kubiakpiotr1982 25.02.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 minimum a nie masz w opcjach sterownika? włacz pomke na grzejnki przy 50 stopni ?? albo cos podobnego... to narazie zostaw tym bedziesz przejmował sie pozniej ,jak juz będziesz wiedział o co chodzi... pid-a zostaw narazie w spokoju... z tego co wiem pompka na grzejniki automatycznie zalacza sie przy 34 stopniach (dodatkowo u mnie pompka od grzejników musi być podłączona z pompką od podłogowki) więc będę regulował zaworem 4 drożnym. wiec najpierw zmieniam temp. pieca na 65 st., trym pracy pomp na 2 bieg wyłączam PID i zostawić te parametry podawania i postoju 10/33? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.02.2011 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 z tego co wiem pompka na grzejniki automatycznie zalacza sie przy 34 stopniach własnie tutaj musisz poszukac.... gdzies w opcjach sterownika ustaw nie 34st a 50... ew na zaworze 4 drogowym dodatkowo u mnie pompka od grzejników musi być podłączona z pompką od podłogowk hmm jakos dziwnie masz ta instalacje zrobiona.... a jakbys chcial dac w salonie wiecej stopni niz pokojach? to co nie da sie? bo muszą chodzic 2 pompki na raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 25.02.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Wow przy podawaniu 10/33 to spalisz eko strasznie dużo ja obecnie mam ustawione 10/90 temp zadana 45 st. Pow. Domu 170m2jesli jest opcja podwyższenia temp. Załączenia pomp to chętnie się dowiem jak to zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 a w takim razie jeśli zmienię nawet w sterowniku na 50 stopni i dopiero od tej temp. będzie załączać się pompka od grzejników, która jest podłączona z pompką od podłogówki, to czy nie za dużo jak na podłogówkę (no chyba, że wtedy zaworem skręcić podłogówke ???) do michał 1507 dom nieocieplony i przy tych ustawieniach miałem włączony PID, ale faktycznie grochu idzie od groma przy -17 ok 2,5 worka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 25.02.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 własnie tutaj musisz poszukac.... gdzies w opcjach sterownika ustaw nie 34st a 50... ew na zaworze 4 drogowym W żadnej ze znanych mi nastaw nie można konfigurować tego parametru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 25.02.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Wow przy podawaniu 10/33 to spalisz eko strasznie dużo ja obecnie mam ustawione 10/90 temp zadana 45 st. Pow. Domu 170m2 jesli jest opcja podwyższenia temp. Załączenia pomp to chętnie się dowiem jak to zmienić Przy takich modyfikacjach należy pamiętać aby ograniczyć ilość powietrza, bo żar będzie schodził za nisko. Ile masz u siebie? Jak z zasłonięciem dmuchawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 to ile ustawić jeśli wyłączę PID-a? Pamiętajcie nieocieplony dom, po gruntowaniu ścian, 50/50 podłogówka/grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 zasłonięta dmuchawa ok 50% do wczoraj miałem 100% otwartą - tak mi zostawił pseudo instalator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.02.2011 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 uu kicha... puma sie nie popisała.... tatarek ma opcje ustawiania dowolnej temperatury wlaczenia pompki od CO .. zreszta wszystkich pompek a w takim razie jeśli zmienię nawet w sterowniku na 50 stopni i dopiero od tej temp. będzie załączać się pompka od grzejników, która jest podłączona z pompką od podłogówki, to czy nie za dużo jak na podłogówkę (no chyba, że wtedy zaworem skręcić podłogówke ???) nie wiem jak masz zrobiona instalacje... na podłogówke generalnie temp wody to max 40st...a na grzejnik wyzsza machnij kilka fotek instalacji bo z tych filmików kiepsko widac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 na 15 stronie jest zdjęcie z zaworem 4 d - to idzie na grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 25.02.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 uu kicha... puma sie nie popisała.... tatarek ma opcje ustawiania dowolnej temperatury wlaczenia pompki od CO .. zreszta wszystkich pompek nie wiem jak masz zrobiona instalacje... na podłogówke generalnie temp wody to max 40st...a na grzejnik wyzsza machnij kilka fotek instalacji bo z tych filmików kiepsko widac.. Piotr, temperatura na kotle 50 stopni. Wyłącz na razie ogrzewanie CWU. Na podłogówkę musisz dać mniejszą temperaturę. Zawór 4D pozostaw na 2 stopniu - grzejniki powinny być letnie. Poczekaj na wynik Bobek, Puma ma z założenia mniej parametrów do ustawienia niż pozostałe sterowniki. Nie dziwi mnie więc brak tego parametru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 25.02.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 na 15 stronie jest zdjęcie z zaworem 4 d - to idzie na grzejniki Do czego idzie czujka powyżej zaworu 4D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 właśnie czy CWU jest wyłączona jeśli na sterowniku widnieje ikona stop? bo jak wejdę na wykres to ta CWU tak jakby była grzana, możliwe że czujnik podłączony jest przed zaworem i dlatego takie wskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 chyba do CWU ale głowy nie daję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.02.2011 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 co jak co ale instalatorzy ci sie nie popisali... na fotkach tez kiepsko widac....wstawili grupe pompową i czesć ehhhh Puma ma z założenia mniej parametrów do ustawienia niż pozostałe sterowniki. ehh i juz jestem zły a wykładowca nam ciagle powtarzał.... "panowie prawdziwy inż musi ZROZUMIEC I SPRAWDZIĆ- a nie brać jako pewnik, hehe sprawdza sie co do joty ppietrz -50 st to jak masz ocieplona chate przy tej temperaturze zewnętrznej kocioł nie nagrzeje mu chaty -tym bardziej nie ocieplonej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 25.02.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Ja mam dmuchawę odsłoniętą na ok. 1 cm i nie ma spieków żar oki i temperatura oki przyznaje że takie osiągi mam po zmianie ekogroszku wcześniej ok. 10/80 i więcej spieków. Ekogroszek kupiłem bez nazwy workowany dopiero na składzie kosztował 820 zł i jest naprawdę super ale gość nie zdradził co to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 25.02.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 chyba do CWU ale głowy nie daję Masz tam zielony opis na kablu. Na zdjęciu nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 chyba do CWU ale głowy nie daję na 100% warto pstrykać fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 teraz piszę z pracy więc nie mam do wszystkiego dostępu ale jakoś myślę że dojdziemy do celu jakim jest mniejsze i lepsze spaklanie groszku a co z tym wentylatorem przesłoniętym na 50% ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 25.02.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 na 100% warto pstrykać fotki To w takim razie masz go źle podłączonego. Powinien badać temperaturę wody, a mierzy temperaturę kotła po przejściu przez 4D. Czujkę musisz wstawić gdzieś przy bojlerze do otworu przygotowanego na ten cel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts