Jarecki79 08.03.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Na samym początku, jeszcze przy Pumie trochę się przejechałem na kilku instalacjach z aktywnym ADC i miałem mieszane uczucia. Widze jednak,że do cobry mocno zostało to dopracowane. Pewnie się jeszcze trafią jakies bardziej kłopotliwe instalacje, ale wówczas można przełączyć na PID. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 08.03.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Co może być powodem, ze co 10 min na ułamek sek. wyłączana jest pompa c.o. Sterownik cobra , włączony regulator pokojowy. Dzieje się tak przy włączonym grzaniu /wiatrak w reg. pokojowym chodzi, styki w sterowniku cobra załączone/. Regulator pokojowy w sterowniku załączony, praca pompy c.o. płynna z ustawieniem na 10 min postoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.03.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Irek jaki program testowy masz obecnie A_18 czy A_19 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 08.03.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 obecnie mam A19, ale na A18 tez tak miałem. Sprawia to wrazenie, jakby na grzaniu dublował sie ten program z płynną pompą c.o. Dzwoniłem do E-M i na razie też nic nie wiedzą co może być przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.03.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 co może być powodem, ze co 10 min na ułamek sek. Wyłączana jest pompa c.o. Sterownik cobra , włączony regulator pokojowy. Dzieje się tak przy włączonym grzaniu /wiatrak w reg. Pokojowym chodzi, styki w sterowniku cobra załączone/. Regulator pokojowy w sterowniku załączony, praca pompy c.o. Płynna z ustawieniem na 10 min postoju. a może masz postój nie na 10 min tylko co 10 minut ???? Tak spytam od czapy bo nie mam przed oczami dtr a nie pamiętam jak jest w ustawieniach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 08.03.2012 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 co 10 min standardowo 2 min chodzi pompa. Ustawiać można tylko czas przerwy w pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 09.03.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 U mnie niestety chyba włączenie ADC nie zmniejszyło rozpiętości temperatur wcześniej pisałem że jest ok ale chyba byłem w kotłowni akurat jak temperatura była blisko zadanej wczoraj przyłapałem piec dość daleko od zadanej. Może piec tek chodzi cały czas a ja po prostu zawsze akurat byłem w kotłowni jak było bliżej zadanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.03.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Sprawdź sobie na wykresie jak bardzo się wychyla w górę i w dół od zadanej.może przy małym odbiorze ciepła trzeba zmniejszyć moc maksymalnąpoczytaj sobie jak ja zmieniałem u siebie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przejście-na-PID-ze-standardowego-sterownika&p=5255484#post5255484tylko musisz się kilka stron cofnąć, Jak się cieplej zrobiło to zmieniłem stosunek na 1:7 i kociołek kreślił prawie prostą linie za wjątkiem okreów grzania CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 09.03.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 tak wygląda wykres przy zadanej 45c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 09.03.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Koledzy, odnośnie tego wyłączania pompy c.o. podczas trybu grzania z załączonym termostatem. Rozmawiałem z E_M i najprawdopodobniej wystąpił błąd w oprogramowaniu /A-19/. W związku z powyższym, jak ta sprawa wygląda u was, czy też tak macie, ze podczas styku zwartego/grzanie/ i ustawionym czasowym wyłączaniu pompy np na 10 min, pompa ta pomimo, ze styki są zwarte od termostatu, po tych 10 min wyłącza się i włącza na ułamek sek i dalej chodzi. Nie powoduje to jakichś zakłóceń ale jest upierdliwe z uwagi na zawór kulowy a dzieje się to regularnie co 10 min. Wygląda to tak jakby dwa programy były nałożone na siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.03.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 280ma jak wygląda u Ciebie przepływ wody w instalacji???pytam ponieważ ja na poczatku zabawy z Cobrą też miałem "fale Dunaju" - po otwarciu 3 termostatów na maksa i obniżeniu temperatury zadanej problem zniknął. Może jest to efekt działania termostatów??? kiedy się załączają to mocniej spada temperatura powrotu i kociołek nadgania, potem przeciąga i zabawa od nowa???sprawdź sobie w momencie kiedy będziesz mial nisko temperaturę CO jaka jest temperatura powrotu2 opcja spróbuj zmniejszyć moc maksymalną kotła wtedy nawet jak będzie pracował na wysokiej mocy(sterownika) to fizycznie moc będzie niższa i mniej będzie przeciągał to moje przemyślenia użytkownika tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.03.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Irek Twój opis wysłałem do programisty, będzie to sprawdzone. Jestem na wyjeździe i tylko tak z doskoku wpadłem Przy okazji - odwiedziłem jednego kolegę z odpaloną 12-ką, pracuje na ceramicznym kominie fi.150mm, kociołek pyka idealnie. Domek zamieszkały od 2m-cy, spalanie układa się na ok.17kg, spala na dobę takie wiadereczko jak widac na fotce. To prawie finalna wersja 12-ki, doszła ostatnio tylko klapka wyczystna na dole kosza i nieco zmodyfikowany palnik (palnik jak u ART-E) Przy okazji pokazuję wersję lekko przesuniętego czopucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 09.03.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Timon rzeczywiście głowice są na wszystkich 18 grzejnikach założone więc może to tak pracuje. Sprawdzę jeszcze temperaturę powrotu jak będzie niska akurat na piecu.Tak w ogóle to mi te wahania nie przeszkadzają tylko w miarę kombinuje żeby spalanie zmniejszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.03.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 zmniejszą się wahania to zmniejszy się zapotrzebowanie na moc potrzebną do zagrzania zładu jesli nie będzie tak nisko schodził z temperaturą.Tak ja to sobie tłumaczę. spróbuj może tak jak ja - odkręć kilka grzejników na maksymalny przepływ w pomieszczeniach gdzie masz najwyższą temperaturę i jednocześnie obniż zadana na piecu tak zeby tych pomieszczeń nie przegrzewać.ja zrobiłem tak że na dole odkręciłem i poczekałem az wzrośnie temperatura i zacząłem obniżać zadaną na kotle tak aby przy pełnym przepływie mieć w tych pomieszczeniach temperaturę jaką chcę- zjechałem na kotle o 15st- myślę że już tutaj jest jakaś oszczędność ponieważ więcej energii potzreba by ogrzać wodę do 65st niż do 50.teraz zmieniłem soft wiec nie chcę od razu obniżac zadanej bo nie będę miał porównania, dlatego kręcę termostatami. Jak widać na moich wykresach nowy soft szybciej reaguje przynajmniej u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 09.03.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Nie wiem czy byłoby to dobre dla pieca gdybym zjechał jeszcze teraz mam 45-46- zadaną raczej bym nie chciał poniżej 40 schodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.03.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 chłopaki na ogniawach jadą na poziomie 42-45st przy powrocie w okolicy 36-38stja mam 50 też czuję obawy chociaż nie są już tak duże po ostatnim gruntownym czyszczeniu wymiennika. było wszędzie sucho bez żadnych oznak zacieków muszę jeszcze wejść na strych i wełnę odsłonić na kominie żeby tam sprawdzić i wtedy obniżę na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.03.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 chłopaki na ogniawach jadą na poziomie 42-45st przy powrocie w okolicy 36-38st ja mam 50 też czuję obawy chociaż nie są już tak duże po ostatnim gruntownym czyszczeniu wymiennika. było wszędzie sucho bez żadnych oznak zacieków muszę jeszcze wejść na strych i wełnę odsłonić na kominie żeby tam sprawdzić i wtedy obniżę na pewno Ale po co obniżać temperaturę ? Czy obniżając temperaturę obniżamy spalanie i w jakim stopniu ... Pytanie czy zyski (jesli jakies są) w spalaniu są warte zwiększonego ryzyka szybszego zużycia kotła ? Wiadomo producentom raczej nie zależy aby kocioł jak najdłużej wytrzymał bo im zależy na sprzedaży ... Piece kosztują sporo kasy i może warto się zastanowić czy zmiejszanie temp ma ekonomiczny sens ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.03.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Ale po co obniżać temperaturę ? Czy obniżając temperaturę obniżamy spalanie i w jakim stopniu ... Pytanie czy zyski (jesli jakies są) w spalaniu są warte zwiększonego ryzyka szybszego zużycia kotła ? Wiadomo producentom raczej nie zależy aby kocioł jak najdłużej wytrzymał bo im zależy na sprzedaży ... Piece kosztują sporo kasy i może warto się zastanowić czy zmiejszanie temp ma ekonomiczny sens ... z tego co mądrzejsi ode mnie pisali to przy pracy dwustanowej nie można zejść tak nisko ale przy pracy ciągłej należy tylko pilnować powrotu a zadana moze być na niższym poziomie- przykład - ogniwa z eCoalem czy jak minertu na cobrze ja sam miałem obawy ale po ostatniej kontroli wymiennika wiem że to nie bajki bo wszędzie sucho mam ale niech się mądrzejsi ode mnie wypowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 10.03.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Zaobserwowałem że w nocy praca jest stabilniejsza nie ma takich skoków wykres bardziej prosty, w dzień bardziej manipuluje przy zworach np. pracuje w garażu, nikogo nie ma w sypialni wietrzenie zamykanie zaworu.Z obserwacji to widzę że jak dałem max dmuchawy na 60% to chyba gorzej dopala, dziś zwiększyłem max na 70%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek19 10.03.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Nie wiem czy byłoby to dobre dla pieca gdybym zjechał jeszcze teraz mam 45-46- zadaną raczej bym nie chciał poniżej 40 schodzić. 280.Może moja rada coś ci pomoże.Piec mam 35kw,więc zbliżony wielkością do twojego.Na 12 grzejników 3 odkręcone na maksa.Tempetatura zadana 50 stopni (spada do 48,5 a podnosi do 51,.Podawanie 4s, pauza 26s, dmuchawa 42/5,minimalna moc 5%.Palę eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts