art-e 24.09.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 A więc pokrótce postaram się opisać moją dzisiejszą walkę z piecem i spalaniem pulsacyjnym... Temperatura zadana CWU 48 st., godz. 17:00 - rozpoczęcie grzania CWU (tak mam ustawione w strefach). Temp. na piecu 50 st, temperatura wody 40,5 st, sterownik w trybie dwustanowym (PID wyłączony) Oczywiście po włączeniu piec zaczyna grzać i dmuchać co powoduje spadek temperatury. Więc spada sobie ta temp aż do 41 st po czym nagle, nie wierzę ale ..... piec przechodzi w podtrzymanie. No tak, pisali na forum o jakimś spalaniu pulsacyjnym, myślę sobie, ale co on ma teraz za przerwy jak jest juz tak nisko z temp? Czekam wiec dalej co się wydarzy. No piecyk sobie jakby nic stoi i czeka a oczywiście temp powędrowała jeszcze niżej do 39 stopni. Ok za chwilę piec znów się włącza. Niby grzeje ale coś słabiutko więc patrzę na parametry pracy kotła, a tu.....on całkowicie zignorował moje parametry tj. przerwy w podawaniu groszku. Podaje dużo rzadziej niż zapodałem, dzięki temu temp wzrasta bardzo powoli, ba... nawet żar schodzi coraz niżej. Ale ale.... to nie koniec. Pogrzał trochę, tak że z wielką bolączką osiągną ze 4 st więcej niż obecna temp wody i buuhhhhhh znów w podtrzymanie. Nie no, to już przesada. jak on ma zagrzać tą wodę do cholery. Czekam, czekam, no w końcu się włączył i znów troszeczkę pogrzał. Jak rozumiem te spalanie pulsacyjne - to ma być jako grzanie tyle coby woda zdążyła odebrać te ciepło i nie więcej tak? Ale na Boga, żeby zachodziła dobra wymiana ciepła musi być jakaś wyraźna różnica w ich temperaturach. I czemu do cholery parametry które ustawiłem, sterownik sobie zignorował? Tak oto grzanie wody, które wcześniej paląc drewnem wykonywałem w 1,5-2 godzin, zeszło mi w 4 godziny. jak dla mnie, coś tu całkowicie nie gra. Panie Włodku, Jakiś komentarz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.09.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 (edytowane) Panie Włodku, Jakiś komentarz ? Bardzo proszę o wykresy, jakie były nastawy, jaka moc kotła (i jaki to kocioł), jaka pojemność bojlera. EDIT Proszę koniecznie włączyć PID i spróbować jeszcze raz! Edytowane 24 Września 2012 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 24.09.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Kocioł Skamp-P 12 KW. Bojler 270 L. Nastawy:CO: STOPCWU: 48 CPodawanie: 5sPrzerwa: 18 s Sterownik chodził bez PID. Wykresy z Cobry nie wyciągnę, chyba że telefonem zrobię zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.09.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Kocioł Skamp-P 12 KW. Bojler 270 L. Nastawy: CO: STOP CWU: 48 C Podawanie: 5s Przerwa: 18 s Sterownik chodził bez PID. Wykresy z Cobry nie wyciągnę, chyba że telefonem zrobię zdjęcie Ustaw proszę nastawy fabryczne : podawanie 8s, pauza 20s, PID włączone! Algorytm pulsacyjny musi pracować z PID, zapomniałem go zablokować, gdy PID jest wyłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.09.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Cześć Piotrek, A jak byś tak chociaż raz pocukrował? :yes: Dzisiaj tak pięknie świeci słońce. EDIT Weź ze mnie przykład: Bruli i eCoal to fajne sterowniki! eeee no .... nie przesadzaj!!! wez sie za robote !! stwórz jakieś novum... powal mnie na kolana, to przycukruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.09.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Ustaw proszę nastawy fabryczne : podawanie 8s, pauza 20s, PID włączone! Algorytm pulsacyjny musi pracować z PID, zapomniałem go zablokować, gdy PID jest wyłączony. Chciałem zauważyć,że nastawy fabryczne to 8sek podawanie / 25sek pauza Z palnikami żeliwnymi do tej pory cały czas ładnie szlo w/g 5sek podawanie/25-27sek pauza lub 8sek podawanie/35-40sek pauza Fabryczne nie mogą być też nastawy nadmuchu, bo zastosowany jest mały wentyl z silnikiem 40W i na fabrycznych nie startuje. Góra 90% a dół 15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 24.09.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Chciałem zauważyć,że nastawy fabryczne to 8sek podawanie / 25sek pauza Z palnikami żeliwnymi do tej pory cały czas ładnie szlo w/g 5sek podawanie/25-27sek pauza lub 8sek podawanie/35-40sek pauza Fabryczne nie mogą być też nastawy nadmuchu, bo zastosowany jest mały wentyl z silnikiem 40W i na fabrycznych nie startuje. Góra 90% a dół 15% Witam Sezom zimowy powoli wraca, więc pewnie od nowa zacznę "zabawę" z kotłem i sterowaniem:) Zwłaszcza że w niedalekiej przyszłości przeprowadzka więc będę miał więcej czasu...no może raczej kocioł pod ręką. Pewnie zacznę od wgrania tego ostatniego softu i przetestuje do na cwu..ale mam takie pytanie do Was, o co generalnie chodzi z tym algorytmem pulsacyjnym w przypadku Cobry i jak to się ma do spalania w kotłach z podajnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 24.09.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 No ja się podłączam do przedmówcy z tym pytaniem? Bo chyba wcześniej na tym wątku nie było pisane nic o pracy pulsacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 24.09.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Chciałem zauważyć,że nastawy fabryczne to 8sek podawanie / 25sek pauza Z palnikami żeliwnymi do tej pory cały czas ładnie szlo w/g 5sek podawanie/25-27sek pauza lub 8sek podawanie/35-40sek pauza Fabryczne nie mogą być też nastawy nadmuchu, bo zastosowany jest mały wentyl z silnikiem 40W i na fabrycznych nie startuje. Góra 90% a dół 15% Jak szło ładnie 8/40 to czemu nagle zmieniliście na 8/25 ? To dość duży skok. Pulsacyjne to wg mnie - kocił grzeje po trochu aby woda zdążyła oddać ciepło do bojlera. Takimi porcjami mniejszymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.09.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Chciałem zauważyć,że nastawy fabryczne to 8sek podawanie / 25sek pauza Tak jest, przepraszam, pomyliłem się! Nastaw 8s / 25s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.09.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Jak szło ładnie 8/40 to czemu nagle zmieniliście na 8/25 ? To dość duży skok. Pulsacyjne to wg mnie - kocił grzeje po trochu aby woda zdążyła oddać ciepło do bojlera. Takimi porcjami mniejszymi. W innych sterownikach było 15s podawanie 40s pauza. 8 / 25 jest dość podobnie. Pulsacyjne jest tak, jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 25.09.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 W innych sterownikach było 15s podawanie 40s pauza. 8 / 25 jest dość podobnie. Pulsacyjne jest tak, jak piszesz. Czy więc w zasadzie różni się spalanie pulsacyjne/algorytm pulsacyjny od algorytmu PID wg którego kocioł ma pracować również niejako małymi porcjami, tak by pracował w miarę stabilnie ze stałą temp. bez wchodzenia w podtrzymanie. Może po prostu coś źle rozumuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 25.09.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Czy więc w zasadzie różni się spalanie pulsacyjne/algorytm pulsacyjny od algorytmu PID wg którego kocioł ma pracować również niejako małymi porcjami, tak by pracował w miarę stabilnie ze stałą temp. bez wchodzenia w podtrzymanie. Może po prostu coś źle rozumuje:) Nie no, PID to działa na zasadzie pracy ciągłej bez wchodzenia w podtrzymanie (postoje). Teraz jak podgrzewam CWU to pulsacyjne na tym polega że kocioł podgrzeje się trochę i wchodzi w podtrzymanie. W tym czasie pracuje pompka CWU aby odebrać to ciepło które kocioł nagrzał. Późńiej znów piec się trochę podgrzeje i tak dalej aż do osiągnięcia zamierzonej temp. Idea wydaje się być słuszna bo po co grzać kocioł mocno skoro i tak woda w bojlerze nie odbierze szybko całego ciepła, więc....odbierze Ci je wtedy komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 25.09.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Nie no, PID to działa na zasadzie pracy ciągłej bez wchodzenia w podtrzymanie (postoje). Teraz jak podgrzewam CWU to pulsacyjne na tym polega że kocioł podgrzeje się trochę i wchodzi w podtrzymanie. W tym czasie pracuje pompka CWU aby odebrać to ciepło które kocioł nagrzał. Późńiej znów piec się trochę podgrzeje i tak dalej aż do osiągnięcia zamierzonej temp. Idea wydaje się być słuszna bo po co grzać kocioł mocno skoro i tak woda w bojlerze nie odbierze szybko całego ciepła, więc....odbierze Ci je wtedy komin a no teraz to już wiem, dzieki art-e. w takim razie należałoby czekać na wprowadzenie algorytmu pulsacyjnego do c.o., wiadomo czy będzie przed sezonem czy dopiero wiosną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.09.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 a no teraz to już wiem, dzieki art-e. w takim razie należałoby czekać na wprowadzenie algorytmu pulsacyjnego do c.o., wiadomo czy będzie przed sezonem czy dopiero wiosną? Teraz Włodek nad tym pracuje, trzeba to wytestować, z rozmowy wiem,że ma być w tym sezonie a oficjalny numer softu zmieni się wówczas na 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkddu 25.09.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam, Jak mam kocioł powiedzmy skam 12kW i będę potrzebował trochę więcej mocy np 15kW to co muszę ustawić na Cobrze a co na Skorpionie plus'e? A może te stery same załapią że przy danym zapotrzebowaniu należy wyjść poza moc nominalną - czy takie rzeczy to tylko w erze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 25.09.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Damianlisu, włodek_pid a co z internetem w cobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.09.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 laski oglądać i głowy nie zawracać, sterowanie pulsacyjne rozkminiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 25.09.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Kurcze, być może masz rację ale pulsacyjne jak narazie bomba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 25.09.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Ireek10, całki czas się robi W zasadzie jak wspominał Jarek idzie to dwutorowo. P. Włodek oficjalnie pracuje nad modułem a ja nie, tzn na własną rękę z konsultacjami u p. Włodka. Trzeba dodać jeszcze to i owo ale to detale, jestem umówiony na spotkanie z p. Włodkiem w przyszłym tygodniu i myślę że uzyskam odpowiedzi na moje pytania Bolączką u mnie jest strona www. Proszono mnie kilkanaście razy abym ją zrobił bardziej graficzną ale gdy siedzi się w robocie po 20h na dobę to trudno myśleć i ślęczeć nad czymś innym. Ostatnimi czasy korzystam ze smartfona i doszedłem do wniosku że zbytnie upiększanie strony zwiększy transfer danych a w niektórych przypadkach (czytaj: android i jego przeglądarka nie lubi javascript`u i kupę innych rzeczy) uniemożliwi poprawne zarządzanie kotłem. W zasadzie jeśli ktoś ma chęć i zdolności oraz czuje się na siłach w htmlu/javascripcie możemy podjąć współpracę, będę dozgonnie wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts