damianlisu 03.06.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Jarek, ostatni soft to 17d Fakt jest taki że jest w fazie testów i potrafi pokazać swoje fochy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.06.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Kilka znam, dlatego piszę,że to jeszcze nie jest to. Ty chyba czekałeś na wysyłanie nastaw na stera, nie wiem czy masz to już w tej wersji D ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 03.06.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Teoretycznie powinno być w tej wersji, mam ją od kilku dni i za cholerę nie mogę tych nastaw wysłać. Tak się złożyło że przez ostatnie dni siedziałem nad wykresami pod www i dzisiaj została wystawiona ta wersja serwera na świat. W zasadzie to jest do zrobienia tylko wysłanie nastaw oraz poprawienie czy dopieszczenie strony z konfiguracją sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 04.06.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Jarecki jak tam dzieje się coś w sprawie podajników z szerszym wyjściem na kosz (oczywiście takich które by pasowały do zeszłorocznej konstrukcji pieca) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.06.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Jeżeli chodzi o tzw. małą ekoenergię, to zostało ok. 200szt. starszego modelu do wyjazdu i po tej partii wejdą nowe odlewy.Zmiana miała dotyczyć głównie konstrukcji ślimaka, ale zgłaszałem także kilka razy poszerzenie tej ramki. Co z tego wyjdzie - zobaczymy. Jak poszerzą, to ten element korpusu pasuje do małej i dużej ekoenergii, sęk w tym, że zmiany formy są bardzo drogie i nie wiem czy od razu będzie zmiana ślimaka i tej ramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.06.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Teoretycznie powinno być w tej wersji, mam ją od kilku dni i za cholerę nie mogę tych nastaw wysłać. Tak się złożyło że przez ostatnie dni siedziałem nad wykresami pod www i dzisiaj została wystawiona ta wersja serwera na świat. W zasadzie to jest do zrobienia tylko wysłanie nastaw oraz poprawienie czy dopieszczenie strony z konfiguracją sterownika. Damian, piszesz tylko na tym wątku. Mam do Ciebie zatem taką prośbę, czy możesz w swoim podpisie wkleić linka do Twojego projektu związanego z pumą i cobrą..... Tak, aby można rzucić na to okiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 04.06.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Nikomu jeszcze nie udalo sie zbudowac perpetum mobile ale jak widac domowi instalatorzy wciaz probuja. Powyzsza instalacja zadziala "jakos" , "tak se" tudziez wcale. Teraz wystarczy czekac do zimy na posty typu: Pomocy podlogowka nie dziala. Krece zaworem i nic sie nie dzieje!! Instalacja jest po pierwszej zimie... i spisywała się bardzo dobrze... paląc od sierpnia do końca marca... (przy czym od sierpnia do października tylko na CWU)... spaliłem 3,7 tony ekogroszku. Przy czym kocioł to 25KW, powierzchnia użytkowa domu to 150 - 160m2, w domu ponad 25 stopni C, PIERWSZY SEZON (wygrzewanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 04.06.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Ale jak działa ten drugi zawór? Przecież taki zawór ma dwa króćce przez które woda jest zasysana i jeden którym woda wypływa. Z definicji musi za nim być jakaś pompa. Jak jej nie będzie to pompa która masz na schemacie będzie wpychać wodę do jednego króćca, a wypływać będzie dwoma (jednym do podłogówki, drugim od razu będzie wracać do kotła), czyli będzie trójdrożny, ale rozdzielający. Na podłogówkę pójdzie Ci dokładnie taka sama woda jak na kaloryfery, tylko powrót będzie cieplejszy (bo woda wracająca z podłogówki będzie się mieszała z wodą z drugiego trójdrożnego). W praktyce z dwóch zaworów trójdrożnych powstanie Ci odpowiednik zaworu czwórdroznego. Dla mnie nadal lekko bez sensu. Jak chcesz mieć inną temperaturę na CWU, chłodniejszą na kaloryfery, a najchłodniejsza na podłogówkę to najprościej zasilanie z kotła rozdzielasz na trzy strumienie. Jeden prosto do zasobnika do CWU, jeden na kaloryfery (tak jak masz na schemacie), a trzeci identyczny jak drugi na podłogówkę. I wtedy osobno masz możliwość ustawiania temperatur na wszystkich obiegach. Chyba że masz jakieś sprytne rozwiązanie którego nie potrafię złapać po opisie. Najlepiej narysuj kompletny układ kotłowni. ==edit== Tak jak na rysunku za groma nie zadziała. Pompa wtłoczy ci wodę prawym króćcem. Lewym i dolnym będzie wypływać. Na podłogówkę pójdzie czynnik o tej samej temperaturze co na kaloryfery. W przypadku zaworu mieszającego na podłogówce.. woda wpływa dwoma króćcami a jednym wypływa... skręcając zawór przymykamy zasilanie... i więcej wody będzie szło z powrotu... nie ma możliwości, żeby wypływała woda dolnym króćcem poniżej mój mieszacz: http://images40.fotosik.pl/1609/c9e40d8b4e13e7c7m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 04.06.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Wracając do mojego zaworu trójdrożnego... można go ustawić w dwojaki sposób... albo będzie mieszał wodę poprzez pobieranie dodatkowo wodę z powrotu,... albo dogrzewać powrót... poprzez przesyłanie części wody z zasilania w powrót... zawór reguluje się w lewo i w prawo... w skali w jedną i w drugą stronę od 1 do 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 04.06.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Damian, piszesz tylko na tym wątku. Mam do Ciebie zatem taką prośbę, czy możesz w swoim podpisie wkleić linka do Twojego projektu związanego z pumą i cobrą..... Tak, aby można rzucić na to okiem? Mogę i twoja prośba została spełniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.06.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Damian, wcześniej kol.Cyprian pokazywał mi taką fajna wizualizację z gałkami od temp. oraz takim a'la zegarem samochodowym z pokazaniem chwilowej mocy kotła. Zrezygnowałeś z tego? Czy jeszcze nad tym troszku pracujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 04.06.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Jarek, a więc należy ci się dwa słowa wyjaśnienia. Mój soft posiada dwa rodzaje dostępu do sterownika, dwa niezależne. Możesz sobie poklikać w wersji uboższej na stronie www (jakoś nigdy nie przepadałem za html`em) lub zainstalować programik w formie pliku exe (to jest bogatsza wersja, połączona jednocześnie z PumaCharts) Cyprian zapewne pokazywał ci tą drugą opcję dostępu. Obie opcje są rozwijane jednocześnie (na tyle na ile pozwala czas wolny). Na pewno wysłanie nastaw pojawi się najpierw w wersji exe`kowej czyli w programie a następnie pod www, co może trochę potrwać (o ile uda mi się wsadzić coś z nastaw na sterownik ) Gdyby interesowała cię wersja exe napisz a podeślę ci instalkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.06.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Jestem w trakcie pewnych zmian, z pewnością odezwę sie po zakończeniu, gdy będę sie mógł pobawić.No chyba, że mogę to też zrobić jeszcze na "sucho" (bez palenia w kotle) na cobrze Możesz wkleić zrzut ekranu, aby zebrać jakieś wstępne opinie użytkowników Pumy/Cobry na temat wizualizacji i jej koncepcji? Mi się to bardzo widziało, estetyczne, przejrzyste, nieskomplikowane. Edytowane 4 Czerwca 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 05.06.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Jeśli tylko uda się wsadzić nastawy na sterownik na pewno soft powędruje do szerszego grona użytkowników.Wszelkiego rodzaju opinie/uwagi będą mile są widziane.Założeniem tego softu było aby nie był skomplikowanym kombajnem do którego trzeba by napisać elaborat jak to używać. Sama konfiguracja zajmuje kilka chwil. Chciałbym jeszcze w tym miejscu wspomnieć o jednej różnicy pomiędzy dostępem poprzez www oraz program exe.Strona www aktualizowana jest raz na 60 sekund, natomiast program odświeża dane praktycznie co sekundę. Istnieją jeszcze drobne różnice w tych dostępach ale są one drobne i polegają na ilości informacji dostępnych z archiwum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.06.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Damian Softy zainstalowane, ze względu jednak na inne sprawy - za zabawę wezmę się w piątek. Może do tego czasu jeszcze cosik podciągniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nemo5576 08.06.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 W przypadku zaworu mieszającego na podłogówce.. woda wpływa dwoma króćcami a jednym wypływa... skręcając zawór przymykamy zasilanie... i więcej wody będzie szło z powrotu... nie ma możliwości, żeby wypływała woda dolnym króćcem poniżej mój mieszacz: http://images40.fotosik.pl/1609/c9e40d8b4e13e7c7m.jpg Ależ oczywiście jest możliwość (chyba że w środku ma to zabudowane zawory zwrotne, wtedy przy nieprawidłowym montażu zadziała jak zawór dwudrogowy lub wcale nie przepuści wody). Taki zawór to żaden cud tylko trójnik którego zachowaniem możemy sterować. Jeśli za nim umieścisz pompę która będzie zasysać ciecz z jednego z króćców to będzie ona wpływać do zaworu dwoma króćcami, a wypływać trzecim. Jeśli zaś pompa będzie przed zaworem to wtłoczy ona wodę do jednego króćca i wypchnie pozostałymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
decybel 09.06.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Jeśli tylko uda się wsadzić nastawy na sterownik na pewno soft powędruje do szerszego grona użytkowników. Wszelkiego rodzaju opinie/uwagi będą mile są widziane. Założeniem tego softu było aby nie był skomplikowanym kombajnem do którego trzeba by napisać elaborat jak to używać. Sama konfiguracja zajmuje kilka chwil. Chciałbym jeszcze w tym miejscu wspomnieć o jednej różnicy pomiędzy dostępem poprzez www oraz program exe. Strona www aktualizowana jest raz na 60 sekund, natomiast program odświeża dane praktycznie co sekundę. Istnieją jeszcze drobne różnice w tych dostępach ale są one drobne i polegają na ilości informacji dostępnych z archiwum. Czyli generalnie to rozwiązanie polega na tym, że do kotłowni podpinam kompa, który potem robi jako serwer i teraz mogę zdalnie się do niego dostać przez www lub przez aplikacje kliencką, która jest bardziej rozbudowana. Piszesz to w jakiejś Javie żeby to było bardziej przenośne. Niektórzy w chili obecnej chcąc nie chcąc używają innych OS'ow niż winda ? PS: pozdro z m-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 09.06.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 Czyli generalnie to rozwiązanie polega na tym, że do kotłowni podpinam kompa, który potem robi jako serwer i teraz mogę zdalnie się do niego dostać przez www lub przez aplikacje kliencką, która jest bardziej rozbudowana. Dokładnie tak. Piszesz to w jakiejś Javie żeby to było bardziej przenośne. Niektórzy w chili obecnej chcąc nie chcąc używają innych OS'ow niż winda ? Niestety, ale nie. Nie można zadowolić wszystkich w 100%. Na serwerze musi stać któryś windows a dostęp możesz mieć z jakiegoś smartfona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.06.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 W piątek trochę się bawiłem z Cobrą i podłączeniem jej pod kompa.Jeszcze nie wszystko jest super OK, dzisiaj też dostałem świeższy sofcik od Damiana.... więc ostatnie zdjęcie będzie już aktualne. Kroki do podłączenia wyglądają tak:odpalamy serwerhttp://img594.imageshack.us/img594/3065/step1g.jpgwybieramy jakieś hasłohttp://img801.imageshack.us/img801/5585/step2x.jpgteraz lukamy na właściwości, aby sprawdzić numer portu com, gdzie podłączony jest konwerter RS232-RS485http://img198.imageshack.us/img198/1784/step3oe.jpgw moim przypadku wyszło na com3, który wybieramy tutaj:http://img24.imageshack.us/img24/3630/step5ue.jpgteraz odpalamy KlientaEM i trzeba wpisać coś w konfigurację połączenia, my robiliśmy próby z połączeniem z konkretnym komputerem, więc wyszło tak:http://img195.imageshack.us/img195/9797/step6tc.jpgteraz się logujemy podając wcześniejsze hasło....img819.imageshack.us/img819/5928/step7k.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.06.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Czasu było średnio, bo chcieliśmy się wyrobić przed meczem Polska-Grecja nawiasem mówiąc mówili,że Tytoń szkodzi :) - połączenie z lapkiem nie mającym portu RS-232 nam się nie udało, były dwie przejściówki USB-RS-232 Digitusa oraz 4world i na to kolejny konwerter RS485-232, nałożenie dwóch "ogłupiaczy" dało w końcowym rezultacie klapę. Nie mieliśmy już jednak czasu, może to kwestia posiedzenia albo dobrania jeszcze innych końcówek. - połączenie z kompem stacjonarnym, który ma normalnie port RS-232 po dodaniu konwertera RS-232- RS-485 wyszło już jednak kompletnie bez problemu Dzisiaj dostałem poprawioną wersję softu klientaEM, więc typowy obraz do obsługi Cobry z kompa wygląda tak: http://img829.imageshack.us/img829/1961/step8wizualizacja.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts