Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Czechu, bo tak wychodzi najczęściej w praktyce, przy zakupie ludzie się pytają, czy można spalać miał węglowy a później i tak pala ekogroszkiem...

Tutaj miałem palił kolega z nickiem Masti oraz 280m jak dobrze pamiętam.

Twój palnik posiada szerszą ramkę na zejście paliwa z kosza, właśnie pod miał węglowy.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ustawiłem priorytet cwu, pompy mam energooszczędne więc włączony tryb skokowy.

Pompa co przy ładowaniu cwu pracuje ładnie cyklicznie ale pompa z Aligatora się wtedy nie wyłącza :(

Ta pompę z aligatora mam za wymiennikiem i wtedy wychładza mi grzejniki.

Czy da się zrobić tak żeby obie pompy pracowały cyklicznie w trybie skokowym?

Ustawiłem priorytet cwu, pompy mam energooszczędne więc włączony tryb skokowy.

Pompa co przy ładowaniu cwu pracuje ładnie cyklicznie ale pompa z Aligatora się wtedy nie wyłącza :(

Ta pompę z aligatora mam za wymiennikiem i wtedy wychładza mi grzejniki.

Czy da się zrobić tak żeby obie pompy pracowały cyklicznie w trybie skokowym?

Takiej sytuacji ja nie brałem pod uwagę, pewnie Włodek również.

Kombinując na szybko...

skoro pompy energooszczędne, to mały pobór...

jak chcemy zatem, aby obie pompy pracowały cyklicznie, to można zamówić rozgałęźnik do dmuchaw/pomp i obie pompy podłączyć pod gniazdo pompa c.o. w cobrze a alligator zajmie sie tylko sterowaniem zaworem.

o coś takiego:

http://domer.pl/rozgaleznik-napiecia-na-dwie-dmuchawy-pompy.html

Nie wiem co Włodek o tym myśli, ale ja bym tak zakombinował... :)

A ja chciałbym jeszcze drążyć temat pompy CO podłogówki w układzie bez siłownika. A mianowicie temperatura w sterowniku ustawiona na 40 C opcja termostat włączona (nie podpięty więc jest w trybie chłodzenie), zawór 4d ustawiony nieco więcej niż 3, temperatura za pompą 30 C a pompa Co cały czas pracuje nie wiem jaki parametr powoduje wyłączenie pompy. Manipulując nastawą zaworu 4 d nawet po osiągnięciu temp 40 C pompa nie wyłącza się.

Jak masz podpiętego alligatora, to na górze ekranu po prawej są ikonki od niego

Kolor pomarańczowy oznacza tryb grzanie

Kolor niebieski oznacza chłodzenie

Musisz jeszcze ustawić temp obniżenia na 0st.C, wówczas pompa powinna się wyłączać

Nie wiem jednak jak to może działać, gdy fizycznie nie jest podpięty termostat pokojowy.

Od przyszłego tygodnia powinienem mieć nowe termostaty w ofercie, zobaczę jak to wyjdzie cenowo.

Pytanie do użytkowników skampa z paninikami ekoenergi/appm1 kto z was pali miałem? Jak kupiłem ten kocioł celowo wyposażony w palnik z możliwością spalania miału, jednak przeglądając wpisy użytkowników skampa to się okazuje, że i tak większość pali ekogrochem. Pytanie dlaczego? Dlatego, że więcej roboty, kurzu i popiołu? Czy dlatego, że jednak groszek lepiej się pali ( z wyższą sprawnością) w tych palnikach. Ja kocioł użytkuję od 3 tygodni i jak narazie pale tylko miałem tym ze skladywęgla.pl. Pali się przyzwoicie, chociaż nie mam porównania z innymi paliwami.

Zarówno w ubiegłym roku jak i w tym spalam w ekoenergi miał. W zeszłym roku były dość kaloryczne (jeden 26MJ a drugi 24MJ), jedynym problemem było spiekanie tych paliw. Na ten sezon kupiłem więc słabszy miał (21MJ z Bogdanki) i kłopot ze spiekaniem zniknął całkowicie. Nie wiem dlaczego ale nie mogę sobie poradzić z wysokością kopca, na zeszłorocznych ustawieniach (40 pauza/ podawanie 8)niewypalony miał przesypywał się do popielnika. Zacząłem więc zmniejszać czas podawania (w tym momencie jest to już 40/3,5) a mimo wszystko kopiec ciągle jest zbyt wypukły a od strony przeciwnej do kosza zasypowego zdarza się zsypywanie niespalonego opału. Kocioł oczywiście dość wolno reaguje na spadek temperatury ale nie mam pojęcia co innego mogę zrobić.

Wg mnie jedną z poważniejszych wad miału jest fakt że kurzy sie podczas wsypywanie do kosza ale jednak cena przekonała mnie do zakupu również na ten sezon.

100_5972.jpgJa paliłem miałem:

1. miał musi być naprawdę suchy (zwłaszcza że ja mam węższą ramkę, chociaż szersza czyli te kilka cm. myślę że dużo nie poprawia zejścia opału bo wilgotny miał przeważnie się wyżej zawiesza)

2. miał miałowi nie równy niektórzy na osiewkę mówią miał a taka osiewka nie zawiesza się nawet wilgotna, inni na muł też miał mówią a to całkiem inna bajka.

3. dużo popiołu jest z miału naprawdę dużo przynajmniej u mnie.

4. jednak nie ma tyle kalorii nie pali się tyle i piec połyka go sporo.

5. nawet bardziej wilgotny miał bardzo dobrze się spali i nie zawiesi jeżeli go zmieszać z groszkiem.

Mam jeszcze ok. 1.5T do spalenia tego "rarytasu po Babci" sporo gwoździ i innych skarbów wybrałem przed zasypem, ale kilka też z popielnika i tu byłem w szoku że przeszły.

Teraz testuję ekogroszki opiszę wyniki mojego testu jak zakończę test.

czechu77 opisz doświadczenia na pewno się przydadzą innym.

skoro pompy energooszczędne, to mały pobór...

jak chcemy zatem, aby obie pompy pracowały cyklicznie, to można zamówić rozgałęźnik do dmuchaw/pomp i obie pompy podłączyć pod gniazdo pompa c.o. w cobrze a alligator zajmie sie tylko sterowaniem zaworem.

Brałem to pod uwagę przy doborze pomp ale pamiętam, że obiążalność wyjścia co z cobry byłaby na granicy przy podłączeniu 2 pomp razem.

Zwłaszcza że pompa przed wymiennikiem musi być 2x szybsza i chodzi na wysokim biegu.

Nie mam podłogówki i pompy niestety nie mają małego poboru :(

Można oczywiście zastosować przekaźnik pośredniczący, który będzie włączał z zewnętrznego 230V pompę za wymiennikiem jeśli włączy się pompa z cobry.

Tylko takie rozwiązanie trochę trąci myszką.

Najlepiej jakby Pan Włodek rzucił kiedyś łaskawym okiem na ten temat :)

Brałem to pod uwagę przy doborze pomp ale pamiętam, że obiążalność wyjścia co z cobry byłaby na granicy przy podłączeniu 2 pomp razem.

Zwłaszcza że pompa przed wymiennikiem musi być 2x szybsza i chodzi na wysokim biegu.

Nie mam podłogówki i pompy niestety nie mają małego poboru :(

Można oczywiście zastosować przekaźnik pośredniczący, który będzie włączał z zewnętrznego 230V pompę za wymiennikiem jeśli włączy się pompa z cobry.

Tylko takie rozwiązanie trochę trąci myszką.

Najlepiej jakby Pan Włodek rzucił kiedyś łaskawym okiem na ten temat :)

Trzeba z tymi wyjściami na pompy uważać, są delikatne triaki na wyjściu. U mnie padło sterowanie pompy CWU. Właściwie nie wiem czemu bo pompa jest sprawna i podłączenia też są ok. Może instalatorzy coś przy montażu uszkodzili - serwis nie uznaje w takim przypadku gwarancji.

W mojej instalacji Cobra steruje jedną pompą CWU i dwoma CO a pompę podłogówki za wymiennikiem płytowym dałem bezpośrednio z gniazdka.

280m -Na razie to za dużych doświadczeń w plaeniu nie mam. Chałupka nowa, pierwszy sezon grzewczy. Wprowadziłem się 3 tyg. temu i od tego czasu palę.

Ogrzewane 165m całość w podłogówce + dwa grzejniki w łazienkach + lekko dogrzewana suteryna (tyle co przez strop przejdzie ciepełka) + 200l CWU. Pierwszej doby po odpaleniu to mi chyba 50kg poszło - kociołek chodził non stop na 100% mocy i za bardzo nie mógł sobie poradzić z podniesieniem temperatury. Teraz to już luzik. W tej chwili mam ustawione strefy czasowe - grzanie 4godz. rano i 4 wieczorem, CWU grzane non stop grawitacyjnie. Spalanie obecnie około 13 - 15 kg/doba miału. Oczewiście będę testował inne paliwa - wrażeniami się podzielę

A możesz dokładniej opisać jak to masz rozwiązane??

Pozdrawiam- P

Mam na kotle mały obieg - otwarty i za wymiennikiem płytowym - na podłogówki i grzejniki - zamknięty.

Do podłogówki jest tzw. "moduł podłogówki" czy jakoś tak. Jest tam pompa, zawór termostatyczny z kapilarą na rurce, zabezpieczenie elektryczne i bypas.

Coś takiego:

http://ths.pl/product-pol-6321-Modul-pompowy-ogrzewania-podlogowego-do-120m2-pompa-Grundfos-UPS.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-11&utm_content=6321#nclid=db5ab7dc2b2f6867c007f359065f8219

No i zawór 4-drożny ale to już po stronie obiegu zamkniętego

Edytowane przez trammel

masti jak masz niespiekający miał, to spróbuj może załączyć przedmuchy....

Kopiec może jeszcze podnosic czujnik kosza, jak wyłapie temp. ok.60st.Cto do granicy alarmu 70st.C daje sygnał dla algorytmu o konieczności podniesienia paleniska

A te przedmuch to jak uruchomić? (jeśli mowa o podniesieniu obrotów dmuchawy tuż przed podaniem nowej dawki paliwa to jest włączone ale nie pomaga)

Zastanawiam się czy jest taka możliwość że by zapchała się część kanałów przez które wylatuje powietrze ponieważ jak widać na zdjęciach od strony przeciwnej do kosza tak naprawdę nie widać wdmuchiwanego powietrza a przez to nie ma spalania.

201211191050.jpg

201211191048.jpg

201211191053.jpg

201211191054.jpg

201211191059.jpg

Panowie

pozwólcie na mały powrót do przeszłości.

kilka piw temu pisaliśmy tutaj o problemach jakimi zaskakują nas sterowniki a mianowicie alarmy np o poranku.

pisałem równiez o tym że i mnie ta przyjemność dotknęła.

za radą Jareckiego powróciłem do korzeni i poczytałem sobie ten wątek od początku.

jest tam dość ciekawa informacja o wpływie trybu pracy w połączeniu ze sterownikiem pokojowym.

otóż podczas pracy z "pokojówką" ADC powinno zostać wyłączone ponieważ wprowadza zamieszanie.

Możliwe że to jest przyczyną naszych problemów.

Proponuję sprawdzić swoje sterowniki i ustosunkować się do mojego postu.

Czy faktycznie w każdym z opisanych przez was przypakdu wystąpiło powiązanie pomiędzy impulsami z pokojówki, włączonym trybem ADC i alarmem braku opału ???

Masti, przypomnij mi jaki masz sterownik i z jakim softem

Timon, jak mocno doba pociachana strefami a tym bardziej jak jest termostat pokojowy, to czy to jest puma czy cobra adc należy wyłączyć

W instrukcji sterowników jest o tym równiez mowa :)

Czechu 13-15kg miału- czapki z głów. Pamiętam jak byłem u Ciebie i domek był spory wizualnie.

Przy pierwszym grzaniu spalanie pod 50kg- standard. Pamiętam,że po moich namowach zdecydowałeś się na moc 12kW. (chyba nie pokręciłem?)

Jarecki - wszystko się zgadza i chyba dobrze zobiłem, że nie wziąłem 17kw tylko 12kw. Wygląda na to, że nawet w mrozy kociołek poradzi sobie bez problemu.

Jeszcze mam pytanko o ADC czy ktośmoże wyjaśnić jak to działa - wiem, że podnosi albo obniża kopiec w zależności od kaloryczności paliwa ale jak działa algorytm tych zmian?

Jarecki - wszystko się zgadza i chyba dobrze zobiłem, że nie wziąłem 17kw tylko 12kw. Wygląda na to, że nawet w mrozy kociołek poradzi sobie bez problemu.

Jeszcze mam pytanko o ADC czy ktośmoże wyjaśnić jak to działa - wiem, że podnosi albo obniża kopiec w zależności od kaloryczności paliwa ale jak działa algorytm tych zmian?

ADC ma sens, gdy jest stały odbiór ciepła, mocniej koryguje pracę, góra-dół +,- 40%. Analiza jest głębsza i szersza.

Jak korzystasz ze stref czasowych i masz jeszcze terostaty na grzejnikach, to ja przyzwyczaiłem się do pracy na pid-II. ADC za mocno moim zdaniem tutaj kombinuje i głupieje.