Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Markon2, jak tam prace na Twojej budowie, cos poszło na przód?

Jak tam spalanie u Ciebie aktualnie wygląda?

Art-e, żyjesz?

My stopniowo wprowadzamy drobne poprawki

Osoby, które ostatnio otrzymały kociołki mogą chociaż zobaczyć to na dole kosza zasypowego.

Kociołki o mocach 12 i 17kW maja od dłuższego czasu także dwupoziomowe ruszta żeliwne odlane z dwóch elementów z dużym deflektorem

Spadły też gabaryty zestawu dla modeli 12 i 17kW, teraz szerokość z koszem jest 107cm a z najbardziej wystającym elementem, czyli silnikiem 115cm

Standardem są tez większe kosze zasypowe na 150-170kg opału.

Oczywiście wszystko dzięki Waszym opiniom, których uważnie słuchamy i które analizujemy.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Markon2, jak tam prace na Twojej budowie, cos poszło na przód?

Jak tam spalanie u Ciebie aktualnie wygląda?

Art-e, żyjesz?

My stopniowo wprowadzamy drobne poprawki

Osoby, które ostatnio otrzymały kociołki mogą chociaż zobaczyć to na dole kosza zasypowego.

Kociołki o mocach 12 i 17kW maja od dłuższego czasu także dwupoziomowe ruszta żeliwne odlane z dwóch elementów z dużym deflektorem

Spadły też gabaryty zestawu dla modeli 12 i 17kW, teraz szerokość z koszem jest 107cm a z najbardziej wystającym elementem, czyli silnikiem 115cm

Standardem są tez większe kosze zasypowe na 150-170kg opału.

Oczywiście wszystko dzięki Waszym opiniom, których uważnie słuchamy i które analizujemy.

Witam Jarecki

Tak jakos sie nie odzywam bo wszystko jest ok w kociołku sie pali spalanie około 20-24kg na dobe. Domek sie nagrzał i temp. trzyma. Prace poszły troszke do przodu płyty przykrecone i gipsujemy powolutku.

Art-e, żyjesz?

żyje...ledwo

Wziąłem się właśnie za ściany, szpachlowanie, gruntowanie, malowanie itd....

Człowiek nie przyzwyczajony do ciężkiej pracy to i w krzyżu łamie :)

Zdjąłem grzejniki, więc grzeje trochę podłogówka sama więc piec praktycznie cały czas w podtrzymaniu.

Przełączyłem go na tryb dwustanowy.

A właśnie Jarek, zadałem te pytanie na drugim wątku ale nikt nie odpowiedział, to Ciebie pociągnę za język jeszcze.

Dlaczego przy mniejszych odbiorach ciepła, ten tryb ma być lepszy od PID?

Zakładam oczywiście że odbiór ciepła jest taki że sterownik jest w stanie zejść tak nisko.

Czym to jest spowodowane że osiąga się lepsze spalanie na trybie dwustanowym?

Płaszcza wodnego nie ma tam celowo.

Rozkład ruchów powietrza pracującej retorty wskazuje, że najsłabsza wymiana czy też ruchy powietrza są poniżej linii paleniska, tam też mogą występować pierwsze ogniska korozji (w tym miejscu może się tez odkładać taka a'la smoła z węgla). Z tego właśnie powodu (żywotności) nie ma wody poniżej linii palnika. Powierzchnię grzewczą zawsze liczy się od poziomu rusztu.

Ta podstawa może się nagrzac tylko od gorącego palnika i jeszcze gorącej szlaki z miału.

Postaram się później wysłac na maila taki skan z ruchami powietrza, nie chcę tego wklejać na forum publicznym.

Edytowane przez Jarecki79

żyje...ledwo

Zdjąłem grzejniki, więc grzeje trochę podłogówka sama więc piec praktycznie cały czas w podtrzymaniu.

Przełączyłem go na tryb dwustanowy.

A właśnie Jarek, zadałem te pytanie na drugim wątku ale nikt nie odpowiedział, to Ciebie pociągnę za język jeszcze.

Dlaczego przy mniejszych odbiorach ciepła, ten tryb ma być lepszy od PID?

Zakładam oczywiście że odbiór ciepła jest taki że sterownik jest w stanie zejść tak nisko.

Czym to jest spowodowane że osiąga się lepsze spalanie na trybie dwustanowym?

Jest gdzieś jakiś punkt mocy, gdzie nic już nie daje staranie pracy ciągłej. Algorytm i tak nie daje rady, bo nie ma rozbioru ciepła a takie pyrkanie ledwo-co powoduje jak wychodzi w praktyce większe spalanie. Lepiej zatem przejść na dwustanowe sterowanie, dojść do temp. i pilnować tylko, co by nie zgasło.

Musisz jednak spróbować, czy już ten punkt osiągnąłeś,że mniej spalisz na dwustanowym jak przy pracy automatu.

Rozumiem że te "pyrkanie ledwo co..." to występuje gdy dmuchawa jeszcze kręci? (np. na sterowniku jest 10% mocy ?)

Czyli sterownik daje rade zejść tak nisko, ale jak rozumiem spalanie jest większe.

To jakbym przeszedł całkowicie na dwustanowy i dał mu na trybie grzania full power to nie spalałbym mniej od PID ?

Jak mówiłem gdzieś jest granica.

To pykanie na małej mocy moze być, byle nie non stop 24H poniżej mocy 3kW

Jak pracuje ciągle z mocą 3,6kW i większą, to praca automatyczna jak najbardziej ma sens.

Tak obrazowo póki jesteś na poziomie ok.14-16kg/24h to jeszcze jest ok dla automatu.

I nie chodzi tez o full power na dwustanowym, bo wówczas automat będzie od Ciebie lepszy. Chodzi o dobranie małej mocy z która dojdziemy do temp. zadanej i wówczas sterownik sie odstawi. Istotne, aby nie zapadał się kopiec, by nie robiło krateru.

Czy te 3KW można odnieść do tego co pokazuje sterownik jko wykorzystanie mocy tj. 100% = 12KW ? (w moim przypadku)

Czy jakoś inaczej sprawdza się na jakiej mocy w KW pracuje kocioł?

Dokładnie jakbyś chciał to wiedzieć, to musisz zainstalowac sobie ciepłomierz. Jest to możliwe i nie musi być drogie, używane, jeszcze sprawne możesz kupic na alledrogo za ok.50zł. Trzeba go umiejętnie wpiąć w instalację i będziesz miał strażnika.

Zgrubnie to na podstawie dobowego spalania, jak jest na poziomie ok. 14-16kg, to pracujesz na ok. 3,6kW średniodobowo.

100%mocy dla 12kW pokazywane przez sterownik możesz mieć tylko po podłączeniu pod stanowisko badawcze, dobraniu przepływu wody, delty, parametrów wyjściowych....

Jak zmieniasz dawki i pauzy oraz siłę nadmuchu, to zmieniasz też końcową moc. Na jaką - nie wiem, potrzebne przyrządy badawcze.

Przybliżone wnioski można wyciągać na podstawie zużycia paliwa i wiedzy z raportu badań kotła.

Ja palę od kilku dni tą mieszanką miału i groszku w proporcjach ok. 33% do 66% pali się dobrze, co ciekawe rozciągałem pauzę teraz do 47s i jest na razie dobrze.

Tak jak mówiłem, bardzo możliwe,że ten miał ma więcej kalorii od tego taniego groszku.

Mieszanie paliw to dobra metoda, kiedyś przy okazji reklamy palnika Brucer pisał o tym Zawijan w prasie branżowej.

Przedstawiał wówczas wyniki palenia mieszanki:

1. miał z Piasta o granulacji 0-20mm oraz udziale ziaren <5mm na poziomie 47% a powyżej 20mm tylko 5%

, opał ten legitymował się wartością opałową 23GJ/Mg spiekalność w/g Rogi na poziomie 0. Samodzielnie to paliwo nie nadaje się raczej do spalania w podajniku

2. Groszek Gk Jankowice 5-25mm , ziarno <5mm tylko 2%, ziarno >20mm 20%, wartość opałowa 30GK/Mg, spiekalność w/g Rogi bardzo wysoka na poziomie 47.

Samodzielnie nie nadaje się to do spalania w podajniku

Miks tych obu paliw w udziale % 50:50 dał bardzo dobre efekty osiągnięto moc kotła na palniku Brucer 36kW

Witam

zapytam tu, gdzie można kupić moduł zaworu alligator i jaka cena?

poczytałem troche na stronie elektro-miz i w danych technicznych jest nastawa temp. od 30 stopni

trochę wysoko ta nastawa się rozpoczyna, przydało by się od 20 stopni

czy z Pumą on już dogaduje się czy czekamy na odpowiedni soft?

bo jest mi potrzebny jakiś sterownik do zaworu trójdrożnego obsługującego podłogowe

pozdrawiam

Witam

poczytałem troche na stronie elektro-miz i w danych technicznych jest nastawa temp. od 30 stopni

bo jest mi potrzebny jakiś sterownik do zaworu trójdrożnego obsługującego podłogowe

pozdrawiam

Cześć Alusia i Bartuś

Elektro-Miz wycenił ten moduł na 300zł netto - 369zł brutto

Do Pumy trzeba jeszcze świeżego softu do jego obsłużenia.

Można go podpiąc jeszcze razem z termostatem pokojowym, wówczas na czas utrzymania temp. pomieszczenia zamyka zawór i rozłączy pompę.

Andrew01 też się na takie coś zdecydował, ale trochę bardziej rozbudowane innego producenta. Osobno obsługiwane. Zapomniałem jednak co to było.

Jarecki mam do Ciebie małe pytanie: zmieniłem koncepcję podłączenia pomp u mnie w kotłowni. Teraz pod C.O. podłączone są dwie pompy. I pojawił się problem. Robię nastawę pieca na 45 i w dół i zawsze poniżej 40 stopni pojawiał się znak STOP. Teraz jak wejdę na 40 i chcę zejść niżej to zamiast STOP-u cały ekran miga jakby coś się sypało. Czy to normalne zjawisko czy coś się dzieje ze sterownikiem??

P.

Witam

pozdrawiam

Nastawa temperatury jest od 25'C

Pozdrowienia

Włodek

Obecnie mam ustawienia ślimak 8s pauza 50s wiatrak 7% do 82% kopiec zrobił się płaski nie ma górki takiej jak wcześniej osiąga zadaną 47c spokojnie. Jak była pauza 47s to kopiec był spory wczoraj zmieniłem na 50s dziś kopiec jest tak chyba na zero może troszkę wystaje ale nie wiele.

Zmiana rozmiaru100_4477.jpgZmiana rozmiaru100_4474.jpgZmiana rozmiaru100_4476.jpgZmiana rozmiaru100_4478.jpg