Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam kolejne pytanko do mistrzów ;)

Będziemy za parę dni podłączać sprzęt (oczywiście taki jak w temacie). Czy najlepszym wyjściem jest uzależnić pracę kotła od temperatury zewnętrznej + głowice na grzejnikach? Czy może jest lepszy sposób.

Tylko nie piszcie, że temat był poruszany na RANKING KOTŁÓW NA EKO GROSZEK, czytam wątek od miesiąca i jestem dopiero w połowie.

Mam kolejne pytanko do mistrzów ;)

Będziemy za parę dni podłączać sprzęt (oczywiście taki jak w temacie). Czy najlepszym wyjściem jest uzależnić pracę kotła od temperatury zewnętrznej + głowice na grzejnikach? Czy może jest lepszy sposób.

Tylko nie piszcie, że temat był poruszany na RANKING KOTŁÓW NA EKO GROSZEK, czytam wątek od miesiąca i jestem dopiero w połowie.

Proponuję zawór czterodrożny. nie trzeba biegać po pokojach i kręcić głowicami.Osobiście mam zawór ESBE sterowany ręcznie, super sprawa.

Witam

Wczoraj odpaliliśmy skama z pumą.

Pytania, które się nasunęły

Jak wchodzicie w menu z wykresami pracy kotła?

Pod jakimi hasłami dostępne są inne menu?

(W instrukcji znalazłem tylko 3111)

Czy można ustawić priorytet pompy cwu?

Czy można podejrzeć temp. powrotu ?

Teraz już wiem, że powinienem to wiedzieć przed zakupem kotła.

Witam

Wczoraj odpaliliśmy skama z pumą.

Pytania, które się nasunęły

Jak wchodzicie w menu z wykresami pracy kotła?

Pod jakimi hasłami dostępne są inne menu?

(W instrukcji znalazłem tylko 3111)

Czy można ustawić priorytet pompy cwu?

Czy można podejrzeć temp. powrotu ?

Teraz już wiem, że powinienem to wiedzieć przed zakupem kotła.

Inne menu są w zasadzie dla serwisu kotła.

Kilka postów do tyłu była mowa o wykresach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=4485671&viewfull=1#post4485671

Priorytet CWU ustawia się sam, jeżeli wyżej zadamy temp. na CWU jak na C.O.

Puma sama dobiera prace pomp, trzeba tylko wybrać temperatury.

Witam......mam prośbę do Jarecki79. Poproszę o DTR do Skam-pa 17 kW oraz troche fotek tego kociołka ( oczywiście jeśli to możliwe). Ponadto proszę o udzielenie odpowiedzi: czy do Skam-pa Premium są montowane palniki Brucera czy Ekoenergii ? ...bo albo stosowane są oba, albo tego nie dostrzegam i są sprzeczne informacje necie na ten temat.

p.s. Powiem szczerze, że strona www Sekomu jest dla mnie trochę graficznie mało atrakcyjna oraz enigmatyczna......dużo o sterownikach, zero zdjęć samego pieca, DTR czy jakiegoś przekroju.....ale to moje subiektywne odczucie.

Montowane są obecnie głównie palniki Ekoenergia, brucer na indywidualne, wyraźne zamówienie.

Uważamy,że duża ekoenergia ma kilka istotnych z naszego punktu widzenia poprawek.

tj. Odsunięcie montażu kosza, opcja demontażu w połowie (ważne w kotłowni, gdzie mało miejsca), ślimak z żeliwa sferoidalnego, dysze powietrza antyspalinowego.

• 2 weeks później...

Po Waszych uwagach zmieniliśmy wygląd kotła.

Bardziej ze względów użytkowych niż estetycznych.

Stosujemy dzielone drzwiczki, powiększając ruszt awaryjny nie chcieliśmy, aby cały zasyp tego rusztu opierał się o drzwiczki.

Drzwiczki oczywiście izolowane, od strony płomienia ceramika, od zewnątrz wełna pod estetyczną osłonką.

Żeliwne ruszta awaryjne montowane tuż nad palnikiem. Do dolnej krawędzi w tym wypadku drzwiczek zasypowych mamy aż 32cm, co daje możliwość przepalania wiosną czy jesienią na bojler bez użytkowania podajnika.

Co do sterownika PUMA, szykowane są drobne zmiany, aby dać możliwość korekty powietrza od dołu, to z myślą o palnikach żeliwnych pracujących długotrwale na niskich mocach. Też z myślą o ewentualnym stosowaniu dmuchawy WPa07.

Na stronie 3 i 4 wątku jest zdjęcie ekranu serwisowego.

Tylko,że tam można wejść tylko na chwilę.

Nie chce mi się szukać notatek, aby tam wejść trzeba wyłączyć sterownik i włączyć go trzymając minus albo plus....

Dla większego palnika przydała się poprawka softu, którą przygotował Włodek.

Pieklorz jednak generalnie spieki produkuje....

Przy sofcie z literką W trzeba nieco inaczej wgrać nastawy pod ten większy palnik

tj. czas podawania z zakresu 6-8sekund i przerwa ok. 40 - 50sekund w zależności od izolacji budynku, choć u jednego kolegi musiałem zapodać krótszą chyba 26sekund.

siła nadmuchu max. 78%

Napisz na priva maila, to jutro podeślę nowszy soft.

Witam

Posiadam o maja ubiegłego roku kocioł SKAM-P 17 KW i nigdy nie miałem z nim jakichkolwiek problemów. Od października do dnia dzisiejszego spaliłem równo 91 worków ekogroszku w połowie Pieklorza reszta jaki się trafił w składach. Kocioł z włączonym ADAC oraz Pid radzi sobie wyśmienicie z każdym rodzajem ekogroszku. Czy zaktualizować soft do wersji 7.7 C (nigdy nie aktualizowałem) ?

witam wszystkich znawców tematu.

Od niedawna (2 tygodnie) pracuje u nas skam-p 17 + puma w budynku parterowym o łącznej powierzchni domu 143m2. Na chwilę obecną trwają prace wykończeniowe (niedawno wylana posadzka) w związku z tym działają same grzejniki (3 sypialnie, łazienka, pralnia,garaż) reszta to podłogówka - na razie nieczynna (mam nadzieję, że w ogóle działa :) ) Budynek nieocieplony z zewnątrz (ceramika 25 cm), strop ocieplony łącznie 25 cm wełny bez płyt (nie licząc małego stryszka ok 16 m2) Dom schnie po szpachlowaniu. Temperatura zadana na piecu 51 stopni, bez grzania CWU, załączony PID Według Was ile powinien spalać piec na dobę? Czy ktoś jeszcze pamięta jak to było w Waszym przypadku? Dodam że groszek typowo marketowy po ok 3 dniach z popielnika wysypuję na "utwardzenie drogi" drobny żużel. Na grzejnikach nie mam termostatów (choć występuje jakieś pokrętło ze skalą od 1-7 - ale chyba tego nie można nazwać termostatem). Pozdrawiam początkujący.