Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
OK, w weekend wyślę soft :-)

Witam !

Mam pytanie do osób wtajemniczonych a mianowicie jaka jest aktualna wersja do pumy, pytam bo od ok. pól roku była mowa o nowym sofcie do Pumy, czy ktoś miał sytyczność z nowym softem, jaka to jest wersja i czy ew. gdzieś można pobrać tą wersję , ob. jest lato ale fajnie by było w nadchodzącym sezonie grzewczym mieć już nową wersję . Pozdr !

• 3 weeks później...

Cześć Wszystkim

Czy ktoś testował już ostatnią wersję softu do Cobry, tj. A.29h?

Podobno miał być bardziej oszczędny tryb CWU, wydaje mi się że jest odwrotnie ale muszę wrócić do softu "c" i jeszcze raz sprawdzić...

Czy ktoś zauważył zmniejszenie spalania na ostatnim sofcie?

Generalnie ile Wam pali piec miesięcznie tylko grzejąc CWU?

Mi wychodzi ok. 100kg na 3 osoby, kocioł Ogniwo S8WC 17kW, zbiornik 140l + cyrkulacja kilka razy na dobę.

Pozdrawiam

Paweł

Dzisiaj wysyłałem do wypróbowania świeższy soft, ostatni, który posiadam.

Świeższą wersję testuje jeszcze bezpośrednio Elekro-Miz i możliwe, że na początku przyszłego tygodnia będe mógł przekazać do dalszego testowania.

Wszystko w Cobrze jest już bardzo bliskie wersji finalnej, która niebawem powinna już być normalnie zawieszona na stronie.

Załączyłem także dla Was jedną z pierwszych wersji instrukcji do Cobry w wersji do samodzielnego wydrukowania.

Jak ktoś jeszcze wychwyci jakiś błąd czy literówkę, proszę o kontakt na priva.

A w jakim trybie sterownika grzejesz CWU? Wyłączony PID, włączony czy ta trzecia opcja?

U mnie latem chodzi bez PID, już nie pamiętam czemu tak ustawiłem.

Ostatnio mam wrażenie że samo podtrzymanie zjada tyle samo opału co pobór wody przez 3 osoby.

Generalnie i tak kosztuje połowę tego co prądem, ale zastanawia mnie czemu tak jest - zbiornik dwupłaszczowy słabo zaizolowany czy cyrkulacja tak schładza (ale w nocy nie działa a i tak kocioł węgiel wciąga).

Pozdrawiam

Paweł

Ostatnio mój kocioł pracował na 29c i podobnie jak w tamtym roku latem spalałem około 2,7kg/dobę czeskiego eko. zasobnik 140L Kospel z podwójnym płaszczem, 7 osób do CWU.

Sam tryb podtrzymania oczywiście jakieś ilości paliwa na podtrzymanie procesu spalania musi wciągnąć.

Większe spalanie w ciągu dnia generuje natomiast cyrkulacja. To wygoda, ale jednocześnie szybciej wychładza bojler, który musi być częściej dogrzewany,

Jak masz ustawiona cyrkulację, tj.kiedy działa?

Do tego idzie dorobić jeszcze strefy na grzanie CWU z wyborem pór dnia, gdzie powiemy STOP grzania. Te zabiegi mogą przynieść dodatkowe oszczędności

Mimo wszystko 100kg/ok.30dni to średnio ok. 3kg z hakiem na 24h, więc i tak bardzo, bardzo przyzwoicie. Z dobrze ustawionymi strefami idzie uzyskiwać wyniki w granicy ok. 2 do 2,5kg/24h dla 3osób na normalnym ekogroszku.

Edytowane przez Jarecki79

Witam, jestem nowy na forum, a za jakiś miesiąc mam zamiar pierwszy raz uruchamiać Skam-p'a 12kV z małą ekoenergią w automacie , kupionego na przełomie roku , dotychczas próba szczelności tylko na ruszczie awarynym. mam pytanie co sugeujecie Panowie na pierwsze urucjomienie, zkakładając dobry opał opał (np pieklorz) i sterownik pokojowy. Czy lepiej od początku upgrade'ować soft ? Generalnie proszę o sugestie czego napewno nie robić aby nie przekombinować?

Witam, jestem nowy na forum, a za jakiś miesiąc mam zamiar pierwszy raz uruchamiać Skam-p'a 12kV z małą ekoenergią w automacie , kupionego na przełomie roku , dotychczas próba szczelności tylko na ruszczie awarynym. mam pytanie co sugeujecie Panowie na pierwsze urucjomienie, zkakładając dobry opał opał (np pieklorz) i sterownik pokojowy. Czy lepiej od początku upgrade'ować soft ? Generalnie proszę o sugestie czego napewno nie robić aby nie przekombinować?

Odezwij się prosze bliżej operacji odpalenia.

Procedurę odpalenia masz w skrócie opisaną zaraz na początku instrukcji kotła ok 1/3strony A-4. Wystarczy powtórzyć krok po kroku.

Podaj na priva swój adres e-mail, abym miał go w swojej bazie do wysłania nowszej wersji softu.

Jarecki79 dobrze mówi.....ustawić strefy czasowe na grzanie CWU i będą oszczędności:yes:

pierwsze odpalenie kotła i wyszło mi około 140kg na miesiac dla grzania samego CWU czyli jakieś 4,6kg na dzień

po zmianie ustawień i doborze stref czasowych -grzeje CWU tyko w godzinach od 18 do 21-obecnie 120kg starczyło na 40 dni czyli około 3kg na 24h

zasobnik 250l

kocioł 19KW Witkowskiego

cobra na sofcie 29c

Ps ,Jarecki79 mógłbyś mi podesłac najnowszy soft na [email protected] ?..... te ściagniete z neta wywalaja błąd przy wgrywaniu

• 3 weeks później...

Jarecki pytanko :)

Mam Skam-P Premium 12KW ze sterownikiem Ognik PID.

Ja palić prawidłowo w nim na ruszcie awaryjnym drewno ?

Pytam bo zostało mi go sporo i chciałbym spalić w sposób możliwie jak najlepszy.

Rozumiem że wyłącza się podajnik i co dalej ? Uruchamia się elektronikę w trybie automatycznym ? Muszą być otwarte dolne drzwiczki ?

Jak palić by uzyskać jak najwięcej ciepłą z drewna :)

Ostatnio położyłem kilka drewienek na ruszcie awaryjnym , podpaliłem , rozszczelniłem dolne drzwiczki i włączyłem automatykę , ale nie wiem czy to dobry sposób ze względu na pracę dmuchawy i jej styl pracy ...

witam,

Czy ktoś mi wytłumaczy na podstawie jakich parametrów Cobra/Puma zmienia ilość dostarczanego paliwa / powietrza - mam na myśli algorytmy ADC /FBS bo sterowniki te nie mają wyjść na sondę lambda lub czujnik temperatury spalin

Sterowniki zapisują i analizują trendy zmiany temp. wody zasilającej oraz powrotnej. Na tej podstawie algorytm podejmuje stosowane działania dotyczące dozowania paliwa i siły nadmuchu.