kubiakpiotr1982 25.02.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 To w takim razie masz go źle podłączonego. Powinien badać temperaturę wody, a mierzy temperaturę kotła po przejściu przez 4D. Czujkę musisz wstawić gdzieś przy bojlerze do otworu przygotowanego na ten cel... wiec na chwilę obecną może go odłączyć bo i tak nie chcemy grzać CWU, a gdzie go później umiejscowić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 oki nie doczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 25.02.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Ja mam dmuchawę odsłoniętą na ok. 1 cm i nie ma spieków żar oki i temperatura oki przyznaje że takie osiągi mam po zmianie ekogroszku wcześniej ok. 10/80 i więcej spieków. Ekogroszek kupiłem bez nazwy workowany dopiero na składzie kosztował 820 zł i jest naprawdę super ale gość nie zdradził co to jest. Wszystko do ustawienia drogą testów Gratuluję znalezienia zadowalającego rozwiązania. Martwi mnie jednak, że pomimo tego, że to zaawansowana puma to i tak trzeba grzebać w parametrach... tak jak w tatarku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.02.2011 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Zeby sie nie okazało ze ma instalacje skopaną na grzejniki i na podłogówke idzie woda o takiej samej temperaturze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 czyli też powinienem przesłonić dmuchawę bardziej??? a czy te moje max obroty dmuchawy : 70 % to nie za dużo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 25.02.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 to ile ustawić jeśli wyłączę pid-a? Pamiętajcie nieocieplony dom, po gruntowaniu ścian, 50/50 podłogówka/grzejniki ja uważam że powinien wydolić na poziome 10/50 z pidem przy wyłączonym cwu dmuchawa na ok 78% w kocie 2207 mam ten przedmuch ustawiony na 30 %i ta podłogówka, nie wiem po co ci włączona,przy płytkowaniu zapomnisz wyłączyć podłogówkę to polecą kafle albo fugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.02.2011 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 ja uważam że powinien wydolić na poziome 10/50 nie wydoli.... mam taka samą chate, w zeszłym roku miałem nieocieploną ,to wiem ile idzie opału..i jakie parametry 12 /40 pod warunkiem ze masz dobre eko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 25.02.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Ja u siebie poza odłączeniem kabelka CWU zamykam całkowicie zawór wejściowy wody z kotła do boilera. Na wykresach po tej operacji szalona różnica z wahań pomiędzy -7/+5 mam +1/-1 co świadczy, że coś mu nie pasi podłączenie boilera... Zamierzam podłączyć pompę od boilera poza sterownikiem na stałe do prądu. Zobaczę jak wtedy będą wyglądały wykresy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 czyli faza przedmuchu na 30% (2207) zawór zakręcony na bojler, czujka od bojlera podłączona w złym miejscu i dlatego na pumie wskazuje dość wysoką temperaturę mimo, że CWU wyłączona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.02.2011 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 No własnie, kazdy szuka przyczyny w kotle, chce wszystko zmieniać a to poprostu moze być taki drobiazg jak instalacja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 25.02.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 I POPATRZ NA PRZYSŁONĘ DMUCHAWY JAK ZA DUŻO TO NIE ZDROWO WYCHŁODZENIE KOTŁA. JESZCZE TAKI MYK PRZY ROZPAL ANIU NA POCZĄTKU NIE STOSOWAŁEM BO NIE WIEDZIAŁEM. PRZY ROZPALANIU WCHODZĘ NA TRYB RĘCZNY ( dłużej przytrzymać strzałeczkę po lewej stronie sterownika) WYŁĄCZONE POMPY ITP. PODAJNIKIEM I DMUCHAWĄ POMPUJE DO ZADANEJ TEMP. NP 45 ST. POD KONIEC PUSZCZAM POMPY I JESZCZE WSPOMOGĘ PODAWANIEM I DMUCHAWĄ I JAK JEST W MIARĘ STABILNA TEMPERATURA NA KOTLE PUSZCZAM DOPIERO AUTOMAT Z PIDEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 I POPATRZ NA PRZYSŁONĘ DMUCHAWY JAK ZA DUŻO TO NIE ZDROWO WYCHŁODZENIE KOTŁA. JESZCZE TAKI MYK PRZY ROZPAL ANIU NA POCZĄTKU NIE STOSOWAŁEM BO NIE WIEDZIAŁEM. PRZY ROZPALANIU WCHODZĘ NA TRYB RĘCZNY ( dłużej przytrzymać strzałeczkę po lewej stronie sterownika) WYŁĄCZONE POMPY ITP. PODAJNIKIEM I DMUCHAWĄ POMPUJE DO ZADANEJ TEMP. NP 45 ST. POD KONIEC PUSZCZAM POMPY I JESZCZE WSPOMOGĘ PODAWANIEM I DMUCHAWĄ I JAK JEST W MIARĘ STABILNA TEMPERATURA NA KOTLE PUSZCZAM DOPIERO AUTOMAT Z PIDEM. czyli co tak jak mam 50/50 wystarczy czy jeszcze bardziej przysłonic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 25.02.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 nie wydoli.... mam taka samą chate, w zeszłym roku miałem nieocieploną ,to wiem ile idzie opału..i jakie parametry 12 /40 pod warunkiem ze masz dobre eko... Fakt może będzie ciężko ale musi próbować pierwsze dni były najgorsze, i ta podłogówka to wg mnie nie potrzebna niech więcej idzie na grzejniki i wilgoć techniczną z tynków wygania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 tylko ze teraz przy takich mrozach w salonie i kuchni na wieńcu aż lód się pojawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 reasumując Panowie co polecacie:1) praca na PID jakie podawanie i przestoje, podniesienie temperatury w piecu do 65 stopni, co z dmuchawą?, pompy na 2 z 3 trybów, max moc dmuchawy 78 % 2) praca bez pid, jakie podawanie i jak często, podniesienie temp do 65 stopni, dmuchawa jak mocno ją przysłonić, pompy na 2bieg, moc dmuchawy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.02.2011 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 ales sie uparł na ten kocioł wez sobie niezaleznego instalatora niech przejrzy Twoja instalacje, a pozniej baw sie kotłem stawiam na adn1 a z dmuchawą to mozesz poeksperymentowac na 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 25.02.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 nie strasz mnie bobek bo i tak już jestem zestresowany pokaże wam schemat podłączenia puste kwadraty to pompy przed wejsciem do podłogówki jest możliwość regulowania (zawór) i pożniej pompa. Trochę nie wyszedł mi powrót podłogówki więc wspomoge sie zdjęciami. Ocencie czy szukać innego instalatora do poprawienia. OBy NIE pompa od grzejników połączona z (niewidoczną na rysunku ale istniejącą) pompą od podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 25.02.2011 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 No na rysownika to Ty sie nie nadajesz.....interesuje mnie gdzie dokładnie jet pomka od podłogówki? acha i co to jest skrzynka?? juz wiem czego mi brakuje... 1 pompki kocioł -zawór 4drogowy jakbys miał pomkę to wtedy podłogówka i grzejniki chodziłby niezaleznie...reasumujac nie popisał się instalator:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 26.02.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 hehe wiem ze z rysownika to nic nie mam pompki są tylko nie przeczytałeś że to kwadraciki to pompy teraz już zaznaczyłem. Skrzynka to miejsce gdzie mam podlączone rury wyjścia i powrotu podłogówki, w grzejnikach mam to samo więc teraz usunąłem aby nie mieszać za bardzo. pytanie czy ta pompka ma byc przed czy za zawórem 4 d. obecnie mam za zaworem 4 d. przypominam ze pompy są ze sobą podłączone - tak zalecił mi serwis elektro-miz, gdyż jak miałem osobno piec gasł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.02.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Piotr, ten mały palnik jak idzie na mocnych obrotach tak dziwnie spala, tj. połowa od kosza oki a końcówka gorzej. Dopiero wróciłem ze szkolenia, zobaczę w tygodniu, bo jedną metodą udało się na kilku egzemplarzach sytuację poprawić.Ważne, czy ciąg kominowy jest dobry i odpowiednie napowietrzenie kotłowni. Muszę jednak jeszcze to sprawdzić dokładniej poprzez odpalenie takiej sztuki po zmianach na teście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts