Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Jarecki mam do Ciebie małe pytanie: zmieniłem koncepcję podłączenia pomp u mnie w kotłowni. Teraz pod C.O. podłączone są dwie pompy. I pojawił się problem. Robię nastawę pieca na 45 i w dół i zawsze poniżej 40 stopni pojawiał się znak STOP. Teraz jak wejdę na 40 i chcę zejść niżej to zamiast STOP-u cały ekran miga jakby coś się sypało. Czy to normalne zjawisko czy coś się dzieje ze sterownikiem??

P.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

zapytam tu, gdzie można kupić moduł zaworu alligator i jaka cena?

poczytałem troche na stronie elektro-miz i w danych technicznych jest nastawa temp. od 30 stopni

trochę wysoko ta nastawa się rozpoczyna, przydało by się od 20 stopni

czy z Pumą on już dogaduje się czy czekamy na odpowiedni soft?

bo jest mi potrzebny jakiś sterownik do zaworu trójdrożnego obsługującego podłogowe

pozdrawiam

Nastawa temperatury jest od 25'C

Pozdrowienia

Włodek

Obecnie mam ustawienia ślimak 8s pauza 50s wiatrak 7% do 82% kopiec zrobił się płaski nie ma górki takiej jak wcześniej osiąga zadaną 47c spokojnie. Jak była pauza 47s to kopiec był spory wczoraj zmieniłem na 50s dziś kopiec jest tak chyba na zero może troszkę wystaje ale nie wiele.

Zmiana rozmiaru100_4477.jpgZmiana rozmiaru100_4474.jpgZmiana rozmiaru100_4476.jpgZmiana rozmiaru100_4478.jpg

Witam

Chciałem się z Wami podzielić swoimi spostrzeżeniami odnośnie spalania.

otóż ze względu na to iż zdjąłem grzejniki do robienia gładzi na ścianach, w domu grzała jedynie podłogówka parterze (też z niewysoką temp ustawioną).

Na piętrze nie działało żadne ogrzewania.

W zeszłym tyg trochę cieplej się zrobiło i spalanie które wówczas uzyskałem wyszło 5kg / dobę.

W niedziele podłączyłem grzejniki które ustawiłem aby grzały minimalnie, dodatkowo troszkę zimniej się zrobiło i od razu spalanie podskoczyło do 20kg.

Jestem zdziwiony tym iż włączenie 3 grzejników w sumie na niewielką moc dało taki wzrost spalania.

Fakt iż przez cały czas wszystkie okna na piętrze są rozszczelnione.

Co o tym sądzicie?

Witam

Chciałem się z Wami podzielić swoimi spostrzeżeniami odnośnie spalania.

otóż ze względu na to iż zdjąłem grzejniki do robienia gładzi na ścianach, w domu grzała jedynie podłogówka parterze (też z niewysoką temp ustawioną).

Na piętrze nie działało żadne ogrzewania.

W zeszłym tyg trochę cieplej się zrobiło i spalanie które wówczas uzyskałem wyszło 5kg / dobę.

W niedziele podłączyłem grzejniki które ustawiłem aby grzały minimalnie, dodatkowo troszkę zimniej się zrobiło i od razu spalanie podskoczyło do 20kg.

Jestem zdziwiony tym iż włączenie 3 grzejników w sumie na niewielką moc dało taki wzrost spalania.

Fakt iż przez cały czas wszystkie okna na piętrze są rozszczelnione.

Co o tym sądzicie?

Nie pomyliłeś się czasem?

5kg/ dobę ??

Byłbyś rekordzistą :)

Skoro na podłogówce spalał Ci 5kg a po dodaniu grzejników spalanie dochodzi do 20kg, to masz odpowiedź, co Ci to podnosi.

Do grzejników jest inny obieg grzewczy, grzeję pewnie górę, gdzie masz chłodniej, dochodzą zatem straty ciepła z wietrzonych pomieszczeń, straty na przesyle.

Sam byłem zdziwiony ale 20 kg worek starczy równo na 4 dni.

Ale, ale... nie ma tak różowo

Podłogówka była skręcona prawie na minimum tzn na wejściu chyba jakieś 24-25 stopni.

Więcej do prac nie było potrzebne.

Jak zdjąłem grzejniki to woda i tak krązyła do góry do rozdzielacza więc w tych 5kg/doba ta strata też występowała.

Oczywiście na grzejniki idzie woda gorąca ale były one skręcone na zaworach. Co innego jakby były otwarte na maxa.

Jestem więc bardzo zdziwiony tą różnicą spalania. Aż tyle ciepła uciekało by przez rozszczelnione okna?

Schematy są poprawne. Mam tylko uwagę do pierwszego. Wszelkie rozdziały i powroty wody grzewczej należy wykonywać rozdzielaczowo zamiast trójnikowo. Średnica rozdzielacza musi być co najmniej o dwie dymensje większa od największej średnicy rury, która jest do niego podłączona. Z reguły są to rura zasilająca i powrotna z kotła. Ogranicza się w ten sposób zjawisko podbierania ciepła przez równolegle pracujące ze sobą obiegi.

nilsan

Jak mówiłem gdzieś jest granica.

To pykanie na małej mocy moze być, byle nie non stop 24H poniżej mocy 3kW

Jak pracuje ciągle z mocą 3,6kW i większą, to praca automatyczna jak najbardziej ma sens.

Tak obrazowo póki jesteś na poziomie ok.14-16kg/24h to jeszcze jest ok dla automatu.

I nie chodzi tez o full power na dwustanowym, bo wówczas automat będzie od Ciebie lepszy. Chodzi o dobranie małej mocy z która dojdziemy do temp. zadanej i wówczas sterownik sie odstawi. Istotne, aby nie zapadał się kopiec, by nie robiło krateru.

Jarecki czy mógłbyś jeszcze raz łopatologicznie spróbować wyjaśnić mi na czym ma polega przewaga spalania dwustanowego nad PID-em przy pracach na małych mocach?

Mam palnik 25kW i spalam ok. 12kg miału na dobę (cały czas PID włączony), czy przy takim spalaniu powinienem spróbować pracy bez PID?

Jarecki czy mógłbyś jeszcze raz łopatologicznie spróbować wyjaśnić mi na czym ma polega przewaga spalania dwustanowego nad PID-em przy pracach na małych mocach?

Mam palnik 25kW i spalam ok. 12kg miału na dobę (cały czas PID włączony), czy przy takim spalaniu powinienem spróbować pracy bez PID?

Według mnie nie ma żadnej przewagi ale to moje zdanie.

Jak jest dobrze to nie kombinuj.

Gdy instalacja nie odbierze wygenerowanej przez palnik energii i sterownik nie będzie mógł niżej z mocą to i tak pójdzie w podtrzymanie czyli jak praca dwustanowa, jeśli temp. spadnie np. wg. histerezy czy po zadziałaniu termostatu to przejdzie do trybu pracy z PID.

Wolę jak dmuchawa jest modulowana niż ma robić huragan na jednej mocy.

Jarecki chyba dobrze pisałeś, prawdopodobnie miał który używałem do mieszanki z ekogroszkiem okazał się lepszej jakości od samego ekogroszku.

Wnioski mogą być na razie pochopne ale na mieszance doszedłem do pauzy 53s przy mocy średnio ok 40% do 60% wcześniej na samym groszku było to nie możliwe i na zasobniku piec szedł równo 4 dni wcześniej max 3,5dnia , dziś skończyła się mieszanka.

Załadowałem kosz samym groszkiem (inna rzecz że kupiony na worki w markecie "CASTOmarneciasto") wracam właśnie z basenu (idę nowym zwyczajem do kotłowni) a tu piec idzie na 93% przy starych nastawach czyli 53s pauza do 8s podawanie dmuchawa 7% do 80%. Teraz dobił do zadanej i idzie na 44%

Ale dziwne było to 93% mocy

Akurat muszę zamówić opał bo właśnie zasypałem te ostatnie worki z CASTO (biorę tak na próbę po kilka worków w nadziei że droższe więc może lepsze) .

Miałem raczej nie brać miału na składzie ale chyba wezmę 2T groszku i 1T miału