Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wiem

zaraz sprawdzę u siebie bo ja pracuję w automacie - przestawię na dwustanowy i zobaczymy

temat poczeka do jutra ponieważ akurat grzanie wody się załączyło i kociołek ma już 52st i będzie trzymał podwyższony poziom do 23-ej

Edytowane przez timon120777

Witam wszystkich.Właśnie zakupiłem piec skamp-p premium 17 kw.Moje pytani;czy pompa co 1"wystarczy. Centralne ogrzewanie jest zrobione na dwóch rozdzielaczach. Na górze jest 5 grzejników stalowych,na parterze 6 grzejników stalowych i jedna drabinka,wszystko połączone pex-alu-pex 16 w sumie ok 180mb rurki(zasił i powrót). Układ będzie też posiadał zawór 4d .jest też bojler z podwójną wężownicą 140 l , jaka pompa była by najlepsza dla bojlera.Czy jest możliwe żeby bojler pracował grawitacyjnie,gdyż znajduje się on bezpośrednio nad piecem. Pompa do co jaką chcę kupić to HEL-WITA DELTA 55/25 energooszczędna,czy to dobry wybór gdyż nie jest ona tania

Jaki będzie najbardziej optymalny czas otwierania/zamykania napędu zaworu 3d podłączonego do Aligatora?

Posiadam zawór firmy Esbe seria VRG130, a dostępne napędy ARA661 są w wersjach na 60s lub 120s, który wybrać?

Zadaniem napędu będzie regulacja temp po zadziałaniu termostatu pokojowego.

Opcja wyłączania pompy co przy zadziałaniu termostatu, którą mam teraz powoduje zbyt duże wahania temp.

Dlatego chce zastosować 3d do zmniejszenia nastawy temp po wymienniku zamiast wyłączać pompę

Ojj kolego, może i platforma nie powala na kolana, jeszcze, ale Puma jest :p

pumapid.no-ip.biz

Mam pytanie czy to posunięcie było celowe

http://e-sterownik.pl/

nazwa domeny bliźniaczo podobna do

https://esterownik.pl/

Edytowane przez minertu

??

Ja znam tylko dwa linki:

http://serwer.itask.pl/buranco/

i ten link jest dostępny oficjalnie ze strony producenta sterownika:

http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_puma_pid.html

ale to dotyczy wcześniejszej koncepcji z buranem i miało cele rozwojowe sterownika.

druga sprawa to prywatny pomysł Damiana, co Ci już chyba 3raz powtarzam

a trzecia koncepcja to osobny moduł na którym bezpośrednio będzie strona internetowa.

O tym co teraz zrobiłeś nic mi nie wiadomo. Nie zabieram na ten temat głosu.

Nie trzeba mi powtarzać.

Znalazłem to więc zapytałem.

:)

Nie wiem jak to znalazłeś, nigdzie taki link nie jest podawany ani reklamowany.

Odnośnik jest do strony z buranem a ten pomysł jest stary i służył innym celom (całkiem możliwe, że powstał przed platformą esterownik tyle,że nikt o tym nie myślał biznesowo).

Nie wiem.

No, mogę już coś powiedzieć o pierwszym etapie wygrzewania podłogówek - spalanie groszku zeszło do ok. 22 kg/dobę. Jak noce były cieplejsze - to nawet mniej - ok 15.

Teraz przepalam na ruszcie wodnym drewnem z budowy i w związku z tym moje pytanie.

Czy lepiej jest palić w trybie rozpalania / ręcznym - czyli włączone pompy CO i uchylony trochę popielnik, czy może w trybie z wyłączonym podajnikiem a reszta normalnie - czyli zamknięty popielnik - włączona dmuchawa i pompy CO?

Próbowałem i tak i tak - w pierwszym przypadku po wygaśnięciu paleniska pompy cały czas pracują - w drugim chyba załączy się alarm braku opału/braku wzrostu temperatury ale pompy i dmuchawa zostaną wyłączone przez sterownik.

Edytowane przez trammel

Trammel to już kwestia Twojej decyzji, co jest wygodniejsze i lepsze dla Ciebie

W pierwszym przypadku przy uchylonym popielniku i załączonej ręcznej pracy pomp musisz kociołka pilnować, ale spalanie jest prawidłowe.

W drugim przypadku przy pracy w trybie rusztu awaryjnego sterownik za Ciebie pilnuje pracy pomp, dobiera siłę nadmuchu, aby utrzymać temp. zadaną a podajnik jest wyłączony. Tutaj jest jednak kwestia opału w koszu, powietrze dozowane jest poprzez otwory palnika, w zależności od ciągu komina, napowietrzenia kotłowni przy pustym koszu możesz z kolei mieć troche dymu w zasobniku.... kwestia indywidualnej próby na konkretnym obiekcie

Po wypaleniu paliwa będzie właśnie alarm o braku wzrostu temp./braku opału

Dzięki Jarecki za odpowiedź.

Kosz mam pusty i chyba niezły ciąg, bo zauważyłem że dymu nie ma a wręcz wciąga trochę powietrze koszem jak jest otwarta klapa. Czyli bezpiecznie - klapa ma też uszczelki i po zamknięciu jest szczelna.

Samo spalanie przy uchylonym popielniku jest trochę lepsze. Jak steruje tym dmuchawa to przyrost temperatury jest szybki i później są tylko takie chwilowe przedmuchy. Drewno trochę się wędzi wtedy i jest trochę więcej sadzy.

• 3 weeks później...

Kwestia informacyjna:

- Zmodyfikowaliśmy lekko wymiennik przy górnym wyjściu spalin poprawiając jego odbiór ciepła

- Od jakiegoś czasu jest opcja zamówienia kotła z dodatkowa mufą dla zaworu DBV-1 do montażu w układzie zamkniętym.

Załączam także dwa przykłady montażu kotła z wykorzystaniem kształtek kominowych.

Druga fotka to model 12kW na kształtkach fi.120mm podłączenie także z wykorzystaniem zaworu DBV-1 (widać na zasilaniu kotła, użytkownik sam w ten sposób zabezpieczył układ)

tatrzan1.jpg

IMG_2315.jpg