tatrzan 09.01.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Hehe to takie oczywiste - faktycznie w ustawieniach termostatu pokojowego zmieniam działanie piorytetu CWU Ale cieszę się że jest Choć sądziłem że w takim sterowniku będę mógł załączyć sobie pompę na stałe. Zawsze można ją podłączyc do gnazdka... Edytowane 9 Stycznia 2013 przez tatrzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 09.01.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Jarek nie do końca tak jest z pompą. Nie chce wychodzić przed szereg ale cobra i puma nie steruje pompami oraz dmuchawą fazowo. Oznacza to że nie obniża napięcia. Resztę dopytaj p. Włodka lub Cypriana. Wg. mnie dla pompy energooszczędnej praca płynna to zabójstwo. Potwierdzam. Nie stosuj modulacji mocy pompy dla pompy enegrooszczędnej. PS Zmianę wykoanłem 2012-10-14 (poprzednio napisałęm, że 2011)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 09.01.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Czym grozi takie sterownie ? Bo dla testów takie coś załączyłem na chwilę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Potwierdzam. Nie stosuj modulacji mocy pompy dla pompy enegrooszczędnej. PS Zmianę wykoanłem 2012-10-14 (poprzednio napisałęm, że 2011)... No ta wcześniejsza data mnie lekko zszokowała, bo przecież na tym wątku także o tym rozmawialiśmy U mnie teraz czas jest na wagę złota i ciężko jest utrzymać na bieżąco kontakt. Włodku, nie idzie tej ikonki z przerwa pracy załączac przy wyborze pompy skokowej? Tak to faktycznie troche bieganiny dla zaawansowanych się robi... Nie wspomne o tym,że ktoś dla termostatu pokojowego faktycznie będzie chciał i potrzebował 30minut pauzy a dla priorytetu CWU chciałby mieć 1minutę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 10.01.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Jarecki... czy nie masz jakieś kolejnej nieoficjalnej wersji softu dla PUMY??? jeśli tak to podeślij mi na maila.. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 10.01.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ikonka z termostatem pokojowym [ATTACH=CONFIG]159421[/ATTACH] Druga na górze.... zmien czas z 18minut na 1minutę Ok co jeśli ustawie ten czas przerwy na 0 . Bo można takie coś ustawić. Rozumiem że chodzi tylko o ustawienie tej wartości - bez "włączania" termostatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 10.01.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 jeśli ustawisz to na 0 to przerwa w 2-minutowej pracy pompy CO wyniesie 0 min -czyt. pracuje na stałe niezależnie od styku termostatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 10.01.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ok czyli tak samo zadziała to w związku z pracą - priorytet CWU podczas nastawy CWU > CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 10.01.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 z doświadczenia wiem, że tym 0 na stałe załączysz(wymusisz) prace CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 10.01.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Jeszcze jedno pytanie Czy temp powrotu brana jest pod uwagę w procesie spalania w Cobrze ? Chodzi mi o to że mam podpięty ten czujnik na powrocie ( przed zworem 4D ) jest tam niska temp - ale do kotła wraca cieplejsza woda ( zawór 4D ). Jeżeli ten czujnik podaje temp tylko informacyjnie to ok. ale bierze ona udział jako dane wejściowe w jakimś algorytmie to powinienem go przepiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 10.01.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Czujnik powrotu jest potrzebny tylko gdy masz włączone ADC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 10.01.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Ha i dlatego ten tryb mi tak szalał Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 10.01.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Dlatego też przy zaworze 3D nie zaleca się włączania ADC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PITMAN 11.01.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Czy ktoś z Forumowiczów podpowie mi jak podpiąć dwa moduły Alligator?? Prawie wszystko mam podłączone: zasilania, siłowniki zaworów, komunikację do Cobry. Teraz tylko pozostaje spiąć te dwa moduły. Ale jak?? P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 12.01.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 w wunglu... podnieś moc min. na np. 4 czy 5% obniż pauzę na 26sek i ustaw nadmuch na 92% Jarek dzieki za odpowiedz. Zrobilem jak napisales ale nic to nie pomoglo. Dodam ze problem pojawil sie w ostatnich dwoch moze trzech tygodniach a tym samym weglem pale od pazdziernika. Zauwazylem ze kopiec sie zapada tzn zar schodzi dosc nisko i nie wiem czy nie to jest problemem, Dzis wychodzac o 15 z domu celowo w trybie recznym podalem wegiel aby uzupelnic kopiec do zalecanego poziomu a pomimo tego o 20.30 znowu mam alarm brak opalu ale na szczescie zar w piecu jeszcze byl wiec tylko wykonalem reset sterownika i piec ruszyl. Nastawy sterownika to min moc 4 % czas podawania 5/25 wentylator 92%. Za wszelkie cenne rady z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.01.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 jeśli żar schodzi w podtrzymaniu to może winą jest za duża minimalna moc kotła- zbyt częste przedmuchy i żar się zapada też miałem taki przypadek, obniżenie do 1% załatwiło temat w październiku były wyższe temperatury na dworze a ciąg jest zależny równiez od różnicy temperatur, teraz kiegy chłodniej na dworze to ciąg mocniejszy a dodatkowe muchanie często przy wyższej mocy minimalnej może wzmacniać zjawisko zapadania żaru w połączeniu z większym ciągiem jeśli schodzi w trybie pracy to skróć przerwę dla mocy maksymalnej o 1-2 sekundy albo zdejmij ze 2-4% z góry nadmuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.01.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Czy ktoś z Forumowiczów podpowie mi jak podpiąć dwa moduły Alligator?? Prawie wszystko mam podłączone: zasilania, siłowniki zaworów, komunikację do Cobry. Teraz tylko pozostaje spiąć te dwa moduły. Ale jak?? P. Do wyjścia RS-485 w cobrze podłączyć należy 1-y Alligator a 2-gi alligator podłączamy do wolnego wyjścia RS-485 1-ego Alligatora - oba są obsługiwane z menu cobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal1507 13.01.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 Witam, po konsultacjach na sąsiednim forum mam pytanko do guru naszych kotłów: czy nasze kotły mają jakąś preferowaną temperaturkę powrotu ja obecnie na zasilaniu CO mam 45-47 C a powrót 40 czy muszę coś poprawić ( chodzi o ochronę kotła ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.01.2013 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Jak masz 38-40st.c przy zasilaniu 45-47, to nic nie musisz poprawiac.... Ja tak paliłem przez 17lat w miałowcu, teraz na podajniku w cieplejszym okresie na zasilaniu miałem między 43-45st.C i powrót podobnie. To juz kilka razy pisaliśmy, aby było widać "Yeti" musi nałożyć się kilka czynników a nie tylko konkretna temp. zasilenia czy powrotu....Sa kwestie ciągu kominowego, jego docieplenia do góry domu, kwestie wentylacji w kotłowni, kwestie suchości paliwa, zbiór czynników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 15.01.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witam mam pytanko jak wysterowacmoja podłogówke nie mam zaworu 3d .Mam rozdzielacze od podlogówki a na nich RTL mam je skrecone na 1 a na dole mam 25 st i to jest za ciepło jak wezme ponizej 1 troszke to sie całkim zamyka i podłoga jest zimna. Mam ster. Cobra moze moge tam ustawic prace cykliczna pompy czy cos takiego mam jeszcze stary soft ze stycznia ubiegłego roku musze wgrac nowy ale czy ma to jakies znaczenie.Moze cos poradzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts