Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Cobra soft A32

Jeżeli wybrana jest praca pomp skokowa to niezależnie czy jest priorytet cwu czy nie, pompa co pracuje skokowo przy grzaniu cwu.

Przy wyjściu z dowolnego menu np 1203, 1207, 3111 lub menu aligatora załącza się pompa cwu na około 0,5s. Z kolei przy wychodzeniu z menu 1982 cwu załącza się na 5s. Dzieje się tak przy niższej temp w bojlerze niż nastawa cwu i wyłączonym cwu w strefach.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uzbierało mi się trochę kartonów i wczorajszego dnia postanowiłem to spalić na ruszcie u góry i jakie było moje zdziwienie gdy po osiągnięciu na wyjściu 67''C przestał chodzić podajnik czy jest to jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem czy o co tu chodzi? Dodam,że dał się uruchomić dopiero gdy temp spadła poniżej 65

Cobra soft A32

Jeżeli wybrana jest praca pomp skokowa to niezależnie czy jest priorytet cwu czy nie, pompa co pracuje skokowo przy grzaniu cwu.

Przy wyjściu z dowolnego menu np 1203, 1207, 3111 lub menu aligatora załącza się pompa cwu na około 0,5s. Z kolei przy wychodzeniu z menu 1982 cwu załącza się na 5s. Dzieje się tak przy niższej temp w bojlerze niż nastawa cwu i wyłączonym cwu w strefach.

u mnie takie rzeczy dzieją się od dawna

przy wychodzeniu z menu załącza sie pompa CWU, nawet gdy są włączone strefy i w danym momencie jest STOP to się włączy na kilka sekund i wyłączy, gdy jest pora ady grzać potrafi się załaczyć i pracować aż do dogrzania CWU do zadanej.

Zgłaszałem Panu Włodkowi- myślałem jednak że to może jakiś feler mojego egzemplarza sterownika- widać że nie jest to jedyny przypadek więc moze coś jest nie tak

dodam że gdy np kocioł jest w podtrzymaniu gdy wyłączy pompę CO sterownik pokojowy i nie pracuje wentylator ani podajnik to przy wychodzeniu z menu załącza się na kilka sekund wentylator właśnie :confused: :confused: :confused:

Jerzy00 a jaką temp. na kotle miałeś ustawioną? Jak przeciągnęło nastawę o więcej jak 5st.C, to wszedł w podtrzymanie.

Zyzolek, w Irydzie to nie jest błąd i nie dzieje się dokładnie tak samo, tylko gdy przytrzymujesz dłużej guzik menu, aby wejśc już w głębszy poziom menu, wówczas staje praca kotła, bo w domysle zamierzasz wykonac poprawki.

Natomiast nic się nie dzieje, jak podczas pracy naciśniesz guzik Info, otworzą się ekrany informacyjne i wszystko chodzi bez przerw a Ty możesz przeglądnąć sobie stany pracy układu.

Maszkety, obie Twoje info wysłałem do Włodka

Zyzolek, w Irydzie to nie jest błąd i nie dzieje się dokładnie tak samo, tylko gdy przytrzymujesz dłużej guzik menu, aby wejśc już w głębszy poziom menu, wówczas staje praca kotła, bo w domysle zamierzasz wykonac poprawki.

Natomiast nic się nie dzieje, jak podczas pracy naciśniesz guzik Info, otworzą się ekrany informacyjne i wszystko chodzi bez przerw a Ty możesz przeglądnąć sobie stany pracy układu.

Tylko, że w Irydzie po przejściu do ustawień serwisowych za każdym razem trzeba od nowa przejść procedurę rozpalania kotła, no i wszystkie pompy po wejściu w głębokie menu najpierw się wyłączają a potem od nowa się załączają.

Zgadza się, jak się wchodzi do tych głębszych menu, to robi się STOP i trzeba po dokonaniu korekcji czy zmian nacisnąć guzik rozpalania i potwierdzić rozpalenie kotła.

ps. ale jak przytrzymasz guzik menu dla wejścia w serwisowe, ale nie dokonasz żadnych zmian i niczego nie potwierdzisz przez ok. 30-40sekund, to sterownik sam wraca do automatycznego trybu pracy.

Edytowane przez Jarecki79
uzupełnienie

Maszkety, Włodek postara sie przyjrzeć Twoim uwagom w ten weekend.

Pilniejsza była poprawka z CWU, którą chyba do większości wysłałem.

Wczoraj miałem spotkanko z ekoenergią, jakoś na początku roku wyjda dwa nowe palniki 50 oraz 70-75kW, będzie nowe mocowanie kosza z szerszą ramką, zobaczymy czy da się to jakoś zastosować do mniejszych palników. Były takie debaty i chcą to zrobić, w początkowej fazie będą pewnie oba mocowania dostępne, bo część producentów kotłów ma swoje szablony koszy i ich stany magazynowe. Jest też kłopocik z mocowaniem nadmuchu przy szerszej ramce, bo w ekoenergii jest to pod kątem, wykombinowali takie a'la uszy, aby sobie ze sprawa poradzić.

Razem z p.Mariuszem z ekoenergii trochę sobie jeszcze pogadaliśmy o silnikach, może się przymierzą do zejścia na 130W, jeszcze to muszą przetrawić. Byłby to prawdopodobnie pierwszy zestaw podajnika na rynku z pośrednim modelem silnika 130W, no zobaczymy co z tego wyjdzie.....

To tak w skrócie, bo ostatnie dwa dni bardzo napięte miałem.

Edytowane przez Jarecki79

Witam,

Od ponad roku przeglądam to forum zaciągając z jego przepastnego źródła multum wiedzy zacząłem interesować się tym odkąd 15 miesięcy temu zakupiłem sterownik puma do swojego 5 letniego kociołka 55 KW z podajnikiem tłokowym.

Dotąd wystarczyło mi jedynie przeglądanie waszych wypowiedzi natomiast dziś chciałbym się podzielić na forum informacją która dla mnie osobiście jest zaskoczeniem i bardzo pozytywną zmiana w podejściu do klienta jakiej doznałem od kilku lat.

Zaczynając od początku i zmierzając do brzegu opiszę całą sytuację :-)

Po kilku awariach w ostatnim czasie polegających na zerwaniu zawleczki lub też blokadzie rusztu o których dowiadywałem się zazwyczaj rano z powodu zimnych grzejników lub co gorsze telefonicznie będąc na wyjeździe od żony postanowiłem że albo znajdę jakieś rozwiązanie na dogadanie się z kotłem albo zmienię sterownik na obsługujący komunikację internetową w postaci - Bruli lub e - coral ale w tak zwanym między czasie znalazłem rozwiązanie w postaci modułu "spider GSM" który to znajduje się w ofercie producenta Pumy i jako taki powinien bez problemu komunikować się z nim.

Zakupiłem więc takowy sterownik za kwotę ponad 400 PLN i cierpliwie doczekałem się dostawy :-) po czym w mgnieniu oka podłączyłem

go do sterownika i tu nastąpił ZONK :o

Sterownik nie widział modułu - zaczołem sprawdzać kabel, połączenia, zmieniać pary połączeń i nic zero efektu :bash: zadzwoniłem więc do Elektro MIZ z prośbą o pomoc w tej kwestii.

Uprzejmy Pan stwierdził że to zapewne wina oprogramowania które jeszcze jest niedostępne na stronie producenta i przesłał mi nowy soft na skrzynkę z prośbą o aktualizację co też zaraz skwapliwie uczyniłem i co ? - po konfiguracji nowego oprogramowania i weryfikacji ustawień sterownik w dalszym ciągu nie wykrywał modułu :confused:

Kolejny telefon do producenta i tu konsternacja bo to niemożliwe :rolleyes: prośba o cierpliwość i zapewnienie oddzwonienia za parę minut.

odczekałem 30 min i doczekałem się telefonu Pana który poprosił mnie o rozebranie zdalne sterownika, zerwanie plomb i o informację co widzę na płytce sterownika.

okazało się że posiadam jeden z pierwszych wypustów sterownika które nie działają z tym portem rozszerzeń wobec czego najlepszym wyjściem jest zmiana sterownika :p

Kiedy to zaczęły mi się już w wyobraźni snuć wszelkie przekleństwa świata na dziadostwo i amatorszczyznę jaką jest ten produkt i w wyobraźni zacząłem żądać zwrotu kasy za moduł uprzejmy Pan powiedział abym podał adres do wysyłki to wyślą mi nowy sterownik z ostatniego wypustu który to na pewno będzie działał z modułem

Podałem adres Lekko niedowierzając w to co słyszę i następnego dnia rano otrzymałem kurierem nowiutki modulik który działa ze Spiderem aż miło:wiggle:

Powiem szczerze od 20 lat pracuję w handlu ale z tak profesionalnym i miłym podejściem do klienta dawno się nie spotkałem.

I mówcie co chcecie że to krypto reklama i że mam pewnie udziały w tej firmie mam to w nosie jestem zadowolony z jakości obsługi i chciałem się tym z wami podzielić - szczerze polecam ELEKTRO MIZ

Mój SKAM-P Premium 12kW zacznie się budować w najbliższy poniedziałek :-) Jak pójdzie wszystko zgodnie z planem, na czwartek będzie gotowy do wysyłki. Trochę sobie popodróżuje - aż do pomorskiego.

Szkoda tylko że mój hydraulik dopiero po Nowym Roku ma dla mnie czas, bo mi chałupa zamarzła :-( Dach dopiero zacznie się ocieplać wełną za tydzień.

Mam samą tylko podłogówkę na obu poziomach domu, chcę to napędzać jedną pompą (sterowanie temperatury będzie na termostatach podłączonych do rozdzielaczy KAN, każde pomieszczenie z osobna). Czy to dobry pomysł mieć jedną pompę - poradzi sobie? W sumie po 60 m2 na każdym pięterku mam, 1200 metrów rurek w całości.

Proszę o poradę odnośnie wyboru pompy i zaworu 4D, którym sterował będzie Aligator (z Cobrą) - producent i model mnie interesuje. Najważniejsza jest dla mnie energooszczędność i niezawodność, cena jest sprawą drugorzędną (chcę wydać raz a dobrze).

Czy krótki obieg przez zawór 4D musi mieć własną pompę czy to działa samoczynnie?

Trafisz zatem na nowszy zestaw

Od początku grudnia nastąpiła kolejna zmiana i mała modernizacja, silniki przy motoreduktorach w kotłach 7-17kW są 90W, jest niższe zużycie energii, ale też zestaw jako całość chodzi nieco ciszej (mniejszy kondensator, krótszy stojan), do podobnego kroku namawiałem podczas rozmowy w ubiegłym tygodniu ekoenergię, aby zeszli na silniki 130W przy tych większych palnikach, to wyciszy pracę całości i jest w zupełności wystarczające, skoro nie chcą przechodzić na 90-ki.

Na jednej pompie robi się całe instalacje, kolega Darase tak ma zrobione jak pamiętam w swoim ogniwie.

Ja korzystam u siebie w domu aktualnie z dwóch pomp, dokupiłem energooszczędną LFP Efekta (nie mam termostatów na grzejnikach, więc taka jest wystarczająca)

Jak planujesz termostaty na grzejnikach, to można polecić albo LFP Maxima albo energooszczędną pompę Wilo, Wilo ma zainstalowane kolega Bobwoj.

U mnie lepiej się sprawdza osobna pompa na CWU i tak bym polecał.... ale z jednej pompy tez się to robi i działa, jak instalator dobry- to rozwiąże ten problem bez kłopotu.

Ja mam zawór i napęd zaworu z firmy WOMIX, więc taki mogę polecić.

Sławku masz a jaką temperaturę na piecu? Tez walczyłem z spiekami dla pieklorza pomogło zmniejszenie czasu podawania i pauzy aby częściej wzruszane było palenisko. Ważne są proporcje ja mam Skamp-premium 17KW + Iryd (szukam kogoś kto ma taki zestaw) i tez miałem problem z pieklorzem, zostało jeszcze tylko 800kg. :)

Może też być wina węgla za dobry niby kupiłeś :)

Sławku masz a jaką temperaturę na piecu? Tez walczyłem z spiekami dla pieklorza pomogło zmniejszenie czasu podawania i pauzy aby częściej wzruszane było palenisko. Ważne są proporcje ja mam Skamp-premium 17KW + Iryd (szukam kogoś kto ma taki zestaw) i tez miałem problem z pieklorzem, zostało jeszcze tylko 800kg. :)

Może też być wina węgla za dobry niby kupiłeś :)

42 stopnie

Witam

posiadam kociol skamp premium 12 kw z cobra

kupilem eko groszek wysokoenergetyczny i rabia mi sie teraz duze zlepy wegla - spieki i duzo syfu w kotle

podawanie mam 4 sek

nadmuch mam 32 sek

przeslona na dmuchawie 2/3 zasloniete

reszta fabryczne

Możesz jeszcze zrobić 3/18 i odsłoń dmuchawę

albo w druga stronę, bo to czasami pomaga i zrób 7/ 40-42

z pielorzem to zawsze jakies kwiatki, polecam retopal, jaret-plus czy ekoret, teraz tez się pojawia kilka nowych, są groszki rosyjskie, w danym regionie jakies eko-jety, można spróbować.