martinjulio 08.01.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 dzisiejszej nocy obudził mnie dźwięk piszczka ze sterownika-pomyślałem brak opału, zachodzę do kociołka a tu zaskoczenie zerwana "zawleczka"- mniejsza o to od czego bo ostatnio trochę kombinowałem z opałem. Może ma ktoś lepszy sposób na wyłączenie tego alarmu na Cobrze BRAK OPAŁU jak reset sterownika? To jedyny sposób jaki znam - wyłącz pstryk i włącz go ponownie i wtedy hula. Witam wszystkich i przyłączam sie do pytania, mnie obudził dziś w nocy ten sam dzwięk mojek cobry, ale chodziło o brak opału, mimo że zasobnik full - niestety też nie znam innej opcji jak twardy reset. A jak już o alarmie mowa to raz mi się kocioł przegrzał (90 st.C) i też włączył sie alarm ale rownocześnie pompa z CWU, całe ciepło z kotła poszło na zasobnik, temp na kotle spadła poniżej zadanej a mimo to kociołek się wyłaczył. Czy nie powinno być tak że załącza się alarm i pompa z CWU, a po obniżeniu temperatury kociołek dalej hula?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 08.01.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Mnie również zdarzyło się resetować sterownik w ten sposób i innej metody nie znamMam jednak również inne pytanie - czy istnieje sposób na wyłączenie priorytetu pompy CWU w PUMIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Czy nie powinno być tak że załącza się alarm i pompa z CWU, a po obniżeniu temperatury kociołek dalej hula?? Moim zdaniem nie, bo mówimy o powaznej sytuacji awaryjnej i przekroczeniu alarmowych 90st.C Sterownik powinien dla mnie awaryjnie schłodzic kocioł i pozostać w stanie alarmu aż użytkownik sprawdzi, czy wszystko z kotłem, instalacją, sterownikiem jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2013 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Mnie również zdarzyło się resetować sterownik w ten sposób i innej metody nie znam Mam jednak również inne pytanie - czy istnieje sposób na wyłączenie priorytetu pompy CWU w PUMIE? Nie ma, bo dobór pracy pomp jest automatyczny, aby nie było 2milionów nastaw. Zatem w zalezności od różnicy nastaw C.O.-CWU sterownik sam dobiera sposób pracy pomp. Mogą być jakieś różnice przy danych softach, czy na czas dogrzania CWU pompa C.O. pracuje z wydajnością 40% czy z większą.... To już bardziej pytanie bardziej do Włodka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 08.01.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Jarek jest jeden "myk". Sam nie wiem jak jest na tych oficjalnych softach ale na testowych można ustawić pracę pompy jako skokową oraz czas przestoju pompy koło ikony termostatu. Jeśli ustawimy na 1 min to pompa pracuje chyba (nie pamiętam) 3 min i minuta pauzy, znów 3 min i 1 min pauzy. Ten zabieg można zastosować gdy nie ma na układzie termostatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 08.01.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Nie, przegrzanie kotła może sygnalizować poważną usterkę, np. niesprawną pompę CO. Lepiej wyłączyć grzanie, niż zagotowaćkocioł. Jak to możliwe, że kocioł się nagrzał do 90'C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 08.01.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 dzisiejszej nocy obudził mnie dźwięk piszczka ze sterownika-pomyślałem brak opału, zachodzę do kociołka a tu zaskoczenie zerwana "zawleczka"- mniejsza o to od czego bo ostatnio trochę kombinowałem z opałem. Może ma ktoś lepszy sposób na wyłączenie tego alarmu na Cobrze BRAK OPAŁU jak reset sterownika? To jedyny sposób jaki znam - wyłącz pstryk i włącz go ponownie i wtedy hula. Nie ma innego sposobu, tak jest napisany program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 08.01.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Nie ma, bo dobór pracy pomp jest automatyczny, aby nie było 2milionów nastaw. Zatem w zalezności od różnicy nastaw C.O.-CWU sterownik sam dobiera sposób pracy pomp. Mogą być jakieś różnice przy danych softach, czy na czas dogrzania CWU pompa C.O. pracuje z wydajnością 40% czy z większą.... To już bardziej pytanie bardziej do Włodka Lisu ma rację. Jeśli ustawi się pompy skokowe, to czas pracy pompy wynosi 2 min, a czas pauzy jest programowany w menu użytkownika (wejście przez długi +, nastawa obok ikony termostatu). Jeśli ustawisz czas pauzy 1 min, pompa CO przy grzaniu CWU pracuje 2 min z pauzą 1 min, czyli pompuje 66% wody - całkiem sporo. Przy pompach płynnych jest zawsze 40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Lisu ma rację. Jeśli ustawi się pompy skokowe, to czas pracy pompy wynosi 2 min, a czas pauzy jest programowany w menu użytkownika (wejście przez długi +, nastawa obok ikony termostatu). Jeśli ustawisz czas pauzy 1 min, pompa CO przy grzaniu CWU pracuje 2 min z pauzą 1 min, czyli pompuje 66% wody - całkiem sporo. Przy pompach płynnych jest zawsze 40% Nie chodziło mi o wybór skokowa/płynna, bo ja zrozumiałem, czy idzie wyłączyć priorytet grzania CWU. Stąd napisałem,że nie, bo sterownik dobiera to samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Włodku a co do pracy skokowej, to od kiedy taka zmiana? Jak pamiętam przy wyborze pracy skokowej były stałe wartości 5minut praca i 15minut pauza....A sprawa termostatu to był osobny temat..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 08.01.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Nie ma innego sposobu, tak jest napisany program. OK dziękuje za odpowiedź. Pytałem ponieważ po wyłączeniu nalicza mi czas w nowej "dobie". A jeszcze jak już pytam - ktoś pisał o zgraniu ze sterownika historii czasu pracy podajnika i wykresów. Czy to prawda i czy z Cobrą to jakoś idzie zrobić. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez jerzy00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 08.01.2013 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Włodku a co do pracy skokowej, to od kiedy taka zmiana? Nie pamiętam, od kiedy, ale dość dawno... Ooo! Znalazłem! Od 2011-10-14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Nie pamiętam, od kiedy, ale dość dawno... Ooo! Znalazłem! Od 2011-10-14 Włodku, żart jest przedni, pytanie, czy elektro-miz o nim wie... Nowe softy są na stronie elektro-miz od niedawna, nowa instrukcja także... a w nowej instrukcji są stare dane... odnośnie pracy skokowej..... przyznaję się bez bicia, że ja na to nie zwróciłem uwagi, ale warto byłoby widzieć, skoro coś takiego się zmienia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 OK dziękuje za odpowiedź. Pytałem ponieważ po wyłączeniu nalicza mi czas w nowej "dobie". A jeszcze jak już pytam - ktoś pisał o zgraniu ze sterownika historii czasu pracy podajnika i wykresów. Czy to prawda i czy z Cobrą to jakoś idzie zrobić. Z cobry nie zgrasz, bo nie tworzy ona pilku archiwum, plik archiwum tworzy puma i do niej jest sofcik Damiana pumacharts.... No chyba,że znowu czegoś nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 08.01.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 szkoda, bo przez święta przegapiłem 2 doby i nie mam czasu pracy podajnika, a tak zawsze spisuje i mniej-więcej widzę jakie było spalanie i wiem, że pełniutki zasobnik to ok 430 min pracy podajnika , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Trochę bardziej rozbudowana jest nakładka Damiana, on ma podłączona Cobrę bezpośrednio przez RS-485 przez przejściówkę RS-485-RS-232 do kompa.Steruje sobie i ma wizualizację na monitorze, tam sa wykresy, jest więcej danych, ale nie wiem czy zapisywana jest historia, świeżą wersję widziałem kilka dni temu u znajomego, on to ma podpięte pod Cobrę, wykresy pracy wówczas pobieżnie lukaliśmy. Nie wiem jednak, czy nie wychodzę przed szereg, bo Damian sporo sobie samodzielnie dorobił m.in. pogodówkę podłączana pod kompa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 08.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Mogę jedynie potwierdzić to co Jarecki napisał. Komputer tworzy swoje archiwum które jest ograniczone jedynie wielkością dysku twardego.Możesz w zasadzie ustawić próbkowanie od 10 sekund do 2 minut.Danych jest na tyle że można odtworzyć pracę kotła w 100%. To na tyle z archiwum. Jeśli chodzi o sterowanie pogodowe. Tak, jest i działa wyśmienicie.Nie ma jeszcze zawartego i nim obsługi aligatora ale jest w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 08.01.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Nie chodziło mi o wybór skokowa/płynna, bo ja zrozumiałem, czy idzie wyłączyć priorytet grzania CWU. Stąd napisałem,że nie, bo sterownik dobiera to samodzielnie. A ja już w tym momencie nie do końca rozumiem na czym polega ta praca skokowa, Mam pompy energooszczędne więc ustawiona jest praca skokowa ale nie przypominam sobie abym kiedykolwiek ustawiał czas pauzy - gdzie to zrobić. Poza tym przy wyłączonym grzaniu CWU pompa CO pracuje u mnie 24h/dobę, czy to jest w porządku? Dzisiaj po włączeniu grzania CWU w pewnym momencie sterownik wyłączył obie pompy i przeszedł w podtrzymanie (na piecu ok. 47C, CO ustawione na 45C a CWU na 43) Dlaczego została wyłączona pompa CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 08.01.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Włodku, żart jest przedni, pytanie, czy elektro-miz o nim wie... Nowe softy są na stronie elektro-miz od niedawna, nowa instrukcja także... a w nowej instrukcji są stare dane... odnośnie pracy skokowej..... przyznaję się bez bicia, że ja na to nie zwróciłem uwagi, ale warto byłoby widzieć, skoro coś takiego się zmienia.... Zmieniłem to na prośbę Cypriana. Mam nadzieję, że o tym pamięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 08.01.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 nawet swego czasu dostałem od Damiana sofcik w postaci klient +serwer, ale miałem kłopoty z przejściówką z 232 na 485, a może źle podłączałem nie wiem. Teraz czekam na cudowny przypływ gotówki i kupię z usb na 485 no i muszę w końcu to spiąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts