Jarecki79 28.12.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Kilku chłopoaków tutaj rózne stery ćwiczyło i np. dla suspensera, który pracował z rt09pid, cobrą, bruli i ecoalem to bruli jest tym the best. Ja uważam,że wybór nalezy do uzytkownika. Równie automatyczna jest cobra, tylko trzeba jej wprowadzic odpowiednie dane wyjściowe do pracy w automacie dla 100%mocy. Spalanie grupowe, jak podaje elektro-system jest tym, na czym teraz skupiaja swoja uwage i prace, to chcą rozwijac i to uważają za przyszłościowe. Aktualnie owe spalanie grupowe jest zarówno w Brulim jak też w ecoalu. Ecoal taki mocno automatyczny tez nie jest, bo jego prace tez trzeba pod siebie dostosować. Zastrzeżeniem jego softu jest założenie, że z ciągłym nadmuchem może przebić nastawe o 5st.C, w Brulim przy spalaniu grupowym ta granica to 1st.C.... ecoala ma z użytkowników skama kolega Tesel i może Ci uczciwie powiedziec,że tak od kopa w automacie to nie poszło, musiał dostosować.Podobnie w kilku przypadkach trzeba dopasowac pod swoje warunki Cobrę. W Brulim masz wybór mocy min-max, jak szukasz modelu skam-P Premium 12kW, to my ustawiamy wówczas minimalna moc na 8kw a max. na 12kW, do tego dopisujemy siły nadmuchu do stosowanej u nas dmuchawy i tak wyjściowo w zalezności od konkretnego wentyla jest to 8kW-36/37% a 12kW 42-43% i tyle, dalej sobie pyka Bruli w automacie. Zobacz kilka kotłów Skam-P Premium z Brulim:https://esterownik.pl/remote/2095https://esterownik.pl/remote/1889https://esterownik.pl/remote/1651https://esterownik.pl/remote/1888https://esterownik.pl/remote/2135 Kolega Bobwoj też był zalogowany na tym forum, jak sie uda, to poproszę go o wyrażenie swojego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.12.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 DamianLisu, dzisiaj widziałem Twoja świeższa wersję sterowania przez neta na Cobrze u naszego wspólnego znajomego.. Troche jeszcze roboty po stronie Włodka i Twojej, ale fajnie to już wyglądało. Włodka proszę o przyspieszenie prac nad oficjalnym netem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jszbp 28.12.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ecoal taki mocno automatyczny tez nie jest, bo jego prace tez trzeba pod siebie dostosować. Zastrzeżeniem jego softu jest założenie, że z ciągłym nadmuchem może przebić nastawę o 5st.C, w Brulim przy spalaniu grupowym ta granica to 1st.C.... ecoala ma z użytkowników skama kolega Tesel i może Ci uczciwie powiedzieć,że tak od kopa w automacie to nie poszło, musiał dostosować. Podobnie w kilku przypadkach trzeba dopasować pod swoje warunki Cobrę. eCoa podobno taki "automatyczny" miał być...w każdym razie gdy przeczytałem wątek o OE+ to za bardzo tej różnicy (w porównaniu z bruli) nie widzę. Wydaje mi się, że w przypadku eCoali w zależności od opału (mam na myśli, jeśli nie jest jakiś rewelacyjny), i tak ludzie ustawiają korekty nadmuchu (a z tego co mi się mętnie - i być może, że nieprawidłowo - kojarzy, to też było bardzo postulowane i w końcu chyba wdrożone korekty podawania paliwa..?). No to jeśli w brulim teraz ustawiam moc i na podstawie "popielnika"/tego co się dzieje na palniku (paliwo) dobieram nadmuch - to nie widzę różnicy. No chyba, że w brulim muszę to ustawić, a w eCoal - tylko jeśli chcę, bo sterownik i tak jakoś, lepiej czy gorzej, palił będzie - pieca nie zagasi. Pewnie jest to kwestia do rozważenia w wątku o OE+, ale może i tu ktoś bardziej to rozwinie..? W eCoal mi się nie podobały sygnały, że histereza nastawionej temperatury CO własnie taka duża - 5 st. Rozumiem, że Bruli pilnuje z dokładnością do 1 st.? O Cobrze/Pumie czytałem - jakoś mi ten sterownik nie podchodzi...Nastawiłem się na eCoal/Bruli (nie powiem, PLUM i to co Kostrzewa daje do pelletowych palników też mi się podoba ) Przy okazji zapytam - biomasa dodawana do ekogroszku pomaga, mniejsze spieki, lepiej się dopala. A nie znalazłem informacji, czy ta biomasa może być w postaci trocin lub drobnych zrębków gałęzi..? SKAM-P to łyknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.12.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Nie będę sie rozpisywał wielce o ecoalu, bo go nie mam w ofercie w tej chwili. podobne funkcje ma ecoal, jak wybierzesz spalanie grupowe, bo to jest to, nad czym teraz firma skupia swoje wysiłki.Wcześniejszy automat pozwalał na przeciąganie o 5st.c, w spalaniu grupowym ta granica wynosi 1st.C W ecoalu, jak miałem stycznośc doszła korekta nadmuchu, aby mozna sobie cos poprawic i korekta jednostkowego czasu pracy. Miksem (ale nie pamiętam jakim, chyba coś z ziarnem) akurat pali jak pamiętam kolega Tesel, on ma skam-P Premium z ecoalem właśnie, tutaj link do jego kotła:https://esterownik.pl/sterownik/968https://esterownik.pl/remote/968 Jego zapytaj o zdanie, bo on z ecoala korzysta i powie Ci co pod siebie poprawiał.Jest na forum, częściej na wątku z rankingiem. Szukaj nicku Tesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.12.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Ta korekta nadmuchu jest nie za wielka ale to uznaję za dobre posunięcie do przy spiekającym mocno węglu można trochę skorygować nadmuch +- 6 oczek.Sama korekta dawki to już nie koniecznie bo czy ustawisz sobie 3s czy 10 to sterownik i tak sam sobie dobierze odpowiednio przerwy między podawaniem i na to nie masz wpływu, także odbywa się to automatycznie w zależności od zapotrzebowania na moc, do tego dobiera sobie nadmuch i robi to bardzo dobrze, wiem bo mam również eCoala i pracował na moim kotle chociaż teoretycznie nie powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.12.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Co do paliwa, można mieszać groszki, eko groszki, miały węglowe z ziarnem zbóż, pelletami, trociny czyste bez szczap drewna, ktoś pali pestkami z wiśni, pisał ktoś o odpadzie po czyszczeniu rzepaku. Zrąbki drzewa nie bardzo, może się trafić jakiś większy kawałek i wytargiwanie ślimaka na bank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobwoj 28.12.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Kolego z własnego doświadczenia i setek godzin spędzonych na różnych forach mogę z czystym sumieniem polecić Skamp - P Premium z Brulim. To jest jak dla mnie idealne połączenie. Po piersze kocioł jest pierwsza klasa. Było u mnie kilku znajomych co kupili kotły przede mną, zazyczaj z polecenia instalatorów. Jeden kupił Klimosza za ponad 10 tyś - 25kW, drugi Berskiego za ponad 8 tyś - 25kW. Jak zobaczyli Skama zaczyły im się wyrzuty sumienia . Skam w porównaniu jakościowym do Berskiego to przepaść na korzyść Skama. Kolega wymienił kilka szczegółów takich jak: zawiasy klapy kosza u Berskiego to zwykłe blaszki, teleskopy - klapy tania chińszczyzna , potrzymanie kosza - u Berskiego - zwykła śruba 8, drzwiczki, wykończenie otworów czujnika temp. lakierowanie, itp. Z kolei kolega który ma Klimosza zastanawia się dlaczego przepłacił. Jeżeli chodzi o sterowniki. Bruli na najnowszym sofcie ze spalaniem grupowym jest dla mnie całkowicie automatyczny. Nic nie musze robić. Ustawiam temp. zadaną i już. Ten stan rzeczy trwa u mnie dopiero dwa miesiące, ale nie sądzę żeby cokolwiek się zmieniło. Ten sterownik to kosmos. W dodatku gdyby coś, zawsze możesz przejść na sterowanie dwustanowe, chociaż nie sądzę żeby była taka potrzeba, ale jest możliwość! Ponadto kolega Jarecki do tej pory nigdy nie zawiódł. Jak mam pytania to walę w ciemno i zawszę mam merytoryczną pomoc. Takiego suportu nawet u Mercedsa nie miałem, a jestem pocztkowym palaczem jak ty . Więc to też nie jest bez znaczenia. Jednym słowem Skamp + Bruli to dla mnie idealny tandem. Aha podgląd przez ineternet - bezcenny. Aplikacja androidowa - rewelacyjna, dla niej oddałem Iphona żonie, sam wziółem HTC ONE S. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez bobwoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.12.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 bobwoj a co ty spania nie masz że w nocy zasobnik zasypujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobwoj 28.12.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 No niestety tak jest. Późno wracam z pracy, robię co muszę, a teraz oglądam 4 sezon Castle i rozkoszuję sie browarem Mirosław Marcowe, ważone w procesie otwartej fermentacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 29.12.2012 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Zostałem wywołany do tablicy. Teraz,po dodaniu nowych softów nie widzę większej różnicy między brulim a ecoalem.Jeden i drugi jest w pełni automatyczny jak i dwustanowy.Spalanie grupowe dla mnie rewelacja.Palę dopiero drugi sezon i cięgle jeszcze się uczę.Nie dlatego,że jest skomplikowany ale dlatego.że ma tyle możliwości. Co do pieca SKAM-P.Nie znam wielu kotłów.Skam-p jest moim piewszym kotłem z podajnikiem.Myślę jednak,że dobrze wybrałem.Wykonanie jest bardzo staranne i estetyczne.Jest wybór kierunku wyprowadzenia spalin.Jest możliwość regulacji szczelności drzwiczek.Ja miałem jeszcze możliwość wyboru sterownika i palnika.Czyszczenie tego pieca to czynność bardzo łatwa i nie zajmuje wiele czasu.Piec nie ma żadnych "dziwolągów".Zgarnia się nagromadzony pył z półek,czyści poziome kanały i już.Nie trzeba nic demontować.Jak dla mnie to szuflada na popiół jest trochę za mała. Co do palenia eko z biomasą.Ja zeszły sezon paliłem eko+jęczmień w proporcji60/40.Spalało się ładnie.Wydaje mi się,że w takiej mieszance eko spala się lepiej.Próbowałem też z trocinami,ale opał zawieszał się,więc dałem sobie spokój. Może ten mój wpis wygląda jak reklama,ale tak nie jest.Palę w SKAM-Pie już drugi sezon i piszę jak jest.Mam jeszcze fabryczną zawleczkę . Jakby coś to pytajcie. Ps.Jak ktoś ogląda moje wykresy to proszę od wczorajszego wieczora.Wcześniej sporo eksperymentowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.12.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Cześć Tesel! Fajnie,że akurat przeczytałeś i odpisałeś, dawno Cię nie było Czyli dobrze pamiętałem,że paliłeś miksem, tylko nie pamiętałem jakim... Dopiero po Twoim wpisie wszedłem polukac na Twoje nastawy, widzę, że pracujesz na spalaniu grupowym, więc tak, jak to jest aktualnie w Brulim.. Masz moc min-max 8kW, nie zmieniałeś fabrycznych nastaw dla wyższych mocy dotyczących nadmuchu, jak będzie taka potrzeba przy -20st.C.. to zmień siłę nadmuchu dla 12kW na ok.42-42%, tak będzie dobrze dla modelu dmuchawy, który posiadasz. Dla 8kw ustawiam od 36 do 38% w zależności od konkretnego modelu dmuchawki (zawsze sprawdzam przed wysyłką), ale można leciec na 35%, pewnie dla Twojego miksu to jest najlepsze... idą c tym tropem, to dla 12kW odpowiednie będzie cos koło 40-42% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 29.12.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Cześć Jarek.Narazie nie potrzebuję wyższych mocy więc nic tam nie zmieniałem.Właśnie przed przeczytaniem Twojego postu myślałem o zwiększeniu wiatru przy 8 kW,ale poszedłem zobaczyć popiół i jest ok.Tak,że narazie zostawiam.Ja już nie palę mieszanką,tylko jakimś eko.Nawet sprzedawca nie wie jakim.Jak będzie za długo dochodził do zadanej to trochę zwiększę dmuchawę.Narazie wolę,żeby pracował dłużej i rzadziej się odstawiał.Ale wszystko jeszcze do sprawdzenia.Pozdrów dzieciaczki.Cześć.Ps.Ustawiłem jeszcze CWU na stałe,żeby nie było skoków temp.na piecu.Zobaczę jak to się sprawdzi. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez tesel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 30.12.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 No bardzo ładnie ci to pyka.Również mój kocioł pracuje na bruli.pl ze spalaniem grupowym.Uważam je za lepsze od pracy ciągłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.12.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 .Również mój kocioł pracuje na bruli.pl ze spalaniem grupowym.Uważam je za lepsze od pracy ciągłej. W takiej opinii nie jesteś jedyny... więc to chyba bardzo dobrze, że akurat na tym firma koncentruje dalsze prace... jszbp, odpowiedzi użytkowników, a także minertu widzisz sam, reszty chyba już komentować nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 30.12.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Witam ponownie. Póki co mój kocioł Skam-r 12 kW ze sterownikiem Cobra sprawuje się bardzo dobrze. Mam tylko pytanie odnośnie spiekania się ekogroszku. Palę Pieklorzem i nie wiem czy to jego taka natura czy też można coś pozmieniać w ustawieniach żeby wyeliminować ten problem. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 W takiej opinii nie jesteś jedyny... więc to chyba bardzo dobrze, że akurat na tym firma koncentruje dalsze prace... Tak bardzo dobrze i bardzo dobrze że dodano spalanie grupowe do eCoala, kto nie chce grzebać jedzie sobie na automacie a komu automat się nie podoba może jechać na grupowym a nawet spróbować swoich sił w dwustanowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.12.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Witam ponownie. Póki co mój kocioł Skam-r 12 kW ze sterownikiem Cobra sprawuje się bardzo dobrze. Mam tylko pytanie odnośnie spiekania się ekogroszku. Palę Pieklorzem i nie wiem czy to jego taka natura czy też można coś pozmieniać w ustawieniach żeby wyeliminować ten problem. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Bardzo prawdopodobne że jak napisałeś "taka jego natura" Podaj aktualne nastawy, może coś się uda poprawić na odległość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.12.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Tak bardzo dobrze i bardzo dobrze że dodano spalanie grupowe do eCoala, kto nie chce grzebać jedzie sobie na automacie a komu automat się nie podoba może jechać na grupowym a nawet spróbować swoich sił w dwustanowym. Oficjalnie na stronach E-S firma wyraźnie pisze,że starego algorytmu nie rozwija a prace rozwojowe sa nad spalaniem grupowym. TESEL pisze,że teraz jeden i drugi jest zarówno automatyczny jak i dwustanowy.... O tyle fajny ten nowy automat,że przeciągnie tylko o 1st.C a nie o 5st.C... i pogrzebiesz w sterach ecoal, to zobaczysz,że już więcej osób na to spalanie grupowe przechodzi. Nawet minertu uczciwie napisał,że jego zdaniem to lepiej chodzi, myślę,że Twoje zdanie jest podobne.. Konkluzja jest taka: jak nie widać różnicy, to po co przepłacać? Podobna sytuacja jak z wyborem Pumy czy Cobry... Skoro do groszku nie widac różnicy, to po co aktualnie Puma? Cobra do groszków jest ok, to jej softy są bazą rozwojową dla nowego sterowania, to na niej dopracowywany był alligator itd. small7, najlepiej do tego pieklorza dokup czegoś nie spiekającego czy retopala, czy jareta czy nawet czecha... Ponownie apeluję - nie kupujcie pieklorza, najczęściej są z nim niestety problemy, bo spieka... ciężko trafić na jego dobra dostawę Obracajcie się w groszkach typu jaret plus, ekoret, może jeszcze kilka godnych polecenia może wymienić Karoka Jak masz zapas mocy i nie potrzebujesz mocno grzać, to możesz mocniej rozciągnąc pauzy między dawkami w menu SPALANIE i obniżyc max. nadmuch, troche spokojniej sie to będzie dopalac i możliwe,że lekko zminimalizujesz spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.12.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Aby od Sylwestracały rok był extra.By marzenia się spełniały,by pieniądze kieszeń Twą wypychały.By sterowniki i kociołki dobrze hulałyA uczucia nie znikałyi z serduszka wypływały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 31.12.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Dzieki za odpowiedzi moje nasatwy sa standardowe 5s/25 nadmuch chyba 90% sprobuje sie troche pobawic. Pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego w nowym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts