Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie, przegrzanie kotła może sygnalizować poważną usterkę, np.

niesprawną pompę CO. Lepiej wyłączyć grzanie, niż zagotować

kocioł.

Jak to możliwe, że kocioł się nagrzał do 90'C?

No też mnie to zdziwiło. Tym bardziej że do tej pory nie miałem takich problemów, a na kotle ustawione było 60'C.

Wyjeżdżałem na Święta na parę dni, i jak wychodziłem z domu to skręciłem termostaty na pietrze na 2, na parterze (mieszkają tam dziadkowie) 3 grzejniki grzały normalnie. Po jakieś godzinie dzwonią mi, że alarm się włączył, zresetowali i dalej grzało już normalnie. Jak wróciłem po Świętach to sobie na historii zobaczyłem że było własnie jakieś 90'C.

Gdybym mieszkał sam to alarm by był chyba aż do mojego powrotu włączony a kocioł zimny.

Ogólnie ze sterownika jestem zadowolony, do tej pory nie miałem z nim problemów, tym bardziej mnie to zdziwiło.

Mogę jedynie potwierdzić to co Jarecki napisał.

Komputer tworzy swoje archiwum które jest ograniczone jedynie wielkością dysku twardego.

Możesz w zasadzie ustawić próbkowanie od 10 sekund do 2 minut.

Danych jest na tyle że można odtworzyć pracę kotła w 100%.

To na tyle z archiwum.

Jeśli chodzi o sterowanie pogodowe. Tak, jest i działa wyśmienicie.

Nie ma jeszcze zawartego i nim obsługi aligatora ale jest w planach.

A kiedy oficjalne sterowanie pogodowe w Cobrze?

Mam sterowanie pogodowe w drugim kotle olejowym i powiem że to super sprawa (po odpowiednim ustawieniu krzywej grzania oczywiście).

Fajnie by było gdyby Cobra regulowała temperaturą za zaworem mieszającym w zależności od tego ile na zewnątrz.

Tego najbardziej mi w niej brakuje.

Pozwolę sobie jeszcze wtrącić dwa słowa na temat mojego softu.

Od jakiegoś czasu jest również powiadamianie sms'owe o alarmach.

Chodzi to w oparciu o darmowy serwis do puszczania sms'manów, limitowany 20 sztukami na dobę.

Do tego zastosowania w zupełności wystarcza.

Rozumiem że masz sterownik na stałe podłączony do kompa?

Masti skokowa działa, jak nastawa CWU > C.O.

nie ustawisz raczej tej pauzy, bo pewnie masz w pumie soft oficjalny i pewnie masz tam wcześniejszą wersję więc 5/15min... ale mogę się mylić, bo nie wiem jak to jest w oficjalnym v.939 tj. nie sprawdzałem... a nowsze softy - najpierw musi wszystko być dopięte na cobrze a Wodek walczy z pulsacyjnym spalaniem na c.o...... nie wspomnę o innych sprawach...

A kiedy oficjalne sterowanie pogodowe w Cobrze?

.

hehe może Ci Damian sprzeda modulik pod kompa..... po to chyba to tworzył... :)

w pakiecie możesz tez pod kompa Cobrę podłączyć, te sofciki to też jego dzieło.....

Tak musi dla tego być odpalony komp....

Poczytaj kilka stron wstecz, troszkę też o tym rozmawialiśmy.....

Pytanie do Włodka_PID bo nikt inny mi nie potrafi odpowiedzieć :)

W moim układzie Cobra steruje spalaniem oraz temp na kotle . następnie mam zawór 4D sterowany przez oddzielny sterownik (st 431) ze sterowaniem pokojowo-pogodowym. Pompa CO to pompa energooszczędna Experia z Leszna ( automatycznie dopiera moc do potrzeb ).

Teraz moje pytanie 1.

Mam problem z piorytetem CWU. Ponieważ to sterownik zaworu pilnuje temp na grzejnikach nie obawiam się o przegrzanie pomieszczeń i chciałbym by pompa CO pracowała stale. Skokowo to raczej schłodzi mi pomieszczenia ( początkowo zawór się przymknie - ale pompa nie pracuje - zawór sie zacznie otwierać ale to nie spowoduje zmiany). A podobno płynnej pracy nie powinienem włączać dla pompy energooszczędnej. Choć po włączeniu tego trybu (płynnego) nie zauważyłem żeby wpływało to na pracę pompy (przy małej mocy pracy pompy)- czy działa to w ten sposób że ogranicza max napięcie na wyjściu dla pompy i mogę tego trybu używać czy to jednak jest niezdrowe dla pompy?

Drugie pytanie.

Chciałbym czasem sobie zaprogramować (antybakteryjne ) przegrzanie boilera ( do np 72 st ) ale na co dzień chcę mieć 45 st CWU. I co teraz gdy na strefach mogę podnieść o 9st ( no przy zakombinowaniu mógłbym podnieść o 18 st ale to ciągle za mało ) ?

Jak masz Cobrę, to przy tej skokowej, jak się właśnie okazuje możesz przy tej ikonce termostatu ustawic pauzę 1minuta, wówczas pompa pracuje 2minuty a stoi 1minutę....

Płynna obniża właśnie napięcie, czyli robi to samo, co pompa energooszczędna, dubluje Ci się jej działanie... nie wiem co na to jej elektronika.... jak działa, to git!

To tzw antybakteryjne to jest dla stojących zbiorników, jak cały czas używasz wodę, krązy ona w bojlerze, to z tą bakterią będzie jak z yeti.....

Możesz sobie podgrzac w nocy o te 9st.C przez godzinkę, ale w/g mnie bez sensu.

niestety-mam to zasilone na stałe i dlatego są to energooszczędne. Tzn cyrkulacyjna steruje zegar, a podłogówka cały czas kręci. Cobra steruje płynnie najtańszymi pompkami CO i CWU.

Jakby kogoś interesowało taki zestaw, 4 pompki + sterownik + podajnik, pobiera od 0,9 do 1,3 kWh na dobę - w zależności od temp na zewnątrz

Edytowane przez jerzy00

Masz rację co do tego, że można uzyskać na kilka sposobów zakres 1-230V. Wiem na czym polega sterowanie fazowe i wiem na czym grupowe. Pewnie przy stosowaniu sterowania fazowego lepiej nie używać pompek energooszczędnych, ale czy to ją zabije nie wiem. Na pewno grupowe sterowanie mogłoby współpracować z owymi pompkami- no chyba, że jestem w błędzie to mnie popraw.

ps. podałem Ci na pw maila