie powinno się zmniejszać pauzy, aby opał się częściej mieszał na retorcie?

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale nie mogłem zajrzeć na forum. Mały wyjazd.

Ju odpowiadam: w ziemi idą rury preizolowane. Do "pancerza" wlewana była mikstura, która po chwili wypełniła wszystko.

P.

Czy na mufach połączeniowych założyli opaski termokurczliwe?

Czy końcówki preizolowanych rury zostały wprowadzone do wnętrza budynku i zadeklowane?

Jeżeli chcesz uzyskać ode mnie pomoc, to musisz odpowiedzieć na resztę zadanych przeze mnie pytań.

Jeżeli nie, to nie będę ci się narzucał.

nilsan

Jarecki a czy nie powinno się zmniejszać pauzy, aby opał się częściej mieszał na retorcie?

Nie, jak kaloryczność miału była wyższa od ekogroszku to po co skracać pauzę?

Można dobrać krótkie czasy pracy na poziomie np.4sekund i do tego inną pauzę, np. ok.20sekund

W takim wypadku algorytm wyjdzie od innych danych wyjściowych i siłą rzeczy palenisko będzie częściej wzruszane ze względu na krótkie czasy podawania

Mam mały problem. Zauważyłem ostatnio, że podczas spalania mojego Pieklorza wymoczonego w jakiejś śmierdzącej substancji, zaczął tworzyć się krater. Zmniejszyłem pokrywę dmuchawy do ok. 1 cm, podniosłem kopiec do 3, ustawiłem pracę ślimaka na 25/5. Jednak cały czas robi się krater, trochę mniejszy ale robi. Dodam, że przy Retopalu nigdy tak nie miałem. Za to Pieklorz spala się praktycznie do pyłu. Można coś jeszcze zmienić?

Czy na mufach połączeniowych założyli opaski termokurczliwe?

Czy końcówki preizolowanych rury zostały wprowadzone do wnętrza budynku i zadeklowane?

Jeżeli chcesz uzyskać ode mnie pomoc, to musisz odpowiedzieć na resztę zadanych przeze mnie pytań.

Jeżeli nie, to nie będę ci się narzucał.

nilsan

Oczywiście, że liczę na pomoc.

Tak- wszystko było zrobione tak jak mówisz. Opaski termokurczliwe są, rury aż do budynku, końce zamknięte.

A może to brak termostatów na grzejnikach w nowym budynku powoduje, że jest tak duże zapotrzebowanie na ciepło??

Wczoraj miałem okazję pstryknąć kilka ujęć kamerką FLUK-a. Nie widać żadnych strat ciepła przez elewację, okna czy drzwi. Czyli poszukiwania trzeba kontynuować.

Pozdrawiam

P.

Oczywiście, że liczę na pomoc.

Tak- wszystko było zrobione tak jak mówisz. Opaski termokurczliwe są, rury aż do budynku, końce zamknięte.

A może to brak termostatów na grzejnikach w nowym budynku powoduje, że jest tak duże zapotrzebowanie na ciepło??

Wczoraj miałem okazję pstryknąć kilka ujęć kamerką FLUK-a. Nie widać żadnych strat ciepła przez elewację, okna czy drzwi. Czyli poszukiwania trzeba kontynuować.

Pozdrawiam

P.

Brak głowic termostatycznych ma drugorzędne znaczenie.

Natomiast wpływ ma ewentualny brak regulacji przepływów w instalacji CO na poszczególnych grzejnikach.

Dlatego interesują mnie temperatury na zasilaniu i powrocie z poszczególnych budynków.

Na tej podstawie będzie mi łatwiej ocenić co się dzieje.

Preizolat masz wykonany prawidłowo i nie powinieneś mieć zbyt dużych strat przesyłowych.

Czy sprawdzałeś szczelność komina?

Podaj jego średnicę wysokość oraz z czego jest wykonany.

Twój kocioł nie bez powodu nie osiąga mocy nominalnej.

Problem leży w kominie, albo po stronie instalacji odbioru ciepła.

Ewentualną przyczynę związaną z kiepską jakością paliwa razem z Jareckim już wyeliminowaliście.

nilsan

Mam mały problem. Zauważyłem ostatnio, że podczas spalania mojego Pieklorza wymoczonego w jakiejś śmierdzącej substancji, zaczął tworzyć się krater. Zmniejszyłem pokrywę dmuchawy do ok. 1 cm, podniosłem kopiec do 3, ustawiłem pracę ślimaka na 25/5. Jednak cały czas robi się krater, trochę mniejszy ale robi. Dodam, że przy Retopalu nigdy tak nie miałem. Za to Pieklorz spala się praktycznie do pyłu. Można coś jeszcze zmienić?

Może to wcale nie jest pieklorz ?? Ciekawe czym moczone? Olejem przepracowanym, co by się paliło?

Możesz jeszcze troszkę podnieść kopiec.