PITMAN 25.02.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Jarecki mam do Ciebie małe pytanie: zmieniłem koncepcję podłączenia pomp u mnie w kotłowni. Teraz pod C.O. podłączone są dwie pompy. I pojawił się problem. Robię nastawę pieca na 45 i w dół i zawsze poniżej 40 stopni pojawiał się znak STOP. Teraz jak wejdę na 40 i chcę zejść niżej to zamiast STOP-u cały ekran miga jakby coś się sypało. Czy to normalne zjawisko czy coś się dzieje ze sterownikiem?? P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.02.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Nie, to nie jest normalne zjawisko. Coś jakby przywieszony soft??Wgraj od nowa software, tak nie powinno być.Wysyłam Ci raz jeszcze plik na maila Zadzwoń z tym pytaniem w poniedziałek do Elektro-Miz, może się juz z takim zachowaniem spotkali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 25.02.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Ok- dzięki. Zaraz ładuję soft. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 25.02.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam zapytam tu, gdzie można kupić moduł zaworu alligator i jaka cena? poczytałem troche na stronie elektro-miz i w danych technicznych jest nastawa temp. od 30 stopni trochę wysoko ta nastawa się rozpoczyna, przydało by się od 20 stopni czy z Pumą on już dogaduje się czy czekamy na odpowiedni soft? bo jest mi potrzebny jakiś sterownik do zaworu trójdrożnego obsługującego podłogowe pozdrawiam Nastawa temperatury jest od 25'C Pozdrowienia Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 26.02.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Obecnie mam ustawienia ślimak 8s pauza 50s wiatrak 7% do 82% kopiec zrobił się płaski nie ma górki takiej jak wcześniej osiąga zadaną 47c spokojnie. Jak była pauza 47s to kopiec był spory wczoraj zmieniłem na 50s dziś kopiec jest tak chyba na zero może troszkę wystaje ale nie wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.02.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Jak palenisko jest płaskie czy lekko wypukłe, to jest jeszcze OK. Nie powinno się jedynie zapadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 26.02.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Nie zapada się raczej jak pisałem jest troszeczkę wypukłe.Zobaczymy ile na zasobniku piec pociągnie? chyba powinien ciut dłużej wytrzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.02.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Przekonamy się Jest już trochę cieplej, dobrałeś odpowiedni miks paliwa, więc zobaczymy jakie będą efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 27.02.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Witam Chciałem się z Wami podzielić swoimi spostrzeżeniami odnośnie spalania. otóż ze względu na to iż zdjąłem grzejniki do robienia gładzi na ścianach, w domu grzała jedynie podłogówka parterze (też z niewysoką temp ustawioną).Na piętrze nie działało żadne ogrzewania. W zeszłym tyg trochę cieplej się zrobiło i spalanie które wówczas uzyskałem wyszło 5kg / dobę. W niedziele podłączyłem grzejniki które ustawiłem aby grzały minimalnie, dodatkowo troszkę zimniej się zrobiło i od razu spalanie podskoczyło do 20kg. Jestem zdziwiony tym iż włączenie 3 grzejników w sumie na niewielką moc dało taki wzrost spalania. Fakt iż przez cały czas wszystkie okna na piętrze są rozszczelnione. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.02.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Witam Chciałem się z Wami podzielić swoimi spostrzeżeniami odnośnie spalania. otóż ze względu na to iż zdjąłem grzejniki do robienia gładzi na ścianach, w domu grzała jedynie podłogówka parterze (też z niewysoką temp ustawioną). Na piętrze nie działało żadne ogrzewania. W zeszłym tyg trochę cieplej się zrobiło i spalanie które wówczas uzyskałem wyszło 5kg / dobę. W niedziele podłączyłem grzejniki które ustawiłem aby grzały minimalnie, dodatkowo troszkę zimniej się zrobiło i od razu spalanie podskoczyło do 20kg. Jestem zdziwiony tym iż włączenie 3 grzejników w sumie na niewielką moc dało taki wzrost spalania. Fakt iż przez cały czas wszystkie okna na piętrze są rozszczelnione. Co o tym sądzicie? Nie pomyliłeś się czasem? 5kg/ dobę ?? Byłbyś rekordzistą Skoro na podłogówce spalał Ci 5kg a po dodaniu grzejników spalanie dochodzi do 20kg, to masz odpowiedź, co Ci to podnosi. Do grzejników jest inny obieg grzewczy, grzeję pewnie górę, gdzie masz chłodniej, dochodzą zatem straty ciepła z wietrzonych pomieszczeń, straty na przesyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 27.02.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Sam byłem zdziwiony ale 20 kg worek starczy równo na 4 dni. Ale, ale... nie ma tak różowoPodłogówka była skręcona prawie na minimum tzn na wejściu chyba jakieś 24-25 stopni. Więcej do prac nie było potrzebne. Jak zdjąłem grzejniki to woda i tak krązyła do góry do rozdzielacza więc w tych 5kg/doba ta strata też występowała. Oczywiście na grzejniki idzie woda gorąca ale były one skręcone na zaworach. Co innego jakby były otwarte na maxa. Jestem więc bardzo zdziwiony tą różnicą spalania. Aż tyle ciepła uciekało by przez rozszczelnione okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Cześć kochani, przygotowałem na spokojnie takie 2proste schematy wykorzystania modułu Alligator. tj. przygotowałem ich więcej dla osób wybierających taki zestaw (Cobra+Alligator), ale podstawowe dwa chcę Wam zademonstrować. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 28.02.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) Jarecki Ale żeś się uczuciowy zrobił. Piszesz kochani. Do Last Rico się upodabniasz. Oj chyba żona była bardziej łaskawa niż zwykle. nilsan Edytowane 28 Lutego 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.02.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Dzisiaj od rana jakoś tak z humorem wstałem Jakieś uwagi może masz do szkicy? Coś byś od siebie dodał lub ujął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 28.02.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Schematy są poprawne. Mam tylko uwagę do pierwszego. Wszelkie rozdziały i powroty wody grzewczej należy wykonywać rozdzielaczowo zamiast trójnikowo. Średnica rozdzielacza musi być co najmniej o dwie dymensje większa od największej średnicy rury, która jest do niego podłączona. Z reguły są to rura zasilająca i powrotna z kotła. Ogranicza się w ten sposób zjawisko podbierania ciepła przez równolegle pracujące ze sobą obiegi. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 28.02.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Jak mówiłem gdzieś jest granica. To pykanie na małej mocy moze być, byle nie non stop 24H poniżej mocy 3kW Jak pracuje ciągle z mocą 3,6kW i większą, to praca automatyczna jak najbardziej ma sens. Tak obrazowo póki jesteś na poziomie ok.14-16kg/24h to jeszcze jest ok dla automatu. I nie chodzi tez o full power na dwustanowym, bo wówczas automat będzie od Ciebie lepszy. Chodzi o dobranie małej mocy z która dojdziemy do temp. zadanej i wówczas sterownik sie odstawi. Istotne, aby nie zapadał się kopiec, by nie robiło krateru. Jarecki czy mógłbyś jeszcze raz łopatologicznie spróbować wyjaśnić mi na czym ma polega przewaga spalania dwustanowego nad PID-em przy pracach na małych mocach? Mam palnik 25kW i spalam ok. 12kg miału na dobę (cały czas PID włączony), czy przy takim spalaniu powinienem spróbować pracy bez PID? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.02.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Jarecki czy mógłbyś jeszcze raz łopatologicznie spróbować wyjaśnić mi na czym ma polega przewaga spalania dwustanowego nad PID-em przy pracach na małych mocach? Mam palnik 25kW i spalam ok. 12kg miału na dobę (cały czas PID włączony), czy przy takim spalaniu powinienem spróbować pracy bez PID? Według mnie nie ma żadnej przewagi ale to moje zdanie. Jak jest dobrze to nie kombinuj. Gdy instalacja nie odbierze wygenerowanej przez palnik energii i sterownik nie będzie mógł niżej z mocą to i tak pójdzie w podtrzymanie czyli jak praca dwustanowa, jeśli temp. spadnie np. wg. histerezy czy po zadziałaniu termostatu to przejdzie do trybu pracy z PID. Wolę jak dmuchawa jest modulowana niż ma robić huragan na jednej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 28.02.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Jarecki chyba dobrze pisałeś, prawdopodobnie miał który używałem do mieszanki z ekogroszkiem okazał się lepszej jakości od samego ekogroszku.Wnioski mogą być na razie pochopne ale na mieszance doszedłem do pauzy 53s przy mocy średnio ok 40% do 60% wcześniej na samym groszku było to nie możliwe i na zasobniku piec szedł równo 4 dni wcześniej max 3,5dnia , dziś skończyła się mieszanka. Załadowałem kosz samym groszkiem (inna rzecz że kupiony na worki w markecie "CASTOmarneciasto") wracam właśnie z basenu (idę nowym zwyczajem do kotłowni) a tu piec idzie na 93% przy starych nastawach czyli 53s pauza do 8s podawanie dmuchawa 7% do 80%. Teraz dobił do zadanej i idzie na 44% Ale dziwne było to 93% mocy Akurat muszę zamówić opał bo właśnie zasypałem te ostatnie worki z CASTO (biorę tak na próbę po kilka worków w nadziei że droższe więc może lepsze) . Miałem raczej nie brać miału na składzie ale chyba wezmę 2T groszku i 1T miału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.02.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 280m a wrzuciłeś już nowy sofcik ?Ja chyba jutro się wybiorę z lapkiem do kotłowni.Ciekawi mnie ten licznik pracy podajnika tylko że będę musiał tam łazić żeby popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 28.02.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Nie nie wrzuciłem jeszcze bo nie mam laptopa i muszę pożyczyć od kogoś, dziś miał sąsiad przyjść ale jakoś się nie wyrobiliśmy chyba jutro przyjdzie to zrobię podmiankę softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts