przemc 01.10.2012 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Regulator ciągu, przepustnica 70x45x70 TR-6abędzie pasował do mojej dmuchawy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.10.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Regulator ciągu, przepustnica 70x45x70 TR-6a będzie pasował do mojej dmuchawy?? Wyżej odpowiedziałem,że tak, ten terminator jest dla dmuchaw do podajników z małym wylotem. Czyli m.in. dla WBS6aAL, RV-13AM, RV-13AMs, WPa06, WPa07, RMS-120, wszystkich tych modeli do podajników......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 01.10.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robrog 01.10.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 robrog Jakieś inwestycje w docieplenie domu poczyniłeś. Planujesz jeszcze docieplenie podłóg. Uważam,że powinieneś wybrać moc 12kW, spokojnie to ogarnie. Bez problemu do 15kW pracuje Teraz trzeba trochę poczekac na kociołek. Ogólnie zakup kociołka planuje wiosna/lato (no chyba że stary zrobi mi psikusa ) tylko zacząłem się wcześniej rozglądać bo do mojej nieustawnej kotłowni pasuje tylko kocioł z górnym czopuchem. Czy w takim układzie zasilenie i powrót są umiejscowione na tylnej ścianie czy gdzieś indziej? Dało by radę podesłać poglądowy schemat kotła z takim rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 01.10.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 PRzy nastawie CWU 48, nadwyżka grzania, jaką dobiera jest do 7st.C, (czyli dla algorytmu kocioł ma być nagrzany do 55, aby w bojlerze było zadane 48 ) po nagrzaniu ponadto może przeciągnąć, bo odcinamy mu odbiór ciepła. Stąd możliwe,że przy danym węglu i danych warunkach ciągu kominowego dochodzimy do tych 65st.C. Można zmniejszyć moc minimalną na 2 lub 1 ewentualnie dokupić terminator ciągu dmuchawy: http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70x45x70-tr-6a.html , jeżeli winny jest wysoki ciąg kominowy.... http://www.domer.pl/media/products/f704c5b54dd8398b5a9675a907be7e7d/images/thumbnail/large_01.jpg?updated_at=1341577408 http://www.domer.pl/media/products/f704c5b54dd8398b5a9675a907be7e7d/images/thumbnail/large_02.jpg?updated_at=1341577409 wracając jeszcze do problemu z moim kotłem.... ale dlaczego dzieje się tak tylko 2 razy w ciągu doby?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.10.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Ogólnie zakup kociołka planuje wiosna/lato (no chyba że stary zrobi mi psikusa ) tylko zacząłem się wcześniej rozglądać bo do mojej nieustawnej kotłowni pasuje tylko kocioł z górnym czopuchem. Czy w takim układzie zasilenie i powrót są umiejscowione na tylnej ścianie czy gdzieś indziej? Dało by radę podesłać poglądowy schemat kotła z takim rozwiązaniem? Jestem na wyjeździe,więc tak na szybko: - czopuch może być górny, może być na górze w bok lub może wychodzić z boku - powrót jest typowo z tyłu, ale może być z boku kotła lub po stronie kosza bliżej tyłu Jakieś przykładowe fotki mam, ale to dopiero w okolicach weekendu Najlepiej przy składaniu zamówienia dosłać szkic kotłowni z wymiarami ścian i umiejscowieniem komina i wszystko indywidualnie dopasujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 03.10.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Cześć wszystkim, Chciałbym się z Wami podzielić spostrzeżeniami po ostatnich testach jakie cały czas prowadzę na najnowszy sofcie i spalaniu pulsacyjnym samego CWU. W dniu wczorajszym ustawione parametry:- podawanie 5s- pauza 25 s- włączone PID i ADC- bojler: 270 l (temp początkowa 48 st, zadana 55 st) Grzanie wody zaczynam o godz. 15:00 Od północy do godz. 15:00 w samym procesie podtrzymania kocioł zużył jedynie ok. 0,5kg eko co jest świetnym wynikiem.Jednak sam proces grzania...... no cóż, wygląda to tak: Kocioł wchodzi na moc 20% co przy małej dmuchawie daje efekt że płomień jest jak u świeczki. Powoduje to że kocioł nagrzewa się niemiłosiernie długo.Mechanizm sterowania pulsacyjnego powoduje, że po przekroczeniu przez kocioł temp wody w bojlerze jedynie o 3 stopnie, kocioł znów się odstawia w podtrzymanie.Nie muszę Wam chyba tłumaczyć że tak mała różnica temp daje efekt iż temp w bojlerze podnosi się nieskończenie długo. W tym czasie temp na kotle lekko opadnie i znów nie ma wymiany temp i tak w kółko.W efekcie po 3 godzinach nie mogłem nagrzać wody. Postanowiłem podnieść moc kotła i ustawiłem parametry 5 / 20.Trochę pomogło ale daleko jeszcze było aby osiągnąć wymaganą temp CWU. Kocioł dalej się leciutko podgrzewał a temp wody w bojlerze minimalnie się podnosiła. Zmieniłem na 5 / 15 - to dopiero sprawiło że po 5 godzinach osiągnąłem temp 55 stopni w bojlerze, która początkowo wynosiła 48 stopni. Oczywiście mogę zostawić takie parametry 5/15 cały czas ale....... powoduje to również że w podtrzymaniu automatycznie kocioł zużywa więcej. Tak więc podsumowując:Po ustawieniu ADC - w samym podtrzymaniu kocioł naprawdę mało pobiera Sam proces grzania - za małe różnice temp, za małe moce kotła powodują iż temp podnosi się bardzo powoli a niekiedy niemożliwe jest dojście do zadanej.Sam kocioł również zużył dużo opału w procesie grzania gdyż przez 5 godzin męczył się zamiast rozgrzać się porządnie i podać kilka dużych porcji energii na bojler i w godzinkę załatwić sprawę. Prosiłbym inne osoby jeśli pracują na tym sofcie o swoje spostrzeżenia. Jarecki, Włodek - proszę o przeanalizowanie moich uwag.Sterownik Cobra więc od razu wiadomo że nie będzie wykresów mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.10.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 u mnie kociołek dogrzewa CWU w okolicy35minut z temperatury około 35-40st do 55ja mam jednak ustawioną moc maksymalną 4/12z obserwacji i testów jakie prowadziłem w poprzednim sezonie wiem że im niższą nastawisz moc maksymalną tym dłużej trwa zarówno proces grzania CO jak i CWU. uatawienie niższej mocy maksymalnej moim zdaniem jest dobre dla kotła przewymiarowanego- wtedy siła rzeczy pracuje w wyższym zakresie mocy(wg ustawień na sterowniku oczywiście) teraz po przerobieniu mojego Brucera i zmniejszeniu jego powierzchni dość znacznie, ustawiłem moc maksymalną jak wyżej i kocioł bez problemu się wkręca.Jeśli martwisz się o pracę w podtrzymaniu kiedy kocioł nie grzeje wody to masz przecież parametr minimalna moc kotła- ustaw na 1% i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 03.10.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 u mnie kociołek dogrzewa CWU w okolicy35minut z temperatury około 35-40st do 55 ja mam jednak ustawioną moc maksymalną 4/12 z obserwacji i testów jakie prowadziłem w poprzednim sezonie wiem że im niższą nastawisz moc maksymalną tym dłużej trwa zarówno proces grzania CO jak i CWU. uatawienie niższej mocy maksymalnej moim zdaniem jest dobre dla kotła przewymiarowanego- wtedy siła rzeczy pracuje w wyższym zakresie mocy(wg ustawień na sterowniku oczywiście) teraz po przerobieniu mojego Brucera i zmniejszeniu jego powierzchni dość znacznie, ustawiłem moc maksymalną jak wyżej i kocioł bez problemu się wkręca. Jeśli martwisz się o pracę w podtrzymaniu kiedy kocioł nie grzeje wody to masz przecież parametr minimalna moc kotła- ustaw na 1% i po sprawie Cześć Timon, Fajnie Cię znów słyszeć. Dalej testujesz Cobre ? Jak widzisz z mojego testu zrobiłem dokładnie to co Ty, a więc ustawiłem wysoko moc kotła (stosunek ten sam co u Ciebie). Nie wiem czy masz najnowszy soft, bo w nim nie tylko moc kotła się liczy. Uważam że pulsacyjne podgrzewanie z różnicą temperatur jedynie 3-4 stopnie to mało. Dodatkowo jeśli mam włączony PID to kocioł i tak jedzie z 20% mocą co przy mojej małej dmuchawie daje niewielką temperaturę. Min moc kotła mam na 2% obecnie ale z wcześniejszych moich testów wynikało że jak miałem 1-1,5% to niewiele można zaoszczędzić eko. Większe oszczędności w podtrzymaniu dało ustawienie właśnie parametrów nie 5/15 ale np 5/25 czyli mniejszą moc kotła ale wówczas nie ma szans aby nagrzać wodę. A pamiętać należy że właśnie takie parametry są wgrywane standardowo do sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.10.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 a jak wyglada palenisko przy nastawach 5/25???? może wystarczy korekta mocy nadmuchu albo szersze otwarcie klapki???mam najnowszy soft.(pracuję na razie tylko z PID bez ADC) jak odpaliłem to musiałem kilka dni walczyć żeby dobrać moc oraz siłę nadmuchu do tej mojej nietypowej konstukcji. nie mam narzędzi żeby to zmierzyć ale podejrzewam że mój palnik ma teraz możliwości w okolicy maksymalnie 22-25KW. Na tych nastawach co podałem i 100% nadmuchu temperaturę na czopuchu po dłuższej pracy z mocą maksymalną mam na poziomie 140stC- podejrzewam że pozostaje mi tylko mocniejsze rozwarcie klapki i ustawienie mocy maksymalnej nawet do poziomu 4/8 żeby jeszcze coś z tego wynalazku wycisnąć. pierwszy zasyp poszedł na próby ustawień. Jutro wygarnę z popielnik a i załaduję nową porcję opału to będę mógł więcej powiedzieć już o tym jak się spala wszystko na zmieniomym palniku standardowo to jest chyba 8/25 jeśli się nie mylę - ale to chłopaki mogą zweryfikować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 03.10.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 a jak wyglada palenisko przy nastawach 5/25???? może wystarczy korekta mocy nadmuchu albo szersze otwarcie klapki??? mam najnowszy soft.(pracuję na razie tylko z PID bez ADC) jak odpaliłem to musiałem kilka dni walczyć żeby dobrać moc oraz siłę nadmuchu do tej mojej nietypowej konstukcji. nie mam narzędzi żeby to zmierzyć ale podejrzewam że mój palnik ma teraz możliwości w okolicy maksymalnie 22-25KW. Na tych nastawach co podałem i 100% nadmuchu temperaturę na czopuchu po dłuższej pracy z mocą maksymalną mam na poziomie 140stC- podejrzewam że pozostaje mi tylko mocniejsze rozwarcie klapki i ustawienie mocy maksymalnej nawet do poziomu 4/8 żeby jeszcze coś z tego wynalazku wycisnąć. pierwszy zasyp poszedł na próby ustawień. Jutro wygarnę z popielnik a i załaduję nową porcję opału to będę mógł więcej powiedzieć już o tym jak się spala wszystko na zmieniomym palniku standardowo to jest chyba 8/25 jeśli się nie mylę - ale to chłopaki mogą zweryfikować No dmuchawe mam ustawioną na 92%, spróbuje ją puścić na 100% (klapka otwarta na maxa) Mi jednak się rozchodzi bardziej o to że sterowanie pulsacyjne powinno być lepiej dopracowane (za małe róznice temp) a i również chyba nie powinno być konieczności puszczania kotła z tak wysoką mocą żeby wodę zagrzać. Np po wyjściu z podtrzymani kocioł mógłby pracować nie z 20% mocy a np 60%. Wtedy nie trzeba tak żyłować parametrów a i spalanie w podtrzymaniu spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.10.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 to nie do końca jest tak- przynajmniej ja to inaczej pojmuję:ustawiając jakąs tam moc maksymalną dajesz sterownikowi - jego algorytmowi pole do manewrowania. im niższa jest ta moc tym pole manewru będzie mniejsze. jeśli zamiast faktycznych 100% ustawisz mu 70% to w pewnym momencie zabraknie możliwości działania. oprogramowanie opiera się na kontroli temperatury zasilania jeśli się nie mylę i od tego w jakim tempie ta temperatura rośnie lub spada algorytm zwiększa lub zmniejsza odpowiednio moc kotła.gdy "widzi" szybki przyrost temperatury to zaczyna mocy ujmować zaś gdy po krótkiej pracy np z mocą 40% temperatura nie rośnie to "dodaje gazu". Jak mu tego gazu braknie to będzie tak jak u Ciebie. bardzo powolny wzrost temperatury mimo mocy maksymalnej. Ale nie faktycznie maksymalnej tylko ustawionej przez Ciebie. Nie możesz też oczekiwać aby kocioł startował z mocą 60%- przy niewielkim odbiorze ciepła będzie to skutkować przeciąganiem i rozregulowaniem pracy kotła i całego układu. dodatkowo danie od razu do wychłodzonego paleniska dużej mocy wentylatora dodakowo całość jeszcze wychłodzi i nim się wszystko na nowo rozbuja będziesz miał przewęglony palnik który potem albo przesypie albo będzie przeciagał oddając ten duży nadmiar ciepła.Jedyne co może należy poprawić to nie sposób reakcji a czas. To jest jednak zagadnienie dla Włodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.10.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 (edytowane) No dmuchawe mam ustawioną na 92%, spróbuje ją puścić na 100% (klapka otwarta na maxa) a dół nadmuchu??? to też ma znaczenie. u mnie jak dałem poniżej 5% to było za mało wiatru na niskich zakresach mocy.Podniosłem do 10% teraz i jest moim zdaniem optymalnie Edytowane 3 Października 2012 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 03.10.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Wszystko Timon rozumiem, jest tak jak piszesz Jednak Timon podczas normalnego grzania CO to ustawiając parametry dla 100% mocy nawet 5/35 czy 5/40 kocioł spokojnie sobie podnosi temp bo sobie stopniowo podnosi moc 20% - 40% - 60% itd aż mu ta temp zacznie rosnąć. Tego mi właśnie brakuje w grzaniu CWU. Nie musi koniecznie zaczynać dmuchać jak wichura (chociaż u mnie na małej dmuchawce to jest co innego niż u Ciebie te 60% o których pisałem). Niech zacznie spokojnie ale skoro widzi że czas leci a temp stoi to niech zacznie dmuchać. Tu jest właśnie problem.Powinno być tak jak w CO, niezależnie jakie parametry ustawie (oczywiście w rozsądnych granicach) to sterownik sobie powinien poradzić (korekta mocy). Ja u siebie widze że tego nie robi, mijają godziny temp wody podnosi się ledwo co a sterownik nic sobie z tego nie robi, czyli dmucha ledwo co a po przekroczeniu 3 stopni powyżej CWU staje. I tak mijają godziny. Jedynie tak jak i Ty mogę na siłe wbić mu te mocniejsze parametry ale moim zdanie nie tędy droga. Przy słabszych parametrach powinien po prostu popracować na większej mocy i tyle.Tempo przyrostu temperatury - to jest co powinno go interesować. I nie 3 stopnie różnicy ale przynajmniej 8 stopni - wtedy zachodzi szybka wymiana ciepła. PS. Apropo dołu dmuchawy mam 14% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.10.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam Kochani! Ja tym razem z prywatą wyskakuję Sorry,ale kilka dni będę poza zasięgiem Wczoraj o 22:40 urodziły mi się dzieciaczki, dziewczynka i chłopak... wszystko ok, pękam z radości. Pozdrawiam gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 03.10.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Witam Kochani! Ja tym razem z prywatą wyskakuję Sorry,ale kilka dni będę poza zasięgiem Wczoraj o 22:40 urodziły mi się dzieciaczki, dziewczynka i chłopak... wszystko ok, pękam z radości. Pozdrawiam gorąco Nie no Jarecki jak ty coś robisz to porządnie Moje gratulacje tatusiu. PS. To teraz mamy z głowy Jareckiego przez jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.10.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Raz a dobrze, chłopak, co bym sobie samochodzikami pośmigał oraz dziewczynka, co by żona mogła lalki kupować Powiem nieskromnie i złożę prośbę, aby w najbliższym czasie doświadczeniu userzy oraz karoka nieco początkujących wsparli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.10.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 art-emoże właśnie problem sprowadza się do tego że algorytm do grzania CWU jest pisany w oparciu o moc maksymalną i stąd duże problemy z dogrzewaniem gdy ją obniżyszaż sprawdzę u siebie jak wrócę z fabryki. wyłączę CO i zostawię tylko CWU i zobaczę jak to u mnie funkcjonuje a z tym nadmiarem 8st to może być niebezpieczne. Przy niewielkim odbiorze ciepła jest zagrożenie przeciągnięciem aż do temperatury alarmowej. Trzeba wypośrodkować srawność wymiany i zagrożenia przy braku odbioru. już zrzuty nadmiaru przerobiłem u siebie jak mi się kocioł do prawie 80st rozpędził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_marianek_ 03.10.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 Sorry,ale kilka dni będę poza zasięgiem Optymista . Oczywiście gratulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 03.10.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2012 art-e może właśnie problem sprowadza się do tego że algorytm do grzania CWU jest pisany w oparciu o moc maksymalną i stąd duże problemy z dogrzewaniem gdy ją obniżysz aż sprawdzę u siebie jak wrócę z fabryki. wyłączę CO i zostawię tylko CWU i zobaczę jak to u mnie funkcjonuje a z tym nadmiarem 8st to może być niebezpieczne. Przy niewielkim odbiorze ciepła jest zagrożenie przeciągnięciem aż do temperatury alarmowej. Trzeba wypośrodkować srawność wymiany i zagrożenia przy braku odbioru. już zrzuty nadmiaru przerobiłem u siebie jak mi się kocioł do prawie 80st rozpędził Zrób test z parametrami np 4/20 Uważasz że 8 stopni to dużo? Startujesz powiedzmy z 35-40 stopni więc grzejesz do 48-50 stopni i tyle. Później stopniowo jak temp CWU zbliza się pomału do docelowej zmniejszasz różnice. Z resztą widziałem że sterownik już to robi tj. przy końcu nie przeciąga już z temp i pozwala łagodnie wygasić się kotłowi a wodzie CWU dojść do zadanej. Robi to wg mnie bardzo dobrze. Ja mam tylko zastrzeżenia do początku grzania gdy trzeba tą wymianę rozkręcić, że tak powiem. Timon jeśli ty grzejesz CO to wiadomo, piec jest rozgrzany i z łatwością przyjdzie mu CWU. Ja jeszcze mam same CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts