kubaiada 30.03.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Mój Skam-p z palnikiem rynnowym dzisiaj odpalony [ATTACH]108813[/ATTACH] To moja rynna wygląda zupełnie inaczej jest dużo większa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.03.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 W kotle tramela jest rynna z dyszami powietrza wtórnego, 15,5 cm jest schowane "pod dachem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 30.03.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 30.03.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 To moja rynna wygląda zupełnie inaczej jest dużo większa To palnik APPS-R, inny nie bardzo by wchodził w rachubę, bo mam kosz prawie przy samej ścianie. Przy wymianie ślimaka byłby problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.03.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Jak tam trammel, sofcik nowy wszedł? Kilka miesięcy Ci zeszło na podłączenie, ale u mnie sytuacja podobna .... może po świętach zrobię wreszcie porządek.... U Ciebie inny palnik nie wchodził w grę, bo byś go nie obsłużył, ten jako jedyny można wyciągać do siebie po odkręceniu 4śrub. Inna zaleta to cicha praca zespołu podającego. Dla zobrazowania o czym mówimy wstawię fotke z podłączenia Edytowane 31 Marca 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 31.03.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witam, Sofcik mam zabezpieczony na razie w laptopie i jak to wszystko ogarnę - na pewno zaktaulizuję. Zwłaszcza że widzę po dołączonej DTR duże zmiany - jakby całkiem inny sterownik. Na razie w menu ograniczyłem zgodnie z Twoimi wskazówkami max. obroty dmuchawy na 85% i min. na 14%.Czas podawania ugryzłem w ten sposób, że zmniejszyłem wysokość kopca - miałem ustawioną 5 - dałem na 1 (trochę przesypywało niedopalonego groszku do popielnika ) . Z tego co widzę czas podawania zmniejszył się z ok.20s na 14s. Podajnik bardzo cichy - czasem coś chrupnie, ale bardziej słychać dmuchawę. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek19 31.03.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 U mnie podawanie 4s, pauza 28s, dmuchawa 49/5. C.o. mam włączane w strefach casowych od 7-12 , i 17-20 .Natomiast cwu grzeje się całą dobę. Piec spala około 15kg na dobę (35kw).Soft A-21 działa ok .Strefy czasowe działają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.03.2012 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Kolega trammel ma inny palnik, tam trochę "inne chwyty" są stosowane. Jest też inny model dmuchawki ze względu na mniejszą moc kotła oraz zalecenia producenta palnika... Musi być dół na 14%, inaczej jej wirnik się nie będzie kręcił.Góra dla tej małej dmuchawki to tak 90-100%, trammel to 85% może być niewystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 31.03.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Witam wszystkich Właśnie odpaliłem mój nowy Skam-P Premium 25kW z Cobrą i Aligatorem w układzie z wymiennikiem. Piecyk chodzi cały dzień na 100% i ma problemy z osiągnięciem temp większej niż 45 stopni, po wymienniku jest 40 stopni. Pewnie się muszą wygrzać ściany. Podajnik na razie z nastawami z laboratorium 21/4 podajnik i 80/5 dmuchawa. Pytanko czym tu ruszyć z nastaw najpierw bo jestem zielony w temacie i chciałbym skorzystać z Waszych doświadczeń Pytanko drugie: cobra ma wejście na czujnik pokojowy którego nie mam, co tam trzeba podłączyć i jak to uczestniczy w regulacji ? Nie umie też znaleźć opcji zmiany wysokości kopca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.03.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 (edytowane) Zaraz po odpaleniu możesz mu dać 6sekund podawania na 21sekund pauzy wyjściowoDmuchawkę na 85% Nowy soft (a taki musisz mieć, jak pracujesz z alligatorem) nie ma wysokości kopca.Softy A_19 czy A_21 mają menu spalanie i tam wyjściowe czasy dla pełnej mocy. Termostat pokojowy (np. Euroster 2000 czy PT-21) przy alligatorze powinien być ewentualnie wpięty w moduł zaworu, Ciebie interesuje temp. w układzie za wymiennikiem.Z softem A_19 na czas utrzymania temp. powietrza z termostatem zamykany jest zawór mieszający i wyłączana pompa za zaworemZ softem A_21 możesz decydować, czy wyłączyć pompę za zaworem oraz zamknąc zawór (nastawa korekcji na 0), czy tylko obniżyć temp. za zaworem od aktualnie dobranej (nastawa np. -10st.C). Edytowane 31 Marca 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.03.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Jeśli by ci się robiły spieki proponuję zostawić podawanie na 4s a zmniejszenie czasu przerwy między podawaniem do 18 czy 19s.Przy spiekaniu lepiej lecieć na mniejszym podawaniu, jak masz dobre paliwo to nie będzie piec.Teraz musi się wszystko rozgrzać i kocioł będzie sadził jakby za oknem było -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 31.03.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Termostat pokojowy (konkretnie Auraton 2025) mam wpięty w aligatora do pompy za wymiennikiem.W Cobrze natomiast jest wejście na termostat -(mam je niepodłączone i tą opcje wyłączoną) i czujnik pokojowy, ciekawi mnie ten czujnik pokojowy opisany też jako WEJ KRAŃ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.03.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Termostat pokojowy (konkretnie Auraton 2025) mam wpięty w aligatora do pompy za wymiennikiem. W Cobrze natomiast jest wejście na termostat -(mam je niepodłączone i tą opcje wyłączoną) i czujnik pokojowy, ciekawi mnie ten czujnik pokojowy opisany też jako WEJ KRAŃ Jak masz układ przez wymiennik płytowy, to opcja podłączenia pod cobrę termostatu pokojowego jest nieistotna. Ciebie interesuje sterowanie układem za wymiennikiem To od Cobry to tzw krótki obieg i ma chodzić ciągle (przed wymiennikiem płytowym). Wej krańcówki do cobry to temat do modelu kotła tłokowego, odpowiada za pozycjonowanie tłoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 01.04.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Kolega trammel ma inny palnik, tam trochę "inne chwyty" są stosowane. Jest też inny model dmuchawki ze względu na mniejszą moc kotła oraz zalecenia producenta palnika... Musi być dół na 14%, inaczej jej wirnik się nie będzie kręcił. Góra dla tej małej dmuchawki to tak 90-100%, trammel to 85% może być niewystarczające. Robi się, dmuchawa max. na 90%, ale przysłonkę zmniejszyłem troszkę ( dmuchawa RV ). Kopczyk na -5, żar się nie cofa podawanie ok.10s tak jak zalecałeś - resztę załatwia PID. Mam teraz większą zawartość popiołu w popiele ( Pieklorz z Bobrka ...). Temperatura super stabilna. Spalanie już trochę spadło po 3 dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 01.04.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Podłączyłem się do Cobry przez USB i komp. nie wykrył urządzenia, jest na to jakiś sposób ? trzeba jakiś sterownik zainstalować albo program ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 01.04.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Podłączyłem się do Cobry przez USB i komp. nie wykrył urządzenia, jest na to jakiś sposób ? trzeba jakiś sterownik zainstalować albo program ? Z tego co wiem, przynajmniej w mojej wersji softu cobra jest widziana przez kompa jako dysk wymienny. Sterownik musi być wyłączony z zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 01.04.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 No to wszystko jasne, ja próbowałem na pracującym sterowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 01.04.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 No to wszystko jasne, ja próbowałem na pracującym sterowniku Sterownik wyłączasz i wtedy dopiero podłączasz USB, zasilanie bierze po USB przy aktualizacji. Po aktualizacji wklep sobie poprzednie nastawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 05.04.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Dzisiaj sąsiad mi dał kilka worków trocin mam zamiar zrobić mieszankę. Czy są jakieś przeciwwskazania co do trocin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.04.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Dzisiaj sąsiad mi dał kilka worków trocin mam zamiar zrobić mieszankę. Czy są jakieś przeciwwskazania co do trocin? Może będzie mniej spieków w popiele. U mnie po pierwszych 6 dniach palenia średnia wyszła 33,3kg/dobę. Na początku było bliżej 40, teraz 20. Wygrzewa się podłogówka i grzeją grzejniki. Temperatura ok 18/19 st. Pomimo lekkich przewiewów na dole (nieszczelne drzwi wejściowe i nieuszczelnione parapety). Nie jest źle. Po małych korekcjach jest mniejsza ilość i większa lotność popiołu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts