timon120777 10.04.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Nic mnie nie uraziło tylko pokaż mi ,w którym miejscu to co napisałem to czysty marketing? Jedno zdanie i już zaczął się atak na moją osobę. Czy ja gdzieś napisałem -ludzie nie kupujcie kotłów z Pumą tylko z eCoalem bo Puma ma problemy? Twoja kasa i twój wybór kolego.To Ty decydujesz co chcesz mieć w kotłowni. Nie jestem tylko handlowcem ale również użytkownikiem kotła z podajnikiem.I to co napisałem to napisałem jako jego użytkownik. masz rację używając slowa marketing się zapędziłem powinienem raczej napisać że jest to stronniczość oceny bo to miałem na myśli. za to przepraszam odnoszę wrażenie po prostu że wszyscy teraz wszystko porownują do eCoala jakby to był jakiś wyznacznik a wcale tak nie jest. dla mnie jest to jeden z wielu sterowników dedykowany do określonego grona użytkowników i tyle. nie miałem możliwości testowania więc nie wiem jak by się u mnie sprawdził. nie uważam jednak że brak jakiejś funkcjonalności ze strony Cobry czy Pumy działa na niekorzyść tych sterowników. już to porównałem do wyposażenia aut. nie każdy potrzebuje fajerwerków i nie jest to kryterium do oceny jakości działania urzadzenia. dla mnie kryterium jest to czy sterownik spełnia wymagania jakie mu stawiam- w moim wypadku grzanie wody kiedy i jak chcę oraz utrzymanie temperatury CO na zadanym poziomie kiedy i jak chcę. dodatkowo ważne jest dla mnie to co wyciągam z popielnika po pracy sterownika czyli jakosć popiołu ktora odzwierciedla poniekąd sprawność spalania. jak dane mi będzie kiedyś pracować na eCoalu to będę mógł je porównać i wtedy też tylko pod kątem tych parametrów które wyżej wymieniłem. reszta to dla mnie wodotryski, które jak czytam sprwiają ludziskom sporo problemów niekiedy, ale to już inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.04.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Cobra jest sterownikiem automatycznym, na chwile obecną nie oferuje obsługi przez internet.Oferuje np. sterowanie zaworem mieszającym... tego z kolei nie ma w drugim produkcie. Kilka nowinek do sezonu ma sie pojawić, więc pewnie także użytkownicy chcący sterowania przez internet znajdą coś dla siebie. Dalej funkcjonalność polega na pracy automatycznej, w Cobrze można ją szerzej poprawić. Oba sterowania rozwijają się swoją własną drogą i bardzo dobrze. Wszystko ze spokojem. Timon masz rację, tego typu sterowań jest więcej, są nowe Techy, są sterowania Elstera, Pluma, Estymy...Na tym wątku powinniśmy jednak rozmawiać o Cobrze czy Pumie. Od luźnych rozmów n/t innych sterowań możemy zrobić osobny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.04.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Ja może przeproszę wszystkich za to,że w ogóle się na tym wątku odezwałem. Czy stronniczość? Możliwe,że tak bo nie miałem okazji testować sterownika z tego wątku. Jarek to,że jeden przeciąga o 3deg a drugi o 5deg wcale nie znaczy,że jest to wina sterownika.Może to wina sprawności kotła?Tego nikt pod uwagę nie bierze a szkoda.Praca obu sterowań jest bez wątpienia inna i nikt tego nie zmieni i nie ma się o co kłócić.Celem jest jedno i mają to robić dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 10.04.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 test/test Dzięki dodam że trzeba jeszcze zwiększyć rozmiar bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek19 10.04.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Panowie! Jeżeli chodzi o te 3 stopnie przeciągania ,to ja to napisałem.Sterownik przeciągał 3 stopnie ponad histerezę.Jednak pokombinowałem z ustawieniami i wszystko jest ok (mieści się w histerezie).Uważam, że to forum powinno służyć do wymiany wzajemnych doświadczeń, porad .Nie tak jak to robi minertu .Posiadam skam-p35 sterownik Cobra ,i jestem z tego zestawu zadowolony.Z.J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.04.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Czy możesz opisać, co określasz mianem histerezy?Ja rozumiem,że chodzi Ci o to,że np. jest zadane 50st.C a kocioł przeciągał do 53st.C ? Co do Cobry, widzę, że moduł Alligator jest bardzo dobrym rozwiązaniem, szczególnie w instalacjach, gdzie mamy kocioł zabezpieczony w układzie otwartym a instalacja za wymiennikiem jest robiona jako zamknięta (np. z powodu gwarancji grzejników). Tutaj przed startem sezonu liczę na dodanie jeszcze jednego czujnika temperatury i rozwinięcie funkcjonalności. Nowości zapowiadają się na sezon fajne, trzymam kciuki za prace Damiana i mam nadzieję,że w ciągu kilkunastu następnych dni dostanie "paczkę" potrzebnych mu świeżych danych do Pumy. Jego koncepcja może być fajną alternatywą. Szczerze dopinguję! Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.04.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 trochę na obronę minertuon porad udziela a ten komentarz- cóż może miał być trochę pół żartem pół serio ale został całkiem poważnie potraktowany.ja sam wiele się od niego nauczyłem, czasem mamy jednak odmienne zdanie i właśnie je wyraziliśmy.Nie uważam również za zasadne przepraszanie za wpisy na tym czy innym wątku- no chyba że jest się niereformowalnym jak niektórzy co nie chcę ich z nicka wymieniać. przy okazji przypomnieliśmy sobie, że nie wszystko trzeba od razu na sterownik zrzucać. czasem to brak doświadczenia użytkownika w doborze parametrów wyjściowych, czasem wina opału lub mocno skomplikowanej instalacji, która wprowadza dużo zamieszania do pracy układu jaki kocioł wraz z nią stanowią. takie spojrzenie z boku i rzucenie hasła może dać nowe światło na niektóre zagadnienia. może zbytnie skupienie w obrębie sterownika następować czasami a przyczyna kłopotów może leżeć gdzie indziej a my zajęci sprawdzaniem nowych wersji oprogramowania o tym zapomnieliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.04.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Bez przesady, temp zbyt wysokiej nie było. Żart średni, spojrzenie z zewnątrz ok.Skoro na wcześniejszym sofcie było dokładniej, to albo jest to kwestia nowszego softu i innych nastaw, albo zwyczajnie zrobiło się cieplej a przeciągnięcie o 3st.C to nie jest jakaś mega sensacja, nie dajmy się zwariować, to kocioł na paliwo stałe. Zachowując trochę dystansu można normalnie. Chciałbym jednak, abyśmy na tym wątku raczej rozmawiali o Cobrze czy Pumie. Timon wiesz najlepiej co znaczy doświadczenie operatora i jakie przynosi korzyści, sterownik to tylko narzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.04.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 prawda. rok temu nie podjąłbym się testowania żadnego sterownika ponieważ byłem w ..... jeśli chodzi o zagadnienia związane z paleniem w kotle na ekogroszek.teraz mam już pewne doświadczenie. Pozwala mi ono po krótkim zajrzeniu do paleniska ocenić co wymaga korekty i w ktorą stronę, może dlatego "moja" Cobra pracuje bez zarzutów. swoją drogą to za dużo w niej nie grzebałem nawet. po sezonie mam zamiar nadal modyfikować swój palnik i zmusić go do "normalnej" pracy na bardzo malych mocach. z tego co czytałem to mój brucerek 1 generacji dobrze się sprawuje w zakresie mocy 15-40KW a u mnie potrzeba jakieś 5 do 15 więc muszę go trochę "ztuningować" mam nadzieję że z dobrym efektem doświadczenie daje bardzo dużo ale jak się nałoży jego brak ze skopaną np instalacją i do tego ciulowym opałem to można włosy rwać z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Jak mogę sprawdzić na Pumie temp kosza??Szukam i szukam i proszę o pomoc, dzięki. Dawno nie bawiłem się pumą, ale masz takie menu serwisowe 1982 i pierwsza temp. po prawej na górze to jak dobrze pamiętam temp. czujnika podajnika Druga od góry to temp. C.O., trzecia CWU a czwarta z piąta mi sie mylą... w każdym razie jedna to temp. płytki PCB a kolejna to powrót... Po zmianie softu powinno to być lepiej czytelne, podobne do Cobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 10.04.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, po ok 3 tyg palenia skam p premium 15 oraz 25 kW mam kilka pytań, wątpliwości. 1. kocioł spala podajnik (ok 125 kg) w 2dni... strasznie dużo..., ale ciągle przeciągi, otwarte drzwi, itd. - budowa trwa. 2. Czopuch jest strasznie gorący, do tego stopnia że nie można go dotknąć, a wchodząc do kotłowni czuję się jak w saunie... 3. wywalam ogromne ilości szlaki i popiołu ( testowałem 3 rodzaje ekogroszku) popielnik ostro się przesypuje już po jednym podajniku. 4. Nastawy podane przez Jareckiego, oprogramowanie vA 19 Bardzo proszę bardziej doświadczone koleżeństwo o uwagi, chętnie odpowiem na pytania pomocnicze. Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez locaj85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 10.04.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Panowie! Jeżeli chodzi o te 3 stopnie przeciągania ,to ja to napisałem.Sterownik przeciągał 3 stopnie ponad histerezę.Jednak pokombinowałem z ustawieniami i wszystko jest ok (mieści się w histerezie).Uważam, że to forum powinno służyć do wymiany wzajemnych doświadczeń, porad .Nie tak jak to robi minertu .Posiadam skam-p35 sterownik Cobra ,i jestem z tego zestawu zadowolony.Z.J. A jak to robi minertu? Możesz to logicznie wytłumaczyć? Napisałem jedno zdanie,być może w nie odpowiednim momencie i co? I burza? Napisałem to jako użytkownik kotła.Tak ciężko to zrozumieć? Nie odbieram nikomu z tego powodu chleba. Nie będę 2 razy przepraszał jak ktoś nie potrafi zrozumieć. A gdybyś nie pokombinował to przeciągał by dalej? Czyli co ?Wina sterownika? Panowie bezwładność !!! U jednego taka a u drugiego inna. Na nią nie ma reguły. Sorki za ??? timon porad udzielam a z tego co robię nie żyję i nie mam nacisku,że mi na chleb zabraknie. Jeden zbiera znaczki a ja czasami udzielam porad. Miłych snów życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.04.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam, po ok 3 tyg palenia skam p premium 15 oraz 25 kW mam kilka pytań, wątpliwości. 1. kocioł spala podajnik (ok 125 kg) w 2dni... strasznie dużo..., ale ciągle przeciągi, otwarte drzwi, itd. - budowa trwa. 2. Czopuch jest strasznie gorący, do tego stopnia że nie można go dotknąć, a wchodząc do kotłowni czuję się jak w saunie... 3. wywalam ogromne ilości szlaki i popiołu ( testowałem 3 rodzaje ekogroszku) popielnik ostro się przesypuje już po jednym podajniku. 4. Nastawy podane przez Jareckiego, oprogramowanie vA 19 Bardzo proszę bardziej doświadczone koleżeństwo o uwagi, chętnie odpowiem na pytania pomocnicze. A to napisz co ci jarecki kazał nastawić czy nastawił ? Jakie parametry wyjściowe ? To że teraz żre to raczej dość normalne bo budowa świeża rozumiem i schnie wszystko a na dodatek przeciągi. Trochę jednak za dużo pożera bo to ponad 60kg/dobę a już za oknem robi się w dzień dobrze w plusie. Podejrzewam że nastawy wyjściowe masz za wysokie podane i kocioł więcej niszczy niż efektywnie spala. W kominie pewnie ze 400, szkoda że nie masz czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 11.04.2012 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Dzięki dodam że trzeba jeszcze zwiększyć rozmiar bufora A więc jak powiedziałem wszystko jest "raczkujące" i w fazie testów. Nic nie jest stabilne w 100%-tach. Zwiększenie rozmiaru bufora ogólnie pomaga, ale przy wolniejszych łączach (lub obciążonych) może wywalać timeouty. Plusem natomiast jest skrócenie czasu i to nawet drastyczne do przesłania danych. Rozmiar bufora gra rolę tylko w dwóch przypadkach: 1. Odbiór z serwera archiwum 2. Wysłanie na serwer aktualizacji Natomiast w ogóle nie wpływa na dane prezentowane na ekranie o stanie kotła. Z ciekawości zapytam, na ile ten bufor ustawiłeś ? Bądź co działo się prędzej przed jego podniesieniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.04.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam, po ok 3 tyg palenia skam p premium 15 oraz 25 kW mam kilka pytań, wątpliwości. 1. kocioł spala podajnik (ok 125 kg) w 2dni... strasznie dużo..., ale ciągle przeciągi, otwarte drzwi, itd. - budowa trwa. 2. Czopuch jest strasznie gorący, do tego stopnia że nie można go dotknąć, a wchodząc do kotłowni czuję się jak w saunie... 3. wywalam ogromne ilości szlaki i popiołu ( testowałem 3 rodzaje ekogroszku) popielnik ostro się przesypuje już po jednym podajniku. 4. Nastawy podane przez Jareckiego, oprogramowanie vA 19 Bardzo proszę bardziej doświadczone koleżeństwo o uwagi, chętnie odpowiem na pytania pomocnicze. AD.1 Budowa, przeciągi, wykorzystanie mocy na poziomie ok. 15-17kW przy takim spalaniu AD.2 Jest gorący, bo chodzi na wyższej mocy (spalanie ok.50-60kg). Dla tego małego kotła możliwe,że idziesz powyżej jego mocy znamionowej i w nim spieki będą większe. Przy tym większym kotle palenisko ma większy zapas, więc popiół powinien być lepszy 15-17kW to tylko troche powyżej 50%mocy znamionowej większego kotła. AD.3 To wynika z wykorzystania mocy kotła podczas budowy domu, jak wszystko dojdzie do stanu bardziej zamkniętego już z dociepleniem, to spalanie spadnie o ponad połowę od stanu obecnego (podobnie było u kolegi ART-E czy Ppietrz) AD.4 Możesz spróbować przy tym większym kotle lekko zdjąc górę dmuchawy i delikatnie rozciągnąć pauzę dla pełnej mocy. Przy mniejszym kotle - idzie na maxa, więc zostawić 90%siły nadmuchu na górze, 14%na dole, można zmienić czasy wyjściowe na 8sek podawanie i 40sek pauza do momentu dalszego pociągnięcia budowy. Ewentualnie skorygować lekko pauzę max.. albo dla danego węgla przejść na 4sekundy pracy oraz 20-21sekund pauzy podawania. Ten mniejszy potrzebuje teraz dobrego węgla, na tym przykładzie widać, co się dzieje, jak kocioł idzie w pobliżu swojej mocy znamionowej - spieki i szybko pełen popielnik. Dla mnie byłoby ok, jakby pracował między 20-70%mocy, wówczas jest fajny kompromis.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 11.04.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 AD.1 Budowa, przeciągi, wykorzystanie mocy na poziomie ok. 15-17kW przy takim spalaniu AD.2 Jest gorący, bo chodzi na wyższej mocy (spalanie ok.50-60kg). Dla tego małego kotła możliwe,że idziesz powyżej jego mocy znamionowej i w nim spieki będą większe. Przy tym większym kotle palenisko ma większy zapas, więc popiół powinien być lepszy 15-17kW to tylko troche powyżej 50%mocy znamionowej większego kotła. AD.3 To wynika z wykorzystania mocy kotła podczas budowy domu, jak wszystko dojdzie do stanu bardziej zamkniętego już z dociepleniem, to spalanie spadnie o ponad połowę od stanu obecnego (podobnie było u kolegi ART-E czy Ppietrz) AD.4 Możesz spróbować przy tym większym kotle lekko zdjąc górę dmuchawy i delikatnie rozciągnąć pauzę dla pełnej mocy. Przy mniejszym kotle - idzie na maxa, więc zostawić 90%siły nadmuchu na górze, 14%na dole, można zmienić czasy wyjściowe na 8sek podawanie i 40sek pauza do momentu dalszego pociągnięcia budowy. Ewentualnie skorygować lekko pauzę max.. albo dla danego węgla przejść na 4sekundy pracy oraz 20-21sekund pauzy podawania. Ten mniejszy potrzebuje teraz dobrego węgla, na tym przykładzie widać, co się dzieje, jak kocioł idzie w pobliżu swojej mocy znamionowej - spieki i szybko pełen popielnik. Dla mnie byłoby ok, jakby pracował między 20-70%mocy, wówczas jest fajny kompromis.. Rzeczywiście, jest tak jak mówisz chociaż części tych informacji nie podałem Faktycznie, większe spieki w mniejszym kotle, również czopuch grzeje bardziej w mniejszym. Budynki już są docieplone, jednak w ciągu dnia wszystki drzwi praktycznie pootwierane ( albo co chwile) + przeciągi pod bramami garażowymi i oknami bez parapetów. ok czerwca planuję sie wprowadzić, wtedy to już mam nadzieję donosić tylko o grzaniu ciepłej wody a byłbym zapomniał, jeden z majstrów zadał pytanie czy ten kocioł nie powinien mieć szybra...? jak mu odpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.04.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 a byłbym zapomniał, jeden z majstrów zadał pytanie czy ten kocioł nie powinien mieć szybra...? jak mu odpowiedzieć? ...że do kotłów z mechanicznym doprowadzeniem powietrza do procesu spalania nie powinno się używać szybra przymykającego wylot spalin. Taki szyber to do zwykłego kotła bez dmuchawy. Jak chce z tym kombinować, to od tego ma przysłonkę na dmuchawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 11.04.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 A jak to robi minertu? Możesz to logicznie wytłumaczyć? Napisałem jedno zdanie,być może w nie odpowiednim momencie i co? I burza? Napisałem to jako użytkownik kotła.Tak ciężko to zrozumieć? Nie odbieram nikomu z tego powodu chleba. Nie będę 2 razy przepraszał jak ktoś nie potrafi zrozumieć. A gdybyś nie pokombinował to przeciągał by dalej? Czyli co ?Wina sterownika? Panowie bezwładność !!! U jednego taka a u drugiego inna. Na nią nie ma reguły. Sorki za ??? timon porad udzielam a z tego co robię nie żyję i nie mam nacisku,że mi na chleb zabraknie. Jeden zbiera znaczki a ja czasami udzielam porad. Miłych snów życzę Minertu, Nie ciągnijmy już proszę tego wątku. Pozdrowienia, Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 11.04.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 A więc jak powiedziałem wszystko jest "raczkujące" i w fazie testów. Nic nie jest stabilne w 100%-tach. Zwiększenie rozmiaru bufora ogólnie pomaga, ale przy wolniejszych łączach (lub obciążonych) może wywalać timeouty. Plusem natomiast jest skrócenie czasu i to nawet drastyczne do przesłania danych. Rozmiar bufora gra rolę tylko w dwóch przypadkach: 1. Odbiór z serwera archiwum 2. Wysłanie na serwer aktualizacji Natomiast w ogóle nie wpływa na dane prezentowane na ekranie o stanie kotła. Z ciekawości zapytam, na ile ten bufor ustawiłeś ? Bądź co działo się prędzej przed jego podniesieniem ? Rozmiar bufora 1kb nie chciało przyjąć logowania poniżej 19 kb wyskakuje błąd cytuje "Wystąpił nieokreślony błąd w trakcie logowania" 19 i w górę wszystko ok Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 11.04.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Rozmiar bufora 1kb nie chciało przyjąć logowania A to ciekawe ... Ale mniejsza o to, choć bardzo cenna informacja. Generalnie aplikacja jest testowana w sieci lokalnej gdzie transfery są b. duże oraz nie występują jakieś przekłamania. Na dzień dzisiejszy jestem w stanie udostępnić ten soft szerszemu gronu do testów. Jeśli ktoś miałby zewnętrzne IP, tak abym mógł potestować to w drugą stronę byłoby kapitalnie. Co jest potrzebne do podłączenia ? Ano nie za wiele. 1. Zbędny jakiś komp - może być trup 2. Przejściówka RS485 - RS232 Nie wiem czy ten soft będzie chodził na Cobrze z nowym menu, czy p. Włodek czegoś nie zmienił w komunikacji. Musiałby się sam "ojciec" wypowiedzieć w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts