kloskak 01.01.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Tez mam pieklorza i tez miałem spieki. Wiele kombinowałem i się udało. mam 17KW z irydem i dla 100% podawanie 7 sec przerwa 46 sec i nadmuch 23. To zależy od wielu czynników np czy suchy czy mokry itd. Teraz czasem robią się spieki jak pracuje i wchodzi w stan podtrzymania bo nie wiem czemu ostatnio sporo przeciąga temperaturę i sporo spada ustawione np 49 a on jak się rozpędzi to do 55 dojdzie potem podtrzymanie i spada do 39 (bez pobierania wody ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 02.01.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Tez mam pieklorza i tez miałem spieki. Wiele kombinowałem i się udało. mam 17KW z irydem i dla 100% podawanie 7 sec przerwa 46 sec i nadmuch 23. To zależy od wielu czynników np czy suchy czy mokry itd. Teraz czasem robią się spieki jak pracuje i wchodzi w stan podtrzymania bo nie wiem czemu ostatnio sporo przeciąga temperaturę i sporo spada ustawione np 49 a on jak się rozpędzi to do 55 dojdzie potem podtrzymanie i spada do 39 (bez pobierania wody ) Dzieki za info. Sprobuje ustawic tak jak napisales. Poki co przekombinowalem z parametrami (ustawilem 5s/28 i 80 % dmuchawa) i piec 2 x wylaczyl sie po alarmie brak opalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.01.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Dzieki za info. Sprobuje ustawic tak jak napisales. Poki co przekombinowalem z parametrami (ustawilem 5s/28 i 80 % dmuchawa) i piec 2 x wylaczyl sie po alarmie brak opalu. 5/28 to niecały stosunek 1:6 Cobra/puma, ognik pid nie dozując liniowa powietrza, więc to 80% przy aktywnym pid może byc maławo, szczególnie dla RV-13AMs, ja się raczej poruszam w zakresie 90-95% i bardzo rzadko mi to schodzi poniżej 90%, prawdopodobnie mniej jak 85% dla tego wentylatora nie ma co ustawiać, kolega Kloska ma inny sterownik i tam wygląda to deczko inaczej, jego 7/46 to prawie 1:7, więc może Tobie równiez alarm wywalić... zejdź kapke niżej z tego 5/28 może na 5/25 albo jeszcze spróbuj przy tym 5/28 dać deczko więcej wiatru, może 85%... to już takie dopieszczanie, jak chcemy sie bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 02.01.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Jarek 5/25 mialem caly czas ustawione natomiast wentylator miałęm ustawiony na 90 % max. Faktycznie przy 80 % nie mial sily rozdmuchac i praktycznie przy mnie wywalil blad brak opalu. A jeszcze mam pytanko czy warto regulowac doplyw powietrza ta przeslonka na wentylatorze. U mnie poki co otwarta na full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.01.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Jarek 5/25 mialem caly czas ustawione natomiast wentylator miałęm ustawiony na 90 % max. Faktycznie przy 80 % nie mial sily rozdmuchac i praktycznie przy mnie wywalil blad brak opalu. A jeszcze mam pytanko czy warto regulowac doplyw powietrza ta przeslonka na wentylatorze. U mnie poki co otwarta na full. Przy ogniku pid, skorpionie plus, cobrze czy pumie raczej nie warto i rzadko kiedy jest taka potrzeba. Te sterowniki potrafia prowadzic dmuchawy w niskich zakresach i przy normlanym ciągu komina nie trzeba machac przysłonką Przysłonki uzywamy, gdy mamy fazowe sterowanie dmuchawę jak w rt09pid, irydzie pid czy brulim, wówczas jest sens lekko to przysłonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Many 03.01.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Jarek co do małej ekoenergi cały czas testuje. Spalanie jest mniejsze średnio do 5 kg groszku na dobe i tu wielki plus,spieki są co prawda nie wielkie ale to za sprawą węgla taki jego urok, czy dmucha na 30% czy też 37% nie ma różnicy .Teraz jade na nadmuchu 33% i to mu starcza nie kopci podawanie 5 na 50 na spalanie grupowe raczej za ciepło.Żar na całym palniku ale troszke mocniej dmucha z jednej strony coś mu z drógiej dowierce i będzie okpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.01.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 W tej chwili to małe zapotrzebowanie i mały odbiór. Moja wersja jest jeszcze deczko inna, to co mi się w domu nie podobało delikatnie już w Twoim palniku skorygowaliśmy. Ja jednak na ten palnik się nie nastawiam na skalę masową dopóki nie poprawiona zostanie głowica spalająca w sposób, o którym rozmawialiśmy. Prace są skierowane na poprawę stanu obecnego do wersji nazwijmy to produkcyjnej i z korzyścią dla użytkowników wczesniej kupionych zestawów, jeżeli po sezonie coś będa chcieli zmodyfikować.. Pogadamy jeszcze jak mocno przymrozi i zwiększy się zapotrzebowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 05.01.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Kurde znowu mi piec wygasl tym razem przy nastawach 5/27 i wnetylatorze na 90% ustawionym. Gdzie szukac przyczyny . Nie chcialbym zonie zostawiac problemu rozpalania pieca jak pojade w delegacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.01.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 w wunglu... podnieś moc min. na np. 4 czy 5%obniż pauzę na 26sek i ustaw nadmuch na 92% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 05.01.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 JA mam pytanko odnośnie Cobry. Czy przy paleniu miałem i włączonych przedmuchach nie powinno być tak, że Cobra pierw podbija obroty dmuchawy i wtedy następuje podanie dawki paliwa|( w czasie tych wyższych obrotów wentylatora)? Zapobiegłoby to zasyfianiu się kanałów powietrznych w palniku, a z tego co zaobserwowałem to podajnik załącza się zaraz po spadku obrotów wentyla. Podobnie sytuacja ma się gdy grzanie CO jest wyłączone i gdy go włączę to następuje podanie paliwa równocześnie z włączeniem wentylatora, tyle że ten nie zdąży się jeszcze rozpędzić - lepiej byłoby, żeby wentylator pierw zrobił wybieg i dopiero podanie dawki paliwa. Właśnie tak ma mój kolega w jakimś prostym sterowniku dwustanowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 05.01.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Wydaje mi się że dmuchawa po przedmuchu i tak nie staje, tylko wraca do obrotów z zakresu mocy na której pracuje w danym momencie więc kanały nie powinny się zapychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 05.01.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Wydaje mi się że dmuchawa po przedmuchu i tak nie staje, tylko wraca do obrotów z zakresu mocy na której pracuje w danym momencie więc kanały nie powinny się zapychać. Masz rację i załóżmy, że w ytm przypadku się nie zasyfią kanały ale gdy np. z jakichś powodów chcę spalać miał bez pida czyli w trybie dwustanowym, to przy każdym przejściu kotła z podtrzymania w stan pracy trochę tego miału może się przesypywać. Aha dodam tylko, że jestem świeżym użytkownikiem kociołka i być może wyolbrzymiam problem... Jeszcze chciałem dopytać jedną rzecz. Na stronie Elektromizu można pobrać dwie wersje oprogramowania do Cobry V939 i V9 a32 jaka jest różnica między nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.01.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) ja mam starego brucera z pionowymi nacięciami na koronie palnikapo całym sezonie palenia w różnych trybach i demontażu korony do konserwacji nie stwierdziłem obecności opału jeśłi juz to raczej drobinki popiołu które w fazie podtrzymania przez pionowe szczeliny spadły do wnętrza kanału nadmuchowego. nie były to ilości mające wpływ na przebieg procesu spalania. musiałbym chyba cały sezon prowadzić palniki z minimalnym nadmuchem by nie wywiało śmieci z komory powietrznej. A_32 to najnowsza wersja softu obecnie dostępna z tego co mi wiadomoróżnic jest sporo najlepiej opisze Jarecki bo zmieniało się to dość dynamicznie i wciąż zmienia Edytowane 5 Stycznia 2013 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 05.01.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Timon - dzięki za rozwianie wątpliwości - uspokoiłeś mnie. A przy okazji jakbyś mógł krótko podsumować doświadczenia z użytkowania Cobry. Głównie interesuje mnie jaki tryb spalania wychodzi ci najbardziej ekonomicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 06.01.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 wiesz ja tak często zmieniam softy że nie wiem i nie kontroluję spalania pod kątem trybuwiem na pewno że możliwość wyboru pzwala dopasować sposób spalania do warunków. na początku i na końcu sezonu kiedy odbiór ciepła jest niewielki spalam dwustanowo, w normalnym sezonie paliłem w zeszłym roku z załaczonym ADC ale teraz ze względu na podłączenie termostatu pokojowego palę bez ADC tylko z włączonym PID ponieważ ADC potrzebuje stałego odbioru ciepła a termostat pokojowy pozbawia tego stałego odbioru. polecam również korzystanie ze stref czasowych zarówno dla CO jak i CWU tutaj można sporo zaoszczędzićjeśli Twoja rodzinka prowadzi w miarę systematyczny tryb życia(praca w stałych godzinach i stałe godziny nieobecności w domu) to np wyłączając grzanie CWU w czasie kiedy nikogo nie ma w domu i obniżając temperaturę CO można uzyskać dodatkowe oszczędności. u mnie np CWU w tygodniu jest grzane tylko 2 razy na dobę wtedy kiedy jest potrzebne, przez pozostałych 17godzin jest wyłączone i nie dogrzewa ponieważ nie ma takiej potrzeby, w weekend jest zaprogramowane dodatkowe grzanie w ciągu dnia w porze obiadu aby była woda do zmywania.podobnie z CO - obniżam w godzinach nocnych o kilka stopni musisz jeśli chcesz przed zmianą softu spisać wszystkie nastawy ponieważ po usunięciu starego softu znikną i wpisać ponownie po skopiowaniu nowego. proces jest prosty bo tylko usuwasz stary soft i wklejasz nowy bez instalacji żadnej.nie musisz żadnych korekt wprowadzać bo podstawy się nie zmieniają.w razie wątpliwości lub pytań pisz śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 08.01.2013 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 dzisiejszej nocy obudził mnie dźwięk piszczka ze sterownika-pomyślałem brak opału, zachodzę do kociołka a tu zaskoczenie zerwana "zawleczka"- mniejsza o to od czego bo ostatnio trochę kombinowałem z opałem. Może ma ktoś lepszy sposób na wyłączenie tego alarmu na Cobrze BRAK OPAŁU jak reset sterownika? To jedyny sposób jaki znam - wyłącz pstryk i włącz go ponownie i wtedy hula. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 08.01.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 dzisiejszej nocy obudził mnie dźwięk piszczka ze sterownika-pomyślałem brak opału, zachodzę do kociołka a tu zaskoczenie zerwana "zawleczka"- mniejsza o to od czego bo ostatnio trochę kombinowałem z opałem. Może ma ktoś lepszy sposób na wyłączenie tego alarmu na Cobrze BRAK OPAŁU jak reset sterownika? To jedyny sposób jaki znam - wyłącz pstryk i włącz go ponownie i wtedy hula. Witam wszystkich i przyłączam sie do pytania, mnie obudził dziś w nocy ten sam dzwięk mojek cobry, ale chodziło o brak opału, mimo że zasobnik full - niestety też nie znam innej opcji jak twardy reset. A jak już o alarmie mowa to raz mi się kocioł przegrzał (90 st.C) i też włączył sie alarm ale rownocześnie pompa z CWU, całe ciepło z kotła poszło na zasobnik, temp na kotle spadła poniżej zadanej a mimo to kociołek się wyłaczył. Czy nie powinno być tak że załącza się alarm i pompa z CWU, a po obniżeniu temperatury kociołek dalej hula?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 08.01.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Mnie również zdarzyło się resetować sterownik w ten sposób i innej metody nie znamMam jednak również inne pytanie - czy istnieje sposób na wyłączenie priorytetu pompy CWU w PUMIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Czy nie powinno być tak że załącza się alarm i pompa z CWU, a po obniżeniu temperatury kociołek dalej hula?? Moim zdaniem nie, bo mówimy o powaznej sytuacji awaryjnej i przekroczeniu alarmowych 90st.C Sterownik powinien dla mnie awaryjnie schłodzic kocioł i pozostać w stanie alarmu aż użytkownik sprawdzi, czy wszystko z kotłem, instalacją, sterownikiem jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Mnie również zdarzyło się resetować sterownik w ten sposób i innej metody nie znam Mam jednak również inne pytanie - czy istnieje sposób na wyłączenie priorytetu pompy CWU w PUMIE? Nie ma, bo dobór pracy pomp jest automatyczny, aby nie było 2milionów nastaw. Zatem w zalezności od różnicy nastaw C.O.-CWU sterownik sam dobiera sposób pracy pomp. Mogą być jakieś różnice przy danych softach, czy na czas dogrzania CWU pompa C.O. pracuje z wydajnością 40% czy z większą.... To już bardziej pytanie bardziej do Włodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts