Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stop dotyczy pompki a nie kotła

Sterownik cały czas pilnuje aby temperatura na kotle mieściła się w granicach temperatury zadanej oczywiście z uwzględnieniem histerezy

Jaką masz temperaturę zadaną na kotle?

No niestety ale to nie tak działa, stop to stop, wtedy kocioł jest jedynie w potrzymaniu, stop ustawia się tak, że temperaturę zadaną zmniejszamy do minimum i kolejnym stopniem w dół jest własnie stop, więc jakotakiej temp. zadanej to w tym momencie nie ma, oprócz jakichś ewentualnie wewnętrznie pilnowanych przez sterownik ale tutaj to pewnie jedynie p. Włodek by dokładniej wiedział. Może to jest testowanie w długich podtrzymaniach czy kociołek nie zgasł, nie wiem, gdybam sobie ino :)

podejrzewam że jest to jakaś ukryta funkcja "podtrzymania" tak aby nie dopuścić do całkowitego wygaszenia kotła w czasie przerwy w pracy pomiędzy godzinami kiedy ma grzać CWU. gdyby nie było takiego zabezpieczenia to mozliwe że kociołek by wygasł.

a tak pyknie sobie przez kilka- kilkanaście minut, czujnik zanotuje przy tym niewielki wzrost temperatury co świadczy o tym że się pali i nie wygasło i potem znów się odstawia.

zaobserwuj przy jakiej temperaturze na kotle to się dzieje czy spadek jest duży czy może działa histereza CO jako zabezpieczenie przed wygaszeniem???

to takie moje domysły w tej materii

podejrzewam że jest to jakaś ukryta funkcja "podtrzymania" tak aby nie dopuścić do całkowitego wygaszenia kotła w czasie przerwy w pracy pomiędzy godzinami kiedy ma grzać CWU. gdyby nie było takiego zabezpieczenia to mozliwe że kociołek by wygasł.

a tak pyknie sobie przez kilka- kilkanaście minut, czujnik zanotuje przy tym niewielki wzrost temperatury co świadczy o tym że się pali i nie wygasło i potem znów się odstawia.

zaobserwuj przy jakiej temperaturze na kotle to się dzieje czy spadek jest duży czy może działa histereza CO jako zabezpieczenie przed wygaszeniem???

to takie moje domysły w tej materii

No właśnie zależności w tym za bardzo nie ma, czasem jest tak, że rano kociołek cały czas stoi bo temp. cwu powyżej zadanej i żaden pik się do wieczora nie pojawi.

pomiędzy porannymi godzinami a wieczornymi masz 11 godzin przerwy w pracy. kocioł musi się jakoś bronić przed wygaszeniem. stąd te "piki"- tak myślę. wieczorem ma aktywne grzanie do 22-ej a w nocy przy zerowym zużyciu spadki są na poziomie 0,5-1st/godzinę na skutek strat z układu możliwe są nawet i takie sytuacje że rano kocioł nie ma co grzać bo straty z nocy niewielkie.

a w nocy nie "pika" czasem???

cały czas poruszam się w obrzasze dbania przez sterownik o to by kocioł nie wygasł. dalej oczywiście snując domysły

pytanie: co powoduje spadek temperatury kotła w tym samym czasie w którym zaczyna grzać.

może któraś pompa ci się okresowo załącza

Pompami steruje Puma, no poza jedną od podłogówki, ale ona jest za wymiennikiem ciepła, a pompą po stronie otwartej steruje puma. Poza tym te piki się czasem pojawią nawet gdy temperatura rośnie :)

Pompami steruje Puma, no poza jedną od podłogówki, ale ona jest za wymiennikiem ciepła, a pompą po stronie otwartej steruje puma. Poza tym te piki się czasem pojawią nawet gdy temperatura rośnie :)

nie wiem co i jak masz tam zainstalowane, ale spadek o 6C w krótkim czasie może spowodować tylko włączenie której pompy.

jak będziesz wiedział, dlaczego się ta pompa załącza, to będziesz wiedział dlaczego grzeje mimo niższej zadanej

nie wiem co i jak masz tam zainstalowane, ale spadek o 6C w krótkim czasie może spowodować tylko włączenie której pompy.

jak będziesz wiedział, dlaczego się ta pompa załącza, to będziesz wiedział dlaczego grzeje mimo niższej zadanej

chwila.. moment... o jaki spadek dokładnie chodzi? Ja nie piszę o normalnym grzaniu rano i wieczorem tylko o tych dziwnych pik'ach gdy teoretycznie kociołek powinien rozkoszować się błogim lenistwem gdy i CO i CWU ma w danym momencie ustawione na STOP.

Edytowane przez andrew01

chwila.. moment... o jaki spadek dokładnie chodzi? Ja nie piszę o normalnym grzaniu rano i wieczorem tylko o tych dziwnych pik'ach gdy teoretycznie kociołek powinien rozkoszować się błogim lenistwem gdy i CO i CWU ma w danym momencie ustawione na STOP.

tak masz racje, nie na te piki patrzyłem sorry :)

natomiast te właściwe, to faktycznie wygląda na jakiś tajemny algorytm podtrzymania

Pozdrawiam