Jarecki79 30.11.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 (edytowane) No wybacz, ale ja nie znam firmy dragon i pojęcia nie mam co to za kocioł, jaki palnik. Post bardziej pasuje do wątku ranking kotłów... Tam napisz co i jak, zarzuć linka do strony producenta, opisz co za palnik. albo do wątku sterowniki z pid tylko podaj co masz w tym kotle, najlepiej z linkiem.Wówczas pomyślimy Edytowane 30 Listopada 2012 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.11.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 witam wszystkich kolegów Już mam od 3 dni założony piec i chyba sporo mi pali 50 kg na dobę a gdzie mrozy !!! Proszę o waszą opinię co myślicie ... dom 450m ( nowy,ocieplony 20 cm ) - piec firmy dragon 50 kw ekogroszek - sterownik puma pid = 50kg na dobę ........... Piotrek Te 50 KW to chyba przesada. Ja mam też deko ponad 400 m2 i kocioł 35KW i moim zadaniem to i tak za dużo, coś w przedziale 20-25kw wystarczyło by spokojnie i jeszcze z nadmiarem. Przy takim kotle nie dziw się, że łyka 50 kg na dobę. U mnie łyka 25 kg na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dracula76 01.12.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 witam wszystkich kolegów Już mam od 3 dni założony piec i chyba sporo mi pali 50 kg na dobę a gdzie mrozy !!! Proszę o waszą opinię co myślicie ... dom 450m ( nowy,ocieplony 20 cm ) - piec firmy dragon 50 kw ekogroszek - sterownik puma pid = 50kg na dobę ........... Piotrek tu masz link do pieca - http://www.kotly-dragon.pl/kotly-dragon palnik - WIELOPALIWOWY PALNIK EKOPAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_a 01.12.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Witam!!! Nie chcę zaśmiecać forum i zakładać nowego tematu. Zauważyłem że w tym temacie poruszacie także kwestie Cobry Pid. Jestem posiadaczem Kotła Witkowski KMB-RP Plus ze sterownikiem Cobra, palnikiem ślimakowym Eko- energia. Niestety jestem laikiem w kwestii sterowania pracą piecy CO. Moim problemem jest ciągle niedopalony ekogroszek w popielniku. Praktycznie nie dokonywałem żadnych zmian w ustawianiach sterownika. Z tego co widzę Cobra jest zaktualizowana do najnowszej wersji softu. Może napisze jaki mam aktualne ustawienia. Podawanie pauza 25 Podawanie praca 8.0 Dmuchawa- zakres 10-90 Włączony tryb ADC Proszę o jakieś wskazówki co do ostawień. Niestety z racji wykonywanej pracy nie jestem wstanie obserwować procesu spalania. Z góry dziekuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 Michał_a Wątek o swoim zestawie masz tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204674-M%C3%B3j-nowy-kocio%C5%82-KMB-RP-PLUS-19kW-COBRA-PID-aligator/page2&highlight=cobra+witkowski Tam Ci odpiszę, aby nie śmiecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 02.12.2012 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Panowie a ja mam dylemat natury technicznej. Jarku, rozmawialiśmy kilka dni temu na ten temat. Dylemat dotyczy połączenia, może lepiej brzmi powiązania, sterowania pogodowego z zaworem 3D/4D. Co jest bardziej ekonomiczne dla spalanej ilości groszku (oczywiście mowa o tej samej temp zewnętrznej) 1. Trzymanie temp na kotle CO w taki sposób aby zawór pozostawał otwarty lub prawie otwarty na maksa. 2. Lub trzymanie zaworu w pozycji ?? (sam nie wiem jakiej), powiedzmy w połowie otwartej i do tego dostosowana temp kotła. Przymierzam się do ożenienia dodatkowo mojego softu z Alligatorem. Ale bigamistyczny ten mój soft. Mogę jednocześnie zmienić obie temp (zadaną na kotle oraz na zaworze). Nie wiem po prostu jak dostosować zadaną na kotle do samego zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmer303 03.12.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 w sadzięłm termometr lekarski pod kran:) temperatura prawie 40C na sterowniku 29,5 .... hej, dzieki za wszelkie rady, temat CWU opanował sie sam. Podniesienie tempretury na piecu załatwiło problem, pompa CWu lezy nieuzywana. A te gwałtowne spadki temperatury to wynikały chyba z budowy bojlera, zasilanie zimną wodą jest niedaleko kapilary. generalnioe temperatura na piecu 50C woda sama się dogrzewa w ciągu dnia do tej telperatury.Zauważyłęm też ze piec strasznie przez to świrował jak też temperatura CWU była powyzej CO. Mam jeszcze jedno pytanie . piec nie wchodzi mo wogóle w stan podtrzymania. Mam 50C podgrzewa do 52 przyczym do podgrzania uzywa nie wiecej jak 70% mocy, jak minie 52 C zwalnia sobie do 30% i temperatura spada przy czym cały czas zostaje w przedzaile 25-35% W takim stanie spada do 46C i zaczyna grzać mocniej jak wczesniej ale też max 70% i tak w kółko. Pytanie: nie byłoby ekonomiczniej jakby szybciej się nagrzewał i pozniej przechodził w podtrzymanie ? bo teraz praktycznie całą dobe piec pracuje .... i drugie pytanie, czemu dopuszcza do spadku do 46 a nawet czasami troche niżej, nie powinien reagować wcześniej na spadek ? oprogramowanie wersja A32, nie uzywam żadnych stref. CWU wyłaczone.Temperatura powrotu 3st mniejsza niż na piecu.Może jakiś bag w oprogramowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.12.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Damian mała różnica jest moim zdaniem lepsza a trochę się tym już bawię... Co do Twojego pkt.1, jak tak zrobisz dla warunków ciepłej pogody, to jak zrobi się zimniej będziesz musiał podnieść temp. na kotle...Jak będziesz miał troszkę wyższa na kotle od tego co puszczasz na instalację za alligatorem, to będziesz miał jakiś zakres płynnej pracy.... Jak jest cieplej na zewnątrz, to ja mam na kotle ok.43st.c a zawór przymknięty do ok. połowy, aby obniżyć temp. na dom.Ostatnio natomiast działałem nawet w inny sposób, tj. od 9:00 do 17:00 zawór się zamykał i na dom nie puszczałem ciepła, grzało tylko bojler. Co do pogodowego sterowania, to można sterowac zarówno temp. na kotle, jak z Cobry/pumy z wyjścia c.o. obsługujemy grzejniki a także z tego samego czujnika pogodowego można dać rozkaz do układu za zaworem na alligatorze, jak tam będzie podłogówka, tutaj zawsze temp. są niższe, więc nigdy nie powinno być konfliktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.12.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 elmer303 przy węglu 4st.c w dół od zadanej to cięzko mówić o jakimś błędzie a przeregulowanie raptem o 2st.c tez jest bardzo dobre. Dobrze, że kociołek sobie tak oscyluje przy pracy ciągłej nadmuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 03.12.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Jarecki - a czy w Cobrze da radę zmienić histerezę CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 04.12.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Czechu histerezy dla CO nie zmienisz, wynosi ona 2'. Jarek, ale łapiesz co mam na myśli ? Pomimo dwóch innych ustawień (zaworu i temp na kotle) można uzyskać taką samą temp wyjściową za zaworem.Można określić to innymi słowami: po co trzymać na kotle 50' i zawór na 1 czy 2 jak można tą sytuację odwrócić, czyli temp na kotle 45' i zawór na 5, 6. Teoretycznie (jeszcze nie mam alligatorka i nie mam jak tego sprawdzić) jest możliwość wyczytania nastaw i ich zmiany.To nie problem podnieść lub obniżyć temp za zaworem. Nie chcąc mieszać biednemu użytkownikowi w głowie z dwoma krzywymi (kotła i zaworu) dałbym tylko możliwość dostosowania krzywej zaworu a temp kotła ustawiałaby się na podstawie innych parametrów z automatu.No i właśnie jak już zapytałem jaki stosunek temp na kotle do otwarcia zaworu. Masz z tym sterowaniem zaworem poprzez strefę ciekawy pomysł ...W tygodniu w godzinach do popołudniowych większość domowników jest w pracy, zawór można zawsze trochę przymknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 04.12.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Jarek pojawił się jakiś nowy testowy soft??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Jarecki - a czy w Cobrze da radę zmienić histerezę CO ? Histereza na C.O. przy pracy automatu nie istnieje. On stara się utrzymac w okolicy t.zadanej z pracą ciągłą. Histereza, czyli punkt nieczułości jest przy pracy dwustanowej, jak wyłączysz pid-a W starszym sofcie był kod 2208, gdzie można było ustawic histerezę pracy przy wyłączonym pidz-ie. Sprawdze za kilka minut czy ten kod działa także na świeższym sofcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Jarek pojawił się jakiś nowy testowy soft??? Nie wiem, urwanie głowy mam i mało czasu na pogawędki telefoniczne Jutro będę w E-M, to zapytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.12.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Masz z tym sterowaniem zaworem poprzez strefę ciekawy pomysł ... W tygodniu w godzinach do popołudniowych większość domowników jest w pracy, zawór można zawsze trochę przymknąć. No... ja go całkiem na dom zamykałem w tych godzinach, jak jeszcze było ciut cieplej na zewnątrz.... W ramach ciekawostki mogę tez podać, że grzejąc te kilka dni temu zasobnik od solara z kwasówki, 250L łącznie na dobę na 270m2 szło mi ok. 25-28kg.... przełączyłem na bojler wiszący 140L z normalną, podwójną wężownicą typu U i spalanie spadło o ok.5kg... już nie wspominając o tym,że nie muszę tak dużo spuszczac zanim poleci ciepła oraz o tym, że przy tej samej nastawie na cwu woda jest cieplejsza..... Co do tych róznic, jak nie ma rozbicia na osobny obieg grzewczy, to zawór służy tylko jako urządzenie do obniżenia np. temp. na grzejniki, więc nie widzę jakoś potrzeby większych róznic niż 5st.C... po co w takim układzie też pogodowo sterować kotłem i układem za zaworem? Nie wystarczy np. nastawa na kotle 48st.C a pogodowo tylko zawór i układ za nim? Pogodowo sterowanie kotłem oraz układem za zaworem uważam za celowe, gdy mówimy o osobnych obiegach grzewczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 05.12.2012 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Co do tych róznic, jak nie ma rozbicia na osobny obieg grzewczy, to zawór służy tylko jako urządzenie do obniżenia np. temp. na grzejniki, więc nie widzę jakoś potrzeby większych róznic niż 5st.C... po co w takim układzie też pogodowo sterować kotłem i układem za zaworem? Nie wystarczy np. nastawa na kotle 48st.C a pogodowo tylko zawór i układ za nim? Ja to wiem Jarek. Tylko co w wypadku gdy spadnie nam na tyle temperatura powrotu że zawór będzie otwarty w 100% i braknie nijako nastawy na kotle ? Trzeba podnieść temp na kotle. Wydaje mi się, teoretycznie, że im mniejsza temp na kotle=mniejszemu spalaniu. Wychodzę z założenia, nie twierdzę że słusznego, po co trzymać na kotle 60' i zawór mieć ustawiony na 3, jeśli można tą sytuację odwrócić, czyli na kotle mieć np 50' i zawór na 5 lub 7. Przypuszczam że jakieś różnice w ilości spalanego opału z tego tytułu muszą być. Zdaje mi się że opanuje tą sytuację doświadczalnie, tylko muszę zamontować ten cholerny zawór 4D na układzie, a śnieg za oknem. Jednak temat jest bardziej złożony aniżeli mogłoby się wydawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.12.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 zamiast zaworu zrób sobie obieg jak janiezależnie od temperatury na kotle mam go ustawiony tak że powrót mam chłodniejszy jakieś 7-8st więc przy zadanej 50 mam powyżej 40st i nie martwię się o zimny powrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 05.12.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Timon, ja nie chcę chronić powrotu bo mam manualnego 3d (4d leży i czeka na montaż), chce zaimplementować pogodówkę w swoim sofcie i chciałbym ustalić kilka detali nt. ekonomii spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.12.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Uważam,że zapas 5st.c jest w zupełności wystarczający. Możesz pomyśleć, aby zamiast programowania obu... w takim wypadku zostawić tylko ustawianą różnicę między zaworem a kotłem i zrobisz np. zakres od 0 do np.10st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 05.12.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Ustawiłem priorytet cwu, pompy mam energooszczędne więc włączony tryb skokowy. Pompa co przy ładowaniu cwu pracuje ładnie cyklicznie ale pompa z Aligatora się wtedy nie wyłącza Ta pompę z aligatora mam za wymiennikiem i wtedy wychładza mi grzejniki. Czy da się zrobić tak żeby obie pompy pracowały cyklicznie w trybie skokowym? , Teraz zauważyłem że przy punktowym dogrzewaniu cwu cobra wyłącza pompę co, a aligator znowu nie:( W moim układzie z wymiennikiem to oznacza zimne grzejniki na czas grzania cwu, zwłaszcza że czasy dogrzewania punktowego przy przekroczeniu zadania co zaczynają być naprawdę długie. Z pierwszego problemu wybrnąłem tymczasowo likwidując priorytet cwu (chociaz było mi nie w smak) ale dogrzewania punktowego nie umie i nie chce wyłaczać bo to super sprawa. Nie moge połaczyć obu pomp razem z cobry bo są mocno obciążone (230m same grzejniki). Zreszta po to brałem aligatora żeby sterował pompa za wymiennikiem i obsługiwał siłownik 3d do ustawienia temp na grzejniki. Teraz stoje pod ścianą bo albo bedę odstawiał fuche ze stycznikem albo bedę sie godził na zimne grzejniki na czas grzania cwu. I tu prośba do pana Włodka żeby sie pochylił nad tym tematem. Jeżeli ktoś używa pompy co z aligatora do podłogówki, to jak pompa co z cobry stoi, to z aligatora też może stać na czas punktowego grzania cwu lub skokowej pracy przy priorytecie cwu. Nawet chyba będzie lepiej niż gdyby pracowała bo podłogówka ma olbrzymią inercje i nie odczuje chwilowego wyłaczenia, a całe ciepełko pójdzie do cwu. Z kolei wyłacznie pomp od minimalnej temperatury działa bardzo ładnie z histrezą 0,1 stopnia. Najpierw wyłacza sie pompa z aligatora a po dalszym spadku o 0,1 stopnia pompa z cobry. Załaczanie odwrotnie - najpierw pompa z cobry potem z aligatora. Nic tylko to zaimplementować żeby zawsze tak chodziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts