Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Panowie

pozwólcie na mały powrót do przeszłości.

kilka piw temu pisaliśmy tutaj o problemach jakimi zaskakują nas sterowniki a mianowicie alarmy np o poranku.

pisałem równiez o tym że i mnie ta przyjemność dotknęła.

za radą Jareckiego powróciłem do korzeni i poczytałem sobie ten wątek od początku.

jest tam dość ciekawa informacja o wpływie trybu pracy w połączeniu ze sterownikiem pokojowym.

otóż podczas pracy z "pokojówką" ADC powinno zostać wyłączone ponieważ wprowadza zamieszanie.

Możliwe że to jest przyczyną naszych problemów.

Proponuję sprawdzić swoje sterowniki i ustosunkować się do mojego postu.

Czy faktycznie w każdym z opisanych przez was przypakdu wystąpiło powiązanie pomiędzy impulsami z pokojówki, włączonym trybem ADC i alarmem braku opału ???

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masti, przypomnij mi jaki masz sterownik i z jakim softem

Timon, jak mocno doba pociachana strefami a tym bardziej jak jest termostat pokojowy, to czy to jest puma czy cobra adc należy wyłączyć

W instrukcji sterowników jest o tym równiez mowa :)

Czechu 13-15kg miału- czapki z głów. Pamiętam jak byłem u Ciebie i domek był spory wizualnie.

Przy pierwszym grzaniu spalanie pod 50kg- standard. Pamiętam,że po moich namowach zdecydowałeś się na moc 12kW. (chyba nie pokręciłem?)

Jarecki - wszystko się zgadza i chyba dobrze zobiłem, że nie wziąłem 17kw tylko 12kw. Wygląda na to, że nawet w mrozy kociołek poradzi sobie bez problemu.

Jeszcze mam pytanko o ADC czy ktośmoże wyjaśnić jak to działa - wiem, że podnosi albo obniża kopiec w zależności od kaloryczności paliwa ale jak działa algorytm tych zmian?

Jarecki - wszystko się zgadza i chyba dobrze zobiłem, że nie wziąłem 17kw tylko 12kw. Wygląda na to, że nawet w mrozy kociołek poradzi sobie bez problemu.

Jeszcze mam pytanko o ADC czy ktośmoże wyjaśnić jak to działa - wiem, że podnosi albo obniża kopiec w zależności od kaloryczności paliwa ale jak działa algorytm tych zmian?

ADC ma sens, gdy jest stały odbiór ciepła, mocniej koryguje pracę, góra-dół +,- 40%. Analiza jest głębsza i szersza.

Jak korzystasz ze stref czasowych i masz jeszcze terostaty na grzejnikach, to ja przyzwyczaiłem się do pracy na pid-II. ADC za mocno moim zdaniem tutaj kombinuje i głupieje.

A te przedmuch to jak uruchomić? (jeśli mowa o podniesieniu obrotów dmuchawy tuż przed podaniem nowej dawki paliwa to jest włączone ale nie pomaga)

Zastanawiam się czy jest taka możliwość że by zapchała się część kanałów przez które wylatuje powietrze ponieważ jak widać na zdjęciach od strony przeciwnej do kosza tak naprawdę nie widać wdmuchiwanego powietrza a przez to nie ma spalania.

Ja ostatnio miałem podobny problem z nie dopalonym ekogroszkiem i po kilku kombinacjach okazało się ze problem był z dmuchawa, za bardzo przysłonięta była przysłona na dmuchawie miałem niecałe 0,5cm i troszkę odsunąłem i jest git

Jak masz podpiętego alligatora, to na górze ekranu po prawej są ikonki od niego

Kolor pomarańczowy oznacza tryb grzanie

Kolor niebieski oznacza chłodzenie

Musisz jeszcze ustawić temp obniżenia na 0st.C, wówczas pompa powinna się wyłączać

Nie wiem jednak jak to może działać, gdy fizycznie nie jest podpięty termostat pokojowy.

Od przyszłego tygodnia powinienem mieć nowe termostaty w ofercie, zobaczę jak to wyjdzie cenowo.

Ikonę mam niebieską ale faktycznie obniżenie temp mam ustawione na - 2. Mam jeszcze pytanie czy obciążalność wyjścia sterującego zaworem 3 d jest taka sama jak wyjścia pompy CO. Zastanawiam się jakby pracował układ podłogówki jeśli pompę CO podłogówki zasilić z wyjścia zaworu 3d tj wykorzystać sygnał otwórz dla zaworu. Tak bym uzyskał możliwość sterowania tą pompą.

Ja ostatnio miałem podobny problem z nie dopalonym ekogroszkiem i po kilku kombinacjach okazało się ze problem był z dmuchawa, za bardzo przysłonięta była przysłona na dmuchawie miałem niecałe 0,5cm i troszkę odsunąłem i jest git

niestety to nie to ponieważ dmuchawa jest maksymalnie odsłonięta

Masti, przypomnij mi jaki masz sterownik i z jakim softem

sterownik to PUMA z 7.939 na którym w zeszłym sezonie nie było problemów z niedopalaniem

tam przedmuchy były w 2207

Generalnie jednak, skoro wcześniej na tym samym paliwie było ok a teraz nie jest, to możliwe,że nadszedł czas wyczyszczenia komory spalania palnika.

- wygasić

- narzędziem zrucic paliwo do popielnika, aby po zdjęciu głowicy nie zsypało się do wnętrza komory napowietrzającej

- zdjąc palenisko

- w rękawicy zgarnąc cały ten "miód" do popielnika

- uszczelnić głowice, odczekac z godzinkę i odpalać

Jak masz palnik ekoenergia (nie wiem jak dawno kupowałeś i nie pamiętam o jakiej mocy kotła mówimy) to zdejmij jeszcze dmuchawę i poświeć latarką, czy dobrze wszystko z górnej części wyczyściłeś.

Ikonę mam niebieską ale faktycznie obniżenie temp mam ustawione na - 2. Mam jeszcze pytanie czy obciążalność wyjścia sterującego zaworem 3 d jest taka sama jak wyjścia pompy CO. Zastanawiam się jakby pracował układ podłogówki jeśli pompę CO podłogówki zasilić z wyjścia zaworu 3d tj wykorzystać sygnał otwórz dla zaworu. Tak bym uzyskał możliwość sterowania tą pompą.

Tego nie możesz wykorzystać, bo zawór ma obroty lewe i prawe i nie pracuje ciągle tylko krótko w cyklach przerywanych.

Witam,

Jestem nowym uzytkownikiem pieca skam-p 12kw ze sterownikiem Cobra, kupowałem rok temu ale w sumie dopiero w tym roku odpaliłem. Doradzcie z ustawieniami bo mnie już trafia :) testowałem 5/25 dmuchawa 82 ale potrafił w nocy gasnąć na podrzrymaniu(spalanie ok 14kg, w nocy dawałem CO stop co godzine) daje 10/40 jak było fabrycznie to skoleii żre jak smok ok 25kg na dobe a mrozów jeszcze nie ma. Jak optymalnie dobraćustawienia i jakie można osiągnąć spalanie. temperature na piecu dałem 40C w domu cały czas 22 stopnie, powierzchnia do ogrzania ok 110 metrów.Grzeje też CWU 2 razy dziennie (ok 14 i od 19 do 22) temperatura na sterowniku stawiam 43C a w jeden dzień jest gorąca w inny dzień niedogrzana, teraz w przypływie szału odłaczyłem pompe CWU i sie okazuje że woda sie łądnie nagrzewa na przestrezni dnia i do kapieli wieczornej jest w zupełności wystarczajaca :) (bojler 120l) PZdr.

jak pierwszy sezon to może jeść duzo i nic nie poradzisz.

skoro przy nastawie 5/25 gasł w podtrzymaniu to zmień moc minimalną na wyższą.

rozumiem że podajesz ustawienia mocy maksymalnej a pracujesz z załączonym PID i ADC czy w trybie dwustanowym ???

co do CWU to sprawdź jaką masz histerezę - może się okazać że jak ma dość ciepłej wody i dużą histerezę to nie dogrzeje w wyznaczonym czasie bez potrzeby. U mnie tak bywa rano często. zostaje z wieczornego grzania ciepła woda i nie podgrzewa jej rano tylko dopiero następnego dnia wieczorem.

normalnie powinno dogrzać spokojnie CWU bo jak ustawisz je wyżej niż CO to pompa od CO zwolni i więcej wody z układu pójdzie na dogrzanie zasobnika, możesz też podnieść bieg pompy CWU by usprawnić wymianę troszkę

jak pierwszy sezon to może jeść duzo i nic nie poradzisz.

skoro przy nastawie 5/25 gasł w podtrzymaniu to zmień moc minimalną na wyższą.

rozumiem że podajesz ustawienia mocy maksymalnej a pracujesz z załączonym PID i ADC czy w trybie dwustanowym ???

co do CWU to sprawdź jaką masz histerezę - może się okazać że jak ma dość ciepłej wody i dużą histerezę to nie dogrzeje w wyznaczonym czasie bez potrzeby. U mnie tak bywa rano często. zostaje z wieczornego grzania ciepła woda i nie podgrzewa jej rano tylko dopiero następnego dnia wieczorem.

normalnie powinno dogrzać spokojnie CWU bo jak ustawisz je wyżej niż CO to pompa od CO zwolni i więcej wody z układu pójdzie na dogrzanie zasobnika, możesz też podnieść bieg pompy CWU by usprawnić wymianę troszkę

tak to są wartości maksymalne przy załączonym PID. z wodą to wogóle mam wrażenie że albo mój czujnik temperatury jest do bani albo ma taka koszmarną bezwładność, z kranu leci wrzątek a sterwonik pokazuje ze jest 35 stopni, pozniej dobija do 42 ale co zmarnuje wędgla w tym czasie to jego bo potrafi to trwać jeszcze ze 40 minut. Ale to sie opanuje narazie przestałęm grzać całkowicie wode przy pomocy pompy cWU w ciągu dnia, i jak sie okazuje woda do kapieli wieczorem jest OK. Bardziej mnie interesuje zagadnienie temperatury na piecu bo przy obecnych ustawieniach 40C skacze od 36 do 53 C. Po przejsciu w podtrzymanie temperatura jest powiedzmy 42, jak spadnie zaczyna dmuchac i spada do 35 , grzeje na maxa do magicznych 42 ale nawet jak przestanie grzac to potrafi sie rozbujać do 53C. próbowałęm już z małą dawką ale często, z wiekszą ale rzadziej i wciagle to samo. Samo spalanie jest ok bo popiół jak z popielniczki. Może podnieść temperature na piecu do wyższej ? tyle że już teraz w domu mam ciepło boje sie ze jak podniose to wiekszość i tak w komin pójdzie. Spadku na całym układzie mam 2,5C. Pzrez te wszytskie kombinacje spalanie skacze od 14 do 25 Kg. Chciałbym uzyskać stan że piec chodzi +-2C w stosunku do nastawy. Nocne gaśniecie miałeś racje, moc minimalna byłą za małą, podniosłem i dziś w nocy już było OK. Jak mysicie z tą temperaturą zadaną ?

ja bym jeszcze sprawdził jaka moc minimalna bo może za wysoka i dlatego podbija tak wysoko a odbiór nie jest taki duży wcale.

czujnik łatwo sprawdzić od CWU

wsadź w miejsce czjnika CO powinno pokazać to samo co dla czujnika co

jeśli nie to czujnik be a jeśli tak to może źle osadzony w bojlerze i zanirzoną wartość pokazuje???

moc minimalna 1.8 na tej nie gaśnie w nocy, wczesniej miałem 1 ale neistety gasł. zaraz sprawdze czujniki jeszcse

Pamiętam,że dużo wcześniej było opóźnienie wyświetlania czy pomiaru temp. w sofcie.

Nie pamiętam z jakich powodów. (tutaj mówię jeszcze o starych czasach jeszcze z ognikiem pid)

Nie wiem, ile z tego jest w nowym sofcie.

Generalnie koniec-końców wskazanie obu czujników powinno być zblizone.

tam przedmuchy były w 2207

Generalnie jednak, skoro wcześniej na tym samym paliwie było ok a teraz nie jest, to możliwe,że nadszedł czas wyczyszczenia komory spalania palnika.

- wygasić

- narzędziem zrucic paliwo do popielnika, aby po zdjęciu głowicy nie zsypało się do wnętrza komory napowietrzającej

- zdjąc palenisko

- w rękawicy zgarnąc cały ten "miód" do popielnika

- uszczelnić głowice, odczekac z godzinkę i odpalać

Jak masz palnik ekoenergia (nie wiem jak dawno kupowałeś i nie pamiętam o jakiej mocy kotła mówimy) to zdejmij jeszcze dmuchawę i poświeć latarką, czy dobrze wszystko z górnej części wyczyściłeś.

Mój palnik to ekoenergia 25kW kupiony w 2011 więc przepalony mam dopiero jeden sezon

Poproszę jeszcze o podpowiedź ja ma wyglądać uszczelnianie samej głowicy bo nie bardzo mam pojęcie.

Odkręcałem ostatnio blaszkę zaślepiającą otwór po przeciwnej stronie dmuchawy i było czysto więc odkręcanie dmuchawy chyba nie ma sensu?

po przełożeniu czujnika CWU do miejsca gdzie był czujnik CO , po 10 minutach temeratura sie wyrównała, wychodzi na to że czujnik sprawny, pozostaje umiejscowienie w bojlerze, tam jest taka dziura jakies 20cm głębokości i niestety czujnik lata luzem, wychodzi na to że tam sie robi opóźnienie, gdzie można go umiejscowić zeby było w miare prawdziwie? na wyjsciu jak nie ma odbioru wody tez bedzie fikcje pokazywał....