Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak tam trammel, sofcik nowy wszedł?

Kilka miesięcy Ci zeszło na podłączenie, ale u mnie sytuacja podobna :) .... może po świętach zrobię wreszcie porządek....

U Ciebie inny palnik nie wchodził w grę, bo byś go nie obsłużył, ten jako jedyny można wyciągać do siebie po odkręceniu 4śrub. Inna zaleta to cicha praca zespołu podającego.

Dla zobrazowania o czym mówimy wstawię fotke z podłączenia

Trammel rynna.jpg

Edytowane przez Jarecki79

Witam,

Sofcik mam zabezpieczony na razie w laptopie i jak to wszystko ogarnę - na pewno zaktaulizuję. Zwłaszcza że widzę po dołączonej DTR duże zmiany - jakby całkiem inny sterownik.

Na razie w menu ograniczyłem zgodnie z Twoimi wskazówkami max. obroty dmuchawy na 85% i min. na 14%.

Czas podawania ugryzłem w ten sposób, że zmniejszyłem wysokość kopca - miałem ustawioną 5 - dałem na 1 (trochę przesypywało niedopalonego groszku do popielnika ) . Z tego co widzę czas podawania zmniejszył się z ok.20s na 14s.

Podajnik bardzo cichy - czasem coś chrupnie, ale bardziej słychać dmuchawę.

Pozdr.

Kolega trammel ma inny palnik, tam trochę "inne chwyty" są stosowane.

Jest też inny model dmuchawki ze względu na mniejszą moc kotła oraz zalecenia producenta palnika... Musi być dół na 14%, inaczej jej wirnik się nie będzie kręcił.

Góra dla tej małej dmuchawki to tak 90-100%, trammel to 85% może być niewystarczające.

Witam wszystkich

Właśnie odpaliłem mój nowy Skam-P Premium 25kW z Cobrą i Aligatorem w układzie z wymiennikiem.

Piecyk chodzi cały dzień na 100% i ma problemy z osiągnięciem temp większej niż 45 stopni, po wymienniku jest 40 stopni.

Pewnie się muszą wygrzać ściany. Podajnik na razie z nastawami z laboratorium 21/4 podajnik i 80/5 dmuchawa.

Pytanko czym tu ruszyć z nastaw najpierw bo jestem zielony w temacie i chciałbym skorzystać z Waszych doświadczeń :)

Pytanko drugie: cobra ma wejście na czujnik pokojowy którego nie mam, co tam trzeba podłączyć i jak to uczestniczy w regulacji ?

Nie umie też znaleźć opcji zmiany wysokości kopca

Zaraz po odpaleniu możesz mu dać 6sekund podawania na 21sekund pauzy wyjściowo

Dmuchawkę na 85%

Nowy soft (a taki musisz mieć, jak pracujesz z alligatorem) nie ma wysokości kopca.

Softy A_19 czy A_21 mają menu spalanie i tam wyjściowe czasy dla pełnej mocy.

Termostat pokojowy (np. Euroster 2000 czy PT-21) przy alligatorze powinien być ewentualnie wpięty w moduł zaworu, Ciebie interesuje temp. w układzie za wymiennikiem.

Z softem A_19 na czas utrzymania temp. powietrza z termostatem zamykany jest zawór mieszający i wyłączana pompa za zaworem

Z softem A_21 możesz decydować, czy wyłączyć pompę za zaworem oraz zamknąc zawór (nastawa korekcji na 0), czy tylko obniżyć temp. za zaworem od aktualnie dobranej (nastawa np. -10st.C).

Edytowane przez Jarecki79

Jeśli by ci się robiły spieki proponuję zostawić podawanie na 4s a zmniejszenie czasu przerwy między podawaniem do 18 czy 19s.

Przy spiekaniu lepiej lecieć na mniejszym podawaniu, jak masz dobre paliwo to nie będzie piec.

Teraz musi się wszystko rozgrzać i kocioł będzie sadził jakby za oknem było -20.

Termostat pokojowy (konkretnie Auraton 2025) mam wpięty w aligatora do pompy za wymiennikiem.

W Cobrze natomiast jest wejście na termostat -(mam je niepodłączone i tą opcje wyłączoną) i czujnik pokojowy, ciekawi mnie ten czujnik pokojowy opisany też jako WEJ KRAŃ

Jak masz układ przez wymiennik płytowy, to opcja podłączenia pod cobrę termostatu pokojowego jest nieistotna. Ciebie interesuje sterowanie układem za wymiennikiem

To od Cobry to tzw krótki obieg i ma chodzić ciągle (przed wymiennikiem płytowym).

Wej krańcówki do cobry to temat do modelu kotła tłokowego, odpowiada za pozycjonowanie tłoka.

Kolega trammel ma inny palnik, tam trochę "inne chwyty" są stosowane.

Jest też inny model dmuchawki ze względu na mniejszą moc kotła oraz zalecenia producenta palnika... Musi być dół na 14%, inaczej jej wirnik się nie będzie kręcił.

Góra dla tej małej dmuchawki to tak 90-100%, trammel to 85% może być niewystarczające.

Robi się, dmuchawa max. na 90%, ale przysłonkę zmniejszyłem troszkę ( dmuchawa RV ).

Kopczyk na -5, żar się nie cofa podawanie ok.10s tak jak zalecałeś - resztę załatwia PID.

Mam teraz większą zawartość popiołu w popiele ( Pieklorz z Bobrka ...).

Temperatura super stabilna. Spalanie już trochę spadło po 3 dniach :)

Dzisiaj sąsiad mi dał kilka worków trocin mam zamiar zrobić mieszankę. Czy są jakieś przeciwwskazania co do trocin?

Może będzie mniej spieków w popiele.

U mnie po pierwszych 6 dniach palenia średnia wyszła 33,3kg/dobę.

Na początku było bliżej 40, teraz 20. Wygrzewa się podłogówka i grzeją grzejniki. Temperatura ok 18/19 st. Pomimo lekkich przewiewów na dole (nieszczelne drzwi wejściowe i nieuszczelnione parapety). Nie jest źle. Po małych korekcjach jest mniejsza ilość i większa lotność popiołu .