Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Czy ktoś z Forumowiczów podpowie mi jak podpiąć dwa moduły Alligator?? Prawie wszystko mam podłączone: zasilania, siłowniki zaworów, komunikację do Cobry. Teraz tylko pozostaje spiąć te dwa moduły. Ale jak??

P.

Do wyjścia RS-485 w cobrze podłączyć należy 1-y Alligator a 2-gi alligator podłączamy do wolnego wyjścia RS-485 1-ego Alligatora - oba są obsługiwane z menu cobry

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak masz 38-40st.c przy zasilaniu 45-47, to nic nie musisz poprawiac....

Ja tak paliłem przez 17lat w miałowcu, teraz na podajniku w cieplejszym okresie na zasilaniu miałem między 43-45st.C i powrót podobnie.

To juz kilka razy pisaliśmy, aby było widać "Yeti" musi nałożyć się kilka czynników a nie tylko konkretna temp. zasilenia czy powrotu....

Sa kwestie ciągu kominowego, jego docieplenia do góry domu, kwestie wentylacji w kotłowni, kwestie suchości paliwa, zbiór czynników...

Witam mam pytanko jak wysterowacmoja podłogówke nie mam zaworu 3d .Mam rozdzielacze od podlogówki a na nich RTL mam je skrecone na 1 a na dole mam 25 st i to jest za ciepło jak wezme ponizej 1 troszke to sie całkim zamyka i podłoga jest zimna. Mam ster. Cobra moze moge tam ustawic prace cykliczna pompy czy cos takiego mam jeszcze stary soft ze stycznia ubiegłego roku musze wgrac nowy ale czy ma to jakies znaczenie.Moze cos poradzicie.

Witam mam pytanko jak wysterowacmoja podłogówke nie mam zaworu 3d .Mam rozdzielacze od podlogówki a na nich RTL mam je skrecone na 1 a na dole mam 25 st i to jest za ciepło jak wezme ponizej 1 troszke to sie całkim zamyka i podłoga jest zimna. Mam ster. Cobra moze moge tam ustawic prace cykliczna pompy czy cos takiego mam jeszcze stary soft ze stycznia ubiegłego roku musze wgrac nowy ale czy ma to jakies znaczenie.Moze cos poradzicie.

Jeśli nie ma oprócz rtl-ów rotametrów lub zaworów w których można zmniejszyć przepływ przez pętle, to już tylko chyba praca cykliczna pompy zostaje.

Moze cos poradzicie.

Do sterowania moją podłogówką, choć mam zawór 3-drożny, stosuję sterownik (mam auratona 2025 rth) włączający pompę obiegową podłogówki, wcześniej używałem zwykłego elektronicznego timera.

Z auratonem jest o wiele większy komfort, jeśli w domu jest ciepło, to po prostu pompy nie włączy, do tego strefy czasowe itd. Dużą bezwładność podłogówki można (częściowo) obejść ustawiając pracę sterownika cykliczną, ja to robię tak: na godzinę temperatura dzienna, godzinę nocna, potem znowu dzienna i nocna.

Jeśli ciągiem przez kilka godzin grzała podłogówka, to sporo przeciągała temperaturę. Powolne rozgrzewanie podłogi pozwala na dokładniejsze wysterowanie temperatury.

Jak sam to czytam, brzmi to skomplikowanie, zobacz do instrukcji sterownika (dostępne w necie), wtedy się rozjaśni o co mi chodzi.

Jeśli masz możliwość zamontowania zaworu trójdrożnego, to na serio pomysł ten rozważ, przegrzewanie podłogi jest podobno niezdrowe dla jastrychu, jak i stąpających po niej ludzi.

25 stopni to nie jest chyba przegrzewanie jastrychu ;)

Kolega miał chyba na myśli temperaturę w pomieszczeniu, nie tę, jaką podaje na podłogówkę.

Napisał o sterowniku Cobra, co sugeruje, że ogrzewa dom paliwem stałym, zwykle kotły takie pracują w temperaturach wyższych niż zalecane dla podłogówki, stąd więc podmieszanie wody w celu obniżenia temperatury jest chyba wskazane.

Tak opalam piecem takim jak w temacie tyle ze ze ster. Cobra. Na dole mam takze 2 grzejniki pomocnicze ale one sie wcale nie właczaja bo głowca nie pozwala bo jest za ciepło. Na kotle ustawiona temp. CO- 44 CWU- 42

JARECKI moze pomozesz co najlepiej zrobic co moge ustawic w sterowniku z ta pompa narazie i zobaczyc co sie bedzie działo a i czy jak chciałbym podłaczyc term. pokojowy to wystarczy podłaczyc go kabelkiem do ster. czy potrzebny jest jakis moduł. Ew. jaki termostat bys polecił i jakie rozwiazanie tego tematu.

Tak opalam piecem takim jak w temacie tyle ze ze ster. Cobra. Na dole mam takze 2 grzejniki pomocnicze ale one sie wcale nie właczaja bo głowca nie pozwala bo jest za ciepło. Na kotle ustawiona temp. CO- 44 CWU- 42

JARECKI moze pomozesz co najlepiej zrobic co moge ustawic w sterowniku z ta pompa narazie i zobaczyc co sie bedzie działo a i czy jak chciałbym podłaczyc term. pokojowy to wystarczy podłaczyc go kabelkiem do ster. czy potrzebny jest jakis moduł. Ew. jaki termostat bys polecił i jakie rozwiazanie tego tematu.

Odegree tutaj chyba dobrze radził, tyle,że praca cykliczna pompy jest w momencie podłączenia termostatu pokojowego.

Podłącza się termostat pod cobrę, w zależności od modelu cobry były z tyłu 2rodzaje wtyczek, ale jak zgubiłeś, to termostat możesz przykręcić bezpośrednio pod kostkę w miejsce opisane jako termostat, to tylko 2kabelki.

Może na początek spróbuj cos prostszego - prosty programator z marketu za 20-30zł z czasówka i ustaw np. 30minut pracuje/30minut stoi i powolutku dojdziesz może do zmniejszenia temp. na dole, które mocno nie rozbije pracy kotła. To tylko 20-30zł a test będzie miarodajny co może być przy termostacie... z pewnością taki programatorek przyda się do czegoś innego w późniejszym terminie.

Witam

Mam dwa pytania:

- co to jest i jak wygląda - YETI ??

- mam dużo sadzy 2 razy w tygodniu czyszczę piec. Czy używał ktoś tego dopalacza sadzy , czy to działa lub co zrobić aby było mniej sadzy i czyszczenia ??

pozdrawiam

Piotr

Yeti to roszenie się kropelek wody na wymienniku....

Co do drugiego aspektu, w konkretnie 3przypadkach pomógł demontaż deflektora... u siebie aktualnie też deflektor z rusztu żeliwnego zdjąłem...

Widzę,że wymiennik wygląda u mnie ciekawiej, ale na większe wnioski musze tak popracować dłużej...

Jutro mam plan wymienić palnik, bo pracuję na małej ekoenergii i przy aktualnych -10 do -12st.C ma u mnie kłopoty z wyrobieniem się....

Nawiasem mówiąc zarobiony jestem jak wół...

Na świeżo jeszcze fotki dwóch nowych palników żeliwnych 50kW oraz 75kW, słaba jakość, ale autentycznie nie miałem czasu.....

50kw palenisko.JPG75kW.JPGpalnik 50kW.JPG

Już jest spora ramka na zejście paliwa, palnik to gruby odlew i jest diabelnie ciężki....

Paleniska sa głębokie, co uważam za atut. Co będzie w praktyce- zobaczymy.

Kolega miał chyba na myśli temperaturę w pomieszczeniu, nie tę, jaką podaje na podłogówkę.

Napisał o sterowniku Cobra, co sugeruje, że ogrzewa dom paliwem stałym, zwykle kotły takie pracują w temperaturach wyższych niż zalecane dla podłogówki, stąd więc podmieszanie wody w celu obniżenia temperatury jest chyba wskazane.

Racja, źle zrozumiałem. Masz rację zawór 3D zamiast RTL byłby lepszym rozwiązaniem.

Witam Posiadam Skamp-Premium 17KW + IRYD. Tez mam pytanie o podłogówkę ok 80m2 (na parterze) . Mam Auratona 2025 RTH i się zastanawiam nad właściwym wykorzystaniu mieszacza 3D (bez siłownika). Chciałem zapytać tych co stosują.

1. Przypadek temp podawana na podłogę ok 33 st w pomieszczeniu 22 na powrocie przy kotle z podłogi 28, przychodzą goście siedzą 6 godzin w tym czasie robi się cieplej wiec teoretycznie wyłączy pompę. Ale gdy goście pójdą to po 3 godz temp w pomieszczeniu spada i włącza się pompa. Na powrocie już tylko 25 stopni i teraz mija sporo czasu aż cała woda się nagrzeje i temp powróci do zadanej 22.

2. Czy nie lepiej ustawić niższa temperaturę na podłogę i robić przerwy. Jarecki wczoraj sugerował aby włączać pompę na 30 sek i robić przerwy zależne od długości pętli. Tylko się zastanawiam czy to może przynieść wielkie oszczędności. I co daje jak ktoś powyżej napisał 30 min temp dzienna i 30 min temp nocna- to nie można średniej ustawić? I cały czas pompować?

Inna kwestia to temp spalin od wczoraj mierzę i po 1szym pomiarze było od 200 do 300 stopni dla 100% - wiec za dużo.

Udało się ustawić aby było ok 120 do 200st ale dmuchawę mam prawie całkowicie przysłoniętą (pozostało ok 5mm przerwy gdzie zasysa powietrze przez co trochę hałasuje. Czy to ma wpływ na żywotność dmuchawy, która ustawiona jest na 20 z 50 bieg?). Naturalnie wydłużyłem przerwy w podawaniu i skróciłem czas podawania bo szło w komin. Jeszcze mi trochę przeciąga zadaną temp o jakieś 5-7 st i CWU tez przegrzewa i z tym nie wiem co zrobić.

I tu mam pytanie pewnie do Jareckiego jaki jest zalecany ciąg kominowy (w instrukcji nie znalazłem) dla Skamp-Premium 17Kw do prawidłowej pracy, bo chyba mam za duży ciąg kominowy i zastanawiam się czy nie kupić regulatora ciągu i zamontować w rurze nad wyjściem z kotła (dokładnie taki http://www.abceko.pl/pl/p/Regulator-ciagu-kominowego-Z-6-U-180/4847 ktoś moze polecić jakiś tańszy?).

Wiem że ograniczenie strat kominowych ma duży wpływ na ilość spalanego węgle, wiec sugeruję pomierzcie temp spalin w czopuchu po co ocieplać jeszcze klimat.

Z góry dzięki za rady.

Edytowane przez kloskak

Witam Posiadam Skamp-Premium 17KW + IRYD. Tez mam pytanie o podłogówkę ok 80m2 (na parterze) . Mam Auratona 2025 RTH i się zastanawiam nad właściwym wykorzystaniu mieszacza 3D (bez siłownika). Chciałem zapytać tych co stosują.

Wprawdzie odbiegamy ot tematu wątku, ale postaram się tu odpiwiedzieć:

Mam dokładnie taką konfiguracje sprzętowa jak Ty.

Zaworu 3D nie dotykam praktycznie przez cały sezon, jest ustawione ok. 30 st C.

Przez dwa lata sterowałem pompą obiegową podłogówki, przy pomocy timera elektronicznego, w którym ustawiałem "strefy czasowe". Rozwiązanie takie nie jest komfortowe i ekonomiczne, bo grzała bez względu na to, czy w pomieszczeniu było ciepło czy nie. Słusznie zauważasz, że liczba osób w pomieszczeniu ma duży wpływ na temperaturę, podobnie mają: temperatura zewnętrzna, wiatr, nasłonecznienie pomieszczenia, gotowanie w kuchni, palenie w kominku itd. W praktyce wymagało to ciągłego manipulowania programatorem czasowym, co nie było wcale wygodne.

Sytuacja zmieniła się znacznie na korzyść po zakupieniu sterownika, mam akurat auratona, ale na rynku jest wiele innych, pewno równie dobrych.

Pomieszczenia grzane podłogówką wykorzystuję według następującego schematu - temperatura dzienna (wyższa) w godzinach 6.00 - 8.00 oraz 16.00 - 21.00.

W pozostałym czasie nikogo nie ma w domu więc obniżam temperaturę. Gdy ustawiałem sterownik, żeby zaczął nagrzewać podłogówkę w godzinach 4.00 - 8.00 (2 godziny wcześniej, żeby nagrzała się podłoga i powietrze) bezwładność systemu powodowała, że temperatura rosła nawet o dwa stopnie więcej niż zadana. Dzieje się tak pewno dlatego, że podłoga szybciej przyjmuje ciepło niż oddaje je do powietrza. Zanim sterownik zmierzył uzyskanie temperatury zadanej i wyłączył pompę, podłoga zakumulowała tyle ciepła, że mimo braku obiegu wody powietrze było nagrzewane dalej jeszcze przez jakiś czas.

Zjawisko to udało mi się znacznie ograniczyć poprzez puszczanie wody w odstępach godzinowych, auraton ma możliwość programowania co najwyżej w odstępach 1 godziny, tak więc teraz ustawiam tak: 3.00 - temp. dzienna, 4.00 - temp. nocna, 5.00 - dzienna, 6.00 - nocna. W ten sposób pomieszczenie nagrzewa się wolniej, ale temperatura w pomieszczeniu nie odbiega tak znacznie od zadanej.

Nie znam lepszego sposobu, jeśli ktoś wie, proszę o podzielenie się uwagami.

Przypuszczam, że rozwiązanie podobne ( z grzaniem "impulsowym") sprawdzi się również wtedy, gdy nie korzystamy ze stref czasowych w pracy podłogówki, której bardzo duża bezwładność jest jedną z największych, moim zdaniem wad. Mimo to, jestem zadowolony, że cały dół domu salon, kuchnia, korytarze, łazienki grzeję właśnie podłogówką. Subiektywny komfort w tych pomieszczeniach jest dużo większy niż w tych grzanych grzejnikami. Nawiasem mówiąc, mimo, że na grzejnikach w sypialniach mam zawory termostatyczne, pompa obiegowa CO też jest sterowana innym auratonem, również jestem zadowolony. Kocioł ogrzewa bufor 1000 l więc nieregularny odbiór ciepła przez instalacje nie jest problemem, nie wiem jak by system taki działał bez bufora.

Jeśli ktoś zamierza kupić sterownik, polecam bezprzewodowy, trudno jest znaleźć miejsce, które będzie właściwe do jego zamontowania, najlepszą chyba metodą jest ta "prób i błędów", a zastosować się ją da tylko przy sterowaniu bezprzewodowym.

Dla podejrzliwych - nie sponsoruje mnie literka A jak Auraton, jest wiele innych, pewno lepszych sterowników na rynku :)

radams - dzięki za wyjaśnienie. Nalepiej sprawdzić w praktyce. TY masz cobre i bufor juz myślałem ze masz IRYDA. Tylko jak są goście + gotowanie to temp i tak jest większa od zadanej a podłoga nadal grzeje. Ale tego chyab nei da sie przeskoczyć.

A jak wygląda temperatura spalin i ciąg kominowy? Ktoś wie jaki powinien być ciąg kominowy dla naszych pieców?

radams - dzięki za wyjaśnienie. Nalepiej sprawdzić w praktyce. TY masz cobre i bufor juz myślałem ze masz IRYDA. Tylko jak są goście + gotowanie to temp i tak jest większa od zadanej a podłoga nadal grzeje. Ale tego chyab nei da sie przeskoczyć.

Jeśli chodzi o ścisłość to mam starszą siostrę Cobry, czyli Pumę, chyba jedną ze starszych na forum, bo niedługo minie 3 lata jak ją użytkuję (dzięki Jarek), a steruje ona tłokowcem. Cobry wtedy jeszcze nie było, a ona z powodzeniem by mi wystarczyła.

Odnosząc się jeszcze do sterowania podłogówką, auraton ma jeszcze możliwość ręcznego sterowania poprzez proste naciśnięcie przycisku - jak spodziewasz się gości czy gotowania, czyli po prostu będzie zmniejszone zapotrzebowanie na ciepło, naciskasz "księżyc" i sterownik trzyma temperaturę nocną (niższą), znów jak jest za zimno naciskasz "słoneczko" i dobija do temperatury dziennej. Jest to przydatne rozwiązanie również wtedy, gdy w domu przebywa ktoś "pozaplanowo", czyli w porze, której nie przewiduje tygodniowy program temperatur. Przydaje się to w moim przypadku też wtedy, gdy w domu jest tylko żona lub dziecko, nie muszę wtedy tłumaczyć przez telefon np.: idź do kotłowni i włącz pompę albo przeprogramuj timer, wystarczy powiedzieć - jak Ci za zimno naciśnij słoneczko :)

Wydaje się, że jest to spora zaleta sterownika pokojowego.

Kloska

Na badaniach ciąg dla węgla, który był stosowany oraz przepływu wody oraz temp. dla 100%mocy 80zas, 60pow. był ustawiony na 24Pa (17,3kW)

dla mocy 4,7kW przy temp. 65,3zas. oraz 59,7powr. ciąg ustawiony na 17Pa

Dane przy temp. otoczenia 19,6 oraz 18,5st.C

Co do Iryda, ja dzisiaj przekładałem palnik na większy model i aktualnie wystarczający zakres max. dla 100%mocy mam 13bieg..... i wyższe temp. spalin, ponownie zatem zamontowałem deflektor...(dla innej dmuchawy niż Twoja w mniejszym kotle). Nie wiem jeszcze, czy biegu nie będe korygował, bo po wymianie rozpoczął prace ok.15-ej, instalacja mi się wyziębiła do 31st.C, więc za wcześnie jeszcze na wnioski.

Dzięki Jarek za odp. Pisze na forum bo może to się innym tez przyda.

Po zamontowaniu czujnika temp spalin – oszczędzam węgiel ale walczę z odpowiednią temp spalin poprzez nadmuch i przysłonę na dmuchawie. Jednego dnia mam prawie przymknięta przysłonę (szczelina 8mm) aby była temp spalin 200 st(dla 100%) . a na drugi dzień dla tych samych ustawień jest 130st i piec nie może dojść do zadanej temp. Zakładam, że to od ciśnienia i pogody zależy.

I teraz mam pytanie w zwiazku z Twoją odp o ciągach kominowych (ja oczywiście nie wiem ile ma mój) ale uważam że za duży. Czy warto kupić regulator ciągu ten co podałem w linku lub inny lub może jakiś polecisz. Czy to ułatwi regulacje pieca, aby nie zmieniać co dzień nastaw? Palę 1szy sezon i z dnia na dzień wydaje mmi się ze wiem więcej, ale wciąż za mało, a mrozy przed nami.

Czy inny użytkownicy mają regulatory ciągu czy to się sprawdza?

Dzięki za info.

Krzysztof