Konto usunięte na żądanie 26.02.2011 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 mieszacz,zawór czterodrogowy.. wg mnie troche przekombinowane... ale kazdy robi po swojemu... ja wtym miejscu co ty masz zawrór 4-drogowy mam wymiennik ciepła, a dodtakową pomke mam w miejscu czerwonej kropki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 27.02.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Piotr, ten mały palnik jak idzie na mocnych obrotach tak dziwnie spala, tj. połowa od kosza oki a końcówka gorzej. Dopiero wróciłem ze szkolenia, zobaczę w tygodniu, bo jedną metodą udało się na kilku egzemplarzach sytuację poprawić. Ważne, czy ciąg kominowy jest dobry i odpowiednie napowietrzenie kotłowni. Muszę jednak jeszcze to sprawdzić dokładniej poprzez odpalenie takiej sztuki po zmianach na teście. witam, mocne obroty dotyczą samej max mocy dmuchawy, czy mocy pracy pieca? w piątek zmieniłem temp na piecu na 65 stopni, pompy na 2 bieg, czujnik od CWU wyłączyłem i wczoraj wykres się unormował (nadal żre jak dinozaur) czy może być to (unormowanie wykresu) spowodowane cieplejszymi nocami (z -20 na ok -12, przez co mniejsze wychłodzenie, piec szybciej dogrzewa) ? Zaraz jadę na budowę dać mojemu piecu jeść i wieczorkiem powiem o wynikach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 27.02.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 To proszę powiedzcie mi użytkownicy Skam-pa.......sterownik PUMA a robicie ręczne nastawy i ustawienia......myślałem do tej pory że sterownik PID myśli za człowieka....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 27.02.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 mieszacz,zawór czterodrogowy.. wg mnie troche przekombinowane... ale kazdy robi po swojemu... ja wtym miejscu co ty masz zawrór 4-drogowy mam wymiennik ciepła, a dodtakową pomke mam w miejscu czerwonej kropki. Bobek.......tych pomp to nie żałowałeś....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 27.02.2011 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Nie żałowałem ale się sprawdzaja... dodrzuc jeszcze jedna od solarów i ...jeszcze jedną od cyrkulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.02.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 witam, mocne obroty dotyczą samej max mocy dmuchawy, czy mocy pracy pieca? w piątek zmieniłem temp na piecu na 65 stopni, pompy na 2 bieg, czujnik od CWU wyłączyłem i wczoraj wykres się unormował (nadal żre jak dinozaur) czy może być to (unormowanie wykresu) spowodowane cieplejszymi nocami (z -20 na ok -12, przez co mniejsze wychłodzenie, piec szybciej dogrzewa) ? Zaraz jadę na budowę dać mojemu piecu jeść i wieczorkiem powiem o wynikach. Pozdrawiam. Chodzi o kocioł i jego moc przy współpracy z tym małym palnikiem W Pleszewie mieliśmy ten palnik zamontowany w kotle testowym, od września do listopada chodził sobie na nastawach temp. do 50st.C zasilenie, dopalał bardzo ładnie. Od listopada, gdzie pojawiły się większe mrozy miał iść na 60-65st.C. Tutaj zaczęła się pojawiać zależność tego żaru... W grudniu na obiekcie zmieniliśmy palnik na większy, bo chcieliśmy sprawdzić jego drobne modyfikacje. Poza tym był kłopot z uzyskaniem tych 65st.C na małej wersji palnika. Instalacja też specyficzna, bo bez żadnej pompy. Tylko dmuchawa, podajnik i układ grawitacyjny. Nie wiem ile wody w całym układzie, ale generalnie dużo. Zapomniałem dodać,że pracował i nadal pracuje na RT09pid z krótką przerwą na test Luksusa, który nie zdał egzaminu przy ociepleniu się temp. zewnętrznej. (póki było chłodno żar trzymał na środku, ale po ociepleniu żar przesunął się ponownie w stronę kosza a więc nadal punkt wyjścia dla ognika,pumy czy rt09pid). Nie chcę zatem wsadzać sobie na głowę kolejnego podobnego sterowania. Jak tylko będę miał czas w tygodniu, to sprawdzę jeszcze modyfikacje tego palnika, która w kilku przypadkach zdała egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.02.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 To proszę powiedzcie mi użytkownicy Skam-pa.......sterownik PUMA a robicie ręczne nastawy i ustawienia......myślałem do tej pory że sterownik PID myśli za człowieka....... Użytkownicy eCoala zmieniają softy i kombinują z pracą pompy. Użytkownicy PUMY mając opcję serwisową starają się to poprawiać w taki sposób. Widzisz Jorgo, to kwestia paliwa oraz obiektu. W 90% palnik odpalony, zadana temp. i zapominamy o sprawie. Zakłócenia pracy występują w przypadku budowy, wygrzewania nowych obiektów. Na palcach jednej ręki można takie kłopoty wymienić przy normalnie zamieszkanym i ogrzewanym budynku. Myślę,że nikt na chwilę obecną nie zrobił sterownika idealnego. Jest to automatyzacja, ale nadal zależna od palnika, ale przede wszystkim opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 27.02.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Zakłócenia pracy występują w przypadku budowy, wygrzewania nowych obiektów. Na palcach jednej ręki można takie kłopoty wymienić przy normalnie zamieszkanym i ogrzewanym budynku. Zapomniałeś dodać po ile palców masz w każdej ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 27.02.2011 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam Zastanawiam się nad kupnem kotła SKAM-P Premium 17kW. Ze względu na moją małą kotłownię najlepszym wyjściem był by wariant kotła z wyjściem czopuch z boku lub z góry. Przy wyjściu z góry musiał bym jednak przerabiać komin systemowy (dodatkowy koszt 300zł). Zastanawiam się jednak jak zmiana miejsca czopuch ma się do sprawności kotła. Nie znalazłem nigdzie przekroju kotła prezentującego obieg spalin więc ciężko mi to samemu wywnioskować. Jak to jest, czopuch w innym miejscu niż z tyłu zmniejsza sprawność? W załączniku jest rzut mojej kotłowni. [ATTACH=CONFIG]45355[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.02.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam Zastanawiam się nad kupnem kotła SKAM-P Premium 17kW. Ze względu na moją małą kotłownię najlepszym wyjściem był by wariant kotła z wyjściem czopuch z boku lub z góry. Przy wyjściu z góry musiał bym jednak przerabiać komin systemowy (dodatkowy koszt 300zł). Zastanawiam się jednak jak zmiana miejsca czopuch ma się do sprawności kotła. Nie znalazłem nigdzie przekroju kotła prezentującego obieg spalin więc ciężko mi to samemu wywnioskować. Jak to jest, czopuch w innym miejscu niż z tyłu zmniejsza sprawność? W załączniku jest rzut mojej kotłowni. [ATTACH=CONFIG]45355[/ATTACH] Przy modelach na specjalne zamówienie tj. czopuch w górę z wymiennika lub czopuch wychodzący z boku korpusu wykonywana jest delikatna korekcja budowy wymiennika. Nieco dłuższe są kanały i bardziej płaskie. Na końcu nie ma grilla spalinowego, bo nie idzie z niego wyjść w górę czy też w bok. Jest to w tym wypadku płaski kanał, tak jak w większości konstrukcji z kanałami poziomymi na rynku. Minimalny wpływ na sprawność to oczywiście ma, jak duży - nie zlecaliśmy badań sprawności dla wymienników modyfikowanych na specjalne zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 27.02.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Minimalny wpływ na sprawność to oczywiście ma, jak duży - nie zlecaliśmy badań sprawności dla wymienników modyfikowanych na specjalne zamówienie. Rozumie zatem, że sprawność powinna być zbliżona w wariantach z wyjściem na bok i w górę? Druga sprawa, to czy mogę prosić o przesłanie DTR (oraz instrukcji sterownika jeśli jest osobno) tego kotła na maila: darek kropka grabowski małpa op kropka pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 27.02.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Użytkownicy eCoala zmieniają softy i kombinują z pracą pompy. Tak się zapytam o jakie softy chodzi? Ostatnio aktualizowałem swojego eCoal-a bo doszły nowe funkcje ale o zmianie softu jeszcze nie słyszałem ale może jestem do tyłu z tematem i jeszcze o jaką kombinację pracy pompy chodzi bo tutaj też za bardzo się nie pokombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.02.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Tak się zapytam o jakie softy chodzi? Ostatnio aktualizowałem swojego eCoal-a bo doszły nowe funkcje ale o zmianie softu jeszcze nie słyszałem ale może jestem do tyłu z tematem i jeszcze o jaką kombinację pracy pompy chodzi? Aktualizacja softu zawiera zmiany, nie uważasz zatem, że wpływa na działanie układu? Nie sądzisz, że jest to zmiana softu? Takie same praktyki są od samego początku w ogniku pid (ale trzeba go było wysłać do aktualizacji), rt09pid czy pumie (gdzie aktualizację robi użytkownik poprzez gniazdo usb już bez potrzeby wysyłki sterownika) O zmianach /aktualizacjach wspominał m.in minertu czy też kolega Darase, wspominali także o zmianie sposobu sterowania pompą c.o. w sposób cykliczny, bo wówczas lepiej dopala mu/im paliwo. Nie wiem na czym zmiany pracy tej pompy polegają w Waszym sterowniku, nie korzystam z niego. Zmieniają coś w sposobie pracy. Nie mniej tymi metodami próbujecie poprawiać spalanie. Zatem staracie się robić modyfikacje, podobnie jak użytkownicy pumy wchodzący w menu serwisowe. Kolega minertu przełączał też moc, nie wiem z jakiego powodu, ale wspominał o zmianie sposobu pracy.... Takie macie opcje i z nich korzystacie. np. w pumie jedna z ostatnich zmian/modyfikacji softu to opcja zadania czasu dla pompy c.o. przy współpracy z termostatem pokojowym. Do tej pory były to stałe interwały 20minutowe a teraz można to ustawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 27.02.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Szkoda, że Pan Włodek tak rzadko tu zagląda.... mam jednak cichą nadzieję, że pracuje nad kolejnymi zmianami w firmware Pumy, gdzie np. pokazana będzie, jakiś czas temu wspominana, temperatura powrotu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 27.02.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Nie wiem na czym zmiany pracy tej pompy polegają w Waszym sterowniku, nie korzystam z niego. Kolega minertu przełączał też moc, nie wiem z jakiego powodu, ale wspominał o zmianie sposobu pracy.... Takie macie opcje i z nich korzystacie. Jarecki Jesteś fajny chłop, ale - na litość boską - błagam Cię, nie pisz o czymś czego nie znasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slaveta 27.02.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Aktualizacja softu zawiera zmiany, nie uważasz zatem, że wpływa na działanie układu? Nie sądzisz, że jest to zmiana softu? O zmianach /aktualizacjach wspominał m.in minertu czy też kolega Darase, wspominali także o zmianie sposobu sterowania pompą c.o. w sposób cykliczny, bo wówczas lepiej dopala mu/im paliwo. Nie wiem na czym zmiany pracy tej pompy polegają w Waszym sterowniku, nie korzystam z niego. Zmieniają coś w sposobie pracy. Nie mniej tymi metodami próbujecie poprawiać spalanie. Zatem staracie się robić modyfikacje, podobnie jak użytkownicy pumy wchodzący w menu serwisowe. Kolega minertu przełączał też moc, nie wiem z jakiego powodu, ale wspominał o zmianie sposobu pracy.... Takie macie opcje i z nich korzystacie. Koloryzujesz trochę całą sprawę, nie chcę tu śmiecić bo to nie wątek o eCoal-u ale napiszę. Na stronie producenta jest wyraźnie napisane czego dotyczą zmiany i są to zmiany które zmieniają funkcjonalność sterownika i nie maja wpływu na sposób czy jakość spalania paliwa. Dodano dodatkowe że tak powiem bajery. Co do ustawień pompy to owszem jest opcja cykliczna i ciągła ale te funkcje były od początku i nie widzę związku z dopalaniem paliwa. Nie mamy dostępu do opcji które mają wpływ na spalanie a to co napisałeś to zupełnie o coś innego chodziło jak kogoś interesuje to poczyta sobie w wątku o eCoal-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.02.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Jarecki Jesteś fajny chłop, ale - na litość boską - błagam Cię, nie pisz o czymś czego nie znasz. Nie chcę o tym pisać, bo to nie wątek na ten temat. Wspominam tylko o tym, co ma miejsce - bez żadnego zagłębiania się w temat. Nie korzystam obecnie z tego sterownika i nie mogę się podzielić wymianą doświadczeń w jego zakresie. Wymianę opinii możecie przeprowadzić we własnym gronie pytając o to kolegę darase czy minertu czy jack18 na swoim wątku. Poprawki mają miejsce. To nic dziwnego. Nic też nadzwyczajnego. Wracając do PUMY, tak są pewne rzeczy dopracowywane. m.in.do menu serwisowego klienta ma być przeniesiona obsługa termostatu pokojowego. Ma się też pojawić oczekiwana funkcjonalność w postaci obsługi pompy cyrkulacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 27.02.2011 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Wracając do PUMY, tak są pewne rzeczy dopracowywane. m.in.do menu serwisowego klienta ma być przeniesiona obsługa termostatu pokojowego. A po co?? kupujesz radiowy DIGITIME 800- ustawiasz temperaturę i niech on się martwi... a jak chcesz miec dwa czujniki, to co wtedy?fajnie jak jest dużo opcji ,ale co za dużo to nie zdrowo bo można przekombinowac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.02.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 A po co?? kupujesz radiowy DIGITIME 800- ustawiasz temperaturę i niech on się martwi... a jak chcesz miec dwa czujniki, to co wtedy?fajnie jak jest dużo opcji ,ale co za dużo to nie zdrowo bo można przekombinowac.. Nie zrozumiałeś chyba o co chodzi. W obecnej chwili jak kupisz takiego auratona, eurostera czy tatarka bezprzewodowego, to w menu kodowym pumy 3111 musisz aktywować współpracę z termostatem pokojowym. Od krótkiego czasu decydujesz też o długości cykli pracy pompy przy współpracy z termostatem. Ta funkcjonalność ma być tylko przeniesiona z menu kodowego do menu korekcji klienta. Menu kodowe ma służyć serwisowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 27.02.2011 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Zrozumialem, i testowałem termostat pokojowy tatarka... i dla mnie nie nie spełniał swojego zadania, w domu postawiłem na maxmalny komfort cieplny, i majac dwa niezależne obiegi CO ,kocioł pilnował jednego obiegu (ten do którego był podłaczony termostat pokojowy) poprostu pid dostosowywał swoja pracę do ustawien termostau pokojowego ,i tam temperature miałem ustawioną na 22 st, drugi (niezależny obieg )miał ustawioną temperature 23st i wtedy kocioł głupiał i trzaby było sprzężyć 2 pompy cos jak u uzytkownika kubiakpiotr i podłaczyc odwrotnie, jak włączł by się jeden obieg musiałaby sie odpalić druga pompa, a tak mam niezależnie od ustawien jezeli w salonie mam chlodno to właczy mi sie pompa od podłogówki, a jezeli mam chłodno w sypialni (tam mam termostat) bo w innych pokojach temp pilnują głowice termostayczne, to właczy mi sie druga pompa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts