ireek10 03.03.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witam!Czy w tym nowym sofcie po podaniu paliwa zawsze podbijane są obroty dmuchawy ?Panie Jarku, pod kodem 1982 niestety nie znalazłem ikonki z bieżącymi obrotami dmuchawy.Trochę szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makaroni 03.03.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witaj Makaroni! Proszę, abyś podał na priva swojego maila, wyślę Ci nowe oprogramowanie ze strefami tygodniowymi oraz nową grafiką, plus instrukcja. Chyba,że nie potrzebujesz, bo i tak zarządzasz temp. przez osobny moduł zaworu mieszającego ps. nick od 2009r i dopiero pierwszy, oficjalny post?? Ile Ci tak średnio na dobę wychodzi przy obecnych temp.? W ciągu ostatniego tygodnia gdy paliłem czeskim to wyszło w granicach 20 kg na dobę. Wcześniej gdy paliłem ekoretem wyszło około 15 kg, ale były niższe temperatury. Biorąc pod uwagę że za ekoret płaciłem ok. 800 zł a za czeski 450 zł , różnica w opłacalności będzie niewielka. A popiołu wychodzi dwa razy więcej z czeskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.03.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Sofcik wysłany.Rozumiem, że już normalnie mieszkasz, tj. pierwszy sezon grzania w już zamieszkałym domku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 03.03.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Słuchajcie wgrałem nowy soft 5 dni temu. i histereza jest jakaś duża mam teraz 46c zadaną na co. przypomnę że cwu jest na stop, idę do kotłowni a tu 50c kilka godzin wcześniej natomiast było 40c wydaje mi się że na starym sofcie nie było takiej rozpiętości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.03.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Słuchajcie wgrałem nowy soft 5 dni temu. i histereza jest jakaś duża mam teraz 46c zadaną na co. przypomnę że cwu jest na stop, idę do kotłowni a tu 50c kilka godzin wcześniej natomiast było 40c wydaje mi się że na starym sofcie nie było takiej rozpiętości. Pamiętaj że zrobiło się ciepło. Napisz jak masz ustawioną min. moc kotła ? Sterownik w wyniku małego odbioru ciepła przechodzi w pracę dwustanową a tutaj robi się bardzo ważny parametr minimalna moc kotła. W przechodzeniu w tryb lato musiałem ustawić na 1%. U niektórych potrafił kocioł wygasnąć i trzeba było troszkę zwiększyć. Zależy to glównie od stosowanego paliwa ale to moja teoria. Jeśli ten parametr ustawimy za wysoko będą właśnie takie przyrosty temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.03.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 280m Karoka dobrze opisuje, dobierz mniejszą moc minimalną 1 lub 2% spróbuj załączyć ADC, powinno się deko poprawić. ADC ma szerszy zakres reakcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 04.03.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 minimalna moc to 3% czyli zmniejszyć na 1% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.03.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 minimalna moc to 3% czyli zmniejszyć na 1% Tak, możesz spróbować, gdyby przygasł daj na 2% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.03.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 280mnie spieka Ci przy takim stosunku mocy maksymalnej i wysoko ustawionej dmuchawie???ja przy takim ustawieniu mocy maksymalnej miałem nadmuch w okolicy 60% moc minimalną śmiało możesz ustawiać na 1% teraz jeszcze za zimno żeby przeciągnął i przygasł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 04.03.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 trochę się szlaka robi, wcześniej jak były mrozy to na mniejszej mocy dmuchawy maiłem wrażenie że nie dopalał trochę ale pauza była 25s , teraz jest cieplej więc temperatura obniżona i wydłużona pauza może właściwie spróbuję zmniejszyć górę dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 05.03.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Jarek napisz co w nowym Sofcie do Cobry zmieniono - o co chodzi z tym tempem reakcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.03.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 trochę się szlaka robi, wcześniej jak były mrozy to na mniejszej mocy dmuchawy maiłem wrażenie że nie dopalał trochę ale pauza była 25s , teraz jest cieplej więc temperatura obniżona i wydłużona pauza może właściwie spróbuję zmniejszyć górę dmuchawy. pamiętaj że większy nadmuch to tez wyższa temperatura zaru a zatem nawet jak już kociołek zaczyna hamowac to ciepło z palnika i tak przeciąga temperaturę. Ja podczas swoich testów doszedłem do mocy maksymalnej 5/56/ i chyba 55% nadmuch i kocioł kreśłił prawie prostą linię poza okresami grzania CWU teraz pracuję 8/48/65% - nie pamiętam dokładnie a nie z domu pisze więc nie mogę sprawdzić i też przeciąga bo za ciepło już jest chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 06.03.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 ja teraz ma ślimak na 8s pauza 57s dmuchawę zmniejszyłem 1% min a max 60% , histereza niestety nadal duża wgram nowy soft to dam znać jak będzie (już wypuściłem kabel usb na stałe z COBRY do tyłu) trochę mnie trzyma że nie mam przenośnego komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.03.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 włączyłeś ADC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 06.03.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Jarecki jak się w tym sofcie włącza ADC ? bo ja mam chyba nie włączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.03.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 (edytowane) Jarecki jak się w tym sofcie włącza ADC ? bo ja mam chyba nie włączone. Musisz najechać na ikonkę z napisem PID, tam masz opcje przełączania: ADC / PID /wyłączone PID Zatem na ikonce PID zamień kursorem na ADC i tyle Edytowane 6 Marca 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 06.03.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Ok. dzięki za info, włączyłem ADC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.03.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 280m daj znac wieczorem jak obecnie przy aktywnym ADC wygląda stabilizacja temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 07.03.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Histereza temperatury po aktywowaniu ADC jest mniejsza, dziś podczas kilku odwiedzin kotłowni zaobserwowałem do ok. 2 stopni więcej lub mniej od zadanej. Na początku wydawało mi się że słabo dopala węgiel ale teraz chyba lepiej, zobaczę jeszcze jutro. Ogólnie jestem zadowolony z tej pauzy, u nas troszkę mrozy teraz np. jest -8c wczoraj też tak było a zasobnik starcza na ponad 4 dniPodziękowania dla Jareckiego za poradę z tym ADCZastanawiam się jak wgram nowy soft czy też włączyć ADC czy jak wcześniej nie będzie takiej potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.03.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 ja cały czas pracuję z włączonym ADC i jestem zadowolony z tej funkcjonalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts