1makow9 11.11.2012 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 (edytowane) Jarecki bardzo dziękuję za pomoc ze zdjęć wynika że palnik jest wyciągnięty tylko jak to zrobić, nie zauważyłem śrub, musze lepiej się przyjżeć temu palnikowi Edytowane 11 Listopada 2012 przez 1makow9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.11.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 wyjęta jest tylko korona- jest dość cięzka więc trzeba odrobinę siły użyć do tego -najpierw do góry a potem juz sobie poradzisz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 12.11.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Witam wszystkich Forumowiczów po letniej przerwie. Sezon grzewczy rozpoczęty a wraz z nim pytania czas zacząć zadawać. Szczególnie dotyczy to osób użytkujących piece ze sterownikiem COBRA.Jarecki pewnie pamięta moje dylematy dot. ogromnego apetytu mojego pieca 40kW na ekogroszek. Po części rozwiązałem mój problem i mam nadzieję, że tej zimy będzie lepiej. Po pierwsze: z obwodu CO odciąłem dwa piece, które mój piec ogrzewał niepotrzebnie. Po drugie budynek jest suchy. A teraz zanim piec ruszy pełną parą chcę dowiedzieć się do czego służy opcja menu ustawień pomp. Doszedłem, że można ustawiać pracę płynną, skokową, ustawiać jakiś czas pracy a nawet w jakich godzinach ma pracować. Ale dokładnie co mi to da?? Czy w ten sposób coś oszczędzę, zoptymalizuję?? Czekam na porady. Pozdrawiam- P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 12.11.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Dzięki wielkie za podpowiedź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.11.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 PitmanWybór praca płynna / skokowa dotyczy pracy pompy c.o. w przypadku, gdy nastawa CWU jest wyższa.Nastawa płynna oznacza, że przy wyższym nagrzewaniu CWU pompa C.O. będzie płynnie dławiona podobnie jak dzieje się to w solarach. Tutaj ważne,że jest to dla normalnych, klasycznych pomp ewentualnie jeszcze dla pompy klasy Efekty z LFP.Jak masz jednak jakąś pompę energooszczędną z modulacją mocy, to należy przejść na tryb pracy skokowej, bo wówczas nakłada sie praca dwóch algorytmów- tego w sterowniku cobra oraz tego w pompie. Przykład pompy, gdzie trzeba przejść na skokową to Maxima z LFP.W trybie skokowym pompa pracuje cyklicznie na czas nagrzewania bojlera. Natomiast samo menu pomp dotyczy już współpracy z modułem zaworu mieszającego Alligator, wówczas dochodzi pompa cyrkulacyjna i dla niej idzie ustawiac strefy oraz pompa za zaworem mieszającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 13.11.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Jarecki jak zwykle niezawodny. Wielkie dzięki. Właśnie rozważam zakup modułu Alligator. Może on ułatwi mi sterowanie dwoma obiegami (dwa budynki), bo teraz mam pompy spięte na sztywno i dwa obiegi działają równocześnie. Pozdrawiam- P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 13.11.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Witam wszystkich serdecznie. Zanim zacznę pisać o swoich przygodach chciałbym przestawić co mam: dom nowy 120m^2 z poddaszem użytkowym, z suporex`u ocieplony 15cm styro ściany i 20 styro strop betonowy (wg projektu Dom w Rododendronach 7). Pierwszy sezon grzałem piecykiem o nazwie "koza" tak się u nas na to mówi , w maju/czerwcu zakupiłem kociołek SKAM-P 12kW +Cobra -doradzony przez kol. Jarecki79 i za to mu bardzo dziękuję bo to dobry dobór. Ogrzewanie 50 m^2 podłogówka na parterze i łazienkach + (awaryjnie)grzejnik w salonie i 5 grzejników w pokojach na poddaszu + 2 drabinki w łazienkach. Podłogówka na swoim obiegu z zaworem 3D termostatycznym bezpośrednio z C), równolegle do podłogi podpięty obieg grzejników również na zaworze 3D termo i CWU 250l z dwiema wężownicami (myślałem o solarach) obecnie obie wężownice grzeje SKAM-P, garaż nie będzie ogrzewany- wystarczy tyle ciepła co z kotłowni do niego dotrze. Pompa od podłogówki pracuje 24/7 a grzejnikami i CWU Cobra. Kotłownie upchnąłem pod schodami co wymagało drobnych poprawek producenta z wylotem spalin. Komin systemowy fi 200 - 7mb. Od września palę z podajnikiem na początku tylko CWU a od października podłoga + 3 grzejniki na poddaszu. Cały czas się uczę obsługi tego zestawu, do tej pory tylko w śmieciaku paliłem. Acha zapomniałbym układ zrobiłem otwarty wydaje mi się, że najbezpieczniejszy. Może to już wystarczy żeby nikogo nie znudzić opowiadaniami do sedna czy jest już jakaś możliwość podpięcia Cobry pod choćby wewnętrzną sieć - czytałem, że Damianlisu zrobił kawał roboty pod Pumę - jak to wygląda z Cobrą? Dodam że przez ostatni tydzień studiowałem ten wątek i wiem,że potrzebny jest komp z przelotką z RS-232 na 485, ale co z Cobrą ? Dziękuje za wyrozumiałść i pozdrawiam Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 13.11.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 A więc Jerzy, Cobra posiada również RSa 485 co za tym idzie jest możliwość podpięcia go pod kompa.Na dzień dzisiejszy oba sterowniki (Cobra i Puma) gadają tak samo, czyli jest bez różnicy co podpinasz. Zaznaczam że to jest na dzień dzisiejszy, a co będzie jutro ? To tylko zależy od samego p. Włodka.Podeślij mi na PW maila, obecnie mam trochę rozgrzebany program, jak tylko się wyciągnę na prostą to podeślę jakąś działającą wersję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 13.11.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 A więc Jerzy, Cobra posiada również RSa 485 co za tym idzie jest możliwość podpięcia go pod kompa. Na dzień dzisiejszy oba sterowniki (Cobra i Puma) gadają tak samo, czyli jest bez różnicy co podpinasz. Zaznaczam że to jest na dzień dzisiejszy, a co będzie jutro ? To tylko zależy od samego p. Włodka. Podeślij mi na PW maila, obecnie mam trochę rozgrzebany program, jak tylko się wyciągnę na prostą to podeślę jakąś działającą wersję. Czyli Damian będzie potrzebny jakiś konwerter RS485 na usb? np: http://www.progstar.com.pl/usb-485/usb-rs485.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 13.11.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Na "oko" to taka. I w większości przypadków spełnia swoje zadania.Piszę w większości przypadków bo tanie przejściówki np taka: http://allegro.pl/konwerter-rs232-na-rs485-rs-232-rs-485-cctv-i2717972468.htmlsprawiają problemy. Nie wiem do końca co jest w nich nie tak bo nie posiadam wspomnianego egzemplarza i nie mogę zdiagnozować problemu. Osobiście używam takiej: http://allegro.pl/unitek-adapter-usb-1x-rs-485-y-1081-ontech-pl-i2764086372.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dracula76 15.11.2012 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Witam wszystkich Jestem tu nowy i potrzebuję porady. Kupiłem nowy piec 50kw z podajnikiem ślimakowym + sterownik "Puma PID" zasobnik wody 100l + grzejniki+podłogówka+obieg zmknięty( po oleju ) szukam fachowych porad ... od czego mam zacząć zabawę proszę o poradę jakie ustawienia mogą być najlepsze ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.11.2012 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 ustawienia startowe powinieneś mieć juz w sterowniku. włączyc, podpiąć czujniki, ustawić wymagane temperatury, zasypać opał, odpalić kociołek, wyjść z kotłowni, zająć się czyms bardziej zajmującym. Jak układ się zagrzeje i ustabilizuje sprawdzić wygląd paleniska i nanieść ewentualne niewielkie korekty jeśli będzie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 15.11.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Mam do Was pytanko: jak przeliczyć czas podawania na kg? przypomnę moc 12kW palnik -chyba- ekoenergia ale nie ta malutka tylko ta wcześniejsza ale chyba bo się nie znam ;-( napewno prostokątny bez zaokrągleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 15.11.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 na zgaszonym palniku równasz poziom węgla z palnikiem, potem w trybie ręcznym uruchamiasz podawanie na 1 minutę, to co wylezie z palnika zgarniasz do jakiegoś naczynia na równo z palnikiem i na wagę, robisz kilka pomiarów, ważysz i średnią liczysz.każdy będzie miał nieco inna masę ponieważ eko nie jest identycznej frakcji i stąd różnice.możesz sobie wtedy tą średnią przyjąć do całej posiadanej partii, jak kupisz kolejną i będziesz chciał znać masę zrobisz to samo albo przyjmiesz pierwsze dane jako obowiązujące. ja się przekonałem że mimo różnych opałów różnice u mnie są na poziomie 25g na minutę. tylko ja mam starego poczciwego dużego Brucera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 15.11.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Tak myślałem, żeby zrobić właśnie w ten sposób, ale to dopiero w sobotę jak będzie trochę więcej czasu.A jeszcze jedno - macie jakiś patent na wygaszanie w palniku? Poza tym,że trzeba "z palca" wypchnąć żar ślimakiem z palnika do popielnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.11.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Tak myślałem, żeby zrobić właśnie w ten sposób, ale to dopiero w sobotę jak będzie trochę więcej czasu. A jeszcze jedno - macie jakiś patent na wygaszanie w palniku? Poza tym,że trzeba "z palca" wypchnąć żar ślimakiem z palnika do popielnika? 1. Naciskamy STOP 2. Czekamy troche jak się swobodnie opały wypali.. 3. Narzędziem do czyszczenia kotła zgarnąc ile się da popiołu z palnika 4. Włączyć podawanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 16.11.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Szukając oszczędności w spalaniu mam pytanie do użytkowników pieca SKAM. Jak prowadzicie piec nocą?? Czy ktoś używa opcji stref dobowych w piecu i na kilka godzin, kiedy nie ma dużego zapotrzebowania na ciepło, używa opcji pracy w podtrzymaniu?? Pozdrawiam- P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dracula76 16.11.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Timon dzięki za odpowiedź...Widzę że jesteśmy z tego samego miasta więc...pozdro Kolejne pytanie , co wybrać - czym palić ??? pellet czy groszek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.11.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Draculaweź kalkulator i policzwartość opałowa dobrego pelletu jakieś 19MJ/kg- cena jakieś 900złwartość opałowa eko - polskiego oczywiście od 25MJ/kg i cena w naszych składach od 800zł policz ile musisz wydać kasy i o ile więcej spalić pelletu by uzyskać tyle samo energii do ogrzania a sądząc z mocy kotła do ogrzania masz sporo psna priva CI kontakt do siebie wysłałem w razie czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 17.11.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Pytanie do użytkowników skampa z paninikami ekoenergi/appm1 kto z was pali miałem? Jak kupiłem ten kocioł celowo wyposażony w palnik z możliwością spalania miału, jednak przeglądając wpisy użytkowników skampa to się okazuje, że i tak większość pali ekogrochem. Pytanie dlaczego? Dlatego, że więcej roboty, kurzu i popiołu? Czy dlatego, że jednak groszek lepiej się pali ( z wyższą sprawnością) w tych palnikach. Ja kocioł użytkuję od 3 tygodni i jak narazie pale tylko miałem tym ze skladywęgla.pl. Pali się przyzwoicie, chociaż nie mam porównania z innymi paliwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts