hiro77 06.12.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 W jakim kodzie w Pumie mogę podejrzeć temperaturę czujnika kosza, o ile w ogóle można ? A może mógłby ktoś podać wszystkie kody do Pumy , może być na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.12.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 1982 - to jest menu serwisowe z temp., było to opisywane z fotkami jakoś bliżej początku tego wątku Nie pamiętam też, czy w pumie na dole ekranu nie miga ta temp. zamiennie z godziną (tak było przy cobrach we wcześniejszych softach) Kody wyślę na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 06.12.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Jarecki - jeśli tych kodów jest więcej to ja też poproszę na priva do Cobry, bo znam tylko kod do wykresów i czasów pracy podajnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 06.12.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Ja też będę bardzo wdzięczny za kody do PUMY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 06.12.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witam CO chodzi mi non stop 45C ustawione, histerza 2 i dlaczego kocioł buja sie do 47 - 50 a potem spada do 38 i znowu do góry gdzie jest błąd??? pauza 25 podawanie 5, nadmuch 93, moc kotła 3,5 Spadki nie są związane z CWU bo to obojętne czy włączone czy wyłączone CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dracula76 06.12.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 witam o co chodzi z tą modulacją mocy ??? co powoduje przestawienie jej ?? fabrycznie miałem - 60%przestawiłem dzięki poradzie jareckiego na - 20 % ponadto zszedłem już po ponad tygodniu grzania ( 50kw ) z 50kg na dobę do 40 kg..zrobiłem ustawki jak polecił mi jarecki ( szacun za pomoc )może jeszcze coś pozmieniać ?? 50kw + puma pid + zasobnik 140l podawanie - 10spauza - 40sdmuchawa - 75/5kopiec - -1minimum mocy kotła - 2%modulacja - 20% proszę o sugestie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.12.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 to zależy od tego jak popiół wygląda bo jak dobrze to znaczy ze ustawienia sa ok resztę mus zrobic fizyka- wygrzać i wysuszyć to spalanie spadnie samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 08.12.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 jeśli zagląda tu Pan Włodek... to może określiłby jakiś przybliżony termin wydania nowego oficjalnego softu do PUMY... bo mi bardzo zależy na strefach dziennych.... a to właśnie oferuje nowy soft.. tylko że obecna jego wersja nie spowalnia w ogóle pompki CO... tzn czy jest dogrzewany kocioł czy też CWU to pompka CO pcha non stop na 100% wodę w obieg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 08.12.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 przypominam że to już ponad rok czasu jak jest mowa o nowym sofcie.... byłem przekonany że do nowego sezonu grzewczego to się uda... a tu klapa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wgrom 09.12.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Witam Jestem nowym forumowiczem i chciałbym wszystkich powitać i pozdrowić. Choć posiadam piec Skam-P Premium 25kW ze sterownikiem Cobra i podajnikiem Ekoenergia . Posiadam dom o powierzchni użytkowej 180m. Dom jest wybudowany w systemie 24cm, wata 6cm i 12cm. Do tej pory nie miałem żadnych problemów. Jak uruchomiłem piec w lutym gdzie była końcówka mrozów i było jeszcze po minus ok -10 C, czyli podobnie jak teraz, to spokojnie mieścił mi się w spalaniu ok 25 kg. W tym momencie palę tym samym czeskim groszkiem i spalanie wzrosło mi do 50 kg. Mam zamontowany zawór czterodrożny więc na na dom mam puszczone 40-45C na piecu 50C. Instalacja miedziana z grzejnikami panelowymi z głowicami termostatycznymi. Dodatkowo bojler 140L z podwójną wężownicą i pompką . Na CWU mam też ustawienie 50C. Wersja softu v A_3.2 ale wgrywałem już różne.Ustawiałem już od 8/4 do 40/9 ,dmuchawa też różnie od 80/15 do 100/15. Modulację mam na 20% . minimalna moc na 3%. Ustawione strefy tygodniowe, ale jak widzę to wyłączenie CWU na noc nic nie zmienia lub obniżenie temperatury Co o 6C. Jak zauważyłem piec nawet po osiągnięciu temperatury zadanej nadal podbija nawet o 5-6C. Mam załączony pid ponieważ na Adc zawsze mi się wyłączał z błędem o braku opał. Poniżej umieściłem zdjęcia spalania i proszę o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 09.12.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 No ja się też podłączam pod petycję Jareckiego o internet dla COBRY. trzeba chyba kampanię przeprowadzić jakąś żeby ich zmobilizować. Na pewno dużo klientów przez to ucieka do konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 10.12.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Koledzy odpowiem w swoim imieniu bo z tym projektem nie mam nic wspólnego, myślę że ani p. Włodek ani E-M nie będą mieli mi za złe. Jako że mam swój soft który obsługuje dostęp do internetu z Cobrą lub Pumą to wiem co w sofcie do tych sterowników siedzi. Tak więc na tej bazie udzielę odpowiedzi.Główne zmiany idą na Cobrę. Tutaj cały czas jest rozwijana komunikacja, pojawiają się w niej nowe informacje. Patrząc na nią to już nie wiele brakuje aby była to kompletna komunikacja ze sterownikiem.Gorzej jest z Pumą, gdy Cobra będzie skończona to i Pumia pójdzie w ruch. Na razie jest ona dwa kroki do tyłu za Cobrą. Nie znam finalnej ani przybliżonej daty końca tych prac. Po prostu będzie jak będzie.Oczywiście sam moduł internetowy jest zrobiony, trwają testy (jak wspomniałem sam sterownik nie wszystko obsługuje w komunikacji, trzeba to dopisać). Tak więc cierpliwości. Już prawie są na finiszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 10.12.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 no fajnie by było jakby to w końcu ruszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 10.12.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Witam Jestem nowym forumowiczem i chciałbym wszystkich powitać i pozdrowić. Choć posiadam piec Skam-P Premium 25kW ze sterownikiem Cobra i podajnikiem Ekoenergia . Posiadam dom o powierzchni użytkowej 180m. Dom jest wybudowany w systemie 24cm, wata 6cm i 12cm. Do tej pory nie miałem żadnych problemów. Jak uruchomiłem piec w lutym gdzie była końcówka mrozów i było jeszcze po minus ok -10 C, czyli podobnie jak teraz, to spokojnie mieścił mi się w spalaniu ok 25 kg. W tym momencie palę tym samym czeskim groszkiem i spalanie wzrosło mi do 50 kg. Mam zamontowany zawór czterodrożny więc na na dom mam puszczone 40-45C na piecu 50C. Instalacja miedziana z grzejnikami panelowymi z głowicami termostatycznymi. Dodatkowo bojler 140L z podwójną wężownicą i pompką . Na CWU mam też ustawienie 50C. Wersja softu v A_3.2 ale wgrywałem już różne.Ustawiałem już od 8/4 do 40/9 ,dmuchawa też różnie od 80/15 do 100/15. Modulację mam na 20% . minimalna moc na 3%. Ustawione strefy tygodniowe, ale jak widzę to wyłączenie CWU na noc nic nie zmienia lub obniżenie temperatury Co o 6C. Jak zauważyłem piec nawet po osiągnięciu temperatury zadanej nadal podbija nawet o 5-6C. Mam załączony pid ponieważ na Adc zawsze mi się wyłączał z błędem o braku opał. Poniżej umieściłem zdjęcia spalania i proszę o sugestie. [ATTACH=CONFIG]153659[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]153658[/ATTACH] Mam identyczny piec ale z PUMĄ, dom również 180m2 a spalanie zdecydowanie niższe - w ubiegłym tygodniu od soboty do soboty spaliłem nie więcej niż 120kg miału (nie jestem w stanie podać dokładnie ponieważ kupiłem luzem i sam workowałem). U mnie dotychczasowe ustawienia to 40 /4 ponieważ przy dłuższym podawaniu niewypalony miał przesypuje się do popielnika. Temperatura na piecu 45 st., bojler 120l. grzany bez przerwy, ok.40m2 to podłogówka w pozostałych pomieszczeniach grzejniki panelowe z głowicami. Z temperaturą nie przesadzam ok. 21-22st.C (tylko w łazience cieplej) W sobotę ściągnąłem archiwum za ostatnie dwa tygodnie i okazało się że maksymalny dobowy czas pracy podajnika to 46,5 min. W tym tygodniu zacząłem testowane stref w godzinach nocnych i na czas pobytu w pracy więc mam nadzieję że spalanie jeszcze odrobinę spadnie. Jaką kaloryczność ma twój węgiel, czy jest wypalony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wgrom 10.12.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Groszek jest wypalony dobrze a kaloryczność to 2400 bynajmniej takie świadectwo mi pokazywano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.12.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 wgrom, przypuszczam, że dokupiłeś niby ten sam ekogroszek czeski, ale to już nie to samo, co miałes wcześniej... Istotne też przy tzw czechu, aby był on suchy,............- wilgotny zwiększy spalanie i wyprodukuje spieki.... Sorki, ale chorobisko mi się przyplątało i dopiero zaczynam działać jak człowiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 11.12.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Cobra soft A32Jeżeli wybrana jest praca pomp skokowa to niezależnie czy jest priorytet cwu czy nie, pompa co pracuje skokowo przy grzaniu cwu. Przy wyjściu z dowolnego menu np 1203, 1207, 3111 lub menu aligatora załącza się pompa cwu na około 0,5s. Z kolei przy wychodzeniu z menu 1982 cwu załącza się na 5s. Dzieje się tak przy niższej temp w bojlerze niż nastawa cwu i wyłączonym cwu w strefach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 11.12.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Wie ktoś może do czego jest menu 2203 "Nastawy domyślne" z opcją "włącz domyślne" 0/1 ? Sterownik Puma, soft 7.939. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wgrom 11.12.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Jarecki79 mój czech jest suchutki jak pieprz kupiony w sierpniu i schowany do gospodarczego, przy wsypywaniu można nabawić się pylicy. Muszę na prube kupić jakiegoś porządnego i zobaczyć co będzie. A z ustawieniami coś jeszcze kombinować czy po prostu przeczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 12.12.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Uzbierało mi się trochę kartonów i wczorajszego dnia postanowiłem to spalić na ruszcie u góry i jakie było moje zdziwienie gdy po osiągnięciu na wyjściu 67''C przestał chodzić podajnik czy jest to jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem czy o co tu chodzi? Dodam,że dał się uruchomić dopiero gdy temp spadła poniżej 65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts