Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Może wymienić na coś innego, poprządniejszego ? Co doradzacie ? Co Wam nie sprawia problemów i po prostu spełnia swoją funkcję ?

Kolego @kris222 jakiego regulatora używasz w swojej instalacji CO ?

EUROSTER 2026 TX - nie wiem czy jest wolny od wad , programowało się go łatwo, funkcji ma więcej niż potrzebuje i na razie działa bez problemów.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich palaczy :)

W sobotę dołączyłem do grona palących w kotle. Posiadam Skamp-premium 17 KW ze sterownikiem IRYD szukam osób które mają taki zestaw. (Wiem Jarecki ma IRYDA), ale chciałbym nawiązać kontakt z kims kto też pali takim zestawem. - moze jakis osobny wątek na forum? Tak jak Sztoker?

Dopiero się uczę tego wszystkiego i niemam pojęcia ile powinno obywać na dobę groszku oraz brak mi doświadczenia w ocenie np paleniska. Węgiel niby mam dobry bo pieklorza, ale zauważyłem ze popiół leci tylko w tył popielnika po przeciwnej stronie od podajnika. Obecnie mam uruchomioną tylko podłogówkę. Poboru woy róniez brak bo nie mieszkam jeszcze.

Czy to normalne?

Cześć wczoraj trochę pogadaliśmy, widzę,że masz pieklorza a ten węgiel bywa problematyczny.

Jakbys miał większe spieki, to dokup do wymieszania jakiegoś retopala czy jareta czy jareta-plus.

Ja palę aktualnie groszkiem no-name z lokalnego składu, jest to miks dwóch rodzaju groszku.

Na irydzie przeszedłem zatem na inne zakresy pracy.

Mam 5sek podawanie oraz 32sek pauzy

Dla mocy 1% mam aktualnie 2minuty pauzy

Pracuję na priorytecie CWU

Dmuchawy Ci raczej nie podam, bo mam RV-12PMd

choć w zasadzie.... teraz mam dla 100%mocy 21bieg i 5biegów podbicia na 8sekund , dla 1%mocy mam 5 czy 6bieg dmuchawy

przedmuch co 15min, krotność1, czas 8sek

kloskak

spalaniem w pierwszym sezonie sobie głowy nie zawracaj. chałupa musi się wygrzać i wyschnąć.

za rok spalanie na pewno spadnie. jest taki wątek :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bieżące-zużycie-ekogroszku

założył go kolega czp01

tam ludziska piszą ile im pali w jakim kociołku i dla jakich warunków. jest tam też kilka słów o spadku zużycia po jednym i dwóch sezonach. to naturalne dla nowych domków.

skup się raczej na prawidłowym spalaniu a na ekonomię czas przyjdzie za rok. teraz grzej chałupke i ciesz sie nowym domem.

w ocenie paleniska zapewne rad dobrych Ci Jarecki udzielił a jeśli nie miał okazji to zawsze możesz pytać. bardziej doświadczeni użytkownicy pomogą

Witam,

pomalutku uczę sie palić w moim piecyku 25kw,

- ilość spieków się zmniejszyła jak dałem mniejszą maksymalną moc nadmuchu ...

- dzisiaj zmieniłem też nastawy podawania paliwa na 25/5 a miałem 40/8- zobaczę jak to wpłynie na spalanie?

- Jedno pytanko - kopczyk - spalanie zachodzi głównie na palniku od strony kosza zasypowego i popielnik szybko zapełnia się z tej strony, Co zmienić w ustawieniach, aby kopczyk był na środku.....no i popiół spadał po równo..?

ps.dopiero z lekka grzeję domek, a chłopaki ocieplają poddasze

Witam,

- Jedno pytanko - kopczyk - spalanie zachodzi głównie na palniku od strony kosza zasypowego i popielnik szybko zapełnia się z tej strony, Co zmienić w ustawieniach, aby kopczyk był na środku.....no i popiół spadał po równo..?

Mam ten sam problem tyle ze u mnie pali się bliżej kosza a nie spala się dalej od kosza i przy koszu popiół jest miałki a po przeciwnej stronie nie jest spalony na miał i tam zawsze spada dużo więcej.

Dziś wieczorem pozmieniam nastawy zgodnie z zaleceniami jareckiego i zobaczymy. Trochę trudno mi zmieniać bo jeszcze nie mieszkam wiec dojazdy i oczekiwania na efekty utrudnia regulacje itd.

Jarecki napisał ze z pieklorzem mogą być problemy i polecił retopal. A inni jak uważają? Narzazie dowieźli 1T pieklorza wiec może kolejną brać Retopala?

I jeszcze te przepływy muszę poregulować bo moim zdaniem całe ciepło w podłogówce idzie na górę a na dole grzeje średnio.

Witam,

Chciałem zapytać o pracę z termostatem pokojowym ( EUROSTER kablowy), po ostatnim ociepleniu temperatura w domu wzrosła ponad 3 st. C powyżej ustalonych wartości w sterowniku pokojowym tak w nocy jak i podczas dnia. Podejżewam, że nawet 2 minuty pracy pompy CO wystarczą żeby podgrzać dom. Czy jedyny sposób na takie przesterownie termostatu pokojowego to wydłużenie pauzy pompy CO w menu Cobry? ( obecnie mam 27minut) czy są ewentualnie jakieś inne sposoby?

ja pracuję ze starym termostatem pokojowym :

sam_1515.jpg

mam oprócz tego termometr w innym miejscu tego samego pomieszczenia i to on jest wyznacznikiem ciepła w moim domu.

ustawiłem więc na termostacie temeraturę wyższą o pół stopnia bo taka jest miedzy ich wskazaniami róznica. to wystarcza aby sterownik odłączył pompę we właściwym momencie.

może u Ciebie też wystarczy korekta temperatury komfortowej na sterowniku?? skoro jest o 3 st wyższa to obniż komfortową o 1 stopień i poczekaj co się wydarzy. daj domkowi i układowi dobę aby się przestawiłi zobaczysz czy taka zmiana wystarczy.

a może sterownik w złym miejscu???

Witam,

- ilość spieków się zmniejszyła jak dałem mniejszą maksymalną moc nadmuchu ...

- dzisiaj zmieniłem też nastawy podawania paliwa na 25/5 a miałem 40/8- zobaczę jak to wpłynie na spalanie?

ps.dopiero z lekka grzeję domek, a chłopaki ocieplają poddasze

Włącz przedmuchy, dla większego palnika przesunie to bardziej ogień na środek, będzie trochę spieków, ale będzie to wypalony węgiel.

Witam,

Chciałem zapytać o pracę z termostatem pokojowym ( EUROSTER kablowy), po ostatnim ociepleniu temperatura w domu wzrosła ponad 3 st. C powyżej ustalonych wartości w sterowniku pokojowym tak w nocy jak i podczas dnia. Podejżewam, że nawet 2 minuty pracy pompy CO wystarczą żeby podgrzać dom. Czy jedyny sposób na takie przesterownie termostatu pokojowego to wydłużenie pauzy pompy CO w menu Cobry? ( obecnie mam 27minut) czy są ewentualnie jakieś inne sposoby?

Wydłuz pauzę pracy pompy dla współpracy z termostatem pokojowym.

Można tez lepiej dopasować nastawę temp. na samym kotle, jaka masz teraz?

ja mam następujący problem...

sytuacja zdarzyła się już po raz drugi... a mianowicie... kocioł wywala alarm "BRAK OPAŁU", oczywiście opał jest, na piecu 42 stopnie C, palnik wypełniony żarzącymi się węglami....

nie wiem co robić... nie jest to dobra sytuacja.. bo gdy nie wrócę do domu na czas... to po prostu wygaśnie..

moje ustawienia:

podawanie/pauza: 5/30

max modulacja: 20%

dmuchawa min/max: 10/82

SKAM-P 25KW z PUMĄ soft 7.939

Jarecki napisał ze z pieklorzem mogą być problemy i polecił retopal. A inni jak uważają? Narzazie dowieźli 1T pieklorza wiec może kolejną brać Retopala?

I jeszcze te przepływy muszę poregulować bo moim zdaniem całe ciepło w podłogówce idzie na górę a na dole grzeje średnio.

Ja już pisałem o tym nie raz ale dalej są niedowiarki bo pieklorz, i co z tego że nazywa się piekorz ? to tylko nazwa handlowa a nie jakieś cudo.

Pisałem że nie sprowadzam go nawet teraz bo jakoś jest bardzo rózna nawet tego oryginalnie pakowanego na kopalni.

Jak już pojawiają się problemy ze spiekaniem to nie kupowałbym bym retopala czy jareta plusa tylko albo czystego jareta albo czecha tylko nie tego ze zgorzelca, tylko Komorany albo Ledvicea zrobicie jak chcecie.

W podawaniu nic nie zmieniłeś bo jest dokładnie to samo. jaki palnika dał ci jarecki ?

A u mnie sezon zaczął się pechowo - mam na Cobrze uwalone wyjście sterujące pompą CWU. Lampka z "kranikiem" się zapala a pompa głucha. Sprawdziłem samą pompę i na wyjściu pompy co chodzi ok. Kostki z połączeniami też ok.

Trzeba będzie do serwisu wysyłać... :(

Nie kombinuj tylko pakuj panel i wysyłaj, triak walnął na 99%

Ja przy tych różnych temp. zewnętrznych wyłączyłem pid bo za bardzo głupiał

i zżerał ekogroszek i kocioł leciał na 100% przyznaje że wygrzewam podłogówkę.

Moje ustawienia bez pid:

CO: 44

CWU: 42

POMPY STARTUJĄ OD : 42

MODULACJA: 30%

PAUZA 35

PODAWANIE: 5

MAX DMUCHAWA 74

PRZESŁONKA DMUCHAWY: 1,5CM

CO: włączane w co godzinkę od 24 do 15

od 15 do 23 chodzi ciągle

CWU: włączone od 16 do 23

Przy tych ustawieniach kocioł chodzi trochę spokojniej, zobaczymy co dalej...

Proponuję aby inni użytkownicy też podzielili się ustawieniami...

Co do ekogroszku to testuje różne:

Pieklorz sie spieka

Tani opał czerowny osobiście dla mnie porażka

Retopal nie spieka się

Bobrek z Bytomia z niego jestem najbardziej zadowolony

Spróbuje jeszcze Czecha

Witam,

KAROKA

Cytat Napisał volfram2002 Zobacz post

W podawaniu nic nie zmieniłeś bo jest dokładnie to samo. jaki palnika dał ci jarecki ?

-Mam palnik ekoenergia II - prostokątny