Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Autorem softu serwera oraz klientaEM jest kolega DamianLisu.

Dla jego pracy Włodek_pid musiał trochę rzeczy w Cobrze i Pumie poprawiać i nadal ma co robić, bo jeszcze nie wszystko działa jak powinno.

Nie mniej wklejam pierwsze fotki efektów pracy Damiana i jestem ciekaw Waszych opinii o tej pierwszej wizualizacji :)

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jarek, dla uściślenia 127.0.0.1 to tzw. localhost.

Jest to adres IP który będzie działał bez karty sieciowej oraz bez aktywnego połączenia.

Można podać w kliencie w opcjach nazwię serwera "localhost" (bez cudzysłowów) i również będzie działać :p

Warto również dodać że można dorzucić swój opis sterownika, ale to chyba wynika z opisów labeli. Ja często przełączając się pomiędzy dwoma kompami gubiłem się na który serwer wbijałem się, po opisie sterownika wiedziałem na który serwer próbuje się zalogować :)

Jarek, te przejściówki to twoje na których nie chciało ruszyć ?

Pytam bo wiem na 99% czemu i mogę temu zaradzić.

Są już kolejne wersje :wiggle:

Siedze nadal nad wysłaniem nastaw ... i lipa.

Jak masz skypa, odezwij się a dogadamy sprawę o tych przejściówkach.

Jedna przejściówka, ta firmy 4world była Cypriana, druga Digitusa jest moja.

Konwerter RS232 - RS-485 był taki:

http://sklep.delta.poznan.pl/konwerter-rs-485-rs232_c45_p3259.html

Zaraz skypa odpalę, ale muszę poszukać jeszcze słuchawek i mikrofonu, bo to już niezły staruszek ;)

Edytowane przez Jarecki79

Dzięki Panowie za dobre słowo.

Mam dobrego i złego newsa.

Zaczne od złego.

Tymczasowo serwer zostaje zdjęty z powodu .... a to w dobrym newsie wyjaśnię.

A dobry ...

Udało mi się opanować wsadzenie nastaw na sterownik

Tylko jest jeden mały mankament tego interesu. Zmienił się przy tym znacząco format danych. Nie wiem ile potrwa adaptacja do nowych danych. W każdym bądź razie jest to grubsza sprawa i chyba zostanie odłożona na posiedzenia weekendowe.

To tyle. Amen. :sleep:

Trammel, z tym opisem,że ruszt awaryjny to jest to, co tygryski lubią najbardziej poprawiłeś mi humor na cały weekend.

Fajnie,że korzystasz z rusztu awaryjnego, jeżeli byś zauważył jakiś błąd w trybie pracy na ruszcie awaryjnym w Cobrze, bardzo proszę, abyś napisał do mnie.

Nie powinno już raczej nic wyskoczyć, ale wszystkiego zasymulować nie idzie.

Damian moje próby nadal leżą na łopatkach. W sensie braku zgrania ze znajomym oraz braku czasu.

Mam pytanko. Ostatnio zdjąłem zasobnik i wyciągnąłem ślimak celem wyczyszczenia. Zauważyłem, że w miejscu, w które wchodzi ślimak znajduje się 6 otworów, a 3 z nich po stronie prawej są zaklejone (jakimś dziwnym materiałem). Czy tak ma zostać, czy udrożnić otwory?

Masz zatem jeden z pierwszych palników mała ekoenergia.

Tak ma zostać, możesz nawet zakleić dwa najbliższe paleniska po lewej czarnym siliconem (zostawić 1otwór najbliższy do kosza zasypowego, ewentualnie 2otwory).

Chyba, że się dobrze pali, to nie ruszaj.

W kwestii informacyjnej dla użytkowników wcześniejszej małej ekoenergii.

Od przyszłego tygodnia ok. końcówki dostępna będzie nowa wersja palnika.

Bieżąca modyfikacja dotyczy odlewu ślimaka. Został on zmieniony i wzmocniony w strefie paleniskowej.

O dalsze zmiany będę molestował dalej w firmie. Czekam na dwie dalsze modyfikacje, jedną drobniejszą drugą grubszą....

W kwestii informacyjnej dla użytkowników wcześniejszej małej ekoenergii.

Od przyszłego tygodnia ok. końcówki dostępna będzie nowa wersja palnika.

Bieżąca modyfikacja dotyczy odlewu ślimaka. Został on zmieniony i wzmocniony w strefie paleniskowej.

O dalsze zmiany będę molestował dalej w firmie. Czekam na dwie dalsze modyfikacje, jedną drobniejszą drugą grubszą....

Skoro kierujesz posta do nas, użytkowników małej ekoenergii, czy mam rozumieć że szykuje się jakaś akcja wymiany ślimaków ;) czy może jakaś promocja :)

Skoro kierujesz posta do nas, użytkowników małej ekoenergii, czy mam rozumieć że szykuje się jakaś akcja wymiany ślimaków ;) czy może jakaś promocja :)

Celem tej modyfikacji jest wzmocnienie ślimaka w strefie spalania.

Ważne dla użytkowników, którzy mieli sterowniki pracujące z nadmiarem powietrza, nieumiejętne wysterowanie mogło powodowac obniżenie żaru i wygięcie końcówki ślimaka.

Zamysłem tamtego kształtu ślimaka była bardziej cicha praca.

Teraz zostało to wzmocnione.

Jak będzie konieczność, to dla swoich klientów oczywiście "prajs" będzie lepiej wynegocjowany

Many, tzn ? O co pytasz ?

Prace idą wielowątkowo, podstawowe nastawy są zrobione, zrobione są również od niedawna alarmy.

Czekam na pewne uzgodnienia z P. Włodkiem dotyczące stref. To trzeba dorzucić. No chyba że daruje sobie te strefy i ich nie będzie.

Jest gdzieś w planach nastawa zaworu 3D ale daleka przyszłość do tego.

Jeśli patrząc na całość w jakim tempie to idzie i co jeszcze chciałbym dorzucić może to dłuższą chwilę potrwać. Zważywszy jeszcze że nie mam całego tygodnia na to aby siedzieć nad tym softem to czas na skończenie się wydłuża.

Generalnie "idziemy do przodu" małymi krokami. :wiggle:

• 2 weeks później...

Drodzy czytelnicy wątku o Skam-P Premium

Od tego tygodnia dostępna jest nowa wersja palnika mała Ekoenergia.

Poprawiony został ślimak w strefie spalania. Jest pogrubiony oraz ma nieco nowszą i mocniejszą wersję uzwojenia.

Fotki przedstawiają 3fazy obrotu ślimaka.

http://img823.imageshack.us/img823/2156/nowaeko15.jpg

http://img842.imageshack.us/img842/2887/nowaeko152.jpg

http://img534.imageshack.us/img534/552/nowaeko153.jpg

Nowe uzwojenie ślimaka ma być gwarantem trwałości, ale jednocześnie starano się wyeliminować jedną z cech zgłaszanych przez użytkowników dotyczącą głośniej pracy dużej ekoenergii (dotyczy także z oczywistych powodów brucerów...) z pełnym uzwojeniem i przeciwzwojem na środku paleniska.

Mogę już także zdradzić, że są bardzo zaawansowane prace dotyczące wprowadzenia nowej wielkości palnika dla kotłów z przedziału mocy 50-75kW, palnik posiada dłuższy ślimak, większą ramkę na schodzenie paliwa a także nieco szersze oraz głębsze palenisko. Powinien być zakończony i wprowadzony do obrotu z początkiem sezonu grzewczego, co rozszerzy ofertę konstrukcji Skam-P Premium o moce 50kW, 65kW oraz 80kW (w przypadku ostatniego zostawiamy jeszcze znak zapytania)

Ze względu na koszty i prace wdrożeniowe nowego, dużego palnika pewnie nieco opóźnią się dwa moje postulaty dotyczące m.in. zmiany formy i wykonania nieco większego zejścia paliwa w palnikach 15-25 oraz 15-35kW. Nie mniej będziemy walczyć :)

Edytowane przez Jarecki79

Jarecki pytanko :)

Znasz kogoś kto pali miałem w piecu Skam-P Premium.

Zastanawiam się czy do mojej 12KW (Ognik II PID) nie kupić z 2 tony miału.

Czy są jakieś problemu ? Czy inaczej się nim pali niż ekogroszkiem ?

Jakieś wady ?

Miał za 549zł z Katowickiego Holdingu (podobno 26MJ) , zawsze trochę taniej od ekogroszku , tylko pytanie jak APS-1 sobie poradzi ?

Czy jednak nie warto i ponownie kupić ruski ekogroszek (niby 25MJ) za 700zł ?

Kaszpir, w palniku, który posiadasz jest szersze zejścia na paliwo z kosza, także trawi on więcej miałów, jak typowa ekoenergia.

Z tego wątku jak pamiętam kolega Masti pracuje na miale węglowym a także darek038 (darek dawno nie zaglądał, ostatnio kojarzę, że opalał swojego brucera opałem typu boruta)

Jak możesz, to kup 5-6woreczków na próbę, jak nie będzie oszukany i nie będzie to sam piasek, to będzie się palić.

Kwestia próby, są różne miały węglowe.... jedne moga mocniej spiekać, inne nie muszą.

Możliwe, że w przypadku większej ilości frakcji drobnej będziesz musiał deczko podnieść obroty max. nadmuchu.

Panowie... a może i Panie ;) mam pytanko z rodzaju ciekawostek przyrodniczych.. Sterownik Puma, soft aktualnie zawieszony na stronach EM, CO w pozycji STOP cały dzień, CWU 45 stopni w godzinach 5-7 oraz 50 stopni w godzinach 18-22, reszta również w pozycji STOP. I teraz najciekawsze.... w jakich okolicznościach przyrody sterownik decyduje, że pomimo stop'u jednak sobie popracuję? Zauważyłem to kilkukrotnie, czasem w okolicy 15, czasem 17 godziny. Sterownik pyka sobie z mocą kilkunastu procent. Na wykresie mamy taki PIK opadający następnie do zera. Jakieś pomysły?

ciekawostka.jpg

Panowie... a może i Panie ;) mam pytanko z rodzaju ciekawostek przyrodniczych.. Sterownik Puma, soft aktualnie zawieszony na stronach EM, CO w pozycji STOP cały dzień, CWU 45 stopni w godzinach 5-7 oraz 50 stopni w godzinach 18-22, reszta również w pozycji STOP. I teraz najciekawsze.... w jakich okolicznościach przyrody sterownik decyduje, że pomimo stop'u jednak sobie popracuję? Zauważyłem to kilkukrotnie, czasem w okolicy 15, czasem 17 godziny. Sterownik pyka sobie z mocą kilkunastu procent. Na wykresie mamy taki PIK opadający następnie do zera. Jakieś pomysły?

Witaj czy mógłbyś wrzucić ten wykres z samą mocą i temperaturą kotła oraz temperaturą zadaną

Pozdrawiam Michał