przemc 18.09.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 dodam, że sterownik jest w systemie letnim czyli CO - STOP, CWU ustawione na 48 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.09.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 (edytowane) Do oficjalnego softu zawsze możesz wrócić, jest do ściągnięcia ze strony E-M Jaki opał sobie kupiłeś,że masz takie cyrki? Jakiś gorszy brunatny?Skoro stoi a temp idzie w góre, to wypala Ci to zwyczajnie komin, tj. jego ciąg, jak odkryją się dziury napowietrzające i zapadnie palenisko, to możliwe jest wówczas zagaszenie. Sprawę z takim czymś raz na zawsze załatwi RCK (regulator Ciągu Kominowego w wyczystkę kominową)Ewentualnie nieco idzie zaradzić mocniejszym przysłonięciem dmuchawy Wklej może wykresy z tych ostatnich dni (z np. puma charts)Może Wlodek rzuci okiem. Edytowane 18 Września 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 18.09.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 to jest eko kamienny (kopalnia Chwałkowice)... nie miałem wcześniej podobnych problemów (z tamtym ekogroszkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.09.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Jarecki... czy jeśli zaktualizuję soft, to czy gdybym nie był zadowolony z nowego softu, to mogę wrócić do starszej sprawdzonej jego wersji? i jeszcze jedno... proszę o pomoc w ustawieniu PUMY... kocioł u mnie chodzi na wodę... do tygodnia temu paliłem ekogroszkiem z jednego źródła... wówczas moje ustawienia: podawanie 5 s, pauza 55 s, dmuchawa max/min: 90/7. Tydzień temu nabyłem ekogroszek z innego źródła.. kupiłem tego nie za dużo ale nie mogę dojść do ładu z PUMĄ... na tamtych ustawieniach.. kocioł mi wygasa (już dwukrotnie w ciągu dwóch dni).... jak go rozpalę ponownie... nie mogę opanować temperatury... wczoraj kocioł powindował do 85 stopni... aż wymusił pompkę CO, żeby się wychłodzić... i dziś znów.. już nie tak daleko popłynął, ale teraz jest ponad 63 stopnie i nadal rośnie... proszę o pomoc... Czy ten wzrost temperatury kotła dzieje się - podczas grzania CWU, - czy temperatura kotła powoli rośnie od podtrzymania ognia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 19.09.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Kocioł zachowuje się, jakby nie działał w podtrzymaniu... tzn. gdy CWU ma temperaturę bliską zadanej.. to kocioł stoi... czas podawania ciągle się przesuwa.. Jeśli CO jest STOP, CWU jest ustawione na 48 stopni... to kocioł pracując prawidłowo w jakich granicach powinien chodzić... Nie wiem czy dobrze myślę, ale moim zdaniem w okolicach 48 i wyżej... ale może się mylę... rano dziś temperatura na kotle była 46 stopni a CWU 47,2 stopni. Przez całą noc temperatura na kotle spadała (z tych osiągniętych 64 stopni). Zobaczymy jak dziś będzie. Zmieniłem ustawienia na te z sezonu zimowego tzn. podawanie 7 s, pauza 45 s, dmuchawa max/min: 90/7, minimalna moc kotła 2 (może podnieść minimalną moc kotła?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 19.09.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Czy ten wzrost temperatury kotła dzieje się - podczas grzania CWU, - czy temperatura kotła powoli rośnie od podtrzymania ognia? Te dwie sytuacje wystąpiły przy ponownym rozpaleniu kotła po wygaśnięciu... Ręcznie rozpaliłem kocioł do 40 stopni. Dalej uruchomiłem automatyczną pracę kotła. Kocioł podgrzał CWU do zadanej i dalej to już płynął z temperaturą daleko w górę. Tak jak pisałem pierwszego dnia to było do 85 stopni, a drugiego dnia to było do 65 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 19.09.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Wczoraj zakupiłem taki miał/groszek raczej miał sprawa o tyle ciekawa że to jest towar który leżał ponad 20 LAT ( po babci) na zewnątrz nie zabezpieczony usunęliśmy trawę z ziemią która na nim rosła dziś go suszyłem. W zeszłym roku robiłem próbę tego miału z odkrywki którą zrobiliśmy. tak czy się pali i palił się. Z ciekawostek to myślałem że będzie MEGA mokry i zbity a okazało się że jest dość suchy nawet rzekłbym suchy na pewno bardziej suchy niż ten który przywożą ze składu. Jak zacznę sezon to napiszę jak się pali raczej nie liczę na jakość ale cena była atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.09.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Wczoraj byłem w Lesznie, u użytkownika, który pali miałem węglowym na 17kW ze Skorpionem Plus z włączoną funkcją miałPiko belo, ma lepszy popiół jak ja po retopalu. Włodku przy okazji, mała uwaga odnośnie Alligatora. Przydałyby się strefy czasowe na układ za zaworem mieszającym.... skoro ma to obsłużyć kolejny obieg grzewczy, to po co klienta pozbawiać takiej możliwości? W Irydzie (bo akurat taki sterownik mam na swoim kotle aktualnie) bez problemu korzystam ze stref na ukłąd za zaworem i dodatkowo mam do tego sterowanie na piętrze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.09.2012 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 ps. Andrew oraz Ppietrz, a takze inne osoby posiadające palnik mała ekoenergia.Mam zamontowany prototyp małej ekoenergii z nowym ślimakiem oraz innym wykonaniem głowicy spalającej.Na obecnym zapotrzebowaniu na grzanie wszystko wypala się lepiej. Głowicę mam zamiar testować całą zimę, jak z powodzeniem przejdzie sezon zimowy, będzie można pomyśleć na wiosnę o przerobieniu Waszych głowic czy o zakupie nowej. Muszę ją sprawdzić jeszcze na dużych mrozach, będzie miała u mnie co robić.... Testy robimy, aby poprawić pracę starszych palników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3ac 21.09.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 O jak starych palnikach mała ekeoenergia mowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.09.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 2lata i więcej 3ac kojarzę,że kupowałeś w tym roku, więc Ciebie to już nie obejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 21.09.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Włodek_ PID, czy to sterowanie w Cobrze w w sofcie 31 to juz to sterowanie pulsacyjne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 21.09.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Włodek_ PID, czy to sterowanie w Cobrze w w sofcie 31 to juz to sterowanie pulsacyjne ? Tak, ale tylko na CWU. W najbliższym czasie pokaże się soft na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 21.09.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Tak, ale tylko na CWU. W najbliższym czasie pokaże się soft na CO. No to super! Na cwu chodzi pięknie, wszystko dopalone brak jakichkolwiek spieków. Mam nadzieję, ze do zimy będzie juz dostępny również na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris222 22.09.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Witam Posiadam piec SCAM-P 17K ze sterownikiem cobra od ponad roku. Wczoraj odpalilem go testowo przed sezonem i zauważyłem, że różnica między termometrem umieszczonym na piecu a termometrem sterownika wynosi już 5 stopni. Na piecu mam 58C na sterowniku 53C. W poprzednim sezonie też była różnica ale wynosiła 2-3 stopni i tlumaczyłem to sobie tym że czujniki i termometr umieszczone są w innym miejscu ale różnica 5 stopni wydaje mi się już spora. Zdarzyło się tak że temperatura powrotu była wyższa niż temperatura kotła. W miejsce gdzie wkładany jest czujnik nawrzucałem troche folii aluminiowej ale to nie za bardzo pomaga. Ktoś miał podobny problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.09.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Dobrze to sobie tłumaczyłeś.Jak pochodzi dłużej na stabilnej temp., to różnica zmaleje. Napisz na priva swojego maila, podrzucę Ci nowy soft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 22.09.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Zabrałem się za renowację zasobnika, i powiem że był dość skorodowany od środka a przy okazji trochę go zmodyfikuje znaczy jest powiększony no i na dole rewizję znaczy wyczyszczkę robię w razie W Jak myślicie czym pomalować od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
at123 22.09.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Cortanin środek na rdzę dostępny w sklepach motoryzacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.09.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Cortanin środek na rdzę dostępny w sklepach motoryzacyjnych Dokładnie, wystarczy. Po niecałym roku rdza , mój badziewiak już piąty sezon letni zaliczył, trochę go wzięło ale jakoś się trzyma i jeszcze niczym nie malowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 22.09.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 znaczy piec od środka wyczyszczony do żywego więc cortanin chyba nie będzie potrzebny myślę że podkład i farba tylko jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts