280m 11.04.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Jarecki jestem ciekaw jak się w takim palniku z szerszą ramką miał zachowuje czy rzeczywiście się mniej wiesza? Rozumiem że reszta palnika jest taka sama czyli różni się tylko ta część między motoreduktorem a piecem? A ile cm. jest szersza ta ramka w takiej wersji? Chętnie bym po testował taką wersję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 11.04.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 A to ciekawe ... Ale mniejsza o to, choć bardzo cenna informacja. Generalnie aplikacja jest testowana w sieci lokalnej gdzie transfery są b. duże oraz nie występują jakieś przekłamania. Na dzień dzisiejszy jestem w stanie udostępnić ten soft szerszemu gronu do testów. Jeśli ktoś miałby zewnętrzne IP, tak abym mógł potestować to w drugą stronę byłoby kapitalnie. Co jest potrzebne do podłączenia ? Ano nie za wiele. 1. Zbędny jakiś komp - może być trup 2. Przejściówka RS485 - RS232 Nie wiem czy ten soft będzie chodził na Cobrze z nowym menu, czy p. Włodek czegoś nie zmienił w komunikacji. Musiałby się sam "ojciec" wypowiedzieć w tej kwestii. Właśnie mnie wywaliło z klienta i teraz minimum bufora to 21kb Ja posiadam Pumę zbędnego kompa też znajdę neta mam z neostrady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 11.04.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Właśnie mnie wywaliło z klienta i teraz minimum bufora to 21kb Spoko, to restart serwera, była aktualizacja Klient nie potrafi się podnieść po rozłączeniu, to celowe działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 11.04.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Spoko, to restart serwera, była aktualizacja Klient nie potrafi się podnieść po rozłączeniu, to celowe działanie. 21kb teraz to minimum Myślę że to może być spowodowane porą czyli większym ruchem w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 11.04.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Resztę naszej dyskusji możemy przenieść na maila nie zaśmiecając tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.04.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Minertu, Nie ciągnijmy już proszę tego wątku. Pozdrowienia, Włodek Nie musimy ale nie wytykajcie już palcem z tym marketingiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.04.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 wracając do tematu przeciągania ponad zadanąu mnie wychodzi jakieś 2-2,5st obecnie przy zadanej 50 jest 51,7 i pyka z mocą 5%, zerknąłem na wykresy i w ciągu dnia też nie było więcej, zwłaszcza że w godzinach południowych jest ustawione grzanie CWU i nadmiar ciepła jest przerzucany właśnie na bojler i niewiele potrzeba dodatkowo więc i nie przeciąga zbytnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 11.04.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Timon, to nie apteka. Obecnie mamy okres przejściowy gdzie jest mały odbiór ciepła. I teraz zakładając teoretycznie że uda ci się ustawić sterownik idealnie aby nie przeciągał to za dwa, trzy dni zmieni się temp za zewnątrz i co za tym idzie odbiór a twoje mozolne ustawienia szlak trafi. Osobiście jadę prawie jak na ustawieniach zimowych, dodałem do nominalnej "zimowej" przerwy (40 sekund) tylko 3, czyli obecnie mam 43 sekund. Spożytkuj ten czas na coś innego aniżeli martwienie się o przeciąganie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.04.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 ależ ja się absolutnie nie martwiętemat zostal podniesiony więc opisuję jak jest u mnie.ja zmieniłem nastawy wraz z nowym softem i tylezagladam do kotła raz dziennie żeby spisać sobie co mnie interesuje ze sterownika i wychodzęja się martwię jak przerobić mój palnik zeby chodził dobrze na małych mocach i to jest moje zadanie po wygaszeniu kotła. przeciąganie to będzie jak do pracy będę wstawał o 2:30 w nocy:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 11.04.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 24.02.2012 popatrz na wykres choćby z tego dnia linka masz w stopce.Kwestia regulacji a sterownik,paliwo instalacja ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.04.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Nie wiem czy ten soft będzie chodził na Cobrze z nowym menu, czy p. Włodek czegoś nie zmienił w komunikacji. Musiałby się sam "ojciec" wypowiedzieć w tej kwestii. Z tego co wiem, to masz dostać świeższy soft do pumy. Coś tam jest przenoszone z obecnej Cobry.... Podobno komunikacja ma byc wówczas taka sama dla obu, ale jak wiesz, ja się na tym średnio znam. Napisz maila do Włodka, będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Jarecki jestem ciekaw jak się w takim palniku z szerszą ramką miał zachowuje czy rzeczywiście się mniej wiesza? Rozumiem że reszta palnika jest taka sama czyli różni się tylko ta część między motoreduktorem a piecem? A ile cm. jest szersza ta ramka w takiej wersji? Chętnie bym po testował taką wersję No kurcze tak fajnie nie jest, bo cały palnik ma inne wymiary i mocowanie. Ekoenergia, którą posiadasz ma ramką kosza 10cm na 18cm, takim prostokątem schodzi paliwo Ten modyfikowany wyrób ma ramkę na zejście paliwa tak z pamięci ok. 16 na 19cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 11.04.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 co nieco na ten temat wiem, czekam na odpowiedź p. Włodka w innej sprawie może coś podrzuci z szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 11.04.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 czyli np. jak bym chciał dajmy na to kupić ten z szerszym wejściem na kosz to musiałbym cały palnik wymienić nie da się samego korpusu który jest na zewnątrz ( nie mówię tu oczywiście o koszu zasypowym bo to logiczne że by nie pasował) bez reduktora i palnika w środku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.04.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 280m, zobaczymy do sezonu, bo modyfikuje się akuratnio małą wersję Ekoenergii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 12.04.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Gdyby była taka opcja że się da ten element o którym mówimy podmienić to ja jestem chętny na zakup, to pamiętaj o mnie jak coś. tym bardziej że i tak kosz będę konserwował od środka więc ewentualna przeróbka kosza na szerszy dołem nie powinna być problematyczna. Bo wymieniać cały kompletny palnik to byłby spory koszt raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek19 12.04.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Do Jarecki. Sterownik pracuje w trybie dwustanowym, zadane 50,to po osiągnięciu 52stopni dmuchawa i podajnik powinny przestać pracować (histereza 2 stopnie ),a u mnie ciągnęło się to do 55stopni.Pomogło przełączenie na kilka dni na pid.Obecnie sterownik pracuje w trybie dwustanowym, dobija do 52 stopni i się odstawia (dmuchawa i podajnik nie pracują ).Nie wiem co było tego przyczyną.Najważniejsze ,że wszystko jest ok:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 13.04.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Otwieram dzisiaj kosz i szok. Na połowie kosza kropelki wody i to naprawdę dużo tak, że aż kapie na eko. Co może być przyczyna powstawania wilgoci?Dodam że wcześniej tak się nie działo, było całkowicie sucho, pełny zasyp był suchym eko 3 dni temu, wczoraj sucho a dzisiaj prawie potop.Dym po otwarciu kosza też pojawia się sporo później. Uszczelka na klapie kosza szczelnie przylega - sprawdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.04.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 nawet teoretycznie suchy eko, czyli taki który kupiłeś kilka miesięcy wcześniej i sobie odparowywał w kotłowni zawiera jakaś ilość wilgoci, myślę że około 8-10% nie widać efektu oddawania tej wilgoci w zimie podczas większego zapotrzebowania na ciepło. eko nie ma tyle czasu na odparowywanie no i temperatura jaka w podajniku i zasobniku panuje jest trochę wyższa niż teraz więc i wytrącona wilgoć przechodziła w stan lotny. teraz eko leży dłużej w zamkniętym pojemniku więc i wilgoć się zbiera na ściankach.do tego może dojść wyższa wilgotność powietrza obecnie niż zimą i wszystko się zbiera pod pokrywą skąd nie ma gdzie uchodzić u mnie jest dokładnie tak samo, robi się ciepło wiec zaczyna się coś pojawiać na ściankach zasobnika. nie zawracam sobie tym głowy. po 3 sezonach zero oznak korozji w środku więc ignoruję temat, zwłaszcza ze za chwilę wygaszę a wlaściwie poczekam aż sam się wypali do końca i zgaśnie. wtedy czyszczenie i wietrzenie przez lato. oczywiście to tylko moje przypuszczenia co do powodów pojawienia się wilgoci i wcale nie muszą być trafne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.04.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Do Jarecki. Sterownik pracuje w trybie dwustanowym, zadane 50,to po osiągnięciu 52stopni dmuchawa i podajnik powinny przestać pracować (histereza 2 stopnie ),a u mnie ciągnęło się to do 55stopni.Pomogło przełączenie na kilka dni na pid.Obecnie sterownik pracuje w trybie dwustanowym, dobija do 52 stopni i się odstawia (dmuchawa i podajnik nie pracują ).Nie wiem co było tego przyczyną.Najważniejsze ,że wszystko jest ok:p jeśli pracuje w dwustanowym to dmuchawa i podajnik powinny się wyłączyć po osiągnięciiu zadanej a nie 2 stopnie powyżej. 2 stopnie przeciąga w trybie automatycznym jeśli dobrze pamiętam u mnie w dwustanowym kończył pracę po osiągnięciu zdanej i zaczynał po spadku o histereze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts