andrew01 17.07.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witaj czy mógłbyś wrzucić ten wykres z samą mocą i temperaturą kotła oraz temperaturą zadaną Pozdrawiam Michał pewnie, że mógłbym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 17.07.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Jeszcze dwa przypadki z ostatnich kilku dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 17.07.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Jeszcze dwa przypadki z ostatnich kilku dni Stop dotyczy pompki a nie kotła Sterownik cały czas pilnuje aby temperatura na kotle mieściła się w granicach temperatury zadanej oczywiście z uwzględnieniem histerezy Jaką masz temperaturę zadaną na kotle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 17.07.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Stop dotyczy pompki a nie kotła Sterownik cały czas pilnuje aby temperatura na kotle mieściła się w granicach temperatury zadanej oczywiście z uwzględnieniem histerezy Jaką masz temperaturę zadaną na kotle? No niestety ale to nie tak działa, stop to stop, wtedy kocioł jest jedynie w potrzymaniu, stop ustawia się tak, że temperaturę zadaną zmniejszamy do minimum i kolejnym stopniem w dół jest własnie stop, więc jakotakiej temp. zadanej to w tym momencie nie ma, oprócz jakichś ewentualnie wewnętrznie pilnowanych przez sterownik ale tutaj to pewnie jedynie p. Włodek by dokładniej wiedział. Może to jest testowanie w długich podtrzymaniach czy kociołek nie zgasł, nie wiem, gdybam sobie ino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 17.07.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Myślę że jesteś w błędzie i kociołek trzyma temperature Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.07.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 podejrzewam że jest to jakaś ukryta funkcja "podtrzymania" tak aby nie dopuścić do całkowitego wygaszenia kotła w czasie przerwy w pracy pomiędzy godzinami kiedy ma grzać CWU. gdyby nie było takiego zabezpieczenia to mozliwe że kociołek by wygasł.a tak pyknie sobie przez kilka- kilkanaście minut, czujnik zanotuje przy tym niewielki wzrost temperatury co świadczy o tym że się pali i nie wygasło i potem znów się odstawia. zaobserwuj przy jakiej temperaturze na kotle to się dzieje czy spadek jest duży czy może działa histereza CO jako zabezpieczenie przed wygaszeniem??? to takie moje domysły w tej materii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 17.07.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Myślę że jesteś w błędzie i kociołek trzyma temperature Tutaj też trzyma zadaną (jakakolwiek by w trybie stop była...)? Kolega moim zdaniem trochę błądzi i uparty przy tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 17.07.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 podejrzewam że jest to jakaś ukryta funkcja "podtrzymania" tak aby nie dopuścić do całkowitego wygaszenia kotła w czasie przerwy w pracy pomiędzy godzinami kiedy ma grzać CWU. gdyby nie było takiego zabezpieczenia to mozliwe że kociołek by wygasł. a tak pyknie sobie przez kilka- kilkanaście minut, czujnik zanotuje przy tym niewielki wzrost temperatury co świadczy o tym że się pali i nie wygasło i potem znów się odstawia. zaobserwuj przy jakiej temperaturze na kotle to się dzieje czy spadek jest duży czy może działa histereza CO jako zabezpieczenie przed wygaszeniem??? to takie moje domysły w tej materii No właśnie zależności w tym za bardzo nie ma, czasem jest tak, że rano kociołek cały czas stoi bo temp. cwu powyżej zadanej i żaden pik się do wieczora nie pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.07.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 pomiędzy porannymi godzinami a wieczornymi masz 11 godzin przerwy w pracy. kocioł musi się jakoś bronić przed wygaszeniem. stąd te "piki"- tak myślę. wieczorem ma aktywne grzanie do 22-ej a w nocy przy zerowym zużyciu spadki są na poziomie 0,5-1st/godzinę na skutek strat z układu możliwe są nawet i takie sytuacje że rano kocioł nie ma co grzać bo straty z nocy niewielkie. a w nocy nie "pika" czasem???cały czas poruszam się w obrzasze dbania przez sterownik o to by kocioł nie wygasł. dalej oczywiście snując domysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 17.07.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Pik'i są zazwyczaj jak już to w godzinach popołudniowych, koło 15, czasem 16 czy 17, nie ma na to wpływu temp. CO bo czasem przy 50 paru się pojawi a przy 45 już nie, czasem się pojawi gdy kociołek rano chodził a nie pojawi się gdy stoi 20 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.07.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 to już mój ograniczony umysł pomysłów nie ma więcej:(pytaj jareckiego może albo Pana Włodkaspadam spać bo pobudka o 1:40 więc nie wiem czy zdąże oczy dobrze zamknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.07.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Tutaj też trzyma zadaną (jakakolwiek by w trybie stop była...)? pytanie: co powoduje spadek temperatury kotła w tym samym czasie w którym zaczyna grzać. może któraś pompa ci się okresowo załącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 17.07.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 pytanie: co powoduje spadek temperatury kotła w tym samym czasie w którym zaczyna grzać. może któraś pompa ci się okresowo załącza Pompami steruje Puma, no poza jedną od podłogówki, ale ona jest za wymiennikiem ciepła, a pompą po stronie otwartej steruje puma. Poza tym te piki się czasem pojawią nawet gdy temperatura rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.07.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Pompami steruje Puma, no poza jedną od podłogówki, ale ona jest za wymiennikiem ciepła, a pompą po stronie otwartej steruje puma. Poza tym te piki się czasem pojawią nawet gdy temperatura rośnie nie wiem co i jak masz tam zainstalowane, ale spadek o 6C w krótkim czasie może spowodować tylko włączenie której pompy. jak będziesz wiedział, dlaczego się ta pompa załącza, to będziesz wiedział dlaczego grzeje mimo niższej zadanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 18.07.2012 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 (edytowane) nie wiem co i jak masz tam zainstalowane, ale spadek o 6C w krótkim czasie może spowodować tylko włączenie której pompy. jak będziesz wiedział, dlaczego się ta pompa załącza, to będziesz wiedział dlaczego grzeje mimo niższej zadanej chwila.. moment... o jaki spadek dokładnie chodzi? Ja nie piszę o normalnym grzaniu rano i wieczorem tylko o tych dziwnych pik'ach gdy teoretycznie kociołek powinien rozkoszować się błogim lenistwem gdy i CO i CWU ma w danym momencie ustawione na STOP. Edytowane 18 Lipca 2012 przez andrew01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 18.07.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 chwila.. moment... o jaki spadek dokładnie chodzi? Ja nie piszę o normalnym grzaniu rano i wieczorem tylko o tych dziwnych pik'ach gdy teoretycznie kociołek powinien rozkoszować się błogim lenistwem gdy i CO i CWU ma w danym momencie ustawione na STOP. tak masz racje, nie na te piki patrzyłem sorry natomiast te właściwe, to faktycznie wygląda na jakiś tajemny algorytm podtrzymania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 19.07.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Jarek, Panie Włodku.... zaglądacie tu jeszcze? jakieś pomysły w sprawie moich pik'ów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 19.07.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Jarka widziałem dzisiaj na forum kilka razy ale chyba jak piszesz, pomysłów brak.Pisałem też w innej sprawie do p. Włodka ale nie odpisał, być może jakiś urlopik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 19.07.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Jarek, Panie Włodku.... zaglądacie tu jeszcze? jakieś pomysły w sprawie moich pik'ów? Podaj proszę wersję softu. Nie wiem, czemu tak robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 19.07.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Podaj proszę wersję softu. Nie wiem, czemu tak robi. Pu_v7_939.bin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts