Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

To w takim razie masz go źle podłączonego. Powinien badać temperaturę wody, a mierzy temperaturę kotła po przejściu przez 4D. Czujkę musisz wstawić gdzieś przy bojlerze do otworu przygotowanego na ten cel...

wiec na chwilę obecną może go odłączyć bo i tak nie chcemy grzać CWU, a gdzie go później umiejscowić?

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam dmuchawę odsłoniętą na ok. 1 cm i nie ma spieków żar oki i temperatura oki przyznaje że takie osiągi mam po zmianie ekogroszku wcześniej ok. 10/80 i więcej spieków. Ekogroszek kupiłem bez nazwy workowany dopiero na składzie kosztował 820 zł i jest naprawdę super ale gość nie zdradził co to jest.

Wszystko do ustawienia drogą testów :) Gratuluję znalezienia zadowalającego rozwiązania. Martwi mnie jednak, że pomimo tego, że to zaawansowana puma to i tak trzeba grzebać w parametrach... tak jak w tatarku ;)

to ile ustawić jeśli wyłączę pid-a? Pamiętajcie nieocieplony dom, po gruntowaniu ścian, 50/50 podłogówka/grzejniki

ja uważam że powinien wydolić na poziome 10/50 z pidem przy wyłączonym cwu dmuchawa na ok 78% w kocie 2207 mam ten przedmuch ustawiony na 30 %i ta podłogówka, nie wiem po co ci włączona,przy płytkowaniu zapomnisz wyłączyć podłogówkę to polecą kafle albo fugi

Ja u siebie poza odłączeniem kabelka CWU zamykam całkowicie zawór wejściowy wody z kotła do boilera. Na wykresach po tej operacji szalona różnica z wahań pomiędzy -7/+5 mam +1/-1 co świadczy, że coś mu nie pasi podłączenie boilera... Zamierzam podłączyć pompę od boilera poza sterownikiem na stałe do prądu. Zobaczę jak wtedy będą wyglądały wykresy.

I POPATRZ NA PRZYSŁONĘ DMUCHAWY JAK ZA DUŻO TO NIE ZDROWO WYCHŁODZENIE KOTŁA.

JESZCZE TAKI MYK PRZY ROZPAL ANIU NA POCZĄTKU NIE STOSOWAŁEM BO NIE WIEDZIAŁEM. PRZY ROZPALANIU WCHODZĘ NA TRYB RĘCZNY ( dłużej przytrzymać strzałeczkę po lewej stronie sterownika) WYŁĄCZONE POMPY ITP. PODAJNIKIEM I DMUCHAWĄ POMPUJE DO ZADANEJ TEMP. NP 45 ST. POD KONIEC PUSZCZAM POMPY I JESZCZE WSPOMOGĘ PODAWANIEM I DMUCHAWĄ I JAK JEST W MIARĘ STABILNA TEMPERATURA NA KOTLE PUSZCZAM DOPIERO AUTOMAT Z PIDEM.

I POPATRZ NA PRZYSŁONĘ DMUCHAWY JAK ZA DUŻO TO NIE ZDROWO WYCHŁODZENIE KOTŁA.

JESZCZE TAKI MYK PRZY ROZPAL ANIU NA POCZĄTKU NIE STOSOWAŁEM BO NIE WIEDZIAŁEM. PRZY ROZPALANIU WCHODZĘ NA TRYB RĘCZNY ( dłużej przytrzymać strzałeczkę po lewej stronie sterownika) WYŁĄCZONE POMPY ITP. PODAJNIKIEM I DMUCHAWĄ POMPUJE DO ZADANEJ TEMP. NP 45 ST. POD KONIEC PUSZCZAM POMPY I JESZCZE WSPOMOGĘ PODAWANIEM I DMUCHAWĄ I JAK JEST W MIARĘ STABILNA TEMPERATURA NA KOTLE PUSZCZAM DOPIERO AUTOMAT Z PIDEM.

czyli co tak jak mam 50/50 wystarczy czy jeszcze bardziej przysłonic?

nie wydoli.... mam taka samą chate, w zeszłym roku miałem nieocieploną ,to wiem ile idzie opału..i jakie parametry 12 /40 pod warunkiem ze masz dobre eko...

Fakt może będzie ciężko ale musi próbować pierwsze dni były najgorsze, i ta podłogówka to wg mnie nie potrzebna niech więcej idzie na grzejniki i wilgoć techniczną z tynków wygania

reasumując Panowie co polecacie:

1) praca na PID jakie podawanie i przestoje, podniesienie temperatury w piecu do 65 stopni, co z dmuchawą?, pompy na 2 z 3 trybów, max moc dmuchawy 78 %

2) praca bez pid, jakie podawanie i jak często, podniesienie temp do 65 stopni, dmuchawa jak mocno ją przysłonić, pompy na 2bieg, moc dmuchawy??

nie strasz mnie bobek bo i tak już jestem zestresowany :) pokaże wam schemat podłączenia puste kwadraty to pompy przed wejsciem do podłogówki jest możliwość regulowania (zawór) i pożniej pompa. Trochę nie wyszedł mi powrót podłogówki więc wspomoge sie zdjęciami. Ocencie czy szukać innego instalatora do poprawienia. OBy NIE :)

pompa od grzejników połączona z (niewidoczną na rysunku ale istniejącą) pompą od podłogówki

No na rysownika to Ty sie nie nadajesz.....interesuje mnie gdzie dokładnie jet pomka od podłogówki? acha i co to jest skrzynka?? juz wiem czego mi brakuje... 1 pompki kocioł -zawór 4drogowy jakbys miał pomkę to wtedy podłogówka i grzejniki chodziłby niezaleznie...reasumujac nie popisał się instalator:)

hehe wiem ze z rysownika to nic nie mam :) pompki są tylko nie przeczytałeś że to kwadraciki to pompy teraz już zaznaczyłem. Skrzynka to miejsce gdzie mam podlączone rury wyjścia i powrotu podłogówki, w grzejnikach mam to samo więc teraz usunąłem aby nie mieszać za bardzo. pytanie czy ta pompka ma byc przed czy za zawórem 4 d. obecnie mam za zaworem 4 d. przypominam ze pompy są ze sobą podłączone - tak zalecił mi serwis elektro-miz, gdyż jak miałem osobno piec gasł. Pozdrawiam

Piotr, ten mały palnik jak idzie na mocnych obrotach tak dziwnie spala, tj. połowa od kosza oki a końcówka gorzej.

Dopiero wróciłem ze szkolenia, zobaczę w tygodniu, bo jedną metodą udało się na kilku egzemplarzach sytuację poprawić.

Ważne, czy ciąg kominowy jest dobry i odpowiednie napowietrzenie kotłowni.

Muszę jednak jeszcze to sprawdzić dokładniej poprzez odpalenie takiej sztuki po zmianach na teście.