Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy w tym nowym sofcie do PUMY... pompa cyrkulacyjna może być nadal podłączona do gniazda odpopielania??? bo coś mi tu nie działa... jeśli ręcznie włączę ją poprzez odpopielanie w menu rozpalania... to chodzi.. a jeśli przez menu pomp włączę pompę cyrkulacyjną to nie działa.... proszę o pomoc

MENU POMPY CO i CYRKULACYJNEJ – funkcja ta służy

od ustawiana parametrów pracy pompy c.o. oraz do ustawiania

czasu pracy pompy cyrkulacyjnej (funkcja dostępna tylko z modułem

ALLIGATOR) tak jest dla Cobry i widać że Pumy chyba też dotyczy. Pod kodem 3111 jest wyłączenie przedmuchu i regulacja modulacji.W menu spalania też jest wyłączenie przedmuchów ale nie działa.

MENU POMPY CO i CYRKULACYJNEJ – funkcja ta służy

od ustawiana parametrów pracy pompy c.o. oraz do ustawiania

czasu pracy pompy cyrkulacyjnej (funkcja dostępna tylko z modułem

ALLIGATOR) tak jest dla Cobry i widać że Pumy chyba też dotyczy. Pod kodem 3111 jest wyłączenie przedmuchu i regulacja modulacji.W menu spalania też jest wyłączenie przedmuchów ale nie działa.

wiem wiem... wyczytałem to też w instrukcji COBRY... ale w PUMIE wcześniej była taka opcja, że do odpopielania można było podłączyć pompkę cyrlulacyjną... wówczas przez kod 0246 można było ustawić pracę pompki cyrkulacyjnej.... obecnie kod 0246 nie działa... czy może jest jakiś inny trick żeby ta pompka chodziła bez konieczności kupowania modułu ALIGATOR... skoro wcześniej PUMA radziła sobie z tym bez modułu to i chyba teraz też powinna...

Witam

Jestem nowy na forum i jeżeli pisze w złym temacie to najmocniej przepraszam.

Pisze ponieważ od 25 września jestem posiadaczem kotła Energo-system uniRET 25kW, dom o powierzchni użytkowej 160m2 ocieplony 10 cm styropian ściany z porothermu, użytkowa poddasze z tym, że jeden pokój znajduje się nad balkonem i jest chłodniej.

W linku znajdują się parametry podane przez producenta http://www.gielniak-energosystem.pl/kociol-uniret.php .

Kocioł pracuje pod sterownikiem Cobra pid, kocioł ogrzewa również boiler dwupłaszczowy 100 l. Kocioł wpięty jest do instalacji zamkniętej, ponieważ

wcześniej ogrzewaliśmy dom gazem i piec BUderusa postanowiliśmy zostawić na wszelki wypadek.

Po przetestowaniu kilku rodzajów ekogroszku m. in. ekoret, retopal i innne zdecydowaliśmy się na Pieklorza z bobreku.

Przy ogrzewaniu samej c.w.u nastawa 45 stopni piec zużywa ok 50kg groszku na 5 dni, popielnik po tym czasie jest pełny i powstają dość duże spieki.

Po odpaleniu ogrzewania na dom kocioł zjada 100kg groszku w 3 dni przy nastawie 40 stopni (najniższa możliwa) dalej powstają duże spieki, w domu bardzo ciepło i grzejniki skręcamy na głowicach. I tutaj mam pytanie do ekspertów czy nie zużywa jednak za dużo tego groszku a jeżeli tak to w jaki sposób wyregulować cobre, która działa cały czas w funkcji PID ??

Przemc, na której wersji softu jedziesz ? Na tej nowej, nieoficjalnej ?

Jeśli tak to menu pomp masz po przytrzymaniu klawisza "+", następnie menu pompy i ustawiasz dla pierwszej cyrkulacji.

Druga jest tylko z aligatorem.

wiem o tym menu pomp... ale niestety po włączeniu pompy cyrkulacyjnej 1... i podłączeniu pompy cyrkulacyjnej do odpopielania... pompa cyrkulacyjna ani drgnie...

poza tym wiem że podłączona jest prawidłowo.. bo jak pisałem wyżej... gdy wejdę w menu ROZPALANIA... i włączę odpopielanie.. to pompa cyrkulacyjna pracuje... no chyba że obecnie pompa cyrkulacyjna musi być podłączona w inne gniazdo...

Ostatnia oficjalna wersja na stronach EM to 7.939, czyli prawdopodobnie masz oficjalny soft.

Podstawowe pytanie, czy w chwili gdy ta rzeczona pompa ma pracować świeci kontrolka z odpopielania ?

Jeśli nie proponowałbym ponowne wsadzenie tego softu na sterownik, czyli wyczyścić jego wszystkie nastawy.

Witam

Jestem nowy na forum i jeżeli pisze w złym temacie to najmocniej przepraszam.

Pisze ponieważ od 25 września jestem posiadaczem kotła Energo-system uniRET 25kW, dom o powierzchni użytkowej 160m2 ocieplony 10 cm styropian ściany z porothermu, użytkowa poddasze z tym, że jeden pokój znajduje się nad balkonem i jest chłodniej.

W linku znajdują się parametry podane przez producenta http://www.gielniak-energosystem.pl/kociol-uniret.php .

Kocioł pracuje pod sterownikiem Cobra pid, kocioł ogrzewa również boiler dwupłaszczowy 100 l. Kocioł wpięty jest do instalacji zamkniętej, ponieważ

wcześniej ogrzewaliśmy dom gazem i piec BUderusa postanowiliśmy zostawić na wszelki wypadek.

Po przetestowaniu kilku rodzajów ekogroszku m. in. ekoret, retopal i innne zdecydowaliśmy się na Pieklorza z bobreku.

Przy ogrzewaniu samej c.w.u nastawa 45 stopni piec zużywa ok 50kg groszku na 5 dni, popielnik po tym czasie jest pełny i powstają dość duże spieki.

Po odpaleniu ogrzewania na dom kocioł zjada 100kg groszku w 3 dni przy nastawie 40 stopni (najniższa możliwa) dalej powstają duże spieki, w domu bardzo ciepło i grzejniki skręcamy na głowicach. I tutaj mam pytanie do ekspertów czy nie zużywa jednak za dużo tego groszku a jeżeli tak to w jaki sposób wyregulować cobre, która działa cały czas w funkcji PID ??

wrzuć fotki tych spieków i podaj jakie masz ustawienia mocy maksymalnej oraz nadmuchu

pewnie któryś wymaga korekty, albo wszystkie aby dostosować moc przewymiarowanego kotła do mniejszego domu. przy tej powierzchni i izolacji to kocioł jakieś 12KW a nie 25:(

Kilka spostrzeżeń po użytkowaniu nowego nieoficjalnego softu do PUMY 7.A19E

1.Podczas dogrzewania CWU... pompa CO nie spowalnia... cały czas chodzi na 100% mocy

2. Nie ma płynnej regulacji mocy... tzn. w sofcie 7.939 było tak, że gdy kocioł pracował np. na 60% mocy, pauza przez sterownik została wydłużona w danej chwili do powiedzmy 60 sekund i w trakcie pauzy.. sterownik zmniejszał moc kotła do powiedzmy 30% to wówczas sterownik wydłużał pauzę podajnika na podstawie zmniejszonej mocy kotła... W nowym sofcie jest to niedopracowane... a mianowicie... moc kotła zmniejsza się w trakcie pauzy podajnika, ale poprawka wydłużenia pauzy jest wprowadzana dopiero po podaniu przez podajnik

3. Gdy w strefach czasowych ustawiłem -3 wcześniej... i później po jakimś czasie... (dość długim) postanowiłem dać na -5... to sterownik pomimo tego że miał uzyskane te -5 to i tak pracował żeby uzyskać -3 (nie pomógł nawet reset sterownika)

4. brak możliwości sterownia poprzez PUMĘ pompką cyrkulacyjną.. jak to było w sofcie 7.939 poprzez kod 0246 (ale o tym już pisałem wyżej)

timon sory pomyliłem się co do wielkości domu tj. pow. użytkowa to 205 m2 (zapomniałem o poddaszu), nadmuch to dmuchawa chodzi nawet na 100%, a co do mocy maksymalnej kotła to nie bardzo wiem o co chodzi bo jedyny parametr jaki mam w menu odnośnie mocy to ustawienie minimalnej mocy kotła i jest ustawiona na 3, a piec chodzi na funkcji PID

atutaj są zdjęcia z popielnika IMG_20121103_200354.jpgIMG_20121103_200147nowy.jpg

przemc wróć zatem do wcześniejszej wersji albo do tej oficjalnej 939 i czekamy na dalsze poprawki..

piszę to po to żeby ktoś tworzący te softy szybciej takie nieprawidłowości mógł wychwycić... i wprowadził poprawki... i rozumiem, że te softy nieoficjalne w takim celu są właśnie rozsyłane.... czekam na kolejny soft... i na kolejne poprawki....

jaki jest palnik to niestety nie mam pojęcia, przez głowice to rozumiem to miejsce gdzie spalany jest groszek (??) jeżeli tak to nie jest uszczelniona od dołu, a soft to 9.39

Tak, chodzi o to, gdzie spalany jest groszek.

Wygaś jutro palnik, ściągnij palenisko i popatrz, czy idzie to doszczelnić. To bardzo ważne.

Dalej w cobrze dla tego softu:

trzymaj guzik - do menu kodowego, wklep numer kodu 3111 zadaj 8sek podawanie / 40sek pauza dla Twojego palnika, na zdjęciach jest zblizony do ardeo, ale jednak nieco inny. Wyjdź z tego menu.

Teraz po przytrzymaniu + zrób wysokość kopca 0, nadmuch dla WBS6aAL lub WPa06 góra 85% a dół 8%, minimalna moc kotła 2%

Wejdź jeszcze w kod 2207 i modulację mocy ustaw na 20%, reszty nie zmieniaj.

Szczerze mówiąc, to jest to obowiązek producenta, aby dostarczyć właściwie zgrany zestaw.