Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Tez mam pieklorza i tez miałem spieki. Wiele kombinowałem i się udało. mam 17KW z irydem i dla 100% podawanie 7 sec przerwa 46 sec i nadmuch 23. To zależy od wielu czynników np czy suchy czy mokry itd. Teraz czasem robią się spieki jak pracuje i wchodzi w stan podtrzymania bo nie wiem czemu ostatnio sporo przeciąga temperaturę i sporo spada ustawione np 49 a on jak się rozpędzi to do 55 dojdzie potem podtrzymanie i spada do 39 (bez pobierania wody )

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tez mam pieklorza i tez miałem spieki. Wiele kombinowałem i się udało. mam 17KW z irydem i dla 100% podawanie 7 sec przerwa 46 sec i nadmuch 23. To zależy od wielu czynników np czy suchy czy mokry itd. Teraz czasem robią się spieki jak pracuje i wchodzi w stan podtrzymania bo nie wiem czemu ostatnio sporo przeciąga temperaturę i sporo spada ustawione np 49 a on jak się rozpędzi to do 55 dojdzie potem podtrzymanie i spada do 39 (bez pobierania wody )

Dzieki za info. Sprobuje ustawic tak jak napisales. Poki co przekombinowalem z parametrami (ustawilem 5s/28 i 80 % dmuchawa) i piec 2 x wylaczyl sie po alarmie brak opalu.

Dzieki za info. Sprobuje ustawic tak jak napisales. Poki co przekombinowalem z parametrami (ustawilem 5s/28 i 80 % dmuchawa) i piec 2 x wylaczyl sie po alarmie brak opalu.

5/28 to niecały stosunek 1:6

Cobra/puma, ognik pid nie dozując liniowa powietrza, więc to 80% przy aktywnym pid może byc maławo, szczególnie dla RV-13AMs, ja się raczej poruszam w zakresie 90-95% i bardzo rzadko mi to schodzi poniżej 90%, prawdopodobnie mniej jak 85% dla tego wentylatora nie ma co ustawiać,

kolega Kloska ma inny sterownik i tam wygląda to deczko inaczej, jego 7/46 to prawie 1:7, więc może Tobie równiez alarm wywalić...

zejdź kapke niżej z tego 5/28 może na 5/25 albo jeszcze spróbuj przy tym 5/28 dać deczko więcej wiatru, może 85%... to już takie dopieszczanie, jak chcemy sie bawić.

Jarek 5/25 mialem caly czas ustawione natomiast wentylator miałęm ustawiony na 90 % max. Faktycznie przy 80 % nie mial sily rozdmuchac i praktycznie przy mnie wywalil blad brak opalu. A jeszcze mam pytanko czy warto regulowac doplyw powietrza ta przeslonka na wentylatorze. U mnie poki co otwarta na full.

Jarek 5/25 mialem caly czas ustawione natomiast wentylator miałęm ustawiony na 90 % max. Faktycznie przy 80 % nie mial sily rozdmuchac i praktycznie przy mnie wywalil blad brak opalu. A jeszcze mam pytanko czy warto regulowac doplyw powietrza ta przeslonka na wentylatorze. U mnie poki co otwarta na full.

Przy ogniku pid, skorpionie plus, cobrze czy pumie raczej nie warto i rzadko kiedy jest taka potrzeba.

Te sterowniki potrafia prowadzic dmuchawy w niskich zakresach i przy normlanym ciągu komina nie trzeba machac przysłonką

Przysłonki uzywamy, gdy mamy fazowe sterowanie dmuchawę jak w rt09pid, irydzie pid czy brulim, wówczas jest sens lekko to przysłonić

Jarek co do małej ekoenergi cały czas testuje. Spalanie jest mniejsze średnio do 5 kg groszku na dobe i tu wielki plus,

spieki są co prawda nie wielkie ale to za sprawą węgla taki jego urok, czy dmucha na 30% czy też 37% nie ma różnicy .Teraz jade na nadmuchu 33% i to mu starcza nie kopci podawanie 5 na 50 na spalanie grupowe raczej za ciepło.

Żar na całym palniku ale troszke mocniej dmucha z jednej strony coś mu z drógiej dowierce i będzie ok

pozdrawiam

W tej chwili to małe zapotrzebowanie i mały odbiór.

Moja wersja jest jeszcze deczko inna, to co mi się w domu nie podobało delikatnie już w Twoim palniku skorygowaliśmy.

Ja jednak na ten palnik się nie nastawiam na skalę masową dopóki nie poprawiona zostanie głowica spalająca w sposób, o którym rozmawialiśmy.

Prace są skierowane na poprawę stanu obecnego do wersji nazwijmy to produkcyjnej i z korzyścią dla użytkowników wczesniej kupionych zestawów, jeżeli po sezonie coś będa chcieli zmodyfikować..

Pogadamy jeszcze jak mocno przymrozi i zwiększy się zapotrzebowanie :)

JA mam pytanko odnośnie Cobry. Czy przy paleniu miałem i włączonych przedmuchach nie powinno być tak, że Cobra pierw podbija obroty dmuchawy i wtedy następuje podanie dawki paliwa|( w czasie tych wyższych obrotów wentylatora)? Zapobiegłoby to zasyfianiu się kanałów powietrznych w palniku, a z tego co zaobserwowałem to podajnik załącza się zaraz po spadku obrotów wentyla. Podobnie sytuacja ma się gdy grzanie CO jest wyłączone i gdy go włączę to następuje podanie paliwa równocześnie z włączeniem wentylatora, tyle że ten nie zdąży się jeszcze rozpędzić - lepiej byłoby, żeby wentylator pierw zrobił wybieg i dopiero podanie dawki paliwa. Właśnie tak ma mój kolega w jakimś prostym sterowniku dwustanowym

Wydaje mi się że dmuchawa po przedmuchu i tak nie staje, tylko wraca do obrotów z zakresu mocy na której pracuje w danym momencie więc kanały nie powinny się zapychać.

Masz rację i załóżmy, że w ytm przypadku się nie zasyfią kanały ale gdy np. z jakichś powodów chcę spalać miał bez pida czyli w trybie dwustanowym, to przy każdym przejściu kotła z podtrzymania w stan pracy trochę tego miału może się przesypywać.

Aha dodam tylko, że jestem świeżym użytkownikiem kociołka i być może wyolbrzymiam problem...

Jeszcze chciałem dopytać jedną rzecz. Na stronie Elektromizu można pobrać dwie wersje oprogramowania do Cobry V939 i V9 a32 jaka jest różnica między nimi?

ja mam starego brucera z pionowymi nacięciami na koronie palnika

po całym sezonie palenia w różnych trybach i demontażu korony do konserwacji nie stwierdziłem obecności opału jeśłi juz to raczej drobinki popiołu które w fazie podtrzymania przez pionowe szczeliny spadły do wnętrza kanału nadmuchowego. nie były to ilości mające wpływ na przebieg procesu spalania. musiałbym chyba cały sezon prowadzić palniki z minimalnym nadmuchem by nie wywiało śmieci z komory powietrznej.

A_32 to najnowsza wersja softu obecnie dostępna z tego co mi wiadomo

różnic jest sporo

najlepiej opisze Jarecki bo zmieniało się to dość dynamicznie i wciąż zmienia

Edytowane przez timon120777

wiesz ja tak często zmieniam softy że nie wiem i nie kontroluję spalania pod kątem trybu

wiem na pewno że możliwość wyboru pzwala dopasować sposób spalania do warunków.

na początku i na końcu sezonu kiedy odbiór ciepła jest niewielki spalam dwustanowo, w normalnym sezonie paliłem w zeszłym roku z załaczonym ADC ale teraz ze względu na podłączenie termostatu pokojowego palę bez ADC tylko z włączonym PID ponieważ ADC potrzebuje stałego odbioru ciepła a termostat pokojowy pozbawia tego stałego odbioru.

polecam również korzystanie ze stref czasowych zarówno dla CO jak i CWU tutaj można sporo zaoszczędzić

j

eśli Twoja rodzinka prowadzi w miarę systematyczny tryb życia(praca w stałych godzinach i stałe godziny nieobecności w domu) to np wyłączając grzanie CWU w czasie kiedy nikogo nie ma w domu i obniżając temperaturę CO można uzyskać dodatkowe oszczędności. u mnie np CWU w tygodniu jest grzane tylko 2 razy na dobę wtedy kiedy jest potrzebne, przez pozostałych 17godzin jest wyłączone i nie dogrzewa ponieważ nie ma takiej potrzeby, w weekend jest zaprogramowane dodatkowe grzanie w ciągu dnia w porze obiadu aby była woda do zmywania.

podobnie z CO - obniżam w godzinach nocnych o kilka stopni

musisz jeśli chcesz przed zmianą softu spisać wszystkie nastawy ponieważ po usunięciu starego softu znikną i wpisać ponownie po skopiowaniu nowego. proces jest prosty bo tylko usuwasz stary soft i wklejasz nowy bez instalacji żadnej.

nie musisz żadnych korekt wprowadzać bo podstawy się nie zmieniają.

w razie wątpliwości lub pytań pisz śmiało

dzisiejszej nocy obudził mnie dźwięk piszczka ze sterownika-pomyślałem brak opału, zachodzę do kociołka a tu zaskoczenie zerwana "zawleczka"- mniejsza o to od czego bo ostatnio trochę kombinowałem z opałem. Może ma ktoś lepszy sposób na wyłączenie tego alarmu na Cobrze BRAK OPAŁU jak reset sterownika? To jedyny sposób jaki znam - wyłącz pstryk i włącz go ponownie i wtedy hula.

dzisiejszej nocy obudził mnie dźwięk piszczka ze sterownika-pomyślałem brak opału, zachodzę do kociołka a tu zaskoczenie zerwana "zawleczka"- mniejsza o to od czego bo ostatnio trochę kombinowałem z opałem. Może ma ktoś lepszy sposób na wyłączenie tego alarmu na Cobrze BRAK OPAŁU jak reset sterownika? To jedyny sposób jaki znam - wyłącz pstryk i włącz go ponownie i wtedy hula.

Witam wszystkich i przyłączam sie do pytania, mnie obudził dziś w nocy ten sam dzwięk mojek cobry, ale chodziło o brak opału, mimo że zasobnik full - niestety też nie znam innej opcji jak twardy reset.

A jak już o alarmie mowa to raz mi się kocioł przegrzał (90 st.C) i też włączył sie alarm ale rownocześnie pompa z CWU, całe ciepło z kotła poszło na zasobnik, temp na kotle spadła poniżej zadanej a mimo to kociołek się wyłaczył.

Czy nie powinno być tak że załącza się alarm i pompa z CWU, a po obniżeniu temperatury kociołek dalej hula??

Czy nie powinno być tak że załącza się alarm i pompa z CWU, a po obniżeniu temperatury kociołek dalej hula??

Moim zdaniem nie, bo mówimy o powaznej sytuacji awaryjnej i przekroczeniu alarmowych 90st.C

Sterownik powinien dla mnie awaryjnie schłodzic kocioł i pozostać w stanie alarmu aż użytkownik sprawdzi, czy wszystko z kotłem, instalacją, sterownikiem jest OK

Mnie również zdarzyło się resetować sterownik w ten sposób i innej metody nie znam

Mam jednak również inne pytanie - czy istnieje sposób na wyłączenie priorytetu pompy CWU w PUMIE?

Nie ma, bo dobór pracy pomp jest automatyczny, aby nie było 2milionów nastaw.

Zatem w zalezności od różnicy nastaw C.O.-CWU sterownik sam dobiera sposób pracy pomp.

Mogą być jakieś różnice przy danych softach, czy na czas dogrzania CWU pompa C.O. pracuje z wydajnością 40% czy z większą....

To już bardziej pytanie bardziej do Włodka