Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Wgrywamy takie dane, że kotły mogą pójść mocniej w razie takiej potrzeby.

Zawsze masz jednak możliwośc korekcji, sprawa ogólnie wygląda tak: dla zwiększenia mocy należy skrócić w danych dotyczących 100%mocy kotła przerwę podawania i ewentualnie podnieść odrobinę max. ograniczenie obrotów wentylatora.

Dzięki za info, odnośnie "możliwości korekcji dla mocy 100%" to podejście wydaje mi się zrozumiałe ale nie za bardzo czaję co chciałeś powiedzieć poprzez

Wgrywamy takie dane, że kotły mogą pójść mocniej w razie takiej potrzeby.

Czy masz na myśli że wgrywamy "inną wersję" softu dla sterownika?

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za info, odnośnie "możliwości korekcji dla mocy 100%" to podejście wydaje mi się zrozumiałe ale nie za bardzo czaję co chciałeś powiedzieć poprzez

Czy masz na myśli że wgrywamy "inną wersję" softu dla sterownika?

Nie, dane, które są przez nas ustawiane do danego kotła są z lekką nadwyżką dla pełnej mocy.

Jak chcesz jeszcze "mocniejsze" parametry, to skracasz pauzę i lekko podnosisz max. obroty dmuchawy

Panowie poradźcie laikowi.

Mam od roku Sztokera 25 z Cobrą. W zeszłym sezonie miałem problem z niedopalonym węglem w pojemniku. Kocioł pracował w trybie PID. Znajomy instalator powiedział, że pewnie groszek za gruby i stąd ten problem - przyjąłęm i jechałem tak całą zimę.

Wczoraj wieczorem zacząłęm zgłębiać temat no i jak na razie od czytania Waszych postów tylko mnie głowa rozbolała.

Jak na razie wrzuciłem świerze sterowniki i odpaliłem kocioł. Temat ustawień, bardziej ekonomicznych trybów pracy itd. rozpracuję sobie na spokojnie. Póki co potrzebuję krótkiej informacji odnośnie ew. modyfikacji w ustawieniach fabrycznych, których mam dokonać, żeby kocioł ładnie wodę grzał i przepalał węgiel jak należy w trybie PID.

Pzdr.

Panowie poradźcie laikowi.

Mam od roku Sztokera 25 z Cobrą. W zeszłym sezonie miałem problem z niedopalonym węglem w pojemniku. Kocioł pracował w trybie PID. Znajomy instalator powiedział, że pewnie groszek za gruby i stąd ten problem - przyjąłęm i jechałem tak całą zimę.

Wczoraj wieczorem zacząłęm zgłębiać temat no i jak na razie od czytania Waszych postów tylko mnie głowa rozbolała.

Jak na razie wrzuciłem świerze sterowniki i odpaliłem kocioł. Temat ustawień, bardziej ekonomicznych trybów pracy itd. rozpracuję sobie na spokojnie. Póki co potrzebuję krótkiej informacji odnośnie ew. modyfikacji w ustawieniach fabrycznych, których mam dokonać, żeby kocioł ładnie wodę grzał i przepalał węgiel jak należy w trybie PID.

Pzdr.

Kolego, tutaj masz wątek o kotle Sztoker:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie

W nowym sofcie nastawą wyjściowa jest 8sek podawanie na 25sek pauza

Ja się przyzwyczaiłem,że wszystko chodziło ok. na 35-40sek pauza

Do sztokera załącz sobie ADC

Przy gorszym groszku włącz opcję przedmuchy

W kwestii "sterowania pulsacyjnego", czy jest ono przewidziane tylko na Cobrę czy na Skorpion plus również będzie implementowane?

W pierwszej kolejności będzie implementowane na ukłąd C.O. Cobry, teraz działa tylko na układ CWU

jak będzie finalizowane, to przejdzie na Skorpiona oraz Pumę

Witam... Jestem zainteresowany kociołkiem skam-p premium, tylko mam dylemat co do doboru mocy. Mój domek jest z 1951r ściany grube z cegły+10 cm styropianu, okna niby plastiki ale trochę już przepuszczają (zwłaszcza przy sporych minusach), podłogi jeszcze nieocieplone, docelowo na parterze podłogówka 64m2. Poddasze użytkowe, częściowo ocieplone... Razem tego wszystkiego jest ok 140m2. Obecnie CWU z termy docelowo będzie z pieca. I teraz pytanie: Czy 12 kW da rade to ogarnąć czy lepiej mieć zapas mocy i wziąć ten większy 17kW. I drugie pytanie oczywiście czysto hipotetyczne to spalanie.... Jaki wynik można uzyskać, dla porównania w zeszłym sezonie spaliłem 2 tony węgla.

Witam...

powracając do moich pnących się w górę temperatur...

Kocioł SKAM-P 25KW z PUMĄ... nastawy CO - STOP, CWU - 48st.C, podawanie: 5,9 sek. pauza: 50 sekund, dmuchawa max 80, min 7, minimalna moc kotła 2%,

Mam taki problem, że kocioł gna w górę bez opamiętania.. tzn dwa razy w ciągu dnia kocioł rozpędza się obecnie do około 65 stopni C...

Co jest nie tak???? CO zmienić, żeby kocioł zatrzymywał się przy tych około powiedzmy 53 stopniach C?????

Zszedłem trochę z poprzednich ustawień tzn. podawanie 6,4 pauza 45, dmuchawa max/min 90/7 bo wówczas to mi się kocioł zapędził ponad 80 stopni....

Proszę o pomoc w uregulowaniu ustawień....

PRzy nastawie CWU 48, nadwyżka grzania, jaką dobiera jest do 7st.C, (czyli dla algorytmu kocioł ma być nagrzany do 55, aby w bojlerze było zadane 48 ) po nagrzaniu ponadto może przeciągnąć, bo odcinamy mu odbiór ciepła.

Stąd możliwe,że przy danym węglu i danych warunkach ciągu kominowego dochodzimy do tych 65st.C.

Można zmniejszyć moc minimalną na 2 lub 1 ewentualnie dokupić terminator ciągu dmuchawy:

http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-70x45x70-tr-6a.html

, jeżeli winny jest wysoki ciąg kominowy....

http://www.domer.pl/media/products/f704c5b54dd8398b5a9675a907be7e7d/images/thumbnail/large_01.jpg?updated_at=1341577408

http://www.domer.pl/media/products/f704c5b54dd8398b5a9675a907be7e7d/images/thumbnail/large_02.jpg?updated_at=1341577409

To, co widzisz na zdjęciach

Montuje się go między dmuchawę a podajnik, po to, aby po zastopowaniu nadmuchu komin nie przeciągał przez złoże węgla oraz wirnik dmuchawy i nie przepalał paliwa, jeżeli ma zbyt mocny ciąg.

To w linku jest do dmuchaw dla podajników, czyli z małym wylotem.

Można także założyć w wyczystkę kominową RCK (regulator ciągu kominowego) i nastawić na nim odpowiednie wartości np. 15Pa.

Regulator ciągu, przepustnica 70x45x70 TR-6a

będzie pasował do mojej dmuchawy??

Wyżej odpowiedziałem,że tak, ten terminator jest dla dmuchaw do podajników z małym wylotem. Czyli m.in. dla WBS6aAL, RV-13AM, RV-13AMs, WPa06, WPa07, RMS-120, wszystkich tych modeli do podajników.........

robrog

Jakieś inwestycje w docieplenie domu poczyniłeś.

Planujesz jeszcze docieplenie podłóg.

Uważam,że powinieneś wybrać moc 12kW, spokojnie to ogarnie.

Bez problemu do 15kW pracuje

Teraz trzeba trochę poczekac na kociołek.

Ogólnie zakup kociołka planuje wiosna/lato (no chyba że stary zrobi mi psikusa ) tylko zacząłem się wcześniej rozglądać bo do mojej nieustawnej kotłowni pasuje tylko kocioł z górnym czopuchem. Czy w takim układzie zasilenie i powrót są umiejscowione na tylnej ścianie czy gdzieś indziej? Dało by radę podesłać poglądowy schemat kotła z takim rozwiązaniem?