kris222 27.10.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Może wymienić na coś innego, poprządniejszego ? Co doradzacie ? Co Wam nie sprawia problemów i po prostu spełnia swoją funkcję ? Kolego @kris222 jakiego regulatora używasz w swojej instalacji CO ? EUROSTER 2026 TX - nie wiem czy jest wolny od wad , programowało się go łatwo, funkcji ma więcej niż potrzebuje i na razie działa bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 27.10.2012 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 A u mnie sezon zaczął się pechowo - mam na Cobrze uwalone wyjście sterujące pompą CWU. Lampka z "kranikiem" się zapala a pompa głucha. Sprawdziłem samą pompę i na wyjściu pompy co chodzi ok. Kostki z połączeniami też ok. Trzeba będzie do serwisu wysyłać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 29.10.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Witam wszystkich palaczy W sobotę dołączyłem do grona palących w kotle. Posiadam Skamp-premium 17 KW ze sterownikiem IRYD szukam osób które mają taki zestaw. (Wiem Jarecki ma IRYDA), ale chciałbym nawiązać kontakt z kims kto też pali takim zestawem. - moze jakis osobny wątek na forum? Tak jak Sztoker? Dopiero się uczę tego wszystkiego i niemam pojęcia ile powinno obywać na dobę groszku oraz brak mi doświadczenia w ocenie np paleniska. Węgiel niby mam dobry bo pieklorza, ale zauważyłem ze popiół leci tylko w tył popielnika po przeciwnej stronie od podajnika. Obecnie mam uruchomioną tylko podłogówkę. Poboru woy róniez brak bo nie mieszkam jeszcze. Czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.10.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Cześć wczoraj trochę pogadaliśmy, widzę,że masz pieklorza a ten węgiel bywa problematyczny.Jakbys miał większe spieki, to dokup do wymieszania jakiegoś retopala czy jareta czy jareta-plus. Ja palę aktualnie groszkiem no-name z lokalnego składu, jest to miks dwóch rodzaju groszku.Na irydzie przeszedłem zatem na inne zakresy pracy.Mam 5sek podawanie oraz 32sek pauzyDla mocy 1% mam aktualnie 2minuty pauzyPracuję na priorytecie CWU Dmuchawy Ci raczej nie podam, bo mam RV-12PMdchoć w zasadzie.... teraz mam dla 100%mocy 21bieg i 5biegów podbicia na 8sekund , dla 1%mocy mam 5 czy 6bieg dmuchawyprzedmuch co 15min, krotność1, czas 8sek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.10.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 kloskakspalaniem w pierwszym sezonie sobie głowy nie zawracaj. chałupa musi się wygrzać i wyschnąć.za rok spalanie na pewno spadnie. jest taki wątek :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191362-Bieżące-zużycie-ekogroszkuzałożył go kolega czp01tam ludziska piszą ile im pali w jakim kociołku i dla jakich warunków. jest tam też kilka słów o spadku zużycia po jednym i dwóch sezonach. to naturalne dla nowych domków. skup się raczej na prawidłowym spalaniu a na ekonomię czas przyjdzie za rok. teraz grzej chałupke i ciesz sie nowym domem.w ocenie paleniska zapewne rad dobrych Ci Jarecki udzielił a jeśli nie miał okazji to zawsze możesz pytać. bardziej doświadczeni użytkownicy pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 30.10.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Witam,pomalutku uczę sie palić w moim piecyku 25kw,- ilość spieków się zmniejszyła jak dałem mniejszą maksymalną moc nadmuchu ...- dzisiaj zmieniłem też nastawy podawania paliwa na 25/5 a miałem 40/8- zobaczę jak to wpłynie na spalanie?- Jedno pytanko - kopczyk - spalanie zachodzi głównie na palniku od strony kosza zasypowego i popielnik szybko zapełnia się z tej strony, Co zmienić w ustawieniach, aby kopczyk był na środku.....no i popiół spadał po równo..? ps.dopiero z lekka grzeję domek, a chłopaki ocieplają poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 31.10.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam, pomalutku uczę sie palić w moim piecyku 25kw, - Jedno pytanko - kopczyk - spalanie zachodzi głównie na palniku od strony kosza zasypowego i popielnik szybko zapełnia się z tej strony, Co zmienić w ustawieniach, aby kopczyk był na środku.....no i popiół spadał po równo..? Mam ten sam problem tyle ze u mnie pali się bliżej kosza a nie spala się dalej od kosza i przy koszu popiół jest miałki a po przeciwnej stronie nie jest spalony na miał i tam zawsze spada dużo więcej. Dziś wieczorem pozmieniam nastawy zgodnie z zaleceniami jareckiego i zobaczymy. Trochę trudno mi zmieniać bo jeszcze nie mieszkam wiec dojazdy i oczekiwania na efekty utrudnia regulacje itd. Jarecki napisał ze z pieklorzem mogą być problemy i polecił retopal. A inni jak uważają? Narzazie dowieźli 1T pieklorza wiec może kolejną brać Retopala? I jeszcze te przepływy muszę poregulować bo moim zdaniem całe ciepło w podłogówce idzie na górę a na dole grzeje średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3ac 31.10.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam,Chciałem zapytać o pracę z termostatem pokojowym ( EUROSTER kablowy), po ostatnim ociepleniu temperatura w domu wzrosła ponad 3 st. C powyżej ustalonych wartości w sterowniku pokojowym tak w nocy jak i podczas dnia. Podejżewam, że nawet 2 minuty pracy pompy CO wystarczą żeby podgrzać dom. Czy jedyny sposób na takie przesterownie termostatu pokojowego to wydłużenie pauzy pompy CO w menu Cobry? ( obecnie mam 27minut) czy są ewentualnie jakieś inne sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.10.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 ja pracuję ze starym termostatem pokojowym : mam oprócz tego termometr w innym miejscu tego samego pomieszczenia i to on jest wyznacznikiem ciepła w moim domu. ustawiłem więc na termostacie temeraturę wyższą o pół stopnia bo taka jest miedzy ich wskazaniami róznica. to wystarcza aby sterownik odłączył pompę we właściwym momencie. może u Ciebie też wystarczy korekta temperatury komfortowej na sterowniku?? skoro jest o 3 st wyższa to obniż komfortową o 1 stopień i poczekaj co się wydarzy. daj domkowi i układowi dobę aby się przestawiłi zobaczysz czy taka zmiana wystarczy. a może sterownik w złym miejscu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.10.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam, pomalutku uczę sie palić w moim piecyku 25kw, - ilość spieków się zmniejszyła jak dałem mniejszą maksymalną moc nadmuchu ... - dzisiaj zmieniłem też nastawy podawania paliwa na 25/5 a miałem 40/8- zobaczę jak to wpłynie na spalanie? - Jedno pytanko - kopczyk - spalanie zachodzi głównie na palniku od strony kosza zasypowego i popielnik szybko zapełnia się z tej strony, Co zmienić w ustawieniach, aby kopczyk był na środku.....no i popiół spadał po równo..? ps.dopiero z lekka grzeję domek, a chłopaki ocieplają poddasze Włącz przedmuchy, dla większego palnika przesunie to bardziej ogień na środek, będzie trochę spieków, ale będzie to wypalony węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.10.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam, Chciałem zapytać o pracę z termostatem pokojowym ( EUROSTER kablowy), po ostatnim ociepleniu temperatura w domu wzrosła ponad 3 st. C powyżej ustalonych wartości w sterowniku pokojowym tak w nocy jak i podczas dnia. Podejżewam, że nawet 2 minuty pracy pompy CO wystarczą żeby podgrzać dom. Czy jedyny sposób na takie przesterownie termostatu pokojowego to wydłużenie pauzy pompy CO w menu Cobry? ( obecnie mam 27minut) czy są ewentualnie jakieś inne sposoby? Wydłuz pauzę pracy pompy dla współpracy z termostatem pokojowym. Można tez lepiej dopasować nastawę temp. na samym kotle, jaka masz teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 31.10.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 ja mam następujący problem... sytuacja zdarzyła się już po raz drugi... a mianowicie... kocioł wywala alarm "BRAK OPAŁU", oczywiście opał jest, na piecu 42 stopnie C, palnik wypełniony żarzącymi się węglami.... nie wiem co robić... nie jest to dobra sytuacja.. bo gdy nie wrócę do domu na czas... to po prostu wygaśnie..moje ustawienia:podawanie/pauza: 5/30max modulacja: 20%dmuchawa min/max: 10/82SKAM-P 25KW z PUMĄ soft 7.939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik123 31.10.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 przemc, z ust mi to wyjąłeś. Wczoraj i dzisiaj ten sam problem. Wracam do domu i "BRAK OPAŁU". Nigdy się to nie zdarzało. Również posiadam 25kW z PUMĄ. Proszę o szybką radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.10.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Jarecki napisał ze z pieklorzem mogą być problemy i polecił retopal. A inni jak uważają? Narzazie dowieźli 1T pieklorza wiec może kolejną brać Retopala? I jeszcze te przepływy muszę poregulować bo moim zdaniem całe ciepło w podłogówce idzie na górę a na dole grzeje średnio. Ja już pisałem o tym nie raz ale dalej są niedowiarki bo pieklorz, i co z tego że nazywa się piekorz ? to tylko nazwa handlowa a nie jakieś cudo. Pisałem że nie sprowadzam go nawet teraz bo jakoś jest bardzo rózna nawet tego oryginalnie pakowanego na kopalni. Jak już pojawiają się problemy ze spiekaniem to nie kupowałbym bym retopala czy jareta plusa tylko albo czystego jareta albo czecha tylko nie tego ze zgorzelca, tylko Komorany albo Ledvicea zrobicie jak chcecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.10.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 - dzisiaj zmieniłem też nastawy podawania paliwa na 25/5 a miałem 40/8- zobaczę jak to wpłynie na spalanie? - Jedno pytanko - kopczyk - spalanie zachodzi głównie na palniku od strony kosza zasypowego i popielnik szybko zapełnia się z tej strony, Co zmienić w ustawieniach, aby kopczyk był na środku.....no i popiół spadał po równo..? W podawaniu nic nie zmieniłeś bo jest dokładnie to samo. jaki palnika dał ci jarecki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.10.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 A u mnie sezon zaczął się pechowo - mam na Cobrze uwalone wyjście sterujące pompą CWU. Lampka z "kranikiem" się zapala a pompa głucha. Sprawdziłem samą pompę i na wyjściu pompy co chodzi ok. Kostki z połączeniami też ok. Trzeba będzie do serwisu wysyłać... Nie kombinuj tylko pakuj panel i wysyłaj, triak walnął na 99% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 31.10.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Ja przy tych różnych temp. zewnętrznych wyłączyłem pid bo za bardzo głupiał i zżerał ekogroszek i kocioł leciał na 100% przyznaje że wygrzewam podłogówkę. Moje ustawienia bez pid: CO: 44CWU: 42POMPY STARTUJĄ OD : 42MODULACJA: 30%PAUZA 35PODAWANIE: 5MAX DMUCHAWA 74PRZESŁONKA DMUCHAWY: 1,5CMCO: włączane w co godzinkę od 24 do 15od 15 do 23 chodzi ciągleCWU: włączone od 16 do 23 Przy tych ustawieniach kocioł chodzi trochę spokojniej, zobaczymy co dalej... Proponuję aby inni użytkownicy też podzielili się ustawieniami... Co do ekogroszku to testuje różne:Pieklorz sie spiekaTani opał czerowny osobiście dla mnie porażkaRetopal nie spieka sięBobrek z Bytomia z niego jestem najbardziej zadowolonySpróbuje jeszcze Czecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 31.10.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Tak właśnie zrobię - w poniedziałek wysyłam - może cieplej trochę będzie. Już rozmawiałem z serwisem Elktro-Mizu. Nie kombinuj tylko pakuj panel i wysyłaj, triak walnął na 99% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volfram2002 31.10.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Witam, KAROKA Cytat Napisał volfram2002 Zobacz post- dzisiaj zmieniłem też nastawy podawania paliwa na 25/5 a miałem 40/8- zobaczę jak to wpłynie na spalanie?- Jedno pytanko - kopczyk - spalanie zachodzi głównie na palniku od strony kosza zasypowego i popielnik szybko zapełnia się z tej strony, Co zmienić w ustawieniach, aby kopczyk był na środku.....no i popiół spadał po równo..?W podawaniu nic nie zmieniłeś bo jest dokładnie to samo. jaki palnika dał ci jarecki ? -Mam palnik ekoenergia II - prostokątny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.10.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Myślę że masz dużą Ekoenergię, twój problem się rozwiąże jak temp. na zewnątrz spadnie do jakiś -15 może -20 stopni, wtedy zaświeci cała, może jeszcze jakim paliwem palisz ? czy frakcja jest raczej grubsza czy drobniejsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts