Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Witam ponownie. Póki co mój kocioł Skam-r 12 kW ze sterownikiem Cobra sprawuje się bardzo dobrze. Mam tylko pytanie odnośnie spiekania się ekogroszku. Palę Pieklorzem i nie wiem czy to jego taka natura czy też można coś pozmieniać w ustawieniach żeby wyeliminować ten problem. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Bardzo prawdopodobne że jak napisałeś "taka jego natura" :)

Podaj aktualne nastawy, może coś się uda poprawić na odległość

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak bardzo dobrze i bardzo dobrze że dodano spalanie grupowe do eCoala, kto nie chce grzebać jedzie sobie na automacie a komu automat się nie podoba może jechać na grupowym a nawet spróbować swoich sił w dwustanowym.

Oficjalnie na stronach E-S firma wyraźnie pisze,że starego algorytmu nie rozwija a prace rozwojowe sa nad spalaniem grupowym.

TESEL pisze,że teraz jeden i drugi jest zarówno automatyczny jak i dwustanowy....

O tyle fajny ten nowy automat,że przeciągnie tylko o 1st.C a nie o 5st.C... i pogrzebiesz w sterach ecoal, to zobaczysz,że już więcej osób na to spalanie grupowe przechodzi. Nawet minertu uczciwie napisał,że jego zdaniem to lepiej chodzi, myślę,że Twoje zdanie jest podobne..

Konkluzja jest taka: jak nie widać różnicy, to po co przepłacać? Podobna sytuacja jak z wyborem Pumy czy Cobry... Skoro do groszku nie widac różnicy, to po co aktualnie Puma? Cobra do groszków jest ok, to jej softy są bazą rozwojową dla nowego sterowania, to na niej dopracowywany był alligator itd.

small7,

najlepiej do tego pieklorza dokup czegoś nie spiekającego czy retopala, czy jareta czy nawet czecha...

Ponownie apeluję - nie kupujcie pieklorza, najczęściej są z nim niestety problemy, bo spieka... ciężko trafić na jego dobra dostawę

Obracajcie się w groszkach typu jaret plus, ekoret, może jeszcze kilka godnych polecenia może wymienić Karoka

Jak masz zapas mocy i nie potrzebujesz mocno grzać, to możesz mocniej rozciągnąc pauzy między dawkami w menu SPALANIE i obniżyc max. nadmuch, troche spokojniej sie to będzie dopalac i możliwe,że lekko zminimalizujesz spieki.

Tez mam pieklorza i tez miałem spieki. Wiele kombinowałem i się udało. mam 17KW z irydem i dla 100% podawanie 7 sec przerwa 46 sec i nadmuch 23. To zależy od wielu czynników np czy suchy czy mokry itd. Teraz czasem robią się spieki jak pracuje i wchodzi w stan podtrzymania bo nie wiem czemu ostatnio sporo przeciąga temperaturę i sporo spada ustawione np 49 a on jak się rozpędzi to do 55 dojdzie potem podtrzymanie i spada do 39 (bez pobierania wody )

Tez mam pieklorza i tez miałem spieki. Wiele kombinowałem i się udało. mam 17KW z irydem i dla 100% podawanie 7 sec przerwa 46 sec i nadmuch 23. To zależy od wielu czynników np czy suchy czy mokry itd. Teraz czasem robią się spieki jak pracuje i wchodzi w stan podtrzymania bo nie wiem czemu ostatnio sporo przeciąga temperaturę i sporo spada ustawione np 49 a on jak się rozpędzi to do 55 dojdzie potem podtrzymanie i spada do 39 (bez pobierania wody )

Dzieki za info. Sprobuje ustawic tak jak napisales. Poki co przekombinowalem z parametrami (ustawilem 5s/28 i 80 % dmuchawa) i piec 2 x wylaczyl sie po alarmie brak opalu.

Dzieki za info. Sprobuje ustawic tak jak napisales. Poki co przekombinowalem z parametrami (ustawilem 5s/28 i 80 % dmuchawa) i piec 2 x wylaczyl sie po alarmie brak opalu.

5/28 to niecały stosunek 1:6

Cobra/puma, ognik pid nie dozując liniowa powietrza, więc to 80% przy aktywnym pid może byc maławo, szczególnie dla RV-13AMs, ja się raczej poruszam w zakresie 90-95% i bardzo rzadko mi to schodzi poniżej 90%, prawdopodobnie mniej jak 85% dla tego wentylatora nie ma co ustawiać,

kolega Kloska ma inny sterownik i tam wygląda to deczko inaczej, jego 7/46 to prawie 1:7, więc może Tobie równiez alarm wywalić...

zejdź kapke niżej z tego 5/28 może na 5/25 albo jeszcze spróbuj przy tym 5/28 dać deczko więcej wiatru, może 85%... to już takie dopieszczanie, jak chcemy sie bawić.

Jarek 5/25 mialem caly czas ustawione natomiast wentylator miałęm ustawiony na 90 % max. Faktycznie przy 80 % nie mial sily rozdmuchac i praktycznie przy mnie wywalil blad brak opalu. A jeszcze mam pytanko czy warto regulowac doplyw powietrza ta przeslonka na wentylatorze. U mnie poki co otwarta na full.

Jarek 5/25 mialem caly czas ustawione natomiast wentylator miałęm ustawiony na 90 % max. Faktycznie przy 80 % nie mial sily rozdmuchac i praktycznie przy mnie wywalil blad brak opalu. A jeszcze mam pytanko czy warto regulowac doplyw powietrza ta przeslonka na wentylatorze. U mnie poki co otwarta na full.

Przy ogniku pid, skorpionie plus, cobrze czy pumie raczej nie warto i rzadko kiedy jest taka potrzeba.

Te sterowniki potrafia prowadzic dmuchawy w niskich zakresach i przy normlanym ciągu komina nie trzeba machac przysłonką

Przysłonki uzywamy, gdy mamy fazowe sterowanie dmuchawę jak w rt09pid, irydzie pid czy brulim, wówczas jest sens lekko to przysłonić

Jarek co do małej ekoenergi cały czas testuje. Spalanie jest mniejsze średnio do 5 kg groszku na dobe i tu wielki plus,

spieki są co prawda nie wielkie ale to za sprawą węgla taki jego urok, czy dmucha na 30% czy też 37% nie ma różnicy .Teraz jade na nadmuchu 33% i to mu starcza nie kopci podawanie 5 na 50 na spalanie grupowe raczej za ciepło.

Żar na całym palniku ale troszke mocniej dmucha z jednej strony coś mu z drógiej dowierce i będzie ok

pozdrawiam

W tej chwili to małe zapotrzebowanie i mały odbiór.

Moja wersja jest jeszcze deczko inna, to co mi się w domu nie podobało delikatnie już w Twoim palniku skorygowaliśmy.

Ja jednak na ten palnik się nie nastawiam na skalę masową dopóki nie poprawiona zostanie głowica spalająca w sposób, o którym rozmawialiśmy.

Prace są skierowane na poprawę stanu obecnego do wersji nazwijmy to produkcyjnej i z korzyścią dla użytkowników wczesniej kupionych zestawów, jeżeli po sezonie coś będa chcieli zmodyfikować..

Pogadamy jeszcze jak mocno przymrozi i zwiększy się zapotrzebowanie :)

JA mam pytanko odnośnie Cobry. Czy przy paleniu miałem i włączonych przedmuchach nie powinno być tak, że Cobra pierw podbija obroty dmuchawy i wtedy następuje podanie dawki paliwa|( w czasie tych wyższych obrotów wentylatora)? Zapobiegłoby to zasyfianiu się kanałów powietrznych w palniku, a z tego co zaobserwowałem to podajnik załącza się zaraz po spadku obrotów wentyla. Podobnie sytuacja ma się gdy grzanie CO jest wyłączone i gdy go włączę to następuje podanie paliwa równocześnie z włączeniem wentylatora, tyle że ten nie zdąży się jeszcze rozpędzić - lepiej byłoby, żeby wentylator pierw zrobił wybieg i dopiero podanie dawki paliwa. Właśnie tak ma mój kolega w jakimś prostym sterowniku dwustanowym

Wydaje mi się że dmuchawa po przedmuchu i tak nie staje, tylko wraca do obrotów z zakresu mocy na której pracuje w danym momencie więc kanały nie powinny się zapychać.

Masz rację i załóżmy, że w ytm przypadku się nie zasyfią kanały ale gdy np. z jakichś powodów chcę spalać miał bez pida czyli w trybie dwustanowym, to przy każdym przejściu kotła z podtrzymania w stan pracy trochę tego miału może się przesypywać.

Aha dodam tylko, że jestem świeżym użytkownikiem kociołka i być może wyolbrzymiam problem...

Jeszcze chciałem dopytać jedną rzecz. Na stronie Elektromizu można pobrać dwie wersje oprogramowania do Cobry V939 i V9 a32 jaka jest różnica między nimi?

ja mam starego brucera z pionowymi nacięciami na koronie palnika

po całym sezonie palenia w różnych trybach i demontażu korony do konserwacji nie stwierdziłem obecności opału jeśłi juz to raczej drobinki popiołu które w fazie podtrzymania przez pionowe szczeliny spadły do wnętrza kanału nadmuchowego. nie były to ilości mające wpływ na przebieg procesu spalania. musiałbym chyba cały sezon prowadzić palniki z minimalnym nadmuchem by nie wywiało śmieci z komory powietrznej.

A_32 to najnowsza wersja softu obecnie dostępna z tego co mi wiadomo

różnic jest sporo

najlepiej opisze Jarecki bo zmieniało się to dość dynamicznie i wciąż zmienia

Edytowane przez timon120777

wiesz ja tak często zmieniam softy że nie wiem i nie kontroluję spalania pod kątem trybu

wiem na pewno że możliwość wyboru pzwala dopasować sposób spalania do warunków.

na początku i na końcu sezonu kiedy odbiór ciepła jest niewielki spalam dwustanowo, w normalnym sezonie paliłem w zeszłym roku z załaczonym ADC ale teraz ze względu na podłączenie termostatu pokojowego palę bez ADC tylko z włączonym PID ponieważ ADC potrzebuje stałego odbioru ciepła a termostat pokojowy pozbawia tego stałego odbioru.

polecam również korzystanie ze stref czasowych zarówno dla CO jak i CWU tutaj można sporo zaoszczędzić

j

eśli Twoja rodzinka prowadzi w miarę systematyczny tryb życia(praca w stałych godzinach i stałe godziny nieobecności w domu) to np wyłączając grzanie CWU w czasie kiedy nikogo nie ma w domu i obniżając temperaturę CO można uzyskać dodatkowe oszczędności. u mnie np CWU w tygodniu jest grzane tylko 2 razy na dobę wtedy kiedy jest potrzebne, przez pozostałych 17godzin jest wyłączone i nie dogrzewa ponieważ nie ma takiej potrzeby, w weekend jest zaprogramowane dodatkowe grzanie w ciągu dnia w porze obiadu aby była woda do zmywania.

podobnie z CO - obniżam w godzinach nocnych o kilka stopni

musisz jeśli chcesz przed zmianą softu spisać wszystkie nastawy ponieważ po usunięciu starego softu znikną i wpisać ponownie po skopiowaniu nowego. proces jest prosty bo tylko usuwasz stary soft i wklejasz nowy bez instalacji żadnej.

nie musisz żadnych korekt wprowadzać bo podstawy się nie zmieniają.

w razie wątpliwości lub pytań pisz śmiało

dzisiejszej nocy obudził mnie dźwięk piszczka ze sterownika-pomyślałem brak opału, zachodzę do kociołka a tu zaskoczenie zerwana "zawleczka"- mniejsza o to od czego bo ostatnio trochę kombinowałem z opałem. Może ma ktoś lepszy sposób na wyłączenie tego alarmu na Cobrze BRAK OPAŁU jak reset sterownika? To jedyny sposób jaki znam - wyłącz pstryk i włącz go ponownie i wtedy hula.