Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

obieg kotłowy mam opisany w moim watku(stopka)

jak nie chce Ci się szukac to na szybko-rura z zasilania wpięta wprost w powrót do kotła- efekt podobny jak przy zaworze n-drogowym ale za 30zł i chwilę pracy tylko

głowice mam sterowane "z palca" i ustawione na temperaturę w okolicy 22-22,5stC mam ciepłolubna żonę, która jak widzi że jest na termometrze 21,9 to twierdzi że jej zimno.

regulator pokojowy jest na ścianie w holu. tam jest u mnie najlepszy punkt podobno- był już w tym miejscu gdy kupowałem dom i nic nie zmieniałem. dopiero teraz go jednak podłączyłem do kotła na eko. wcześniej był spięty z olejowym który mi w lato do grzania CWU słuzy.

regulator pracuje od kilku dni i przy krótkich przerwach dla cyklicznej pracy pompy moje kaloryfery są ciągle przynajmniej letnie lub ciepłe. nie ma więc obawy o wychłodzenie układu, nie mówiąc o powrocie

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam juz maluchy w domu.

Sterownik jest aktualnie Iryd PID, ma pogodówkę, ale nie podłączałem, wolę również ciągłe grzanie.

Ułatwiłem sobie tylko tyle,że na górze mam pilota i nim ustawiam stałą temp. za zaworem mieszającym bez latania do kotłowni.

Za ok. miesiąc pewnie przeskoczę na jakiś czas na Cobrę, jak się znajdzie jaki alligator dla mnie :) .

Jarecki, może trochę odskoczę od głównego tematu ale czy Iryd PID ma tryb palenia na ruszcie awaryjnym?

Witam. Zakupiłem bezprzewodowy regulator temperatury AURATON 2025 RTH do mojego kotła SKAMP + PUMA PID. Mam pytanie odnośnie podłączenia do sterownika: gdzie należy wpiąć odbiornik (w które wejście w sterowniku PUMA) ?

Cześć

W Cobrze jest wejście oznaczone jako "Term pokoj" - jest gniazdko z wolnym wtykiem do którego trzeba wcisnąć 2 przewody i podpiąć do "NO" i "COM" w sterowniku pokojowym a potem włączyć to wejście w Menu. W instrukcji wszystko pisze co i jak.

Pozdrawiam

Paweł

Cześć

W Cobrze jest wejście oznaczone jako "Term pokoj" - jest gniazdko z wolnym wtykiem do którego trzeba wcisnąć 2 przewody i podpiąć do "NO" i "COM" w sterowniku pokojowym a potem włączyć to wejście w Menu. W instrukcji wszystko pisze co i jak.

Pozdrawiam

Paweł

Dziękuję za odpowiedź. Mam podpięty odbiornik Auratona do wejścia w sterowniku Puma oznaczonego jako "TERM WEJ". W menu Pumy załączyłem termostat pokojowy i i na panelu głównym caly czas pokazuje mi styk zwarty i wyświetla symbol słoneczka. Pomimo osiągniecia temperatury pokojowej nie rozłącza styków. Macie jakis pomysł co robię nie tak?

sprawdź przy jakich nastawach temperatury termostat rozłącza pompę- ja miałem podobna zagadkę i okazało się po przeczytaniu instrukcji że jeśli mam ustawioną temperaturę komfortową np 22stC to termostat rozłączy pompę przy 22,5stC i załączy ponownie przy 21,5stC czyli jest przesunięcie o 0,5stC

sprawdź przy jakich nastawach temperatury termostat rozłącza pompę- ja miałem podobna zagadkę i okazało się po przeczytaniu instrukcji że jeśli mam ustawioną temperaturę komfortową np 22stC to termostat rozłączy pompę przy 22,5stC i załączy ponownie przy 21,5stC czyli jest przesunięcie o 0,5stC

Sprawdzałem. Temperaturę w trybie dziennym mam ustawioną na 22 st. C, w pokoju było juz ponad 24 st C i termostat nie rozłączył styków. Myślę, że problem jest w odbiorniku Auraton RTH - cały czas swieci się czerwona lampka sygnalizująca zwarcie styków. W momencie włączenia trybu nocnego na regulatorze (nastawa trybu nocnego 20 st. C, w pokoju w tym czasie było ponad 24 st. C) powinna zaświecić się zielona lampka potwierdzająca rozwarcie styków, a tak nie jest. Może ktoś ma AURATON 2025 RTH i może potwierdzić, że tak mu to działa ?

Witam Wszystkich w nowym sezonie jesienno-zimowym. Dawno mnie tu nie było, bo nie było takiej potrzeby. Teraz pewnie częściej będę odwiedzał forum, ale do rzeczy zwracam się do Was z prośbą dotyczącą modernizacji mojej kotłowni, tj. mam zamiar zamontować zawór trój drogowy, celem ochrony kotła

i ustabilizowania go. W załączeniu zdjęcia mojej kotłowni OPIS KOTŁOWNI.jpg

Dodatkowo chciałem podpytać o wpięcie kabelka do pompki w mieszaczu podłogowym to jest kabelek od temperatury mieszacza i za diabła nie wiem gdzie ma być wpięty OPIS ROZDZIELACZA.jpg

Pytania może nie z tej beczki, ale czytam tu wiele fachowych opinii i może ktoś coś sensownego doradzi;);)

Sprawdzałem. Temperaturę w trybie dziennym mam ustawioną na 22 st. C, w pokoju było juz ponad 24 st C i termostat nie rozłączył styków. Myślę, że problem jest w odbiorniku Auraton RTH - cały czas swieci się czerwona lampka sygnalizująca zwarcie styków. W momencie włączenia trybu nocnego na regulatorze (nastawa trybu nocnego 20 st. C, w pokoju w tym czasie było ponad 24 st. C) powinna zaświecić się zielona lampka potwierdzająca rozwarcie styków, a tak nie jest. Może ktoś ma AURATON 2025 RTH i może potwierdzić, że tak mu to działa ?

sprawdz w prawym dolnym rogu pod migającym kółkiem na wyświetlaczu jaki masz nr.programu ...w sumie jest chyba 9 możliwości od 1do 3 jakieś ustawienia producenckie ,dopiero program nr 4 mozna ustawiać według własnych potrzeb,

kiedyś zaprogramowałem sobie temp. a regulator chodził jak chciał ...okazało sie ze, że chodził na innym numerze programu niż ten na który go zaprogramowałem

regulator przełancza styki jak temp. wzrośnie/opadnie już o 0,2C

Proponuję "oduczyć" wszystkie nadajniki - bodajże nacisnąć oba przyciski w odbiorniku a potem przyuczyć jeszcze raz nadajnik. Wszystko pisze w instrukcji. Wtedy dioda powinna świecić na zielono lub czerwono w zależności od temperatury. Dodatkowo w panelu Auraton jest takie jakby śmigło które pokazuje że grzanie jest włączone, jak go nie widać to powinna świecić zielona dioda.

Jeszcze raz - przeczytaj instrukcję, oducz nadajnik, przyucz i wtedy napisz czy działa.

Pozdrawiam

Paweł

Proponuję "oduczyć" wszystkie nadajniki - bodajże nacisnąć oba przyciski w odbiorniku a potem przyuczyć jeszcze raz nadajnik. Wszystko pisze w instrukcji. Wtedy dioda powinna świecić na zielono lub czerwono w zależności od temperatury. Dodatkowo w panelu Auraton jest takie jakby śmigło które pokazuje że grzanie jest włączone, jak go nie widać to powinna świecić zielona dioda.

Jeszcze raz - przeczytaj instrukcję, oducz nadajnik, przyucz i wtedy napisz czy działa.

Instrukcję czytałem i robiłem wszystko o czym piszesz. Nie rozwiera styku na odbiorniku RTH, pomimo że na regulatorze przechodzę w tryb nocny (w którym temp. jest dużo niższa od aktualnej). Chyba uszkodzony jest albo regulator albo odbiornik. Będę reklamował.