jacek19 14.04.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Dzięki timon.Muszę wkleić poprzedni soft .Zobaczę jak będzie się zachowywał sterownik w trybie dwustanowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek19 14.04.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Timon wgrałem soft A_19 i jest tak jak pisałeś .Przy 50 stopniach sterownik wyłączył dmuchawę i podajnik.Ciekaw jestem dlaczego w A_21 przy 50 stopniach sterownik nie wyłączał dmuchawy i podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.04.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) nie wiem zaraz sprawdzę u siebie bo ja pracuję w automacie - przestawię na dwustanowy i zobaczymy temat poczeka do jutra ponieważ akurat grzanie wody się załączyło i kociołek ma już 52st i będzie trzymał podwyższony poziom do 23-ej Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi465 15.04.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam wszystkich.Właśnie zakupiłem piec skamp-p premium 17 kw.Moje pytani;czy pompa co 1"wystarczy. Centralne ogrzewanie jest zrobione na dwóch rozdzielaczach. Na górze jest 5 grzejników stalowych,na parterze 6 grzejników stalowych i jedna drabinka,wszystko połączone pex-alu-pex 16 w sumie ok 180mb rurki(zasił i powrót). Układ będzie też posiadał zawór 4d .jest też bojler z podwójną wężownicą 140 l , jaka pompa była by najlepsza dla bojlera.Czy jest możliwe żeby bojler pracował grawitacyjnie,gdyż znajduje się on bezpośrednio nad piecem. Pompa do co jaką chcę kupić to HEL-WITA DELTA 55/25 energooszczędna,czy to dobry wybór gdyż nie jest ona tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 15.04.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Jaki będzie najbardziej optymalny czas otwierania/zamykania napędu zaworu 3d podłączonego do Aligatora?Posiadam zawór firmy Esbe seria VRG130, a dostępne napędy ARA661 są w wersjach na 60s lub 120s, który wybrać? Zadaniem napędu będzie regulacja temp po zadziałaniu termostatu pokojowego.Opcja wyłączania pompy co przy zadziałaniu termostatu, którą mam teraz powoduje zbyt duże wahania temp.Dlatego chce zastosować 3d do zmniejszenia nastawy temp po wymienniku zamiast wyłączać pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.04.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Zibi465Bojler może być grzany grawitacyjnie, zależy to od wykonania instalacji. Trzeba sprawę konsultować z instalatorem. Maszkety zapytam później w E-M, czy to ma jakieś znaczenie dla Alligatora z tymi czasami otwarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 16.04.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Czy wiadomo coś z nowym softem do PUMY? jakiś bliżej określony termin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.04.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Ojj kolego, może i platforma nie powala na kolana, jeszcze, ale Puma jest pumapid.no-ip.biz Mam pytanie czy to posunięcie było celowe http://e-sterownik.pl/ nazwa domeny bliźniaczo podobna do https://esterownik.pl/ Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez minertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.04.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Nie bierzcie tego znowu jako atak z mojej strony.Patrząc na nazwę domeny, próbuje się na opinii esterownik.pl zbudować własny biznes... nieładnie.Próbujecie kopiować innych zamiast skupić się na nowych rozwiązaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.04.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 ?? Ja znam tylko dwa linki:http://serwer.itask.pl/buranco/i ten link jest dostępny oficjalnie ze strony producenta sterownika:http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_puma_pid.html ale to dotyczy wcześniejszej koncepcji z buranem i miało cele rozwojowe sterownika. druga sprawa to prywatny pomysł Damiana, co Ci już chyba 3raz powtarzam a trzecia koncepcja to osobny moduł na którym bezpośrednio będzie strona internetowa. O tym co teraz zrobiłeś nic mi nie wiadomo. Nie zabieram na ten temat głosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.04.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Czy wiadomo coś z nowym softem do PUMY? jakiś bliżej określony termin? Pod koniec tygodnia mam spotkanie i będziemy rozmawiać o sterownikach. Poruszę ten temat i postaram się w następnym tygodniu odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.04.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Nie trzeba mi powtarzać.Znalazłem to więc zapytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.04.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Nie trzeba mi powtarzać. Znalazłem to więc zapytałem. Nie wiem jak to znalazłeś, nigdzie taki link nie jest podawany ani reklamowany. Odnośnik jest do strony z buranem a ten pomysł jest stary i służył innym celom (całkiem możliwe, że powstał przed platformą esterownik tyle,że nikt o tym nie myślał biznesowo). Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 18.04.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) druga sprawa to prywatny pomysł Damiana, co Ci już chyba 3raz powtarzam Jarek, dzięki za wyręczenie, bo chciałem właśnie zapytać co ja mam wspólnego z podanym linkiem ?! Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez damianlisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 23.04.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) No, mogę już coś powiedzieć o pierwszym etapie wygrzewania podłogówek - spalanie groszku zeszło do ok. 22 kg/dobę. Jak noce były cieplejsze - to nawet mniej - ok 15.Teraz przepalam na ruszcie wodnym drewnem z budowy i w związku z tym moje pytanie.Czy lepiej jest palić w trybie rozpalania / ręcznym - czyli włączone pompy CO i uchylony trochę popielnik, czy może w trybie z wyłączonym podajnikiem a reszta normalnie - czyli zamknięty popielnik - włączona dmuchawa i pompy CO?Próbowałem i tak i tak - w pierwszym przypadku po wygaśnięciu paleniska pompy cały czas pracują - w drugim chyba załączy się alarm braku opału/braku wzrostu temperatury ale pompy i dmuchawa zostaną wyłączone przez sterownik. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez trammel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.04.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Trammel to już kwestia Twojej decyzji, co jest wygodniejsze i lepsze dla Ciebie W pierwszym przypadku przy uchylonym popielniku i załączonej ręcznej pracy pomp musisz kociołka pilnować, ale spalanie jest prawidłowe. W drugim przypadku przy pracy w trybie rusztu awaryjnego sterownik za Ciebie pilnuje pracy pomp, dobiera siłę nadmuchu, aby utrzymać temp. zadaną a podajnik jest wyłączony. Tutaj jest jednak kwestia opału w koszu, powietrze dozowane jest poprzez otwory palnika, w zależności od ciągu komina, napowietrzenia kotłowni przy pustym koszu możesz z kolei mieć troche dymu w zasobniku.... kwestia indywidualnej próby na konkretnym obiekcie Po wypaleniu paliwa będzie właśnie alarm o braku wzrostu temp./braku opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 24.04.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Dzięki Jarecki za odpowiedź. Kosz mam pusty i chyba niezły ciąg, bo zauważyłem że dymu nie ma a wręcz wciąga trochę powietrze koszem jak jest otwarta klapa. Czyli bezpiecznie - klapa ma też uszczelki i po zamknięciu jest szczelna.Samo spalanie przy uchylonym popielniku jest trochę lepsze. Jak steruje tym dmuchawa to przyrost temperatury jest szybki i później są tylko takie chwilowe przedmuchy. Drewno trochę się wędzi wtedy i jest trochę więcej sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.04.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 To kwestia praktyki, ale jestes już 6osobą (z którą mam kontakt), która potwierdza,że drewno lepiej się spala przy lekko uchylonych drzwiczkach popielnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.04.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Damian widziałem wczoraj Twój projekt wizualizacji, fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.05.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Kwestia informacyjna: - Zmodyfikowaliśmy lekko wymiennik przy górnym wyjściu spalin poprawiając jego odbiór ciepła - Od jakiegoś czasu jest opcja zamówienia kotła z dodatkowa mufą dla zaworu DBV-1 do montażu w układzie zamkniętym. Załączam także dwa przykłady montażu kotła z wykorzystaniem kształtek kominowych. Druga fotka to model 12kW na kształtkach fi.120mm podłączenie także z wykorzystaniem zaworu DBV-1 (widać na zasilaniu kotła, użytkownik sam w ten sposób zabezpieczył układ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts