trammel 01.04.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Podłączyłem się do Cobry przez USB i komp. nie wykrył urządzenia, jest na to jakiś sposób ? trzeba jakiś sterownik zainstalować albo program ? Z tego co wiem, przynajmniej w mojej wersji softu cobra jest widziana przez kompa jako dysk wymienny. Sterownik musi być wyłączony z zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 01.04.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 No to wszystko jasne, ja próbowałem na pracującym sterowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.04.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 No to wszystko jasne, ja próbowałem na pracującym sterowniku Sterownik wyłączasz i wtedy dopiero podłączasz USB, zasilanie bierze po USB przy aktualizacji. Po aktualizacji wklep sobie poprzednie nastawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 05.04.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Dzisiaj sąsiad mi dał kilka worków trocin mam zamiar zrobić mieszankę. Czy są jakieś przeciwwskazania co do trocin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.04.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Dzisiaj sąsiad mi dał kilka worków trocin mam zamiar zrobić mieszankę. Czy są jakieś przeciwwskazania co do trocin? Może będzie mniej spieków w popiele. U mnie po pierwszych 6 dniach palenia średnia wyszła 33,3kg/dobę. Na początku było bliżej 40, teraz 20. Wygrzewa się podłogówka i grzeją grzejniki. Temperatura ok 18/19 st. Pomimo lekkich przewiewów na dole (nieszczelne drzwi wejściowe i nieuszczelnione parapety). Nie jest źle. Po małych korekcjach jest mniejsza ilość i większa lotność popiołu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.04.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Trociny musisz dokładniej pomieszać bo mogą się wieszać. Trzeba uważać żeby nie było w nich jakiś szczap czy kawałków drewna, one bardzo skutecznie mogą przyblokować ślimak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 06.04.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Jarek, Popracowałem trochę na nowym sofcie.Nie wiem jak inni ale u mnie sterownik już nie trzyma tak ładnie histerezy. Np miałem zadaną 49 st, piec doszedł do 52 st i dalej sterownik utrzymywał 40% mocy co mnie mocno zdziwiło. W dół też zjeżdża więcej niż powinien. Miałeś podobne zgłoszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 06.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Zauważyłem, że moim zestawie Cobra + Aligator + termostat pokojowy wpięty w aligatora, pomimo iż pompa cwu jest w stopie, to się załącza na pewien czas w momencie gdy termostat ponownie załącza pompe co. Wydaja mi się to niekorzystne, bo pompa cwu zabiera mi ciepełko, które akurat w tym momencie kiedy termostat załącza mi pompę co, chce wysłać do kaloryferów. Wersja softu A19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 06.04.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam.Ponownie proszę o pomoc, posiadam skamp 17 sterownik puma i nadal mam problem z parą w podajniku. Pierwszy sezon palenia a w podajniku jest juz rdza a otwierając klapę cieknie z niej woda. Wymieniałem węgiel, mieszałem z trocinami, miałem też węgiel z poprzedniego sezonu grzewczego ale nic nie pomogło. Ma ktoś jakiś pomysł?? Dzięki wielkie Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez 1makow9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.04.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Jarek, Popracowałem trochę na nowym sofcie. Nie wiem jak inni ale u mnie sterownik już nie trzyma tak ładnie histerezy. Np miałem zadaną 49 st, piec doszedł do 52 st i dalej sterownik utrzymywał 40% mocy co mnie mocno zdziwiło. W dół też zjeżdża więcej niż powinien. Miałeś podobne zgłoszenia? weź poprawkę na zmianę aury- możliwe że to jest jedną z przyczyn. ja wrzucając nowy soft i wiedząc jakie są pogody zmniejszyłem moc maksymalną i moje wykresy są normalne, kociołek pracuje na niższej mocy ale z akceptowalną dla mnie temperaturą spalin i nie wydaje mi się aby za mocno przeciagał lub w dół schodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 07.04.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 weź poprawkę na zmianę aury- możliwe że to jest jedną z przyczyn. ja wrzucając nowy soft i wiedząc jakie są pogody zmniejszyłem moc maksymalną i moje wykresy są normalne, kociołek pracuje na niższej mocy ale z akceptowalną dla mnie temperaturą spalin i nie wydaje mi się aby za mocno przeciagał lub w dół schodził. Ja również zmniejszyłem moc. Dziwne dla mnie jest zachowanie sterownika który będą już daleko poza histerezą dalej ciągnie z mocą. Przyjrzę się temu bliżej, ale już chyba w następnym sezonie bo mam nadzieje że w końcu przyjdzie ta wiosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 07.04.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Wgrałem soft A21. Termostat z aligatora po zadziałaniu nie wyłacza pompy co jak w sofcie A19, tylko obniża temp na zaworze 3d. Przydałaby się tam opcja jak w termostacie z cobry, czyli pauza pompy co na określony czas. Problem mam taki że nie mam sterowania do zaworu 3d. Aligator w założeniach miał służyć sterowania pompą co za wymiennikiem płytowym. I teraz zagwozdka trzeba kupić napęd do 3d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 07.04.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Tak wyglądało działanie termostatu:http://images40.fotosik.pl/1478/57df26dedc429fcdmed.jpghttp://images46.fotosik.pl/1444/70ccdecec3e4e374med.jpg Przy okazji wyjaśniło się czemu czemu załączała się pompa cwu. Po prostu odprowadzała nadmiar ciepła z pieca po wyłączeniu pompy co.Nastawa co była na 55 stopni.Nie wygląda to najlepiej Tak w ogóle to mam chyba coś nie dograne z wymiennikiem płytowym. Wygląda to tak:http://images40.fotosik.pl/1478/a0433cd7522b238dmed.jpghttp://images40.fotosik.pl/1478/1c8902aae2bfa2b7med.jpg Pompy przed i za wymiennikiem to Grundfos Alfa2 25-60. W ich ustawieniu prędkości tkwi chyba problem.Max co z pieca wyciągnąłem to 57 stopni. Więcej jakoś go dusi wymiennik.Jak poustawiać te pompy. Wiem, że przed wymiennikiem ma być szybsza ale efektu nie umie uzyskać. Nastawa 55 na piecu daje mi 52 na kaloryfery i fajnie wszystko grzeje, tylko piecyk żeby do tego doszedł to długo pracuje na 100% a apetyt ma na jakieś 3worki na dobe.http://images38.fotosik.pl/1477/031490b9efaebf4emed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 07.04.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Mam też informacje od pana Jarka, że nastawa 0 na obniżeniu temp od termostatu działa jak na poprzednim sofcie A19 tzn wyłącza pompę co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 07.04.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Do 1makow9 U mnie też rdza w zasobniku myślę że po sezonie go zdemontuję i po wyczyszczeniu pomaluję czymś od środka. dodam tyle że ostatnio palę mieszanką groszek miał i się tak nie dymi gdy się otwiera kosz, chyba miał nie przepuszcza. Szczerze mówiąc to kosz zasypowy mnie rozczarował że po tak krótkim czasie skorodował, powinien być w ocynku albo za dopłatą chociaż w ocynku wtedy byłby spokój. Tak o koszach mówiąc to zainteresowany bym był koszem w którym się miał nie zawiesza, powinien być szerszy na dole tak by ścianki były bardziej pionowe, albo z jakimś ustojstwem w środku ( najlepiej obrotowy jak betoniarka ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.04.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Ja również zmniejszyłem moc. Dziwne dla mnie jest zachowanie sterownika który będą już daleko poza histerezą dalej ciągnie z mocą. Przyjrzę się temu bliżej, ale już chyba w następnym sezonie bo mam nadzieje że w końcu przyjdzie ta wiosna. u mnie też nie schodzi z mocy natychmiast po osiągnięciu zadanej ale powoli odpuszcza tak że spada temperatura spalin a temperatura CO rośnie już nieznacznie, trochę gorzej jest przy dogrzewaniu CWU ale to zapewne dlatego że odbiór ciepła mizerny, wtedy kocioł potrafi się odstawić zwłaszcza wieczorem gdy grzeje CWU do 54stC a zadana CO to 50stC na wykresach widać pracę kociołka bez dogrzewania oraz podczas gdy CWU się grzeje, u mnie spalanie trochę mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 07.04.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Do 1makow9 U mnie też rdza w zasobniku myślę że po sezonie go zdemontuję i po wyczyszczeniu pomaluję czymś od środka. dodam tyle że ostatnio palę mieszanką groszek miał i się tak nie dymi gdy się otwiera kosz, chyba miał nie przepuszcza. Szczerze mówiąc to kosz zasypowy mnie rozczarował że po tak krótkim czasie skorodował, powinien być w ocynku albo za dopłatą chociaż w ocynku wtedy byłby spokój. Tak o koszach mówiąc to zainteresowany bym był koszem w którym się miał nie zawiesza, powinien być szerszy na dole tak by ścianki były bardziej pionowe, albo z jakimś ustojstwem w środku ( najlepiej obrotowy jak betoniarka ) Masz też tak że otwierając zasobnik dym wylatuje do góry, dodam że nie pachnie on jak spaliny bo spaliny pojawiają się dopiero po jakimś czasie otwartej klapy. Już nie wiem jak z tym walczyć cholera jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 07.04.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 1makow9 jak palę samym ekogroszkiem to tak jest że dym się wydostaje zwłaszcza czym mniej opału w koszu, ale myślę że wszyscy tak mają taka jest uroda tego palnika. Natomiast tak jak pisałem jeżeli palę mieszanką groszek z miałem to dymek się nie pojawia nawet jak jest mało opału w koszu. Ten dymek mi nie przeszkadza kotłownia jest oddzielona dwoma pomieszczeniami (skład na węgiel i klatka schodowa) od mieszkania czyli 3 drzwi, Gorzej jak ktoś ma bezpośrednio drzwi z kotłowni do mieszkania. Widziałem też że sprzedają kosze z tworzywa sztucznego takie nie rdzewieją ale czy by pasował do naszego ślimaka? no i czy byłby dość pojemny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.04.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 teoretycznie mój kocioł powinien być dużo gorszy ale u mnie może być wypalone tyle że już ślimak błyszczy w zasobniku i nic się nie dymi.Zaczyna dymić jak na dłuższy czas otworzę klapę zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek19 08.04.2012 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Jooa też po wgraniu softu A_21 zauważyłem ,że sterownik przeciąga zadaną temperaturę o 3 stopnie.W poprzednim sofcie wszystko mieściło się w histerizie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts