Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ważniejszą informacją jest modyfikacja wymiennika przy górnym wyjściu spalin.

Zawór uważam za jedno z gorszych rozwiązań, ale jest nacisk ze strony instalatorów i klientów, jest to zgodne z przepisami, więc jest.

Najbezpieczniejszy był, jest i będzie układ otwarty.

Uważam,że lepsze jest zabezpieczenie samego kotła w układzie otwartym a dalej wymiennik i układ zamknięty.

Dalej wymienię wężownicę schładzającą jako moim zdaniem lepsze rozwiązanie (nie dolewa zimnej wody bezpośrednio do wymiennika kotła, co ma znaczenie dla wymiennika)

Dalej na końcu ten DBV-1, jest zwyczajnie tańszy, spełnia swoje funkcje i tyle.

Kwestia informacyjna:

- Zmodyfikowaliśmy lekko wymiennik przy górnym wyjściu spalin poprawiając jego odbiór ciepła

- Od jakiegoś czasu jest opcja zamówienia kotła z dodatkowa mufą dla zaworu DBV-1 do montażu w układzie zamkniętym.

Załączam także dwa przykłady montażu kotła z wykorzystaniem kształtek kominowych.

Druga fotka to model 12kW na kształtkach fi.120mm podłączenie także z wykorzystaniem zaworu DBV-1 (widać na zasilaniu kotła, użytkownik sam w ten sposób zabezpieczył układ)

Podoba mi się rozwiązanie z zaworem 4D (1 foto), tak jak u mnie ,można dobrze wyregulować temp wychodząca na układ i sprawdza się z sterowaniem pogodowym.Nie ma potrzeby montowania siłownika.

Podoba mi się rozwiązanie z zaworem 4D (1 foto), tak jak u mnie ,można dobrze wyregulować temp wychodząca na układ i sprawdza się z sterowaniem pogodowym.Nie ma potrzeby montowania siłownika.

Z tego, co pamiętam docelowo będzie właśnie siłownik i sterowanie pogodowe realizowane osobnym urządzeniem, które zostało już nabyte przez inwestora.

U siebie teraz będę robił coś podobnego, ale wyjściowo z manualną regulacją zaworu...

a na jesień (późną) pomyślę, czy to warto automatyzować.

Z tego, co pamiętam docelowo będzie właśnie siłownik i sterowanie pogodowe realizowane osobnym urządzeniem, które zostało już nabyte przez inwestora.

U siebie teraz będę robił coś podobnego, ale wyjściowo z manualną regulacją zaworu...

a na jesień (późną) pomyślę, czy to warto automatyzować.

Szkoda kasy na siłownik.Masz przykład na moim układzie bardzo podobny do omawianego.

Szkoda kasy na siłownik.Masz przykład na moim układzie bardzo podobny do omawianego.

Jeżeli Twoja odpowiedź dotyczyła tego, co planuję u siebie w domu, to zobaczę na własnej skórze co zrobić.

Oczywiście Twoje uwagi też uważam za cenne, stąd właśnie decyzja,że najpierw zacznę od manuala i zastanowię się, czy dostawić układ tym sterujący w późniejszym terminie.

• 3 weeks później...
Moglibyście napisać jak i czym zakonserwować elementy kotła i jak go przechowywać do czasu kolejnego okresu grzewczego. Planuję na razie wodę podgrzewać prądem.

- wyczyścić kocioł (wymiennik)

- wyrzucić popiół z popielnika

- pozbyć się także opału z kosza i palnika

- zostawić lekko otwarte drzwiczki kotła w celu naturalnego wietrzenia (warto raz na jakiś czas przepalić coś na ruszcie awaryjnym, jak zbierać się będą jakieś kropelki wody na wymienniku)

- kosz wewnątrz można oczyścić, jak było okresowo palone wilgotniejszym opałem i zakonserwować farbą podkładową, jakąś na rdzę..

- można także w przypadku dłuższego wygaszenia odkręcić przekładnię od palnika, wyjąć ślimak i pozbyć się drobnego pyłu, warto wówczas także wyjąć zawleczkę i zsunąć ślimak z przekładni (nasmarować wówczas tuleję w motoreduktorze i ponownie wsunąć ślimak), aby się nie zapiekł na amen.

To w sumie takie bardziej szczegółowe kroki :) wiele zależy od samych warunków w danej kotłowni

Witam..

Ponawiam pytanie odnośnie terminu wydania przez elektromiz nowego firmware do PUMY... kiedy?

proszę o radę i wypowiedzi na temat podłączenia mojego CO... konkretnie chodzi mi czy wyjście do powrotu z zaworu trójdrogowego. Czy jest we właściwym miejscu wpięte w powrót? Moim zdaniem nie.. ale ja jestem laikiem w dziedzinie CO CWU... ale moja teoria jest taka... że wracająca z CO woda będzie blokowała zasilanie CO (będzie to miało miejsce w zaworze 3D)

LEGENDA DO SZKICU:

CWU - pompka CWU

CO - pompka CO

3D - zawór trójdrogowy

http://images37.fotosik.pl/1573/dea02db3277e152fm.jpg

A gdzie masz zasilanie podłogówki? Zawór trój drogowy mieszający w tym miejscu pozwoli ci zasilić instalację grzewczą woda o temperaturze niższej niż ma po wyjściu z kotła (bo w zaworze będzie ci się mieszała woda pochodząca z kotła z częścią wody wracającej z budynku). tylko ze ten zawór to chyba właśnie na obiegu podłogówki? I wtedy np. na kotle nastawa 55 stopni (i taka woda pójdzie na zasobnik CWU i kaloryfery), a na podłogówkę dzięki zaworowi możesz dać niższą temperaturę.

Zawór jest w tym miejscu, żebym po prostu mógł sobie na kotle trzymać wyższą temperaturę niż woda idąca na grzejniki i podłogówkę. Nie zawsze potrzebna jest w grzejniki woda 55 stopni C. A jak wszyscy piszą te kotły powinny chodzić na wyższych temperaturach.

Ale czy poprzez ten zawór 3D woda wracająca nie będzie po części się mieszała z zasilaniem, a po części blokowała zasilanie? Bo gdy otworzę zawór na 9 (wówczas cała woda z zasilania będzie szła na dom) zawór nic nie miesza. Ale jeśli zawór dam np na 3 w lewo.. ?

podłączenie jest jak na rysunku

Jest jedna pompka na całe CO

ale oprócz zaworu trójdrogowego jest jeszcze zawór mieszający na podłogówce... dlatego że nawet jeśli na grzejniki idzie woda 50 stopni CO... to przecież na podłogówce (jak dla mnie) aż taka temperatura nie jest potrzebna... a wręcz jak dla mnie.. taka temperatura na podłogówce jest za wysoka... ale nie ma tam dodatkowej pompki

Ale jak działa ten drugi zawór? Przecież taki zawór ma dwa króćce przez które woda jest zasysana i jeden którym woda wypływa. Z definicji musi za nim być jakaś pompa. Jak jej nie będzie to pompa która masz na schemacie będzie wpychać wodę do jednego króćca, a wypływać będzie dwoma (jednym do podłogówki, drugim od razu będzie wracać do kotła), czyli będzie trójdrożny, ale rozdzielający. Na podłogówkę pójdzie Ci dokładnie taka sama woda jak na kaloryfery, tylko powrót będzie cieplejszy (bo woda wracająca z podłogówki będzie się mieszała z wodą z drugiego trójdrożnego). W praktyce z dwóch zaworów trójdrożnych powstanie Ci odpowiednik zaworu czwórdroznego. Dla mnie nadal lekko bez sensu. Jak chcesz mieć inną temperaturę na CWU, chłodniejszą na kaloryfery, a najchłodniejsza na podłogówkę to najprościej zasilanie z kotła rozdzielasz na trzy strumienie. Jeden prosto do zasobnika do CWU, jeden na kaloryfery (tak jak masz na schemacie), a trzeci identyczny jak drugi na podłogówkę. I wtedy osobno masz możliwość ustawiania temperatur na wszystkich obiegach. Chyba że masz jakieś sprytne rozwiązanie którego nie potrafię złapać po opisie. Najlepiej narysuj kompletny układ kotłowni.

==edit==

Tak jak na rysunku za groma nie zadziała. Pompa wtłoczy ci wodę prawym króćcem. Lewym i dolnym będzie wypływać. Na podłogówkę pójdzie czynnik o tej samej temperaturze co na kaloryfery.

Edytowane przez Nemo5576

Moim zdaniem zadziała. Wystarczy wyobrazić sobie, że zawór przykręcamy tak aby pionowa rurka była odcięta-wtedy cała woda płynie przez kocioł. Jeśli zawór przełączymy tak, żeby prawa rurka była odcięta- wtedy cała woda krąży w obiegu (i oczywiście wychładza się oddając ciepło a nie pozyskując go z kotła). Warunkiem jest TAKIE WŁĄCZENIE ZAWORU aby mógł podczas obrotu (obraca sie o 90 stopni) odcinać jedną albo drugą rurkę.

W sprawie Pumy

Z tego co mi jest wiadome, ostatni soft próbny miał numer 7.A17c, nie nadaje się jeszcze chwilowo do użytkownika, ale już blisko końca....

W sprawie instalacji, nie spotkałem się z taką, dla mnie jest co najmniej dziwna....

Za zaworem 3D uzyskujemy niższa temperaturę.... to przy powrocie to dla mnie wesoła twórczość, powinno być w innym miejscu. Przy tych rozdzielaczach nie rozumiem celu instalacji tego zaworu 3D przy wyjściu z kotła....

Najważniejsza sprawa - gdzie jest wyjście na przelew, aby to cudo było bezpieczne?, nie można zaraz na zasileniu dawać zaworu mieszającego!!

Odegree, jak zaglądasz na forum, mógłbyś ze dwa słowa komentarza dodać?

Edytowane przez Jarecki79