timon120777 10.03.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Zaobserwowałem że w nocy praca jest stabilniejsza nie ma takich skoków wykres bardziej prosty, w dzień bardziej manipuluje przy zworach np. pracuje w garażu, nikogo nie ma w sypialni wietrzenie zamykanie zaworu. Z obserwacji to widzę że jak dałem max dmuchawy na 60% to chyba gorzej dopala, dziś zwiększyłem max na 70%. a powiedz czemu od razu taki skok o 10% ????? czasem wystarczy korekta kosmetyczna 2-3% i już a skok o 10% może z niedopalonego eko przejść w spiekanie. granica jest bardzo cienka, zwłaszcza że każdy model dmuchawy troszkę inną ma charakterystykę pracy i moze się okazać że od 60 do 65% jest niewielka prawie niezauważalna zmiana a powyżej 65% już wyraźnie mocniej dmucha. Nauczony pracą na dwustanowym zawszedokonuję małych korekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 10.03.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Do jacek19 kilka grzejników znaczy na pietrze z racji starych okien jest odkręconych na maxa. mam pytenie do ciebie jaką powierzchnie ogrzewasz? i jakie masz spalanie? pytam bo piec masz duży więc powierzchnia pewnie też. Do timon masz rację za duży skok zrobiłem ale już poczekam do jutra zobaczę jaki popiół będzie i zmniejszę kontrolnie na 65% max dmuchawy. A jak uważacie? jak jest lepiej ślimak ustawiać z 4s czy 8s podawania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.03.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 A jak uważacie? jak jest lepiej ślimak ustawiać z 4s czy 8s podawania? a z tego czego mnie to forum nauczyło to ja uzależniam czas podawania od spiekalności ekogroszku Jeśli nie jest wysokie Ri to może być długi czas podawania jeśli zaś spieka to lepiej podawać mało i czesto a więc w przypadku tego sterownika przy spiekającym ustawić nie np 8/32 tylko 4/16 nie zmieniajac mocy nadmuchu oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 10.03.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 czyli jak mam teraz 8s do 56s to raczej zmienić na 4s do 28s bo spieki teraz trochę są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.03.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 a z tego czego mnie to forum nauczyło to ja uzależniam czas podawania od spiekalności ekogroszku Jeśli nie jest wysokie Ri to może być długi czas podawania jeśli zaś spieka to lepiej podawać mało i czesto a więc w przypadku tego sterownika przy spiekającym ustawić nie np 8/32 tylko 4/16 nie zmieniajac mocy nadmuchu oczywiście Dokładnie tak jak napisał timon ale myślę że przy tych temp. wystarczy 4/22 do 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.03.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 To masz jeszcze uboższą dawkę, zmień tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek19 10.03.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Do jacek19 kilka grzejników znaczy na pietrze z racji starych okien jest odkręconych na maxa. mam pytenie do ciebie jaką powierzchnie ogrzewasz? i jakie masz spalanie? pytam bo piec masz duży więc powierzchnia pewnie też. Do timon masz rację za duży skok zrobiłem ale już poczekam do jutra zobaczę jaki popiół będzie i zmniejszę kontrolnie na 65% max dmuchawy. A jak uważacie? jak jest lepiej ślimak ustawiać z 4s czy 8s podawania? Do 280.Ja mam dom 200m2.Tylko kotłownie mam oddaloną 12m od domu.Dlatego taki piec.Chociaż po pierwszej zimie mogę chyba powiedziec, że skam-p25kw też by wystarczył.Teraz piec spala mi około21kg na dobę.Co do ustawien, to ,u mnie się sprawdzają.Czopuch mogę trzymać ręką (dymu z komina 0 ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 10.03.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 właśnie zmieniłem na 4s do 28s i opróżniłem szufladę z popiołu zobaczę jutro jaki efekt będzie to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.03.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Wczoraj zabrakło mi opału. W Cobrze A013. Kocioł jeszcze nie wygasł ale na ślimaku robiło się pusto i kocioł nie mógł już dociągnąć do zadanej.Wystąpił alarm zablokowany podajnik, podajnik oczywiście pracował ale że temp. nie rosła stąd ten alarm. Próbowałem kilka razy w trybie ręcznym popchać węgiel do retorty ale po chwili znowu włączał się alarm. Niestety nie dało rady odblokować. Dopiero zmiana na A 19 załatwiła sprawę.To tak dla pana Włodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 11.03.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 Do Jacek19 chyba na pewno by ci wystarczył 25kw ja mam starszy dom 280m2 nie ocieplony i 25kw wystarczyło tej zimy. Miałem pewne obawy czy uciągnie ale na internecie poczytałem no i Jarecki zdecydowanie pomógł w wyborze mocy. A jak masz izolowany dom? bo spalanie masz fajne. Ja spalam dwa razy tyle. Wczoraj wieczorem zmieniłem pracę ślimaka z 8s/56s na 4s/28s max dmuchawy na 70% popiół wydaje się lepszy mniej spieków niż wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek19 11.03.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 280.ja dom mam z konca lat 80.budowany był na 1.5 pustaka .przez kilka lat bez ocieplenia.spalałem wtedy w zwykłym piecu miałowym około 10t.od kilkunastu lat mam juz dom ocieplony (3 ściany styropian 8 plus panele siding ,jedna ściana 12 styropian tynk mineralny,i od tej chwili mialak spalał mi ponad 3 tony mniej.myślę że, w tym piecu spalę jeszcze mniej.co do spieków to możesz o 2do 3% zmniejszyć nadmuch.jak to nie pomoże zmień pauze na około 24 do25 s bo możesz mieć zamałą dawkę tak jak już wcześniej pisał karoka 65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.03.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 przy kończącej się zimie sugeruję zmniejszenie nadmuchu(zmniejszenie mocy) zamiast skracania przerwy podawania(zwiększenie mocy)na mniejszej mocy maksymalnej kocioł będzie mniej przeciagał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek19 15.03.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Idzie wiosna!!!Spalanie 19kg,skam-p 35kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.03.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 ))) właśnie chciałem zapytać, czy gasicie kociołki. Dzisiaj byłem koło Bielska i piękna, ciepła, słoneczna pogoda była. Czy to jest sens jeszcze w dzień palić przy takiej pogodzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 15.03.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 A pewnie, niech będzie ciepełko, będzie okazja wygasić kociołek i odesłać Pumę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.03.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Pokarało Cię, bo nawet zrzutu ekranu nie wrzuciłeś z tych zabaw.... DamianLisu - coś zepsuł?? a na poważnie, to jak daleko zadziałałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 15.03.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Witam, Jarecki wczoraj byłem u was w firmie, rozmawialiśmy chwilę na temat nowego softu do COBRY, niestety sterownik nie działa z softem, który mi przesłałeś w poniedziałek (Co_Va_19...) wyskakuje error, a przy kopiowaniu komunikat o treści :"kopiowany plik jest dla dysku docelowego zbyt długi...." plik ma 227kb, poprzedni soft ma 226. Czy to może być problem?Chciałbym jutro zrobić debiutanckie odpalenie pieca. Jeśli to możliwe to proszę o ponowne przesłanie softu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 15.03.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Pokarało Cię, bo nawet zrzutu ekranu nie wrzuciłeś z tych zabaw.... DamianLisu - coś zepsuł?? a na poważnie, to jak daleko zadziałałeś?? ej no nie będę wyskakiwał jak filip z konopi bądź co bądź to rola dla Damiana aby się swoim dzieckiem pochwalił he he ciekawe czy i za to batów nie dostanę testowałem, testowałem i po testowaniu to nie wina Damiana że testowanie się skończyło bo moja Puma jakoś dziwnie od początku się zachowywała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.03.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 U mnie działa normalnie i waży 226.Jak chcesz podeślij na priva maila to ci wyślę A019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 15.03.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Jarek, praca, praca i jeszcze raz praca. Więc tak, w sumie mam zrobiony serwer oraz klienta.Serwer utrzymuje komunikację ze sterownikiem oraz aplikacją jako klient i wystawia te dane na świat (poprzez www również)Jest odczyt wszystkiego tego co sterownik wystawia na zewnątrz. Jest tworzenie archiwum na kompie, długość archiwum jest uzależniona od wielkości dysku, czyli bez ograniczeń. Czego jeszcze nie ma i trzeba zrobić. Ano nie ma wysłania nastaw, obecny soft do Pumy tego bajeru nie obsługuje więc czekam na ten "nowy". Strona www również jest do "rozwinięcia". Obecnie czysto tekstowo.Muszą pojawić się nastawy oraz dorzucić trochę grafiki do niej. Dla tych co chcą pooglądać to co wyprodukowałem:strona www - pumapid.no-ip.biz użytkownik/hasło - test/testklient - w ustawieniach proszę wpisać hosta pumapid.no-ip.biz oraz w oknie logowania test/test Do pobrania Klient - https://rapidshare.com/files/3519196005/KlientEM.rar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts