Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

przemc wróć zatem do wcześniejszej wersji albo do tej oficjalnej 939 i czekamy na dalsze poprawki..

piszę to po to żeby ktoś tworzący te softy szybciej takie nieprawidłowości mógł wychwycić... i wprowadził poprawki... i rozumiem, że te softy nieoficjalne w takim celu są właśnie rozsyłane.... czekam na kolejny soft... i na kolejne poprawki....

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jaki jest palnik to niestety nie mam pojęcia, przez głowice to rozumiem to miejsce gdzie spalany jest groszek (??) jeżeli tak to nie jest uszczelniona od dołu, a soft to 9.39

Tak, chodzi o to, gdzie spalany jest groszek.

Wygaś jutro palnik, ściągnij palenisko i popatrz, czy idzie to doszczelnić. To bardzo ważne.

Dalej w cobrze dla tego softu:

trzymaj guzik - do menu kodowego, wklep numer kodu 3111 zadaj 8sek podawanie / 40sek pauza dla Twojego palnika, na zdjęciach jest zblizony do ardeo, ale jednak nieco inny. Wyjdź z tego menu.

Teraz po przytrzymaniu + zrób wysokość kopca 0, nadmuch dla WBS6aAL lub WPa06 góra 85% a dół 8%, minimalna moc kotła 2%

Wejdź jeszcze w kod 2207 i modulację mocy ustaw na 20%, reszty nie zmieniaj.

Szczerze mówiąc, to jest to obowiązek producenta, aby dostarczyć właściwie zgrany zestaw.

Wydłuz pauzę pracy pompy dla współpracy z termostatem pokojowym.

Można tez lepiej dopasować nastawę temp. na samym kotle, jaka masz teraz?

Witam,

Wydłyżyłem pauzę pompy do 40 min, temperatura nastawiona na sterowwniku to 44 st a temperatura na piecu w granicach 50-56 st C. Podejżewam że to może przez grzanie CWU i mały odbór ciepła przez dom tak wzrasta. Dodatkowo poziom paleniska obniżył mi się pomiżej otworów napowietrzających co dziwne po zakupie groszku na orlenie 26MJ spala się bardzo dobrze, jak skorygować wysokość kopca?

Witam,

Wydłyżyłem pauzę pompy do 40 min, temperatura nastawiona na sterowwniku to 44 st a temperatura na piecu w granicach 50-56 st C. Podejżewam że to może przez grzanie CWU i mały odbór ciepła przez dom tak wzrasta. Dodatkowo poziom paleniska obniżył mi się pomiżej otworów napowietrzających co dziwne po zakupie groszku na orlenie 26MJ spala się bardzo dobrze, jak skorygować wysokość kopca?

Możesz jakiś bardziej ubogi węgiel ci się trafił i stąd takie rzeczy, najczęściej te uboższe maja małą spiekalność, więc popiół jest drobny.

Komin Ci jeszcze może przez dmuchawkę ciągnąc. Dla takiego węgla możesz deczko przysłonkę na dmuchawie przymknąć.

oki,

ale konkretnie, powiedzmy z ostatniej doby czy dwóch- wykresu mocy nie ma...?

Chciałbym po prostu wiedzieć na jakiej mocy pracuje przez większość czasu...

???

Nie, to idzie sobie wyliczyc pośrednio ze spalanego paliwa.

Takim wskaźnikiem jest tez w jakiejś mierze właśnie ten wykres czasów pracy podajnika, jak zapiszesz sobie więcej takich wyników, to będziesz widział jak to się układa.

W gruncie rzeczy chodzi o średnią dobową spalania paliwa.

Kilka spostrzeżeń po użytkowaniu nowego nieoficjalnego softu do PUMY 7.A19E

1.Podczas dogrzewania CWU... pompa CO nie spowalnia... cały czas chodzi na 100% mocy

Hmmm.... na Cobrze także nie zauważyłem aby pompa CO spowalniała. Jak grzeje CWU to widze że CO także chodzi na 100%.

Wgrałem nowy soft ze strony elektro-miz z sygnaturą ver.3.2 ale jak włącza się sterownik pisze ver.3.1d ........:oops:

Ten najnowszy testowy soft do PUMY ma błędy faktycznie przy grzaniu CWU pompka CO idzie na 100 % u mnie aż się układ zapowietrzył i to ostro...żona w nocy myślała że jakaś rura pękła :p...a ja całą niedziele:bash: o co chodzi.... ale opanowałem - cofnąłem się do wersji poprzedniej i jest oki

Hmmm.... na Cobrze także nie zauważyłem aby pompa CO spowalniała. Jak grzeje CWU to widze że CO także chodzi na 100%.

Wgrałem nowy soft ze strony elektro-miz z sygnaturą ver.3.2 ale jak włącza się sterownik pisze ver.3.1d ........:oops:

Dzisiaj zostało to zaktualizowane, jest wersja 32

Wiem,że poprawiono pompę cyrkulacyjna przy współpracy z alligatorem, coś tam było zamienione.

Co więcej, to już nie miałem czasu na grubsze rozmowy :)

Witam,

w nowym sofcie jest tak, że jeśli nastawa CO = CWU lub jest CO > CWU to

pompą CO nie zwalnia. Jeśli nastawa CO < CWU to wtedy pompa CO

zwalnia.

Pozdrawiam

pompa CO chodzi na 100% jeśli kociołek dogrzewa CWU poniżej zadanej CO jak ustawisz zadaną CWU równą zadanej kotła lub wyższą to ster zdejmie moc z pompy CO. u mnie podczas dogrzewania CWU do 55stc(zadana CO to 50stC) pompa potrafi zwolnić do okolicy 30%.tyle zaobserwowałem. bardzo możliwe że jest tak również jeśli CWU jest niżej od CO ale kocioł widzi że musi dogrzać powiedzmy ponad 20st ten zasobnik to wtedy również zdejmuje moc z pompy CO ale tak dokładnie nie obserwowałem- poprawię się i jak zauważę to opiszę