Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Widzę że jest dyskusja nt hałasu, ja to przechodziłem rok temu.

Hałas jest głównie generowany przez 1-fazowy silnik. Nawet jak się go wymontuje z mechanizmu podajnika i trzyma w rękach to czuć "mrowienie".

Ja na próbę zmniejszyłem kondensator z 16 do 8uF i jest o wiele lepiej (silnik startował też na 4uF jak sprawdzałem). Jest co prawda pewne ryzyko że nie ruszy bo zmniejsza mu się moment rozruchowy, ale póki co wszystko działa jak trzeba. Co do trwałości silnika - po roku działa bezbłędnie więc nie widać by miało to negatywny wpływ. Oczywiście oprócz buczenia czasem słychać też "chrupanie" ale nie jest ono tak monotonne i uciążliwe.

Pozdrawiam

Paweł

Wojtek65, myślę,że nie zmieniłeś zdania i preferencji odnośnie wyboru palnika.

To inna historia jest :)

Co do tych węży był taki okres,że też to rozważaliśmy, aby wykorzystać węże, to była idea właściciela firmy, nie pamiętam o jaki konkretny wąż mu wówczas chodziło

Pablo tez ma racje, w ostatnich latach ze względu na zgłaszanie problemów,że silniki po 2-3sezonach nie ruszają wstawiane są większe kondensatory.

Z początkami podajników ślimakowych były 6uF a nieco później 8uF, obecnie nie wstawia się poniżej 12-ki

Tesel dzięki za życzenia! (internetowy wujaszek, mam nadzieję,że się nie pogniewasz...)

Ta stronka to Twojego syna?

Wczoraj zauważyłem w moim sterowniku cobra z softem 31, ze jak sterownik pokojowy po nocy włączył pompę CO na grzanie, bo temp. w pomieszczeniu spadła poniżej zadanej, to cobra pomimo ze temp. na kotle spadała, nie podjęła reakcji /moc cały czas 20 - 26%/. Dopiero po zejściu z temperaturą na kotle do ok. 43 st. i przy tych procentach mocy podniesieniu lekko temp. do ok. 46 st., sterownik zaczął reagować i stopniowo podnosił moc do ok 60%. Temperaturę na kotle mam ustawioną na 53 st. pompę CO ustawioną na cykliczną. Dziwi mnie ta reakcja a raczej jej brak, ponieważ przy załączaniu bojlera takie zjawisko nie zachodzi.

Witam

Wczoraj dołożyłem do instalacji sterownik pokojowy Auraton 2025RTH. Może w końcu uda się ograniczyć czas pracy pieca przy zmianie warunków zewnętrznych, tj. gdy w dzień jest ciepło a w nocy temperatura spada - to sterownik pokojowy włącza piec (i ew. ogranicza temperaturę w nocy).

Mam w związku z tym pytanie - do czego jest w Cobrze ustawianie czasu przerwy pompy CO od 2 do 60 min przy rozwartych stykach? Nie powinno być CO odcięte "na amen" gdy sterownik pokojowy o to nie woła? Po diabła chłodzić wodę w rurkach co max godzinę w ciągu dnia gdy nikogo nie ma w domu?

Nie rozumiem tej opcji, może ktoś mnie oświeci?

Pozdrawiam

Paweł

Witam

Wczoraj dołożyłem do instalacji sterownik pokojowy Auraton 2025RTH. Może w końcu uda się ograniczyć czas pracy pieca przy zmianie warunków zewnętrznych, tj. gdy w dzień jest ciepło a w nocy temperatura spada - to sterownik pokojowy włącza piec (i ew. ogranicza temperaturę w nocy).

Mam w związku z tym pytanie - do czego jest w Cobrze ustawianie czasu przerwy pompy CO od 2 do 60 min przy rozwartych stykach? Nie powinno być CO odcięte "na amen" gdy sterownik pokojowy o to nie woła? Po diabła chłodzić wodę w rurkach co max godzinę w ciągu dnia gdy nikogo nie ma w domu?

Nie rozumiem tej opcji, może ktoś mnie oświeci?

Pozdrawiam

Paweł

Tym należy dobrać taką przerwę pracy pompy, aby warunki bytowe w pomieszczeniu były komfortowe.

Okresowy ruch wody przez 2minuty ma zapobiegać powrotowi kompletnie zimnej wody z instalacji.

Każdy budynek i instalacja są inne, więc pauzę pracy pompy należy dobrać indywidualnie.

Tym należy dobrać taką przerwę pracy pompy, aby warunki bytowe w pomieszczeniu były komfortowe.

Okresowy ruch wody przez 2minuty ma zapobiegać powrotowi kompletnie zimnej wody z instalacji.

Każdy budynek i instalacja są inne, więc pauzę pracy pompy należy dobrać indywidualnie.

Ale po diabła puszczać wodę co godzinę? To tylko strata ciepła.

Przecież to nie jest CWU gdzie cyrkulacja ma sens.

Np. taka sytuacja:

do 23 wieczorem utrzymuję 21.6°C, potem pozwalam niech opada do 19.6°C aż do rana.

W tym czasie pompka "machnie" z 8 razy i po co? I tak nie chcę żeby grzała i tak, więc po co ma chodzić te 8 x 2 minuty?

Dałoby się wydłużyć przerwę z 60 np. do 255 min w kolejnej wersji softu?

Pozdrawiam

Paweł

temp_kotla_ponizej_bojlera.jpg

Witam

Zauważyłem dzisiaj dziwną rzecz, w sumie już drugi raz ale tym razem jestem 100% pewien.

Gdy kocioł ma wyłączoną pompkę CO (styk sterownika pokojowego otwarty) i grzeje sobie CWU a temperatura kotła nagle zacznie spadać i obniży się poniżej temperatury bojlera to pompka CWU nadal pracuje! Wg mnie jest to błąd w programie bo jak to inaczej wytłumaczyć?

Załączyłem zdjęcie.

Dzisiaj rano miałem taką sytuację:

1.Kociołek sobie pyka w podtrzymaniu (styk otwarty)

2.O godz. 4 startuje pompka CWU by podgrzać wodę z ok. 42 stopni do 50

3.O godz. 5 sterownik pokojowy włącza pompkę CO co powoduje sytuację opisaną powyżej

4.Cobra jakby nigdy nic udaje że grzeje CWU (temperatura z prawie 50 stopni które udało się wypracować spada znowu do ok. 42 stopni, sterownik pracuje na częściowej a nie pełnej mocy (czemu moc nie rośnie?)

5.Efekt - o 7 rano brak gorącej wody i kalofery mniej niż letnie.

Kto może wytłumaczyć co się dzieje i dlaczego tak jest że sterownik chłodzi bojler zamiast go grzać, i po ok. 2h nie osiąga 54 stopni w instalacji CO?

Latem to powolne grzanie mi nie przeszkadzało, teraz mnie to denerwuje.

Pozdrawiam

Paweł

temp_kotla_ponizej_bojlera.jpg

można by odłączyć pompę CO całkowicie ale jak pisze Jarecki wychłodzi to drastycznie powrót. takie cykliczne załączenie pompy CO powoduje podwyższenie temperatury wody powrotnej a tych 2 minut raz na godzinę nawet nie poczujesz. masz wybór moim zdaniem albo działa pompa cyklicznie albo korozja niskotemperaturowa działa na Twój portfel- to jest moje zdanie na ten temat.

Pablo

a jakie masz ustawienia mocy maksymalnej??? ADC włączone???

może tu leży pies pogrzebany???

PS u mnie kocioł grzeje bojler z okolicy 35 do 55st w jakieś 35 minut a w tym czasie również obsługuje CO

Dmuchawa 76 / 5, nawet kolega Suspenser mówił że za dużo

Podawanie 3.8 / 28 sek, ADC włączone

Wyłączyć ADC?

Ale co z chłodzeniem wody w bojlerze??

można by odłączyć pompę CO całkowicie ale jak pisze Jarecki wychłodzi to drastycznie powrót

Sytuację całkowicie rozwiązuje zastosowanie zaworu 4D sterowanego przez sterownik kotła, nieprawdaż? Słusznie rozumuję?

Nie jestem tylko pewien, czy pompa CO powinna być pomiędzy kotłem a 4D, czy też za 4D w kierunku na instalację... ale chyba to pierwsze, bo przez 4D też trzeba medium przepchnąć.