Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jooa też po wgraniu softu A_21 zauważyłem ,że sterownik przeciąga zadaną temperaturę o 3 stopnie.W poprzednim sofcie wszystko mieściło się w histerizie.

Dzień dobry,

Jak rozumiem, chodzi o pracę przy wyłączonym PID.

Sterownik przeciąga zadaną temperaturę - czy to znaczy, że dmuchawa

i podajnik pracują pomimo, że temperatura jest wyższa o 3'C?

Czy też chodzi o to, że dmuchawa i podajnik wyłączają się po osiągnięciu

nastawionej temperatury, ale kocioł "siłą rozpędu" przeciąga o 3'C?

W tym przypadku jest to zjawisko zupełnie naturalne, takie przeregulowanie

to cecha tego typu regulacji. Przy włączonym PID powinno być lepiej.

Pozdrowienia,

Włodek

A ja myślałem,że to eCoal.pl ma jakieś problemy a jest widać odwrotnie :)

Wiesz co - zacznij proszę pisać do rzeczy. Wszedłem na stronę esterownik.pl, wziąłem

pierwszy kocioł.

https://esterownik.pl/remote/610

Dzisiaj o godzinie 6:00 kocioł osiągnął 60'C, przy nastawie 40'C. Przeregulowanie o 20'C

Czyli Twoim zdaniem z eCoalem wszystko jest OK? A Cobra ma problem, bo przeciąga

o 3'C? Gdzie są granice nachalnego marketingu?

Edytowane przez Wlodek_PID
Błąd w ostatniej linijce

Wiesz co - zacznij proszę pisać do rzeczy. Wszedłem na stronę esterownik.pl, wziąłem

pierwszy kocioł.

https://esterownik.pl/remote/610

Dzisiaj o godzinie 6:00 kocioł osiągnął 60'C, przy nastawie 40'C. Przeregulowanie o 20'C

Czyli Twoim zdaniem z eCoalem wszystko jest OK? A Cobra ma problem, bo przeciąga

o 3'C? Gdzie są granice nachalnego marketingu?

Nic do Ciebie nie mam ale może popatrzył byś na wykresy i z zrozumieniem je odczytał.

Czy to jest nie normalne zjawisko,gdy kocioł się odstawia i nie ma odbioru ciepła to gromadzi energię?

Czy to wina sterownika,że kocioł ma na tyle wody,że po odstawieniu wchłonie te energię?

"SIŁA ROZPĘDU" piszesz o tym powyżej !!!

Ja i zapewne Ty też nie znasz tej instalacji ,może to wina opału.

Nie zamierzam się kłócić z Tobą i z innymi też.

Czy w sieci są sterowniki Puma do podglądu?

Ja wiem ,że są i monitoruje je eCoal.pl

Kiedy będzie obiecana PUMA do testów.

I o jakim marketingu piszesz?

Jestem tak samo użytkownikiem jak inni

https://esterownik.pl/remote/189 więc mam prawo do pisania tak samo jak Ty.

I nie bierz tego do siebie jako atak z mojej strony bo takich zamiarów nie mam.

I pisz co widzisz a nie co chcesz widzieć.

Pozdrawiam :)

Wszystko jest rozwojowe i nie na wszystko starcza czasu.

Jeśli chcesz pooglądać wykresy to pobierz to http://speedy.sh/GUwxg/KlientEM.rar, w ustawieniach połączenia podaj jako serwer pumapid.no-ip.biz

Następnie z menu Archiwum kliknij Pobierz archiwum z serwera ;) i masz o to co prosisz.

Za dużo roboty :)

Jest, tyle że nie pod stroną www, przez to wystawiłem linka do softu który obsługuje wizualizację pracy pumy.

Cały pomysł jest "rozwojowy" a nawet rzekłbym raczkujący.

Jest wiele do zrobienia a dzień 24`ro godzinny jest za krótki abym sam to wszystko zrobił w jakimś sensownym czasie, tak więc jest jak jest :p

Czekam na nowy soft ze strony p. Włodka ... aby skończyć wrzucenie nastaw na sterownik.

Jest, tyle że nie pod stroną www, przez to wystawiłem linka do softu który obsługuje wizualizację pracy pumy.

Cały pomysł jest "rozwojowy" a nawet rzekłbym raczkujący.

Jest wiele do zrobienia a dzień 24`ro godzinny jest za krótki abym sam to wszystko zrobił w jakimś sensownym czasie, tak więc jest jak jest :p

Czekam na nowy soft ze strony p. Włodka ... aby skończyć wrzucenie nastaw na sterownik.

No dużo pracy przed Wami bo wnioskuję z wypowiedzi,że bierzesz w tym udział.

I widzisz,można spokojnie bez emocji się porozumieć.

Nie mam charakteru agresora i chciał bym aby tak pozostało.

A Pan Włodek nie wiem dlaczego tak o mnie myśli bo chyba tak myśli.

I aby była zrozumiałość,nie wyśmiewam się z Pumy, Cobry i czego tam jeszcze.

Każdy ma swoje koncepcje i inaczej widzi sterowanie kotłem,czy muszą być takie same?

Nie bo wtedy to wszystko nie miało by sensu.

wczoraj miałem ochotę odpisać na post minertu o tym co myśl i sobie darowałem ale dzisiaj już muszę

minertu

dobrze myślełeś

eCoal ma problemy

tak samo jak każdy inny sterownik i nie jest odwrotnie.

po prostu każdy z tych sterowników oparty jest o inne podstawy i pisany był pod inne wymagania

nie porównuj 2 róznych urzadzeń w oparciu o te same kryteria

to tak jakbym ja chciał napisać coś o sterownikach 2-stanowych techa pracując teraz na Cobrze.

było to delikatnie ujmując jednostronne i rażąco nadużywające

eCoal jest dedykowany dla innego użytownika niż Cobra czy Puma.

a czsem jak czytam posty np darase to mam wrażenie że dla połowy użytkowników eCoal jest za trudny mimo że np darase jest gadżeciarz i lubi nowinki to nawet on problemy ma z właściwym przypisaniem pomp i ich odpowiednimi ustawieniami.

napisz że czymś się różnią lub inaczej reagują - pochylę głowę i przyznam rację ale to co palnąłeś wczoraj to jest marketing wybacz

jeśli za chwilę mi zarzucisz że ja jestem stronniczy to spieszę tłumaczyć.

nie wszystko co wyszło w trakcie testów Cobry wrzucam na forum. czasem piszę o problemach prosto do osób zainteresowanych więc nie ma tylko superlatyw z mojej strony. staram się być rzetelny w moich ocenach. a to że sterownik nie ma dostępu do neta- cóż nie każde auto ma nawigację a to nie przeszkadza ludziom w jego użytkowaniu. moim skromnym zdaniem właśnie podgląd online wywala wszystkie negatywne aspekty "koali" biorąc pod uwagę moje kryteria wyboru

Mam nadzieję że żadne moje słowo nikogo nie uraziło

wczoraj miałem ochotę odpisać na post minertu o tym co myśl i sobie darowałem ale dzisiaj już muszę

minertu

dobrze myślełeś

eCoal ma problemy

tak samo jak każdy inny sterownik i nie jest odwrotnie.

po prostu każdy z tych sterowników oparty jest o inne podstawy i pisany był pod inne wymagania

nie porównuj 2 róznych urzadzeń w oparciu o te same kryteria

to tak jakbym ja chciał napisać coś o sterownikach 2-stanowych techa pracując teraz na Cobrze.

było to delikatnie ujmując jednostronne i rażąco nadużywające

eCoal jest dedykowany dla innego użytownika niż Cobra czy Puma.

a czsem jak czytam posty np darase to mam wrażenie że dla połowy użytkowników eCoal jest za trudny mimo że np darase jest gadżeciarz i lubi nowinki to nawet on problemy ma z właściwym przypisaniem pomp i ich odpowiednimi ustawieniami.

napisz że czymś się różnią lub inaczej reagują - pochylę głowę i przyznam rację ale to co palnąłeś wczoraj to jest marketing wybacz

jeśli za chwilę mi zarzucisz że ja jestem stronniczy to spieszę tłumaczyć.

nie wszystko co wyszło w trakcie testów Cobry wrzucam na forum. czasem piszę o problemach prosto do osób zainteresowanych więc nie ma tylko superlatyw z mojej strony. staram się być rzetelny w moich ocenach. a to że sterownik nie ma dostępu do neta- cóż nie każde auto ma nawigację a to nie przeszkadza ludziom w jego użytkowaniu. moim skromnym zdaniem właśnie podgląd online wywala wszystkie negatywne aspekty "koali" biorąc pod uwagę moje kryteria wyboru

Mam nadzieję że żadne moje słowo nikogo nie uraziło

Nic mnie nie uraziło tylko pokaż mi ,w którym miejscu to co napisałem to czysty marketing?

Jedno zdanie i już zaczął się atak na moją osobę.

Czy ja gdzieś napisałem -ludzie nie kupujcie kotłów z Pumą tylko z eCoalem bo Puma ma problemy?

Twoja kasa i twój wybór kolego.To Ty decydujesz co chcesz mieć w kotłowni.

Nie jestem tylko handlowcem ale również użytkownikiem kotła z podajnikiem.I to co napisałem to napisałem jako jego użytkownik.

Wysuszyłem trochę miału i dziś dałem TYLKO miał do zasobnika dwa wiadra. na razie się nie zawiesza wygląda na to że zsypuje się jak piasek, zwiększyłem przed chwilą górę dmuchawy z 70% na 85% bo nie dobijał do zadanej i robił się czarny kopczyk a miał z kawałkami węgla ( to taki miał żebyście nie myśleli że sam piasek) zsypywał się do popielnika nie dopalony, ogień był tylko bokami a ze środka się kopciło.

Jak myślicie na takie palenie samym miałem w stosunku do mieszanki miał/węgiel którą stosowałem do tej pory 8s/66s to pracę ślimaka skorygować czy tylko dmuchawę?