Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tu się zgodzę z przdmówcą. czasem budzę się w nocy i pierwsze co głowa robi to próbuje z ciszy wyłowić charakterystyczny łoskot mojego brucerka:p

jak tylko zagra i wiem że robi to prawidłowo natychmiast się uspokajam. było to dla mnie uciążliwe przez 2 tygodnie. potem głowa traktuje to jak włączającą się lodówkę. jest działa i to by było na tyle:lol2:

no to mam 2 tygodnie z głowy:confused:

dzisiejsza noc była fatalna ,kłopoty z zaśnieciem potem pobutka o 2 w nocy i męczarnia do rana,

przestawiłem łużko w dalszą część pokoju,,,zobaczymy czy to coś pomoże ,

mam nadzieje że szybciej sie przyzwyczaje do wydawanych dzwiekówm chodzącego podajnika:(

art-e to jest tzw. wartość dodana, taki monitoring on-line poprawności funkcjonowania zawleczki :wiggle:jeden "rzut uchem" i już wiesz, że z kociołkiem jest OK. Nie zastąpi tego żaden najbardziej wybajerzony dostęp przez www :bye:

Taaaa, też mi ten monitoring się przydał jak ustawiałem parametry :)

Teraz jednak chciałbym go wyłączyć.

Myślałem żeby może go (motoreduktor) czymś dźwiękoszczelnym obudować , ale boje się o chłodzenie.

Taaaa, też mi ten monitoring się przydał jak ustawiałem parametry :)

Teraz jednak chciałbym go wyłączyć.

Myślałem żeby może go (motoreduktor) czymś dźwiękoszczelnym obudować , ale boje się o chłodzenie.

Może faktycznie coś jest nie tak z tym motoreduktorem, u mnie słychać delikatnie silnik (będąc w kotłowni) a tak to jedynie chrobotanie węgla wewnątrz podajnika, plus od czasu do czasu większe łupnięcia gdy trafi się jakiś większy groszek. Może nagraj odgłosy i wrzuć gdzieś do sieci to może więcej będzie można powiedzieć. Zauważyłem też, że jest ciszej gdy zasobnik jest pełny.

No ja swojego Skampa 12kw niedawno odpaliłem i to buczenie motoreduktora słychać nawet dwie kondygnacje wyżej. W chałupce jeszcze nie mieszkam, ale obawiam się, że bedzie to znacznie wpływało na komfort. Palnik mam APPM-1 i zastanawiam się czy "ten typ tak ma" czy składać reklamacje?

W sprawie głośnej pracy motoreduktora, to mam pomysł aby wyłożyć kotłownię od wewnątrz styropianem akustycznym takim jak tu http://www.styrmann.com.pl/files/1419457551/file/cichanoc_dekl.pdf

Zaciekawiła mnie kwestia że ten lepszy wariant o gr. 32/30 mm daje wyciszenie 27dB

Czy ktoś próbował takiego rozwiązania - jeśli tak to prośba o wymianę doświadczeń

Dlatego napisałem że hałas rozchodzi się poprzez wibrację a nie odbicie echa.

Jeśli beton pod kotłem absorbuje te wibracje to przenoszone są one na ściany, a nimi na resztę domu.

Sądzę że gdyby postawić kocioł na gumie (im grubsza tym lepsza) wraz z podstawką zasobnika to wyeliminowałoby efekt głośnej pracy.

U mnie kociołek i zasobik stoi na gumie - pasie transmisyjnym i mimo to buczenie przenosi się na dom. Moża taka guma jest zbyt twarda, żeby wytłumićte drgania. Poza tym takie wygłuszania to leczenie skutków, a nie przyczyny. IMHO problem leży w niedokładności wykonania bądź montażu silnika i/lub motoreduktora

U mnie kociołek i zasobik stoi na gumie - pasie transmisyjnym i mimo to buczenie przenosi się na dom. Moża taka guma jest zbyt twarda, żeby wytłumićte drgania. Poza tym takie wygłuszania to leczenie skutków, a nie przyczyny. IMHO problem leży w niedokładności wykonania bądź montażu silnika i/lub motoreduktora
To co jeszcze słyszysz to jest przenoszone teraz przez rury a tego już nie wygłuszysz :(

To co jeszcze słyszysz to jest przenoszone teraz przez rury a tego już nie wygłuszysz :(

No niestety racja.

Co do głośności, już było pisane,że palniki żeliwne przenoszą te wibracje. Najciszej jest przy pełnym zasobniku i dużo też zależy od samego węgla i jego twardości.

Najciszej na miale węglowym, dalej Jaret-Plus, dalej Retopal a już głosniej na ekorecie i pieklorzu.

Sam palnik ma przekładkę gumowa tłumiącą między motoreduktorem a korpusem palnika, można spróbować jeszcze raz odkręcic palnik i nałożyc większa warstwę siliconu na miejsce przyłączenia płyty montażowej palnika do kotła. Więcej się nie wymyśli a w różnych domach i na róznych instalacjach dźwięk się inaczej przenosi.

Do lodówki, czy palnika olejowego się przyzwyczajamy, podobnie do pracy podajnika.

Jak mówiłem mój palnik żeliwny też słyszę na górze, ale już mi nie przeszkadza, wiem kiedy chodzi i śpię normalnie :)

Michał_Piasta dzięki dzisiaj za pomoc i rozmowę

Tramel również dzięki za kolegę po fachu ;)

U mnie nad kotłownią sypialnia, a obok pokój dzienny z aneksem kuchennym, w którym skupia się życie rodzinne do późnych godzin wieczornych.

Sama kotłownia też jest miejscem majsterkowania i palenia nie tylko w kotle, gdzie cicho pogrywa radyjko. Odkilku lat śledzę tematy kotłowe i czekam aż mój padnie. W tej sytuacji świadomy wybór kotła z podajnikiem którego nie można wyciszyć byłby trochę nierozsądny. Gdyby ktoś sprawdził jak pracuje motoreduktor odręcony od ślimaka to wiele by wyjaśniło.

Co myślicie o wstawieniu na zasilaniu i powrocie kotła kawałków węży z układu chłodzenia samochodu?