Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Witam, Jarecki wczoraj byłem u was w firmie, rozmawialiśmy chwilę na temat nowego softu do COBRY, niestety sterownik nie działa z softem, który mi przesłałeś w poniedziałek (Co_Va_19...) wyskakuje error, a przy kopiowaniu komunikat o treści :"kopiowany plik jest dla dysku docelowego zbyt długi...." plik ma 227kb, poprzedni soft ma 226. Czy to może być problem?

Chciałbym jutro zrobić debiutanckie odpalenie pieca. Jeśli to możliwe to proszę o ponowne przesłanie softu.

Sformatuj dysk Cobry i wrzuć soft raz jeszcze

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jestem tu nowy więc się przedstawię - Paweł, rocznik 1976, mieszkam niedaleko Zabierzowa k.Krakowa. Od 2 miesięcy mam sterownik Cobra podpięty do pieca Ogniwo S8WC 17kW (model przed Eko). Wersja softu A09 (taki dostałem). Dom ok. 150m2.

Obserwuję tą dyskusję i mam kilka pytań:

- mój sterownik zaczyna grzać CWU przy różnicy temp. CO i CWU co najmniej 4.0 stopni - pytanie czy da się tą wartość regulować bo przez to nie mogę zejść z temperaturą CO. Poprzedni sterownik, fabryczny Ogniwo grzał CWU przy różnicy praktycznie od 1 stopnia.

- czemu sterownik nie ciągnie CWU na pełnej mocy by skrócić czas grzania CWU tylko zatrzymuje się na 60% (gdy CO jest wyłączone)

- w trybie PID dmuchawa ma inną moc niż maksymalna wartość - np. max 70%, min 9% w menu spalanie i wtedy dmuchawa zasuwa a po wyjściu z menu nawet gdy sterownik pokazuje 100% dmuchawa ma znacznie niższe obroty. Nie powinny być dokładnie takie same tu i tu gdy zadane jest 100% mocy?

- brak priorytetu CWU. Np. ustawiam CWU na 50 stopni, CO na 48 stopni i piec pełznie sobie na 45-48 stopni i nigdy nie dogrzewa wody do 50 stopni.

Jak to zmienić?

Czy nowsze wersje softu naprawiają wszystkie problemy opisane wyżej?

Skąd dostać najnowszy soft - czy kolega Jarecki może mi podrzucić mailem?

Mój adres to [email protected]

Pozdrawiam

Paweł

Pablo76k

Powitać niebieskiego :)

Kolega Karoka softa świeżego pewnie dosłał, :

primo - podłączając Cobrę pod usb nie może być włączona do prądu, zasilanie ma brać z gniazda USB, wówczas jest widoczna jako pendrive

1. spisz sobie tylko nastawy wyjściowe z menu spalanie na kartkę, spisz także wartości nadmuchu.

2. skasuj stary soft

3. zrzuć nowy soft

4. wpisz w menu spalanie nastawy wyjściowe oraz wartości nadmuchu

5. na ikonce PID przełącz na ADC

>

Pablo76k

>Powitać niebieskiego :)

>Kolega Karoka softa świeżego pewnie dosłał, :

Witam

Tak, dostałem nowy soft od Karoka - podziękowania :)

Wydaje się że pracuje nieco równiej ale diabli wiedzą o ile lepiej bo się cieplej zrobiło.

A czy jest jakaś recepta na moje bolączki opisane wyżej, bo nie wygląda żeby nowy soft A19 działał inaczej niż A09?

"- mój sterownik zaczyna grzać CWU przy różnicy temp. CO i CWU co najmniej 4.0 stopni - pytanie czy da się tą wartość regulować bo przez to nie mogę zejść z temperaturą CO. Poprzedni sterownik, fabryczny Ogniwo grzał CWU przy różnicy praktycznie od 1 stopnia.

- czemu sterownik nie ciągnie CWU na pełnej mocy by skrócić czas grzania CWU tylko zatrzymuje się na 60% (gdy CO jest wyłączone)

- w trybie PID dmuchawa ma inną moc niż maksymalna wartość - np. max 70%, min 9% w menu spalanie i wtedy dmuchawa zasuwa a po wyjściu z menu nawet gdy sterownik pokazuje 100% dmuchawa ma znacznie niższe obroty. Nie powinny być dokładnie takie same tu i tu gdy zadane jest 100% mocy?

- brak priorytetu CWU. Np. ustawiam CWU na 50 stopni, CO na 48 stopni i piec pełznie sobie na 45-48 stopni i nigdy nie dogrzewa wody do 50 stopni.

Jak to zmienić?"

Witam,

rozpaliłem 25kW, dodam, ze wcześniej w życiu rozpalałem tylko grilla :D

krótka relacja:

Ok godziny 10, po pierwszych trudach rozpaliłem kocioł.

Czas podawania i pauzy podajnika ustawiłem, jak sugerowałeś, tj. 8s podawania i 40s przerwy, dmuchawę na 80 i 5.

na kotle zadałem 67 st.C i tak samo na CWU

Kociołek nie bardzo chciał osiągnąć tę temp., więc podciągnąłem dmuchawę na 90 i 10 i tak go zostawiłem na 7 godzin. przez ten czas spalił na oko 30 kg PIEKLORZA.

Następnie wszedłem w menu historii i zobaczyłem praktycznie równy wykres pracy na ok 50 st. C.

Zajrzałem do popielnika i zauważyłem, że są w nim niedopalone kawałki groszku, w związku z tym wydłużyłem czas przerwy do 50 albo 60 s. ( teraz już nie pamiętam dokładnie), nie maiłem groszku ( do podajnika wsypałem 60kg), żeby dorzucić, więc spodziewam się że jutro o 11 już go nie będzie i zabawa zacznie się od nowa. Podłogówka na razie się odpowietrza, ale już ładnie grzeje, z wyjątkiem jednego obiegu ( rozdzielacz jest na parterze, a pętle na pólpiętrze, po pierwszej panice teraz powalcze z odpowietrzaniem).

Liczę na uwagi i sugestie. W najbliższym czasie postaram się zrobić jakiś schemat instalacji i porobię jakieś fotki.

>
Pablo76k

Witam

Tak, dostałem nowy soft od Karoka - podziękowania :)

Wydaje się że pracuje nieco równiej ale diabli wiedzą o ile lepiej bo się cieplej zrobiło.

A czy jest jakaś recepta na moje bolączki opisane wyżej, bo nie wygląda żeby nowy soft A19 działał inaczej niż A09?

"- mój sterownik zaczyna grzać CWU przy różnicy temp. CO i CWU co najmniej 4.0 stopni - pytanie czy da się tą wartość regulować bo przez to nie mogę zejść z temperaturą CO. Poprzedni sterownik, fabryczny Ogniwo grzał CWU przy różnicy praktycznie od 1 stopnia.

Jak to zmienić?"

- W sofcie A_19 jest histereza CWU ustawiana. Po nastawą CWU jest histereza, domyślnie 2st.C

- Priorytety pracy pomp sterownik dobiera sam. Możesz ustawić 50CWU a 45st.C na dom. Pompa c.o. będzie wówczas dławiona

Możesz sobie w tym celu włączyć menu serwisowe 1982, będziesz więcej widział.

- Cobra pokazuje dobór mocy, dobór powietrza to osobna sprawa. Sterownik bada trendy zmiany temp. zasilania i powrotu. Tempo pracy dobiera algorytm i na podstawie własnej analizy uznaje jakie tempo i moc sa właściwe do grzania

locaj85, odpaliłeś ten dom, gdzie masz 4 czy 5pomp....

Skoro do tej pory rozpalałeś tylko grilla, a udało Ci śie kociołek obsłużyć, to znaczy, że nasza instrukcja pierwszego odpalenia zdaje egzamin :)

Pierwsze odpalenie i wygrzanie musi trochę pociągnąć. Jest jednak ciepło na dworze, więc to wszystko nie powinno jakoś długo trwać.

Jarecki, tak ten dom :), jeżeli chodzi o pompy i zawory to mniej więcej wygląda to tak:

-na kotle zawór 4d +pompa WILO STRATOS PICO

-na bojler 3d + pompa WILO STRATOS PICO + pompa cyrkulacyjna WILO STAR-Z-NOVA

-podłogówka dół na zaworze 3d + pompa WILO STRATOS PICO

-podłogówka góra na zaworze 3d + pompa WILO STRATOS PICO

-grzejniki na zaworze 3 d + pompa WILO STRATOS PICO

gdzieś tam po drodze jest jeszcze wymiennik ciepła...

do COBRY podłączyłem pompę CWU + w planie mam pompę od grzejników ( na razie nie zamontowane)

Wracając do spalania, dzisiaj kupiłem 3 worki groszku w Castoramie ( nie pamiętam nazwy... ale dwa były w zółtych worach po ok 27zł, a jeden w żółtawym ale bledszym worze za ok 22 zł, strasznie mokry....., wsypałem to do podajnika ok 11 i mam nadzieję, że do jutra rano starczy... Po pierwszym odpaleniu wciągnął 60 kg w moment ;/

Poniżej zdjęcia z pracy kotła wraz z nastawami ( dlatego nie będę się o nich rozpisywał)

Proszę o uwagi i porady, mam wrażenie, że za dużo groszku wpada do popielnika.

http://images45.fotosik.pl/1440/d87207e3fd3b228fgen.jpg

http://images38.fotosik.pl/1430/23ae786fed91f29bgen.jpg

http://images47.fotosik.pl/1439/19f5d2e49ad2843e.jpg

http://images41.fotosik.pl/1385/29a08de6ae92f3b2.jpg

http://images43.fotosik.pl/1439/506eafb348f7cf80gen.jpg

http://images38.fotosik.pl/1430/69fe705be500965dgen.jpg

http://images39.fotosik.pl/1385/cb1e89bf50d81a51gen.jpg

http://images47.fotosik.pl/1439/1403a6033fec7028gen.jpg

http://images38.fotosik.pl/1430/62459ffd2721c1a8.jpg

wybaczcie jakość, ale zarówno zdjęcia jak i filmy wykonane spontanicznie telefonem :bye:

Ocenę spalania to można robić po kilku dniach.

Po jednym odpaleniu kotła na budowie i tylko 3workach to ocena jest żadna :)

Tak to on prawie na maxa będzie szedł...

Całość musi pochodzic dłużej stabilnie, wygrzać układ grzewczy, rozgrzać ściany i dopiero cos można zacząć mówić.

Rzetelnie to jednak można oceniać po pozbyciu się wilgoci technologicznej ze ścian, pełnym dociepleniu, umeblowaniu, wstawieniu wszystkich drzwi oraz normlanym zamieszkaniu.

:)))) właśnie chciałem zapytać, czy gasicie kociołki.

Dzisiaj byłem koło Bielska i piękna, ciepła, słoneczna pogoda była. Czy to jest sens jeszcze w dzień palić przy takiej pogodzie??

U mnie od wczoraj kocioł jest wyłączany w strefach na dzień. Nie ma sensu aby chodził, bo i tak zawory na grzejnikach nie puszczają ciepła.