Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

AD.1

Budowa, przeciągi, wykorzystanie mocy na poziomie ok. 15-17kW przy takim spalaniu

AD.2

Jest gorący, bo chodzi na wyższej mocy (spalanie ok.50-60kg). Dla tego małego kotła możliwe,że idziesz powyżej jego mocy znamionowej i w nim spieki będą większe. Przy tym większym kotle palenisko ma większy zapas, więc popiół powinien być lepszy 15-17kW to tylko troche powyżej 50%mocy znamionowej większego kotła.

AD.3

To wynika z wykorzystania mocy kotła podczas budowy domu, jak wszystko dojdzie do stanu bardziej zamkniętego już z dociepleniem, to spalanie spadnie o ponad połowę od stanu obecnego (podobnie było u kolegi ART-E czy Ppietrz)

AD.4 Możesz spróbować przy tym większym kotle lekko zdjąc górę dmuchawy i delikatnie rozciągnąć pauzę dla pełnej mocy. Przy mniejszym kotle - idzie na maxa, więc zostawić 90%siły nadmuchu na górze, 14%na dole, można zmienić czasy wyjściowe na 8sek podawanie i 40sek pauza do momentu dalszego pociągnięcia budowy. Ewentualnie skorygować lekko pauzę max.. albo dla danego węgla przejść na 4sekundy pracy oraz 20-21sekund pauzy podawania.

Ten mniejszy potrzebuje teraz dobrego węgla, na tym przykładzie widać, co się dzieje, jak kocioł idzie w pobliżu swojej mocy znamionowej - spieki i szybko pełen popielnik. Dla mnie byłoby ok, jakby pracował między 20-70%mocy, wówczas jest fajny kompromis..

Rzeczywiście, jest tak jak mówisz :) chociaż części tych informacji nie podałem :)

Faktycznie, większe spieki w mniejszym kotle, również czopuch grzeje bardziej w mniejszym. Budynki już są docieplone, jednak w ciągu dnia wszystki drzwi praktycznie pootwierane ( albo co chwile) + przeciągi pod bramami garażowymi i oknami bez parapetów. ok czerwca planuję sie wprowadzić, wtedy to już mam nadzieję donosić tylko o grzaniu ciepłej wody :p

a byłbym zapomniał, jeden z majstrów zadał pytanie czy ten kocioł nie powinien mieć szybra...? jak mu odpowiedzieć?

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a byłbym zapomniał, jeden z majstrów zadał pytanie czy ten kocioł nie powinien mieć szybra...? jak mu odpowiedzieć?

...że do kotłów z mechanicznym doprowadzeniem powietrza do procesu spalania nie powinno się używać szybra przymykającego wylot spalin.

Taki szyber to do zwykłego kotła bez dmuchawy.

Jak chce z tym kombinować, to od tego ma przysłonkę na dmuchawie.

A jak to robi minertu?

Możesz to logicznie wytłumaczyć?

Napisałem jedno zdanie,być może w nie odpowiednim momencie i co?

I burza?

Napisałem to jako użytkownik kotła.Tak ciężko to zrozumieć?

Nie odbieram nikomu z tego powodu chleba.

Nie będę 2 razy przepraszał jak ktoś nie potrafi zrozumieć.

A gdybyś nie pokombinował to przeciągał by dalej?

Czyli co ?Wina sterownika?

Panowie bezwładność !!!

U jednego taka a u drugiego inna.

Na nią nie ma reguły.

Sorki za ???

timon porad udzielam a z tego co robię nie żyję i nie mam nacisku,że mi na chleb zabraknie.

Jeden zbiera znaczki a ja czasami udzielam porad.

Miłych snów życzę

Minertu,

Nie ciągnijmy już proszę tego wątku.

Pozdrowienia,

Włodek

A więc jak powiedziałem wszystko jest "raczkujące" i w fazie testów.

Nic nie jest stabilne w 100%-tach.

Zwiększenie rozmiaru bufora ogólnie pomaga, ale przy wolniejszych łączach (lub obciążonych) może wywalać timeouty. Plusem natomiast jest skrócenie czasu i to nawet drastyczne do przesłania danych.

Rozmiar bufora gra rolę tylko w dwóch przypadkach:

1. Odbiór z serwera archiwum

2. Wysłanie na serwer aktualizacji

Natomiast w ogóle nie wpływa na dane prezentowane na ekranie o stanie kotła.

Z ciekawości zapytam, na ile ten bufor ustawiłeś ? Bądź co działo się prędzej przed jego podniesieniem ?

Rozmiar bufora 1kb nie chciało przyjąć logowania

poniżej 19 kb wyskakuje błąd cytuje "Wystąpił nieokreślony błąd w trakcie logowania"

19 i w górę wszystko ok

Pozdrawiam Michał

Rozmiar bufora 1kb nie chciało przyjąć logowania

A to ciekawe ...

Ale mniejsza o to, choć bardzo cenna informacja.

Generalnie aplikacja jest testowana w sieci lokalnej gdzie transfery są b. duże oraz nie występują jakieś przekłamania.

Na dzień dzisiejszy jestem w stanie udostępnić ten soft szerszemu gronu do testów.

Jeśli ktoś miałby zewnętrzne IP, tak abym mógł potestować to w drugą stronę byłoby kapitalnie.

Co jest potrzebne do podłączenia ?

Ano nie za wiele.

1. Zbędny jakiś komp - może być trup

2. Przejściówka RS485 - RS232

Nie wiem czy ten soft będzie chodził na Cobrze z nowym menu, czy p. Włodek czegoś nie zmienił w komunikacji. Musiałby się sam "ojciec" wypowiedzieć w tej kwestii.

Jarecki

jestem ciekaw jak się w takim palniku z szerszą ramką miał zachowuje czy rzeczywiście się mniej wiesza?

Rozumiem że reszta palnika jest taka sama czyli różni się tylko ta część między motoreduktorem a piecem?

A ile cm. jest szersza ta ramka w takiej wersji?

Chętnie bym po testował taką wersję :p

A to ciekawe ...

Ale mniejsza o to, choć bardzo cenna informacja.

Generalnie aplikacja jest testowana w sieci lokalnej gdzie transfery są b. duże oraz nie występują jakieś przekłamania.

Na dzień dzisiejszy jestem w stanie udostępnić ten soft szerszemu gronu do testów.

Jeśli ktoś miałby zewnętrzne IP, tak abym mógł potestować to w drugą stronę byłoby kapitalnie.

Co jest potrzebne do podłączenia ?

Ano nie za wiele.

1. Zbędny jakiś komp - może być trup

2. Przejściówka RS485 - RS232

Nie wiem czy ten soft będzie chodził na Cobrze z nowym menu, czy p. Włodek czegoś nie zmienił w komunikacji. Musiałby się sam "ojciec" wypowiedzieć w tej kwestii.

Właśnie mnie wywaliło z klienta i teraz minimum bufora to 21kb

Ja posiadam Pumę zbędnego kompa też znajdę neta mam z neostrady

wracając do tematu przeciągania ponad zadaną

u mnie wychodzi jakieś 2-2,5st

obecnie przy zadanej 50 jest 51,7 i pyka z mocą 5%, zerknąłem na wykresy i w ciągu dnia też nie było więcej, zwłaszcza że w godzinach południowych jest ustawione grzanie CWU i nadmiar ciepła jest przerzucany właśnie na bojler i niewiele potrzeba dodatkowo więc i nie przeciąga zbytnio

Timon, to nie apteka.

Obecnie mamy okres przejściowy gdzie jest mały odbiór ciepła. I teraz zakładając teoretycznie że uda ci się ustawić sterownik idealnie aby nie przeciągał to za dwa, trzy dni zmieni się temp za zewnątrz i co za tym idzie odbiór a twoje mozolne ustawienia szlak trafi.

Osobiście jadę prawie jak na ustawieniach zimowych, dodałem do nominalnej "zimowej" przerwy (40 sekund) tylko 3, czyli obecnie mam 43 sekund.

Spożytkuj ten czas na coś innego aniżeli martwienie się o przeciąganie :)

ależ ja się absolutnie nie martwię

temat zostal podniesiony więc opisuję jak jest u mnie.

ja zmieniłem nastawy wraz z nowym softem i tyle

zagladam do kotła raz dziennie żeby spisać sobie co mnie interesuje ze sterownika i wychodzę

ja się martwię jak przerobić mój palnik zeby chodził dobrze na małych mocach i to jest moje zadanie po wygaszeniu kotła. przeciąganie to będzie jak do pracy będę wstawał o 2:30 w nocy:confused:

Z tego co wiem, to masz dostać świeższy soft do pumy. Coś tam jest przenoszone z obecnej Cobry....

Podobno komunikacja ma byc wówczas taka sama dla obu, ale jak wiesz, ja się na tym średnio znam.

Napisz maila do Włodka, będziesz wiedział.

Jarecki

jestem ciekaw jak się w takim palniku z szerszą ramką miał zachowuje czy rzeczywiście się mniej wiesza?

Rozumiem że reszta palnika jest taka sama czyli różni się tylko ta część między motoreduktorem a piecem?

A ile cm. jest szersza ta ramka w takiej wersji?

Chętnie bym po testował taką wersję :p

No kurcze tak fajnie nie jest, bo cały palnik ma inne wymiary i mocowanie.

Ekoenergia, którą posiadasz ma ramką kosza 10cm na 18cm, takim prostokątem schodzi paliwo

Ten modyfikowany wyrób ma ramkę na zejście paliwa tak z pamięci ok. 16 na 19cm