Jarecki79 05.09.2012 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Kaszpir masz dwie możliwości. Generalnie do długiej obsługi rusztu należy/warto zdemontować deflektor, aby nie przepalić jego uchwytu. 1. Albo sobie swobodnie palisz i pilnujesz procesu palenia uchylając drzwiczki i zapewniając pracę danej pompy (np. bojlera) lub pomp 2. Albo korzystasz z funkcji obsługi rusztu awaryjnego w Ogniku PID.Wówczas w palniku nie może być paliwa, dobrze, aby sam otwór, gdzie wychodzi paliwo przytkac np. jaką blaszką w taki jednak sposób, aby powietrze mogło być dozowane przez palnik pod ruszt. To zabezpiecza ślimak przed jakims ciałem obcym z tego wypalanego drewna np. gwoździem W ogniku, aby uaktywnić tryb pracy na ruszcie awaryjnym należy:Trzymać guzik + aby wejść w tryb serwisowyPrzejść do funkcji PP (Poziom Paliwa) i dawać korekcję w dół, po wartości -9 pojawi się napis -ru- sugerujący korzystanie z rusztu awaryjnegoW tym trybie pracuje dmuchawa, pompa c.o., cwu. Pilnowana jest nastawa temp. kotła a algorytm stara się dobrac siłę nadmuchu do zapotrzebowania na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkddu 05.09.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Sterowniki zapisują i analizują trendy zmiany temp. wody zasilającej oraz powrotnej. Na tej podstawie algorytm podejmuje stosowane działania dotyczące dozowania paliwa i siły nadmuchu. No dobrze, to zadam pytanie inaczej: przez 1 miesiąc palę ekogroszekiem o wartości opałowej 22MJ w pewnym momencie zmieniam na wartość opałową 28MJ, załóżmy że dodatkowo odbiór ciepła też zmienia się mocno, bo tym miesiącem na którym ogrzewałem dom o wartości opałowej 22MJ jest przełom października i listopada, a zmiana opału nastąpiła w połowie listopada, kiedy wystąpiły mrozy. Jak długo należy poczekać aby "stary trend" został zaktualizowany tj. ADC/FBS dobrał poprawne dawki paliwa/powietrza? Czy to będzie 1 dzień czy 1 godzina? Dodam tylko, że oczywiście nic nie zmieniam przy nastawach kotła - jedyną zmianą jest zmiana paliwa Edytowane 5 Września 2012 przez kkddu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 05.09.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Jarek, nie chce polemizować ale co w wypadku gdy nie masz czujki powrotu?Skąd sterownik ma znać tą temp? Ja mam tą czujkę odłączoną. Edytowane 11 Września 2012 przez damianlisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.09.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Ognik PID nie ma czujnika powrotu,ale tam jest PID + FBS Jak twierdził Włodek, do prawidłowego działania ADC powinny być oba czujniki. Choć wiem,że puma czy cobra może pracować bez czujnika powrotu a wyrób konkurencyjny z wyjętym czujnikiem spalin..... kkddu, do 5godzin +,- i powinien się dostosować.Jeden producent znalazł prawidłowość w zmianach trendów temp. spalin i jest mu to pomocne przy sterowniku a drugi (od pum, cobry..) znalazł takie prawidlowości w analizie trendów zmiany temp. wody. Żeby autentycznie cos badać ze składu spalin, to nie należy badać ich temp., tylko skład a tutaj potrzeba min. sondy lanbda, która przy paliwie węglowym długo nie pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 06.09.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Jeden producent znalazł prawidłowość w zmianach trendów temp. spalin i jest mu to pomocne przy sterowniku a drugi (od pum, cobry..) znalazł takie prawidlowości w analizie trendów zmiany temp. wody. Żeby autentycznie cos badać ze składu spalin, to nie należy badać ich temp., tylko skład a tutaj potrzeba min. sondy lanbda, która przy paliwie węglowym długo nie pociągnie. Jarecki Znowu zaczynasz pieprzyć od rzeczy. Opanuj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Panu dziękujemy, Pan narobił wystarczająco dużo szkody dużą głowica brucera i wmawianiem,że dobrze chodzi na 5kW. Tajemnice algorytmów proszę zostawić producentom tych urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 06.09.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Pan narobił wystarczająco dużo szkody dużą głowica brucera i wmawianiem,że dobrze chodzi na 5kW. Czy mamy to rozumieć tak,że to co pisałeś o brucerach jakieś 2 lata temu to też nie wiedziałeś co piszesz? Przeanalizuj sobie swoje wpisy 2 lata wstecz i to nie tylko na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.09.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Minertu, nie pal głupa.Sam masz obecnie mniejsza głowicę i widzisz o co chodzi. Wcześniej, na wątku o brucerze wielokrotnie było pisane o paleniu bliżej kosza i wszelkich próbach zaklejania, odklejania i innych kombinacjach. Teraz są już odpowiednio dopasowane palniki do mniejszych kotłów. Mamy stać w miejscu, czy iść z postępem do przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo76k 14.09.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam Czy w sterowniku Cobra jest możliwość kalibracji czujników temperatury? Pytam bo w weekend kocioł był wygaszony a temperatura w bojlerze wskazywała 28 stopni, co jest niemożliwe po kilku dniach postoju.W programie do sterownika eCoal jest to super rozwiązane. PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.09.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam Czy w sterowniku Cobra jest możliwość kalibracji czujników temperatury? Pytam bo w weekend kocioł był wygaszony a temperatura w bojlerze wskazywała 28 stopni, co jest niemożliwe po kilku dniach postoju. W programie do sterownika eCoal jest to super rozwiązane. Pozdrawiam Paweł Nie, nie ma możliwości kalibracji czujników temperatury. Tory pomiarowe są tak dokładne, że kalibracja nie ma sensu. Jeśli czujnik ma błąd > 2'C, należy go wymienić. Nie jestem pewien, czy 28'C to błąd. Najprościej sprawdzisz czujniki wkładając oba na raz do szklanki wody - sterownik powinien pokazać takie same temperatury. Zanurz czujniki tak, by ponad powierzchnię wody wystawało trochę metalowej obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo76k 14.09.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Nie, nie ma możliwości kalibracji czujników temperatury. Tory pomiarowe są tak dokładne, że kalibracja nie ma sensu. Jeśli czujnik ma błąd > 2'C, należy go wymienić. Nie jestem pewien, czy 28'C to błąd. Najprościej sprawdzisz czujniki wkładając oba na raz do szklanki wody - sterownik powinien pokazać takie same temperatury. Zanurz czujniki tak, by ponad powierzchnię wody wystawało trochę metalowej obudowy. Hmm, to przy następnej okazji wezmę wszystkie razem tak jak mówisz do szklanki i zobaczę co pokazują w kilku temperaturach, powiedzmy +20, +50 stopni. Dzięki za szybką odpowiedź. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.09.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Witam Czy w sterowniku Cobra jest możliwość kalibracji czujników temperatury? Pytam bo w weekend kocioł był wygaszony a temperatura w bojlerze wskazywała 28 stopni, co jest niemożliwe po kilku dniach postoju. W programie do sterownika eCoal jest to super rozwiązane. Pozdrawiam Paweł wygaszenie kotła nie oznacza od razu że woda natychmiast w nim wystygnie. straty przy zerowym zużyciu dobrze izolowanego bojlera z tego co czytałem są na poziomie 0,5stC/godzinę a może nawet mniej ale im mniejsza różnica temperatur pomiędzy bojlerem a otoczeniem to spadek będzie mniejszy. mogło być tak że bojler rozgrzany do 55st w piątek wieczorem pokazał w poniedziałek rano 28stC i nie ma w tym błędu.[55-(48*0,5)=31stC-po 2 dobach] Po to się izoluje wymienniki CWU aby ilość energii potrzebna do uzyskania w nich żądanej temperatury była jak najmniejsza. dla przykładu w moim kotle mimo wygaszenia czujnik powrotu cały czas pokazuje temperaturę w okolicy 22st a jak było w lato bardzo ciepło na dworze to nawet 24. więc 28 w bojlerze to rzecz normalna moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 16.09.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Minertu, nie pal głupa. Sam masz obecnie mniejsza głowicę i widzisz o co chodzi. Wcześniej, na wątku o brucerze wielokrotnie było pisane o paleniu bliżej kosza i wszelkich próbach zaklejania, odklejania i innych kombinacjach. Teraz są już odpowiednio dopasowane palniki do mniejszych kotłów. Mamy stać w miejscu, czy iść z postępem do przodu? Dokładnie widzę o co chodzi i dlatego swoja dyszę wymieniłem na mniejszą.Dodam,że staram się również o to aby zmniejszyć dysze w ekoenergii.Jak się uda ,w co wierze to będzie super. Coraz więcej użytkowników zwraca się z takim zapytaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.09.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Tak jak dzisiaj rozmawialiśmy, skoro masz na to zapotrzebowanie, to rób mniejsza głowicę do ekoenergii. W przypadku tego palnika jest o tyle fajnie, że są dwie wielkości do wyboru, ale jak ktoś ma większą wersję i dłużej chodzi na małych mocach, to będzie sens w inwestycje dla nakładki. Jak mówiłem należy pamiętać,że przy dużej ekoenergii były dwa odlewy, ten pierwszy prostokątny a później ostatnio wychodzący z tym zaokrągleniem. To trzeba jakoś wyraźnie zaznaczyć, do czego głowica będzie pasować, aby nie było niedomówień. Zaczynasz jak rozumiem od wcześniejszej wersji prostokątnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 17.09.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Witam, z jakiej kopalni możecie polecić groszek na ten rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3ac 17.09.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Proszę o opinie na tenat regulatorów pokojowych do cobry (zaś. bateryjne) myślę o auratonie np mod 2005 ( ew odp. EUROSTERA) lub o ST290 od TECH-a, może jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.09.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Witam, z jakiej kopalni możecie polecić groszek na ten rok? Jaret Plus, Ekoret.... ew. retopal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.09.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Proszę o opinie na tenat regulatorów pokojowych do cobry (zaś. bateryjne) myślę o auratonie np mod 2005 ( ew odp. EUROSTERA) lub o ST290 od TECH-a, może jakieś inne propozycje? Może być przewodowy Auraton 2005 z zasilaniem bateryjnym St 290 nie znam Może być Euroster 2000 czy PT-21.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterman 18.09.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Proszę o opinie na tenat regulatorów pokojowych do cobry (zaś. bateryjne) myślę o auratonie np mod 2005 ( ew odp. EUROSTERA) lub o ST290 od TECH-a, może jakieś inne propozycje? Miałem podobny dylemat, ostatecznie wybrałem bezprzewodowy Auraton 2025 RTH ,żeby nie być przykutym do jednego pomieszczenia no i odpada kwestia ciągnięcia kabli, narazie moge powiedzieć tylko tyle, że po podłączeniu .... działa:) mam go od tygodnia a i tak nie ma jak wypróbować bo narazie kocioł grzeje tylko CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 18.09.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Jarecki... czy jeśli zaktualizuję soft, to czy gdybym nie był zadowolony z nowego softu, to mogę wrócić do starszej sprawdzonej jego wersji? i jeszcze jedno... proszę o pomoc w ustawieniu PUMY... kocioł u mnie chodzi na wodę... do tygodnia temu paliłem ekogroszkiem z jednego źródła... wówczas moje ustawienia: podawanie 5 s, pauza 55 s, dmuchawa max/min: 90/7. Tydzień temu nabyłem ekogroszek z innego źródła.. kupiłem tego nie za dużo ale nie mogę dojść do ładu z PUMĄ... na tamtych ustawieniach.. kocioł mi wygasa (już dwukrotnie w ciągu dwóch dni).... jak go rozpalę ponownie... nie mogę opanować temperatury... wczoraj kocioł powindował do 85 stopni... aż wymusił pompkę CO, żeby się wychłodzić... i dziś znów.. już nie tak daleko popłynął, ale teraz jest ponad 63 stopnie i nadal rośnie... proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts