Nela_32 05.11.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 pompa CO chodzi na 100% jeśli kociołek dogrzewa CWU poniżej zadanej CO jak ustawisz zadaną CWU równą zadanej kotła lub wyższą to ster zdejmie moc z pompy CO. u mnie podczas dogrzewania CWU do 55stc(zadana CO to 50stC) pompa potrafi zwolnić do okolicy 30%.tyle zaobserwowałem. bardzo możliwe że jest tak również jeśli CWU jest niżej od CO ale kocioł widzi że musi dogrzać powiedzmy ponad 20st ten zasobnik to wtedy również zdejmuje moc z pompy CO ale tak dokładnie nie obserwowałem- poprawię się i jak zauważę to opiszę Nie do końca tak jest. Ja mam ustawione CO 45'C, CWU 45'C. Gdy temp. CWU spadnie i załączy się grzanie, potrafi kocioł rozkrięcić do 53-54'C i mimo wszystko pompa CO nie zwalnia. Jak tylko ustawię CWU o 1'C więcej niż CO to wtedy pompa CO zwalnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.11.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 a nie wiem do końca- sprawdzę to potwierdzę lub zaprzeczę- na pewno gdy CWU jest wyżej CO to zdejmuje z pompy CO moc a czy jak jest równa też -tu mogłem się rozpędzić nie przeczęjak znajdę czas pogapię się w sterownik chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 06.11.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Witam Panie i Panowie. Jestem nowym użytkownikiem forum ale ten temat śledzę już od jakiegoś czasu. Posiadam kociołek skam-p 12 kW ze sterownikiem Cobra Pid. Prześledziłem prawie wszystkie strony tego tematu ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie na temat sterowania pompą podłogówki. Cały układ CO pracuje u mnie w układzie zamkniętym za wymiennikiem ciepła. W układzie podłogówki posiadam zawór 4-D bez siłownika a za nim pompa Co. Pytanie jest takie czy da się ze sterownika Cobra połączonego z modułem aligator zasterować tą pompą tak aby utrzymywała zadaną temperaturę. Być może źle podchodzę do tematu ale nie wiem jak wygląda algorytm sterowania układem ogrzewania podłogowego bez zastosowania siłownika do zaworu 4 d oraz bez zewnętrzego termostatu dla podłogówki. Póki co widzę że pompa podłogówki niezależnie czy włączę obsługę termostatu czy ją wyłączę pompa podłogówki pracuje cały czas. Za udzielone info z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 06.11.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 ..... ale nie wiem jak wygląda algorytm sterowania układem ogrzewania podłogowego bez zastosowania siłownika do zaworu 4 d oraz bez zewnętrzego termostatu dla podłogówki. Póki co widzę że pompa podłogówki niezależnie czy włączę obsługę termostatu czy ją wyłączę pompa podłogówki pracuje cały czas. Za udzielone info z góry dzięki. WItam pozwolę również zapytac własnie o sterowanie podłogówką. Posiadam od tygodnia Skam-p-premium 17kw i sterownik IRYD (może ktos ma taki zestaw) mam zawór 3D bez siłowników, w sterowniku mam ustawione zadaną temp 40st, ale jak ma się ona do temperatury którą ustawiłem manualnie na zaworze 3D? Pompa za zaworem 3D działa cały czas. Jelsi dobrze rozumie to za zaworem zawsze bede miec temp jaką ustawiłem na mieszaczu, kwestia tylko ile tej wody pompa przepompuje w układ. Czy moze ktoś to wyjaśnić. Z góry dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 07.11.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 WitamJam mam Skampa 12kw i palnik APPM-1. Czy ktoś z użytkowników mógłby podpowiedzieć ile ten palnik podaje opału w jednostce czasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.11.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 (edytowane) WItam pozwolę również zapytac własnie o sterowanie podłogówką. Posiadam od tygodnia Skam-p-premium 17kw i sterownik IRYD (może ktos ma taki zestaw) mam zawór 3D bez siłowników, w sterowniku mam ustawione zadaną temp 40st, ale jak ma się ona do temperatury którą ustawiłem manualnie na zaworze 3D? Pompa za zaworem 3D działa cały czas. Jelsi dobrze rozumie to za zaworem zawsze bede miec temp jaką ustawiłem na mieszaczu, kwestia tylko ile tej wody pompa przepompuje w układ. Czy moze ktoś to wyjaśnić. Z góry dzieki. Jak masz zawór 3d, ale bez siłownika i za tym zaworem jest pompa podłogówki, to w kodzie 10 wybierasz w pozycji zawór mieszający opcję brak siłownika. Czujnik wówczas najlepiej zamocować na powrocie z podłogówki, jak osiągnie zadaną wartość, to rozłączy pompę. To jedna z opcji, wówczas pompa na podłogówke nie będzie działać cały czas. Jak o to chodziło..... Chyba,że Ci odpowiada jak jest teraz, to ręcznie ustawiasz pozycję zaworu (czyli tym samym temp. na układ za zaworem) i ta pompa będzie chodzić non stop poza priorytetem cwu. Edytowane 7 Listopada 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.11.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam Panie i Panowie. Jestem nowym użytkownikiem forum ale ten temat śledzę już od jakiegoś czasu. Posiadam kociołek skam-p 12 kW ze sterownikiem Cobra Pid. Prześledziłem prawie wszystkie strony tego tematu ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie na temat sterowania pompą podłogówki. Cały układ CO pracuje u mnie w układzie zamkniętym za wymiennikiem ciepła. W układzie podłogówki posiadam zawór 4-D bez siłownika a za nim pompa Co. Pytanie jest takie czy da się ze sterownika Cobra połączonego z modułem aligator zasterować tą pompą tak aby utrzymywała zadaną temperaturę. Być może źle podchodzę do tematu ale nie wiem jak wygląda algorytm sterowania układem ogrzewania podłogowego bez zastosowania siłownika do zaworu 4 d oraz bez zewnętrzego termostatu dla podłogówki. Póki co widzę że pompa podłogówki niezależnie czy włączę obsługę termostatu czy ją wyłączę pompa podłogówki pracuje cały czas. Za udzielone info z góry dzięki. Hmmm ten moduł alligator jest typowo pod zawór i jego siłownik. W przypadku braku siłownika albo nastawiasz ręcznie pozycję zaworu (a tym samym temp. na ten układ) i pompa sobie kula praktycznie cały czas, albo do alligatora podłączysz termostat pokojowy i wówczas po odpowiedniej nastawie w cobrze po uzyskaniu temp. zadanej w pomieszczeniu rozłączona zostanie pompa podłogowa, która jest podłaczona do alligatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 08.11.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Hmmm ten moduł alligator jest typowo pod zawór i jego siłownik. W przypadku braku siłownika albo nastawiasz ręcznie pozycję zaworu (a tym samym temp. na ten układ) i pompa sobie kula praktycznie cały czas, albo do alligatora podłączysz termostat pokojowy i wówczas po odpowiedniej nastawie w cobrze po uzyskaniu temp. zadanej w pomieszczeniu rozłączona zostanie pompa podłogowa, która jest podłaczona do alligatora. Dzieki za info a czy nie mozna w sofcie dodac sterowania pompa podlogowki w zaleznosci od temeperatury za zaworem lub chociaz dodac stref czasowych dla pracy tej pompy. Mysle ze jest wiele osob ktore uzywa zaworow 3 d lub 4 d bez silownikow. Oczywiscie zawsze moge wstawic jakis segar sterujacy zalaczaniem pompy ale jesli tak to po co mi modul aligator jesli nie moge miec wplywu na prace tej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.11.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Dzieki za info a czy nie mozna w sofcie dodac sterowania pompa podlogowki w zaleznosci od temeperatury za zaworem lub chociaz dodac stref czasowych dla pracy tej pompy. Mysle ze jest wiele osob ktore uzywa zaworow 3 d lub 4 d bez silownikow. Oczywiscie zawsze moge wstawic jakis segar sterujacy zalaczaniem pompy ale jesli tak to po co mi modul aligator jesli nie moge miec wplywu na prace tej pompy. Sporo wcześniej prosiłem Włodka o dorobienie stref czasowych na układ za zaworem. Tutaj jednak decydujący głos ma Elektro-Miz. Mi tez na tym zależy. Uważam też, że postulat odnośnie pracy bez zaworu, ale w/g nastawy jest sensowny, tak jest tez w Irydzie i to dośc fajnie działa, zresztą podobnie jest w sterownikach Tech czy nawet w Bruli. Skoro ktoś nie chce sterować zaworem, można mu dac opcję nastawy temp. na podłogówkę, wówczas czujnik zaworu na powrót z podłogówki i po osiągnięciu temp. pompa się wyłącza. Jestem również za takim rozwiązaniem. Generalnie jak zależy Ci na strefach pracy, to masz to przy pompie cyrkulacyjnej, tyle,że w tym momencie bez pilnowania temp. Temp. ustawiasz na stałe na zaworze a w strefach do cyrkulacji robisz kiedy ma pracować. To jest rozwiązanie dostępne teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 08.11.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Sporo wcześniej prosiłem Włodka o dorobienie stref czasowych na układ za zaworem. Tutaj jednak decydujący głos ma Elektro-Miz. Mi tez na tym zależy. Uważam też, że postulat odnośnie pracy bez zaworu, ale w/g nastawy jest sensowny, tak jest tez w Irydzie i to dośc fajnie działa, zresztą podobnie jest w sterownikach Tech czy nawet w Bruli. Skoro ktoś nie chce sterować zaworem, można mu dac opcję nastawy temp. na podłogówkę, wówczas czujnik zaworu na powrót z podłogówki i po osiągnięciu temp. pompa się wyłącza. Jestem również za takim rozwiązaniem. Generalnie jak zależy Ci na strefach pracy, to masz to przy pompie cyrkulacyjnej, tyle,że w tym momencie bez pilnowania temp. Temp. ustawiasz na stałe na zaworze a w strefach do cyrkulacji robisz kiedy ma pracować. To jest rozwiązanie dostępne teraz. Dzieki za odpowiedz. Dobry pomysl z wyjsciem pompy cyrkulacyjnej ale to wyjscie u siebie tez wykorzystuje. Zastanawialem sie czy nie zasilic pompy podlogowki z wyjscia dla silownika ale nie wiem w jaki sposob jest zabezpieczone to wyjscie i jak wyglada algorytm sterowania tym wyjsciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 08.11.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Witam Panie i Panowie. Jestem nowym użytkownikiem forum ale ten temat śledzę już od jakiegoś czasu. Posiadam kociołek skam-p 12 kW ze sterownikiem Cobra Pid. Prześledziłem prawie wszystkie strony tego tematu ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie na temat sterowania pompą podłogówki. Cały układ CO pracuje u mnie w układzie zamkniętym za wymiennikiem ciepła. W układzie podłogówki posiadam zawór 4-D bez siłownika a za nim pompa Co. Pytanie jest takie czy da się ze sterownika Cobra połączonego z modułem aligator zasterować tą pompą tak aby utrzymywała zadaną temperaturę. Być może źle podchodzę do tematu ale nie wiem jak wygląda algorytm sterowania układem ogrzewania podłogowego bez zastosowania siłownika do zaworu 4 d oraz bez zewnętrzego termostatu dla podłogówki. Póki co widzę że pompa podłogówki niezależnie czy włączę obsługę termostatu czy ją wyłączę pompa podłogówki pracuje cały czas. Za udzielone info z góry dzięki. Ja mam podobny układ. Całe CO mam za wymiennikiem ciepła z zaworem 3d z siłownikiem i pompą podłączoną do aligatora. Pompa CO pracuje cały czas, a aligator pilnuje zadanej temperatury na całe CO regulując siłownikiem na 3D. Zadaje sobie np 45 i tyle mam na kaloryferach. Termostat pokojowy tez wpięty w aligatora i wykorzystuje funkcje obniżania zadanej temperatury zamiast wyłączać pompę CO. Brakuje mi tylko funkcji obniżania temperatury zadanej od termostatu pokojowego w cobrze. Cobra tylko wyłącza pompę CO na pewien okres. A mogłaby też obniżać temperaturę na kotle o pewną wartość, tak jak to jest zrobione w jak w aligatorze dla 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 09.11.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 proszę o pomoc w podłączeniu regulatora pokojowego do sterownika PUMA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 09.11.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 chodzi mi konkretnie w który wtyk w PUMIE kabel NO a w który COM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 09.11.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Witam. Posiadam Skamp-P 17kW sterownik puma, piec kupiony w 2010 roku. Zauważyłem że od strony dmuchawy (podajnika) szybciej wypala mi się węgiel w palniku. Z lewej strony kopiec zapada się a z prawej jest bardzo wysoko i w wyniku tego bardzo nagrzewa się osłona ślimaka i włancza się ochrona kosza. Kiedyś było o tym mowa że trzeba zakleić jakieś dziurki możecie mi przypomnieć co mam zrobić. Wielkie dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniax 09.11.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Witam, widze ze macie juz nowe softy na Cobre, ja mam wgrany fabrycznie 8.22, wiem, wiem stary i przymierzam sie do wgrania nowego, ale mam kilka pytań: 1. Czy mozna ten stary jakos zgrac ?2. Na stonie producenta elektro-miz sa dostepne dwa:Co_v_939.binCo_v_A32.bin który mam ściągnąć i wgrać?3. Na szybko zdążyłam gdzieś w wątku z wiosny zobaczyć ze pompa CO gdy ją termostat wyłączy, załącza się już na 5 minut, wcześniej bylo na 2min. Czy ten czas pracy jest znow stałym parametrem? czy mozna go juz w tej nowej wersji ustawiac recznie? Przyznam sie, ze właśnie dla tego parametru chce zrobić aktualizacje. 4.Na przodzie na menu glownym na przemian z godzina wyświetla sie temp. wcześniej myślałam ze jest to temp. powrotu, ale po wklepaniu kodu 1982 temp.powrotu jest wyższa niz ta na panelu glownym, tą wartośc co pokazuje na panelu głównym w kodzie 1982 jest jako temp.kosza, tak ma byc? Pozdrawiam i liczę ze koledzy wspomogą jakimś info koleżankę,Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.11.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 soft najnowszy to A_32 i ten sobie zgraj.stary możesz zachować. jak podepniesz Cobrę do kompa to po prostu zkopiuj sobie stary soft na dysk w wybrane miejsce,zanim dokonasz zamiany spisz sobie wszystkie parametry. po wgraniu nowej wersji musisz wszystko z łapki jeszcze raz ustawić.w nowym sofcie pompa załacza się na 2 minuty- możesz wybrać co ile minut będzie to robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniax 09.11.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 timon, dziękuje za info .... a ta temp. na przodzie menu wyświetlana w starym sofcie na przemian z godz.to temp. powrotu wody czy kosza? p.s.szkoda ze pozostało 2 min. jako stały parametr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 10.11.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 nie powiem ci jak było w tym sofcie który Ty miałaś ja zaczynałem swoją przygodę od softu A_09 Tutaj patrząc od góry wyświetlają sietemperatura zadana, temperatura aktualna(największa grafika), po prawej stronie temp CWU, na dole zamiennie czas, moc aktualna i ewentualnie korekta ADC jak włączone, obok informacje o termostacie pokojowym jak podłączony- wszystko jest w instrukcji która jest nad najnowszym softem na tej samej strnie. temperaturę powrotu masz w menu 1982. masz też licznik czasu pracy podajnika w menu 1207- liczy ile sekund na dobę pracował podajnik. podgląd jest tylko na to co na ekranie menu czyli z ostatnich 5 dni. Przy okazji pytanie do kolegów z firmy czy nie można by dokonać zmiany i np za pomocą strzałek dokonywać przeglądu historii jak to ma miejsce w przypadku wykresów??? nie musi być długa ta historia ale powiedzmy 14dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 10.11.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 czy zagląda tu Pan Włodek???Chodzi mi o gniazdo w PUMIE do podłączenia regulatora pokojowego.... Gdzie można dostać wtyczkę pasującą do tego gniazda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 10.11.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Przypuszczam że kupisz ją w każdym sklepie elektronicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts