Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

o co chodzi z tą modulacją mocy ??? co powoduje przestawienie jej ??

fabrycznie miałem - 60%

przestawiłem dzięki poradzie jareckiego na - 20 %

ponadto zszedłem już po ponad tygodniu grzania ( 50kw ) z 50kg na dobę do 40 kg..

zrobiłem ustawki jak polecił mi jarecki ( szacun za pomoc )

może jeszcze coś pozmieniać ??

50kw + puma pid + zasobnik 140l

podawanie - 10s

pauza - 40s

dmuchawa - 75/5

kopiec - -1

minimum mocy kotła - 2%

modulacja - 20%

proszę o sugestie..

jeśli zagląda tu Pan Włodek... to może określiłby jakiś przybliżony termin wydania nowego oficjalnego softu do PUMY... bo mi bardzo zależy na strefach dziennych.... a to właśnie oferuje nowy soft.. tylko że obecna jego wersja nie spowalnia w ogóle pompki CO... tzn czy jest dogrzewany kocioł czy też CWU to pompka CO pcha non stop na 100% wodę w obieg...

Witam

Jestem nowym forumowiczem i chciałbym wszystkich powitać i pozdrowić. Choć posiadam piec Skam-P Premium 25kW ze sterownikiem Cobra i podajnikiem Ekoenergia . Posiadam dom o powierzchni użytkowej 180m. Dom jest wybudowany w systemie 24cm, wata 6cm i 12cm. Do tej pory nie miałem żadnych problemów. Jak uruchomiłem piec w lutym gdzie była końcówka mrozów i było jeszcze po minus ok -10 C, czyli podobnie jak teraz, to spokojnie mieścił mi się w spalaniu ok 25 kg. W tym momencie palę tym samym czeskim groszkiem i spalanie wzrosło mi do 50 kg. Mam zamontowany zawór czterodrożny więc na na dom mam puszczone 40-45C na piecu 50C. Instalacja miedziana z grzejnikami panelowymi z głowicami termostatycznymi. Dodatkowo bojler 140L z podwójną wężownicą i pompką . Na CWU mam też ustawienie 50C. Wersja softu v A_3.2 ale wgrywałem już różne.Ustawiałem już od 8/4 do 40/9 ,dmuchawa też różnie od 80/15 do 100/15. Modulację mam na 20% . minimalna moc na 3%. Ustawione strefy tygodniowe, ale jak widzę to wyłączenie CWU na noc nic nie zmienia lub obniżenie temperatury Co o 6C. Jak zauważyłem piec nawet po osiągnięciu temperatury zadanej nadal podbija nawet o 5-6C. Mam załączony pid ponieważ na Adc zawsze mi się wyłączał z błędem o braku opał. Poniżej umieściłem zdjęcia spalania i proszę o sugestie.

20121209931.jpg

20121209932.jpg

Koledzy odpowiem w swoim imieniu bo z tym projektem nie mam nic wspólnego, myślę że ani p. Włodek ani E-M nie będą mieli mi za złe.

Jako że mam swój soft który obsługuje dostęp do internetu z Cobrą lub Pumą to wiem co w sofcie do tych sterowników siedzi. Tak więc na tej bazie udzielę odpowiedzi.

Główne zmiany idą na Cobrę. Tutaj cały czas jest rozwijana komunikacja, pojawiają się w niej nowe informacje. Patrząc na nią to już nie wiele brakuje aby była to kompletna komunikacja ze sterownikiem.

Gorzej jest z Pumą, gdy Cobra będzie skończona to i Pumia pójdzie w ruch. Na razie jest ona dwa kroki do tyłu za Cobrą.

Nie znam finalnej ani przybliżonej daty końca tych prac. Po prostu będzie jak będzie.

Oczywiście sam moduł internetowy jest zrobiony, trwają testy (jak wspomniałem sam sterownik nie wszystko obsługuje w komunikacji, trzeba to dopisać).

Tak więc cierpliwości. Już prawie są na finiszu.

Witam

Jestem nowym forumowiczem i chciałbym wszystkich powitać i pozdrowić. Choć posiadam piec Skam-P Premium 25kW ze sterownikiem Cobra i podajnikiem Ekoenergia . Posiadam dom o powierzchni użytkowej 180m. Dom jest wybudowany w systemie 24cm, wata 6cm i 12cm. Do tej pory nie miałem żadnych problemów. Jak uruchomiłem piec w lutym gdzie była końcówka mrozów i było jeszcze po minus ok -10 C, czyli podobnie jak teraz, to spokojnie mieścił mi się w spalaniu ok 25 kg. W tym momencie palę tym samym czeskim groszkiem i spalanie wzrosło mi do 50 kg. Mam zamontowany zawór czterodrożny więc na na dom mam puszczone 40-45C na piecu 50C. Instalacja miedziana z grzejnikami panelowymi z głowicami termostatycznymi. Dodatkowo bojler 140L z podwójną wężownicą i pompką . Na CWU mam też ustawienie 50C. Wersja softu v A_3.2 ale wgrywałem już różne.Ustawiałem już od 8/4 do 40/9 ,dmuchawa też różnie od 80/15 do 100/15. Modulację mam na 20% . minimalna moc na 3%. Ustawione strefy tygodniowe, ale jak widzę to wyłączenie CWU na noc nic nie zmienia lub obniżenie temperatury Co o 6C. Jak zauważyłem piec nawet po osiągnięciu temperatury zadanej nadal podbija nawet o 5-6C. Mam załączony pid ponieważ na Adc zawsze mi się wyłączał z błędem o braku opał. Poniżej umieściłem zdjęcia spalania i proszę o sugestie.

[ATTACH=CONFIG]153659[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]153658[/ATTACH]

Mam identyczny piec ale z PUMĄ, dom również 180m2 a spalanie zdecydowanie niższe - w ubiegłym tygodniu od soboty do soboty spaliłem nie więcej niż 120kg miału (nie jestem w stanie podać dokładnie ponieważ kupiłem luzem i sam workowałem). U mnie dotychczasowe ustawienia to 40 /4 ponieważ przy dłuższym podawaniu niewypalony miał przesypuje się do popielnika. Temperatura na piecu 45 st., bojler 120l. grzany bez przerwy, ok.40m2 to podłogówka w pozostałych pomieszczeniach grzejniki panelowe z głowicami. Z temperaturą nie przesadzam ok. 21-22st.C (tylko w łazience cieplej)

W sobotę ściągnąłem archiwum za ostatnie dwa tygodnie i okazało się że maksymalny dobowy czas pracy podajnika to 46,5 min. W tym tygodniu zacząłem testowane stref w godzinach nocnych i na czas pobytu w pracy więc mam nadzieję że spalanie jeszcze odrobinę spadnie.

Jaką kaloryczność ma twój węgiel, czy jest wypalony?

wgrom, przypuszczam, że dokupiłeś niby ten sam ekogroszek czeski, ale to już nie to samo, co miałes wcześniej...

Istotne też przy tzw czechu, aby był on suchy,............- wilgotny zwiększy spalanie i wyprodukuje spieki....

Sorki, ale chorobisko mi się przyplątało i dopiero zaczynam działać jak człowiek.

Cobra soft A32

Jeżeli wybrana jest praca pomp skokowa to niezależnie czy jest priorytet cwu czy nie, pompa co pracuje skokowo przy grzaniu cwu.

Przy wyjściu z dowolnego menu np 1203, 1207, 3111 lub menu aligatora załącza się pompa cwu na około 0,5s. Z kolei przy wychodzeniu z menu 1982 cwu załącza się na 5s. Dzieje się tak przy niższej temp w bojlerze niż nastawa cwu i wyłączonym cwu w strefach.

Uzbierało mi się trochę kartonów i wczorajszego dnia postanowiłem to spalić na ruszcie u góry i jakie było moje zdziwienie gdy po osiągnięciu na wyjściu 67''C przestał chodzić podajnik czy jest to jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem czy o co tu chodzi? Dodam,że dał się uruchomić dopiero gdy temp spadła poniżej 65