280m 28.02.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 a co to jest ten licznik pracy podajnika? zlicza ile czasu na dobę pracował czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 29.02.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Według mnie nie ma żadnej przewagi ale to moje zdanie. Jak jest dobrze to nie kombinuj. Gdy instalacja nie odbierze wygenerowanej przez palnik energii i sterownik nie będzie mógł niżej z mocą to i tak pójdzie w podtrzymanie czyli jak praca dwustanowa, jeśli temp. spadnie np. wg. histerezy czy po zadziałaniu termostatu to przejdzie do trybu pracy z PID. Wolę jak dmuchawa jest modulowana niż ma robić huragan na jednej mocy. Też właśnie ostatnio testowałem dwustanowy. Przez ten huragan właśnie temp spada jeszcze o kilka ładnych stopni. PID jednak już w dolnym zakresie histerezy sobie zwiększa spokojnie, stopniowo moc co nie powoduje takich wahnięć temp. Mam pytanie do kolegów Karoka65, Jarecki: Jak z punktu widzenia ekonomicznego (ilości spalanego opału) wg Was należy prowadzić palnik: - z więszką mocą (mniejszy stosunek podawanie/przerwa), co przełoży się na to iż kocioł szybko dojdzie do zadanej i będzie modulował na bardzo małej mocy. Dmuchawa się jedynie turla. Komin się wychładza. - z mniejszą mocą (rozciągamy mocno przerwę), co przełoży się na iż kocioł będzie powoli lub bardzo powoli dochodził do zadanej, będzie modulował cały czas w okolicach większych znacznie mocy. Dmuchawa chodzi cały czas na większych prędkościach. Komin ciepły. Od razu mówię że próbowałem obu stanów, ten drugi jednak tylko przez kilka godzin. W obu przypadkach Cobra i tak moduluje - że kopiec się nie zapada. Więc proszę nie piszcie że mam prowadzić tak aby się nie zapadało Potrzebuje coś z Waszego doświadczenia. Koniec pierwszego sezonu blisko a ja wciąż się uczę ehhh..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.02.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Odpowiem nieco inaczej. Tryb dwustanowy jest trybem awaryjnym, jeżeli istnieja problemy lub kłopoty ze spaleniem danego paliwa na automacie, to można wówczas przejść na model dwustanowy. Na wątku o sterowaniu PID kolega Timon testuje wszystkie tryby sterownika, można poczytać jego przygody. tj. ADC/PID/dwustanowy Robi to na sterowniku Cobra korzystając z palnika Brucer ART-e kwestia próby, ważne, aby palenisko się nie zapadało. Tam, gdzie lepiej dopalisz paliwo i będzie bardziej idealna lambda (czego bez analizatora nie stwierdzimy), tam będzie mniejsze spalanie. Kwestia próby na danej instalacji oraz obiekcie. Obserwując wczoraj nieco wpisy, widzę,że nasz mały Skam-Pik 12kW zrobił przez ten rok spore zamieszanie, ale jesteśmy co najmniej rok do przodu już poza fazą wieku dziecięcego. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 29.02.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Odpowiem nieco inaczej. Tryb dwustanowy jest trybem awaryjnym, jeżeli istnieja problemy lub kłopoty ze spaleniem danego paliwa na automacie, to można wówczas przejść na model dwustanowy. Na wątku o sterowaniu PID kolega Timon testuje wszystkie tryby sterownika, można poczytać jego przygody. tj. ADC/PID/dwustanowy Robi to na sterowniku Cobra korzystając z palnika Brucer ART-e kwestia próby, ważne, aby palenisko się nie zapadało. Tam, gdzie lepiej dopalisz paliwo i będzie bardziej idealna lambda (czego bez analizatora nie stwierdzimy), tam będzie mniejsze spalanie. Kwestia próby na danej instalacji oraz obiekcie. Obserwując wczoraj nieco wpisy, widzę,że nasz mały Skam-Pik 12kW zrobił przez ten rok spore zamieszanie, ale jesteśmy co najmniej rok do przodu już poza fazą wieku dziecięcego. :) Jarecki, Ty jak zawsze na okrętkę... Zapytam w takim razie inaczej Ciebie. Czy testowałaś u siebie (domu, labolatorium czy jeszcze gdzie indziej) takie właśnie dwa typy prowadzenia palnika i uzyskałeś jakieś wnioski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.02.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 (edytowane) Jarecki, Ty jak zawsze na okrętkę... Zapytam w takim razie inaczej Ciebie. Czy testowałaś u siebie (domu, labolatorium czy jeszcze gdzie indziej) takie właśnie dwa typy prowadzenia palnika i uzyskałeś jakieś wnioski? W laboratorium dobrano tylko idealne parametry wyjściowe dla 100%mocy na konkretną sytuację przy użyciu aparatury pomiarowej. Bez żadnych zmian z tymi nastawami pod 100%mocy oraz aktywnym pid następnie schodzono na 30%mocy, aby zobaczyć i zasymulować jak to może wyglądać w warunkach domowych jak ktoś nie grzebie w sterowniku... W warunkach domowych natomiast to bardziej indywidualna sprawa, jak korzystamy z opcji sterownika. Najczęściej dla tej małej dmuchawy wychodziły mi dane wyjściowe albo: 4sek/21-25sek nadmuch 90-100% dla RV-13AMs (czasami trzeba doregulować przysłonkę) lub 8sek/38-45sek nadmuch 90-100% dla RV-13AMs Edytowane 29 Lutego 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.02.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 ps. ART-e maila odbierz.... dostałeś sofcik z z czymś nowym , jest pod kodem 1207 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 29.02.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 W laboratorium dobrano tylko idealne parametry wyjściowe dla 100%mocy na konkretną sytuację przy użyciu aparatury pomiarowej. W warunkach domowych natomiast to bardziej indywidualna sprawa. Najczęściej dla tej małej dmuchawy wychodziły mi dane wyjściowe albo: 4sek/21-25sek nadmuch 90-100% dla RV-13AMs (czasami trzeba doregulować przysłonkę) lub 8sek/38-45sek nadmuch 90-100% dla RV-13AMs Czyli u mnie wychodziłoby że szybko osiągnąłbym zadaną i jestem na niskim zakresie mocy. Tyle że właśnie np teraz gdy już jest cieplej to chyba te parametry trzeba korygować ? Inaczej będzie wchodził w podtrzymanie. Zgadza się czy nie? Jaro, odebrałem maila. bardzo ciekawie się zapowiada. Napisałem ci tam pytanko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 29.02.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 ART-e Widzę że jesteś dociekliwy w temacie ustawień sterownika i sprawności procesu spalania podobnie jak ja. Od początku roku mam zamontowany ciepłomierz i jest to naprawdę piękna sprawa.Narazie testuję chyba ostatni już sezon 12-letniego zasypowego miałowca-SEKOM-25. Według jego pochodzenia to jest on jakimś "wójkiem albo dziadkiem" obecnego Skamp-a. Przy dużych mrozach chodził z mocą średnią dobową do 7,5 kw i sprawnością do 70% .Obecnie w granicach 4-4,5 kw sprawność spadła do 64-66%.Ciekawy jestem jak na takich mocach wykazałby się mały "Skampik". Przypuszczam że to się okaże w przyszłym sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 29.02.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Wgrałem nowy soft. Co pokazują/mierzą te puste pozycje bo pierwsza rozumiem pracę ślimaka i w ogule jakie zmiany są w nowym sofcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 29.02.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 To trzecie zdjęcie to świeży nabytek miał workowany oczywiście pierwsza jakość po 450zł/T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek19 29.02.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 .280. ten miał to gdzie kupujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 29.02.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Jestem z Krakowa ale w Krakowie to drogo jest więc kupuje za Skawiną dokładnie to skład w wielkich drogach mają tam dobre ceny tyle że normalnie to ten miał tam jest po 430 luzem i 510 pakowany ale ja mam trochę upusty tam. Pali się dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.02.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Wgrałem nowy soft. Co pokazują/mierzą te puste pozycje bo pierwsza rozumiem pracę ślimaka i w ogule jakie zmiany są w nowym sofcie? Górny pasek - bieżący dzień niżej wczorajszy itd. Poprawiono jeszcze dwa błędy z tego co wiem na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.02.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 ART-e Widzę że jesteś dociekliwy w temacie ustawień sterownika i sprawności procesu spalania podobnie jak ja. Od początku roku mam zamontowany ciepłomierz i jest to naprawdę piękna sprawa.Narazie testuję chyba ostatni już sezon 12-letniego zasypowego miałowca-SEKOM-25. Według jego pochodzenia to jest on jakimś "wójkiem albo dziadkiem" obecnego Skamp-a. Przy dużych mrozach chodził z mocą średnią dobową do 7,5 kw i sprawnością do 70% .Obecnie w granicach 4-4,5 kw sprawność spadła do 64-66%.Ciekawy jestem jak na takich mocach wykazałby się mały "Skampik". Przypuszczam że to się okaże w przyszłym sezonie grzewczym. Cześć Wojtek, widzę,że wszedłeś w ciepłomierz, zmieściłeś się w 50dyszkach na alledrogo? Masz kontakt z kolegą Makaroni? Jak tam u niego mały Skampik 12kW pierwszy sezon śmiga? Lecę na browarka i meczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 29.02.2012 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Witam.Ciepłomierz kupiłem nowy na allegro za 330 pln http://www.katalog.onninen.pl/index.php?act=produkt&id=636002 Makaroni ze Skampika zadowolony , wiem że śledzi ten wątek , a że nie ma problemów to i się nie odzywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.03.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 To fajnie, że macie ze sobą kontakt. Cieszy, że jest zadowolony, mógłby się trochę pochwalić, powiedzieć ile spala :) Ty będziesz o jeden rok lepszy w kwestii wymiany doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 01.03.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 ART-e Widzę że jesteś dociekliwy w temacie ustawień sterownika i sprawności procesu spalania Taaa, im dalej w las tym więcej drzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 01.03.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Jarecki, jak ten licznik opału działa? Ilość sekund pracy podajnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek19 01.03.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Jestem z Krakowa ale w Krakowie to drogo jest więc kupuje za Skawiną dokładnie to skład w wielkich drogach mają tam dobre ceny tyle że normalnie to ten miał tam jest po 430 luzem i 510 pakowany ale ja mam trochę upusty tam. Pali się dobrze Szkoda.Ja jestem z okolic Strzelna.Skromnie licząc to około 300 km.Muszę u siebie poszukać.Obecnie w swoim Skam-p 35kw palę eko(800t).Jak do tej jest ok.Jednak chciałbym zobaczyć jak to wygląda z miałem.: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 01.03.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Witam!Panowie jak zdobyć to nowe oprogramowanie do Cobry. Kupując sterownik w LM zapewniano mnie, ze po wysłaniu maila przyślą za tydzień ten najnowszy soft a tu cisza od dwóch tygodni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts