lujski 20.12.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 a czy jak zamówie u Was piec - to czy jest mozliowsc wyboru innego koloru pieca ..?? - bo ten niebieski do mnie nie przemawia .. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.12.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Powiem szczerze od 20 lat pracuję w handlu ale z tak profesionalnym i miłym podejściem do klienta dawno się nie spotkałem. .............................. chciałem się tym z wami podzielić - szczerze polecam ELEKTRO MIZ Pewnie szkolili się w firmie ES Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 20.12.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 ...Powiem szczerze od 20 lat pracuję w handlu ale z tak profesionalnym i miłym podejściem do klienta dawno się nie spotkałem. I mówcie co chcecie że to krypto reklama i że mam pewnie udziały w tej firmie mam to w nosie jestem zadowolony z jakości obsługi i chciałem się tym z wami podzielić - szczerze polecam ELEKTRO MIZ To Twoje podejście do klienta nie jest tak profesjonalne i miłe (po 20 latach pracy w handlu)? Wstydź się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.12.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 a czy jak zamówie u Was piec - to czy jest mozliowsc wyboru innego koloru pieca ..?? - bo ten niebieski do mnie nie przemawia .. Pozdrawiam Na zdjęciach ten kolor nie wychodzi, jest to rodzaj farby na zamówienie, na drzwiczkach z efektem młotkowym. Niektórzy się śmieją,że metalik... Podam Ci namiary na klienta w Lesznie i podjedź i zobacz na żywo, jak chcesz... Kolor jest specjalnie inny, bo w Pleszewie jest dużo producentów i część osób dzwoni gdzie bądź i zaczyna,że ma problem i kocioł pleszewski..., a tak kolor firmowy ułatwia sprawę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 20.12.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Na zdjęciach ten kolor nie wychodzi, jest to rodzaj farby na zamówienie, na drzwiczkach z efektem młotkowym. Niektórzy się śmieją,że metalik... Podam Ci namiary na klienta w Lesznie i podjedź i zobacz na żywo, jak chcesz... Kolor jest specjalnie inny, bo w Pleszewie jest dużo producentów i część osób dzwoni gdzie bądź i zaczyna,że ma problem i kocioł pleszewski..., a tak kolor firmowy ułatwia sprawę... Kolego kolorem się nie przejmuj, kolor ciepła Ci w domku nie da prędzej ogrzeje Cię ta pani co pokazuje się przy załączeniu sterownika:D a po drugie ten kolor nie jest zły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 20.12.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 heeh no kolor nie jest tragiczny, ale jakby byl jakis taki jasnozielony, albo jaskrawo zielony to by byl dla mnie bardziej "eko" :P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 20.12.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 to za ten rabat co przy zakupie dostaniesz kup zielonej farby- tylko ekologicznej i przemaluj może mniej palił będzie na zielono:lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 20.12.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 ehheheeh no dobra nie bede sciemniac - taka zielen bedzie mi pasowac do płytek a niebieski juz nie bardzo ... ehhe:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 20.12.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Witam wszystkich. To mój pierwszy post chociaż czytam forum od dawna.Od ok 3 tygodni jestem użytkownikiem SKAM-P Premium 17kW ze sterownikiem Cobra.Ogólnie jestem zadowolony z pracy kotła. Z ustawieniem sterownika nie miałem większych problemów (mam znajomych którzy ciągle kręcą przy swoich sterownikach jak tylko się zmienią warunki pogodowe).Jedno co zauważyłem to Cobra chyba zbyt gwałtownie reaguje na zmiany. Przy wyłączonej pompie CWU mam regularną sinusoidę na wykresie temperatury. W tej chwili pompa CWU u mnie pracuje na okrągło ustawiona na minimum. Daje to stabilniejszą pracę kotła i wyższą temperaturę powrotu. Ale i tak temperatura oscyluje ok +- 1,5st.C. Po części może być to spowodowane umiejscowieniem czujnika temperatury który jest oddalony od króćca zasilającego.Czy można w tym sterowniku zmieniać parametry PID? Mam wrażenie że zmniejszenie wzmocnienia członu proporcjonalnego wyeliminowało by te oscylacje. Czy mniejszy pobór mocy przez podajniki z silnikiem 90W został potwierdzony pomiarami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.12.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Dla węgla +,- 1,5st.C to bardzo dobry wynikPrzypomnij mi na priva swojego maila, to podrzucę sofcik z modyfikacjami. Święta idą, więc nie miałem głowy do dokładnego pomiaru 90W, ale powinno wychodzić w chwili startu ok. 125-130... kwestia kontroli Parametrów algorytmu zmieniać nie możesz, ale masz opcję wbicia kodu serwisowego i można zmienić głębokość modulacji nadmuchu... Ja to zmieniam z 60% na 20%.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 20.12.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Tak z innej beczki, dzisiaj u byłem u mojej matuli wyczyścić i rozpalić kocioł Galmet 12 kw - niech te kotły szlak trafi: rozpalanie to tragedia ciasnota, drzwiczki paleniska bardzo małe, palenisko ciasne i jakoś tak nisko, odległość paleniska od kowadełka malutka, nie ma jak drewienek ułożyć, rozpalić. Inna sprawa to proces rozpalania uważam że o wiele...gorszy niż w naszych kotłach, ba bez porównania. Suma sumarum po dwóch godzinach udało się rozpalić ale co roboty i syfu to moje. A i te ustawienia serwisanta, użytkownika i kogoś tam jeszcze....ciężko się połapać A mówiłem mamie przed zakupem nie spiesz się będę kupował sobie kociołek to i znajdę coś dobrego dla Ciebie ale co jak w gorącej wodzie kompana... Edytowane 20 Grudnia 2012 przez Michal1507 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 20.12.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Wysłałem mail na priv. Aktualnie mam wgrany soft A32 ze strony producenta.Wahania temperatury specjalnie mnie nie martwią. Ważne żeby trzymał się w pobliżu zadanej. Tylko wydaje mi się że niepotrzebnie ciągle moduluje mocą palnika.Zastanawia mnie jeszcze jedno. Jak się ma ustawienie przesłony wentylatora do nastaw min. max. nadmuchu w sterowniku. Mam chyba zbyt duży ciąg kominowy. Nawet przy wyłączonej dmuchawie na palenisku widać mały płomień. Jak przystawię zapalniczkę do dmuchawy to jej płomień jest wciągany do środka. Przy otwartej przesłonie miałem duże wahania wysokości kopca na palniku. Jak pracował na niskich mocach to kopiec się zapadał. Przy większych z kolei rósł nadmiernie i miał tendencję do niedopalania węgla.Eksperymentalnie doszedłem do ustawień które wydają mi się optymalne (pewnie jak nabiorę doświadczenia znajdę jeszcze lepsze). Przesłona otwarta na ok 1cm. Min. nadmuchu 7% (wentylator płynnie się kręci ale ciągnie raczej komin), max. 95%. Podawanie 3s, przerwa 20s.Przy tych ustawieniach wahania wysokości kopca nie są duże. Płomień żółty. Nie widać kopcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.12.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 jak komin mocno ciągnie, to można zamówić mały terminator ciągu dmuchawy do wersji podajnikowej.... Razem z nowymi uszczelkami pod dmuchawę i na terminator ciągu u nas to jest po ok. 30zł Soft testowy wysłany Generalnie jak nie ma kłopotu z ciągiem kominowym,. to przysłona otwarta bez kombinacji, ale jak się nabiera wprawy i lubi się trochę kombinować, to można się bawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an2lec 20.12.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) W którym miejscu montuje się taki terminator? Rozumiem że nastawy regulatora PID nie są dostępne. Przeciętny użytkownik nie poradziłby sobie z ich doborem. Ale z drugiej strony nie da się znaleźć nastaw optymalnych dla wszystkich. Jeden obiekt będzie miał większą bezwładność inny mniejszą. Na jednym temperatura będzie szybciej rosła na innym wolniej przy tej samej mocy.Być może należy wprowadzić kilka predefiniowanych nastaw do wyboru w zależności od parametrów obiektu i preferencji użytkownika. Edytowane 21 Grudnia 2012 przez an2lec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.12.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Montaż jest między dmuchawą a korpusem palnika.Do palnika przykręcamy ten terminator a do niego dmuchawę. W cobrze to nie jest strikte samo pid, a kierunek rozwoju tez ciekawy.... nie wyprzedzajmy jednak faktów, niech sobie spokojnie to Włodek dopracuje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 23.12.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Jaki jest optymalny punkt pracy kotłów SKAM-P Premium z dużą Ekonergią i ze sterownikiem Cobra? Chodzi mi konkretnie przy jakich parametrach kocioł osiąga najlepsza sprawność. Czyli jaką najlepiej trzymać temperaturę zadaną, ile mieć na powrocie itp. Przy badaniach kotłów poszczególnych mocy pewnie wychodzą takie rzeczy, wiadomo że każda instalacja jest inna, ale może są jakieś wspólne punkty pracy dające najlepsze efekty Czytając posty na forum zauważyłem, że dla większych mocy od 25kW najczęściej występuje długi stosunek praca przerwa typu 40/8 a dla mniejszych generalnie krócej np 25/5. Czy dobór tych nastaw ma coś wspólnego z mocą kotła?Mnie akurat najbardziej interesuje dla wersji 25kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 24.12.2012 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.12.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 maszkety, tak na szybko....z alligatorem i wartościa 0 tak miało to wygladać, tj. jak obniżenie = 0, to pompa staje i zawór staje.jak chcesz płynnie, to ustawiasz dane obniżenie o 5, 10 czy 15st.C... Co do badań, w warunkach domowych nie powtórzysz... 25kW jak i każda inna moc znamionowa i każdy inny kocioł osiaga najwyższa sprawnosc na mocy znamionowej, sęk w tym,że paliwo musi być naprawdę dobre, bo inaczej to spieki jak nic.....Z pamięci podaję, 25kw było badane w ichpw, dla tej mocy t.zasil=ok.69st.c, t.powr. ok.58st.C, przepływ wody ok.35l/min, t.spalin 201 z hakiem, moc 25,3kW, paliwo lekko powyżej 29000kJ/kg...Generalnie to należy pracować tak, aby węgiel był wypalony i aby były możliwie małe spieki.... każda instalacja jest inna, więc na każdej sterownik nieco inaczej będzie pracował i analizował sytuację.Róznica w nastawach wynika z faktu,że od 25kW jest większy palnik i mi osobiście z doświadczenia wychodziło, że lepiej jest podawać przez 8sek, oczywiście pomijając obiekty,gdzie taka moc kotła jest sporo za duża, tj. palnik na długo schodzi poniżej 8kW mocy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.12.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Drodzy użytkownicy naszych wyrobów! Składam Wam życzenia...Niechaj Betlejemskiej stajenki gwiazdkaRozjaśni pokoje Waszego gniazdka I szczęściem rozjaśni cały mrokA z dróg życia usunie wszelki smutek, zło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 26.12.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Proszę o pomoc. Palę już 2 sezon i nie potrafię pozbyć się tej pary z podajnika, próbowałem wszystkiego (nawet pożyczałem opał od sąsiadów - ale wstyd) Mam Skamp P 17 kW duża ekoenergia, dodam że podczas zamawiania pieca poprosiłem o większy podajnik. Ma ktoś może jakiś pomysł na ten dym w podajniku, dodam że to nie jest dym spowodowany otwarciem klapy-on dopiero pojawia się po kilku sekundach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts