Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

A więc pokrótce postaram się opisać moją dzisiejszą walkę z piecem i spalaniem pulsacyjnym... :(

Temperatura zadana CWU 48 st.,

godz. 17:00 - rozpoczęcie grzania CWU (tak mam ustawione w strefach).

Temp. na piecu 50 st, temperatura wody 40,5 st, sterownik w trybie dwustanowym (PID wyłączony)

Oczywiście po włączeniu piec zaczyna grzać i dmuchać co powoduje spadek temperatury. Więc spada sobie ta temp aż do 41 st po czym nagle, nie wierzę ale ..... piec przechodzi w podtrzymanie.

No tak, pisali na forum o jakimś spalaniu pulsacyjnym, myślę sobie, ale co on ma teraz za przerwy jak jest juz tak nisko z temp?

Czekam wiec dalej co się wydarzy. No piecyk sobie jakby nic stoi i czeka a oczywiście temp powędrowała jeszcze niżej do 39 stopni.

Ok za chwilę piec znów się włącza. Niby grzeje ale coś słabiutko więc patrzę na parametry pracy kotła, a tu.....on całkowicie zignorował moje parametry tj. przerwy w podawaniu groszku. Podaje dużo rzadziej niż zapodałem, dzięki temu temp wzrasta bardzo powoli, ba... nawet żar schodzi coraz niżej.

Ale ale.... to nie koniec. Pogrzał trochę, tak że z wielką bolączką osiągną ze 4 st więcej niż obecna temp wody i buuhhhhhh znów w podtrzymanie.

Nie no, to już przesada. jak on ma zagrzać tą wodę do cholery.

Czekam, czekam, no w końcu się włączył i znów troszeczkę pogrzał.

Jak rozumiem te spalanie pulsacyjne - to ma być jako grzanie tyle coby woda zdążyła odebrać te ciepło i nie więcej tak? Ale na Boga, żeby zachodziła dobra wymiana ciepła musi być jakaś wyraźna różnica w ich temperaturach.

I czemu do cholery parametry które ustawiłem, sterownik sobie zignorował?

Tak oto grzanie wody, które wcześniej paląc drewnem wykonywałem w 1,5-2 godzin, zeszło mi w 4 godziny.

jak dla mnie, coś tu całkowicie nie gra.:(

Panie Włodku,

Jakiś komentarz ?

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kocioł Skamp-P 12 KW. Bojler 270 L.

Nastawy:

CO: STOP

CWU: 48 C

Podawanie: 5s

Przerwa: 18 s

Sterownik chodził bez PID.

Wykresy z Cobry nie wyciągnę, chyba że telefonem zrobię zdjęcie

Ustaw proszę nastawy fabryczne : podawanie 8s, pauza 20s, PID włączone!

Algorytm pulsacyjny musi pracować z PID, zapomniałem go zablokować,

gdy PID jest wyłączony.

Ustaw proszę nastawy fabryczne : podawanie 8s, pauza 20s, PID włączone!

Algorytm pulsacyjny musi pracować z PID, zapomniałem go zablokować,

gdy PID jest wyłączony.

Chciałem zauważyć,że nastawy fabryczne to 8sek podawanie / 25sek pauza

Z palnikami żeliwnymi do tej pory cały czas ładnie szlo w/g 5sek podawanie/25-27sek pauza

lub 8sek podawanie/35-40sek pauza

Fabryczne nie mogą być też nastawy nadmuchu, bo zastosowany jest mały wentyl z silnikiem 40W i na fabrycznych nie startuje.

Góra 90% a dół 15%

Z palnikami żeliwnymi do tej pory cały czas ładnie szlo w/g 5sek podawanie/25-27sek pauza

Fabryczne nie mogą być też nastawy nadmuchu, bo zastosowany jest mały wentyl z silnikiem 40W i na fabrycznych nie startuje.

Góra 90% a dół 15%

Witam

Sezom zimowy powoli wraca, więc pewnie od nowa zacznę "zabawę" z kotłem i sterowaniem:) Zwłaszcza że w niedalekiej przyszłości przeprowadzka więc będę miał więcej czasu...no może raczej kocioł pod ręką.

Pewnie zacznę od wgrania tego ostatniego softu i przetestuje do na cwu..ale mam takie pytanie do Was, o co generalnie chodzi z tym algorytmem pulsacyjnym w przypadku Cobry i jak to się ma do spalania w kotłach z podajnikiem?

Góra 90% a dół 15%

Jak szło ładnie 8/40 to czemu nagle zmieniliście na 8/25 ?

To dość duży skok.

Pulsacyjne to wg mnie - kocił grzeje po trochu aby woda zdążyła oddać ciepło do bojlera. Takimi porcjami mniejszymi.

Jak szło ładnie 8/40 to czemu nagle zmieniliście na 8/25 ?

To dość duży skok.

Pulsacyjne to wg mnie - kocił grzeje po trochu aby woda zdążyła oddać ciepło do bojlera. Takimi porcjami mniejszymi.

W innych sterownikach było 15s podawanie 40s pauza. 8 / 25 jest dość

podobnie. Pulsacyjne jest tak, jak piszesz.

W innych sterownikach było 15s podawanie 40s pauza. 8 / 25 jest dość

podobnie. Pulsacyjne jest tak, jak piszesz.

Czy więc w zasadzie różni się spalanie pulsacyjne/algorytm pulsacyjny od algorytmu PID wg którego kocioł ma pracować również niejako małymi porcjami, tak by pracował w miarę stabilnie ze stałą temp. bez wchodzenia w podtrzymanie. Może po prostu coś źle rozumuje:)

Czy więc w zasadzie różni się spalanie pulsacyjne/algorytm pulsacyjny od algorytmu PID wg którego kocioł ma pracować również niejako małymi porcjami, tak by pracował w miarę stabilnie ze stałą temp. bez wchodzenia w podtrzymanie. Może po prostu coś źle rozumuje:)

Nie no, PID to działa na zasadzie pracy ciągłej bez wchodzenia w podtrzymanie (postoje).

Teraz jak podgrzewam CWU to pulsacyjne na tym polega że kocioł podgrzeje się trochę i wchodzi w podtrzymanie. W tym czasie pracuje pompka CWU aby odebrać to ciepło które kocioł nagrzał. Późńiej znów piec się trochę podgrzeje i tak dalej aż do osiągnięcia zamierzonej temp.

Idea wydaje się być słuszna bo po co grzać kocioł mocno skoro i tak woda w bojlerze nie odbierze szybko całego ciepła, więc....odbierze Ci je wtedy komin :yes:

Nie no, PID to działa na zasadzie pracy ciągłej bez wchodzenia w podtrzymanie (postoje).

Teraz jak podgrzewam CWU to pulsacyjne na tym polega że kocioł podgrzeje się trochę i wchodzi w podtrzymanie. W tym czasie pracuje pompka CWU aby odebrać to ciepło które kocioł nagrzał. Późńiej znów piec się trochę podgrzeje i tak dalej aż do osiągnięcia zamierzonej temp.

Idea wydaje się być słuszna bo po co grzać kocioł mocno skoro i tak woda w bojlerze nie odbierze szybko całego ciepła, więc....odbierze Ci je wtedy komin :yes:

a no teraz to już wiem, dzieki art-e. w takim razie należałoby czekać na wprowadzenie algorytmu pulsacyjnego do c.o., wiadomo czy będzie przed sezonem czy dopiero wiosną?

a no teraz to już wiem, dzieki art-e. w takim razie należałoby czekać na wprowadzenie algorytmu pulsacyjnego do c.o., wiadomo czy będzie przed sezonem czy dopiero wiosną?

Teraz Włodek nad tym pracuje, trzeba to wytestować, z rozmowy wiem,że ma być w tym sezonie a oficjalny numer softu zmieni się wówczas na 32

Ireek10, całki czas się robi :D

W zasadzie jak wspominał Jarek idzie to dwutorowo.

P. Włodek oficjalnie pracuje nad modułem a ja nie, tzn na własną rękę z konsultacjami u p. Włodka.

Trzeba dodać jeszcze to i owo ale to detale, jestem umówiony na spotkanie z p. Włodkiem w przyszłym tygodniu i myślę że uzyskam odpowiedzi na moje pytania :)

Bolączką u mnie jest strona www. Proszono mnie kilkanaście razy abym ją zrobił bardziej graficzną ale gdy siedzi się w robocie po 20h na dobę to trudno myśleć i ślęczeć nad czymś innym. Ostatnimi czasy korzystam ze smartfona i doszedłem do wniosku że zbytnie upiększanie strony zwiększy transfer danych a w niektórych przypadkach (czytaj: android i jego przeglądarka nie lubi javascript`u i kupę innych rzeczy) uniemożliwi poprawne zarządzanie kotłem.

W zasadzie jeśli ktoś ma chęć i zdolności oraz czuje się na siłach w htmlu/javascripcie możemy podjąć współpracę, będę dozgonnie wdzięczny.