kobra64 29.01.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Timon a nie jest czasem tak w Ogniku, że jak da PID na 0 to tylko modulację dmuchawy wyłącza a przerwą ster i tak będzie sobie manewrował tyle że przy stałej sile nadmuchu? Nie pamiętam już za bardzo, ale tak jakoś mi się kojarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.01.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 nie znam ognikazakładam że chodzi o pracę w typowym dwustanie na róznych nastawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.01.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Od zabaw z ognikiem mamy osobny wątek, może tego nie dublujmy, bo zaczniemy takie rozmowy o wszystkim i o niczym i ciężko będzie coś konkretnego tutaj znaleźć. Taka mała sugestia, mam nadzieję, że się nie gniewacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.01.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Jeszcze komentarz do nowego softu COBRY - wydaje mi się, że znalazłem mały błąd, a mianowicie jeśli korzystamy ze stref czasowych w CO i ustawimy jakąś/ jakieś godziny na nie grzanie (czyli ster wyłącza pompkę CO) to żeby coś skorygować w trakcie tego czasu nie możemy ponownie wejść do tych stref czasowy ( nie wiem czy się jasno wyraziłęm)? Jak mówi Włodek znalezione, poprawione.... Oczywiście dzięki serdeczne za pomoc!! Poprawiony sofcik wysyłam do osób z listy, jak ktoś nie dostanie- proszę monitować! DamianLisu mówi Ci coś hasło "powinno działać...." takie słowo-klucz nieco w Waszej dziedzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 31.01.2013 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Jarek, to zależy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 31.01.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam kolegów dawnom nie pisał ale co jaki czas zaglądam na wątek. Jarek widze użytkowników skampka przybywa W związku z pojawianiem się nowego softu który tez wgrywam do siebie zauważyłem jedną rzecz i chciałem się zapytać czy ktos inny tez to zaobserwował. chodzi o Cobre która wydaje mi się w nowych softach nie trzyma dolnej histerezy. Przeciąga na dole do 4-5 stopni. Próbowałem prowadzić kocioł z różną mocą jednak efekt był ten sam. Cobra tak leniwie prowadzi palnik przy schodzeniu temperatury, że pozwala zejść właśnie nieraz aż o 5 stopni od zadanej. Myślałem że to był problem mrozów które były, ale aura u nas się zmieniła i jest na plusie teraz a Cobra dalej swoje. W poprzednich softach, przynajmniej u mnie to Cobra trzymała histerezę 2 stopnie (+/- 0,5 stopnia) Co Wy na to? Ma ktoś podobne odczucia? Timon testujesz Cobre dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.01.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Od zabaw z ognikiem mamy osobny wątek, może tego nie dublujmy, bo zaczniemy takie rozmowy o wszystkim i o niczym i ciężko będzie coś konkretnego tutaj znaleźć. Taka mała sugestia, mam nadzieję, że się nie gniewacie. Ja się nie gniewam Stwierdzam jedynie ze smutkiem że producent Ognika bardzo szybko "zapomina" o swoich starszych produktach mimo że nadal je ma w ofercie a zajmuje się jedynie najnowszymi swoimi produktami i nawet te nowsze już są zapomniane przez producenta ... Jakoś konkurencja (ecoal , bruli) nie zapomina o swoich produktach tak szybko i ciągle je rozwija i wprowadza do nich nowe funkcje i możliwości (np. spalanie grupowe) a Elektromiz wprowadza "ulepszone" stare sterowniki tyle że z pewnymi modyfikacjami i są to już nowe sterowniki ... Ja nie kupię już żadnego sterownika od Elektormiz . Dałem nabrać się na ładne nazwy PID , FBS ... Jak to jest że sterownik Ecoal/Bruli mimo że są sterownikami dwustanowymi i nie mają żadnych PID , FBS to mają czyjnnik temperatury spalin , czujnik temp. powrotu a sterownik z PID tych sterowników nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.01.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 art-eoczywiście że testujędziś mam zamiar wrzucić nowy oficjalny sofcik i zobaczyć jak się sprawujeWłodek pisał wczoraj na swoim wątku że ADC potrzebuje ciągłego odbioru i nie lubi zaworów termostatycznych na kalafiorkach a u mnie śmiga aż miło bez problemów żadnych.jak załąduje najnowszy sofcik to się temu schodzeniu przyjrzę kaszpireCoal nie jest sterownikiem deustanowym. to na początku był pełen automat oparty na algorytmie tyle że nie na PID. napisali sobie swój program który wg innych danych kontroluje proces spalania również w oparciu o temperaturę spalin, Cobra opiera swoje działanie o trendy temperatury zasilania i powrotu i czujnik powrotu posiada jak najbardziej więc nie pisz że nie ma. po wielu modyfikacjach z eCoala zrobił się "kombajn" właściwie z możliwością pracy automatycznej ponieważ jak tylko pojawiło się spalanie grupowe to nagle wszyscy się z automatu na nie przesiedli. teraz sobie zadaj pytanie dlaczego skoro podobno ten automat był najlepszy???jest też praca dwustanowa i koledzy mają sporo pracy teraz bo użytkownicy przyzwyczajeni do automatu sobie nie zawsze radzą z ustawieniami.moim zdaniem eCoal zrobił krok do tyłu i jakbym miał wybierać to jeśli już to Bruli poza tym ES ma 2 sterownki na rynku(przynajmniej te lepiej znane) a konkurencyjne firmy nieco więcej więc nie można porównywać pracy nad dwoma produktami do pracy nad 3-4 czy więcej. w obu przypadkach postępują w innym tempie i firmy mają inne priorytety.nie chcę tutaj bronić absolutnie PID zeby było jasnepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.01.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Kaszpir, ognika ja do kotła nie używam i ja nie śledzę jego rozwoju, bo sa sterowniki już bardziej rozwinięte.Nie mniej nigdzie nie napisałem i nie powiedziałem,że ognik nie jest rozwijany, założył Włodek swój wątek- możesz sam zapytać.Wczoraj brałem ognika, to miał soft sl.54, jaki Ty masz w swoim sterowniku? Co do innych, - nie miałes w ręku i na swojej instalacji więc nie wiesz jak będą chodzić, biorąc pod uwagę co masz, to moim zdaniem sprawdzi się bruli, skoro Ci z Włodka wyrobów działa źle. Sądzę też,że Iryd z jego funkcjami także by dobrze chodził. A uzytkownicy tamtych sterowań też na róznych instalacjach kwiatki mają, pooglądaj inne wątki, zdjęcia popiołu - sam zobaczysz, pytań także bez liku.Jak we wszystkim- wszystkich nie zadowolisz, choć bys na głowie stawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.01.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Kaszpir, ognika ja do kotła nie używam i ja nie śledzę jego rozwoju, bo sa sterowniki już bardziej rozwinięte. Nie mniej nigdzie nie napisałem i nie powiedziałem,że ognik nie jest rozwijany, założył Włodek swój wątek- możesz sam zapytać. Wczoraj brałem ognika, to miał soft sl.54, jaki Ty masz w swoim sterowniku? Co do innych, - nie miałes w ręku i na swojej instalacji więc nie wiesz jak będą chodzić, biorąc pod uwagę co masz, to moim zdaniem sprawdzi się bruli, skoro Ci z Włodka wyrobów działa źle. Sądzę też,że Iryd z jego funkcjami także by dobrze chodził. A uzytkownicy tamtych sterowań też na róznych instalacjach kwiatki mają, pooglądaj inne wątki, zdjęcia popiołu - sam zobaczysz, pytań także bez liku. Jak we wszystkim- wszystkich nie zadowolisz, choć bys na głowie stawał. Spokojnie Na razie testuję ognika na ustawieniach dwustanowych. Dzięki temu że mam termometr na czopuchu moge zobaczyć jaką mam temperaturę. Zauważyłem że największy przyrost temperatury w czasie uzyskuję przy 130-150 stopni i staram sie tak ustawić ... Obecnie jadę na ustawieniach przerwa 70s , czas podawanie 6s , dmuchawa 70% (ale przymknięta mocno (została szpara z 2cm). Staram się tak zrobić aby piec działał jak najdłużej , ale żeby zużywał w tym czasie tyle samo opału co na krótszej przerwie .. Co do Pumy , Scoropiona i Cobry to pamiętam że kiedys się orientowałem to powiedziano mi że po prostu Puma to taki ulepszony Ognik. Ulepszony o wyświetlacz kolorowy , możliwość aktualizacji przez USB i itd , ale ciągle sterownik korzystających z tyxh samych algorytmów i "technologii" co Ognik .. Różnice pomiędzy Scoropionem , Pumą i Cobra też nie są wielkie i zapewne są to dokładnie te same urządzenia tylko w innych opakowaniach zubożone programowo o jakiś funkcje To nic nowego , wiele firm ten sam produkt potrafi sprzedawać w różnych wersjach zubażając dany produkt. No chyba ze się mylę i każdy produkt ma elektronikę w 100% zupełnie inną ... Jeśli jednak są to "pochodne" to tak naprawdę robi się jeden soft do wszystkiego i wydaje podwersje z odblokowanymi/zablokowanymi funkcjami No cóż nie ukrywam że jestem rozczarowany Ognikiem PID. Założenie miało być takie że to sterownik dla blondynki która ustawia temp na piecu / CWU i jedynie przychodzi dołożyć opału , wywalić popiół a nie musi sie "doktoryzować" z obslugi pieca ... I tutaj chyba eCoal ma przewagę bo został napisany pod jeden piec i jednego producenta od początku. Natomiast sterowniki elelktromizu są uniwersalne i teoretycznie mogą pracować z wieloma piecami , dmuchawami i itd ... A czym jest coś bardziej uniwersalne z tym są większe problemy ze zgodnością ... Rozwiązania dedykowane są zazwyczaj lepsze od urzadzeń uniwersalnych ... Ja sterownika nie wymienię. Boję się następnej wtopy , a wywalanie 500-1000zł za sterownik który nie wiadomo jak się zachowa u mnie to szkoda kasy. Na razie uczę się pracy dwustanowej. Widzę z jaką temp piec najlepiej osiąga zadaną temp. Staram się znaleźć takie ustawienia aby piec możliwie jak najdłużej pracował ale i zużywał jak najmniej opału. Z pierwszych testów widzę że piec może działać u mnie na czasach dużo większych niż te sugerowane . Obecnie na pracy dwustanowej dawkując mało opału i co dłuższy czas kopiec mi sie nie zapada i jest krócej w stanie podtrzymania i jest mniej przewymiarowany, Przy pracy w PID miałem problem z kraterem , spiekami , bardzo dlugim czasem podtrzymania , przewymiarowaniem o 8-15 stopni ... Dobra kończę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 31.01.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 niezgodzę sie z Tobą. Sterowniki dedykowane czy nie dedykowane, PID i inne...... obojętnie co byś nie miał i tak musisz się nauczyć obsługi pieca. Jasne, niektóre są lepsze od innych i takiej "blondynce" bardziej pomogą jadąc na standardowych ustawieniach. Ale pewnie już sam wiesz że dopieszczając parametry i ucząc się pieca uzyskasz....... no własnie: mniejsze spalanie i więcej kasy zostanie u Ciebie. U blondynki też będzie chodził ale czy bardziej ekonomicznie, nie sądzę. A dlaczego nie ma takich sterowników że odpalam i leci extra? bo każda instalacja inna. O..chociażby kubatura budynku. Przecież piec np. 17kw mozesz zainstalować w domu 120m jak i 180m. Różnice spore, i tu i tu piec da sobie radę ale bez modyfikacji parametrów uważam nie dopieścisz spalania. Swoją drogą ciekawe czemu dedykowany ecoal nagle dostał opcje do regulacji parametrami? Przecież nie potrzebne to było uzytkownikom, a tu nagle znaleźli się tacy co chcieli kręcić w jedną lub drugą Zgadzam się natomiast z Tobą że Elektro-Miz coraz bardziej odbiega od konkurencji. Internet był już dużą przewagą, grupowe spalanie to już dwie długości boiska.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 31.01.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 czy ktoś z Was użytkuje kocioł Skam -P Premium 25 kw? jakie jest wasze obiektywne zdanie nt. tego kotła, jak się sprawuje? czy ktoś z was pali(palił ) w nim miałem? jak wygląda jego apetyt na ekogroszek?. Zastanaiwam się czy go nie kupić jeśli ktoś nieche pisać tu na forum, może mi napisać na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 31.01.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 szymkas Ja użytkuje taki piec dokładnie, sprawuje się dobrze palę w nim obecnie parszywym miałem i i jestem zadowolony (parszywy miał bo kupiony okazyjnie nie na składzie, i dużo w nim dziadostwa)To jaki ma apetyt zależy od tegi ile m3 musi ogrzać, jaka instalacji, jak lubisz mieć ciepło itd. Napisz więcej na temat chałupy jaką masz to ci chłopaki na forum doradzą co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.01.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 art-e główny problem to różne instalacje, nie na wszystkim się sprawdzi.Ja wiem,że Cobra jest bardzo prosta w obsłudze, nie jest przeładowana i ma wszystko, co niezbędne do właściwej pracy oraz dokonania danej korekty.Na chwile obecną i tak najwięcej jest zamawianych kotłów z cobrą, później jest jeszcze łamane RT09pid (tendencja spadkowa) / Bruli (tendencja rosnąca) i Iryd dla rozbudowanych instalacji Elektronika ognika, skorpiona, cobry i pumy jest oczywiście inna Soft PID-II jest w ogniku i skorpionie, one mają czujnik zasilaniaSoft PID-II i ADC jest w cobrze i pumie, one mają czujniki powrotu.Do każdego stera Wodek musiał pisać nowy soft i każdy ma więcej ścieżek rozwoju Ognika sam nie zaktualizujeszSkorpion ma usb do aktualizacji softu, ma strefy czasowe dobowe na c.o., cwuCobra i puma mają strefy dobowe/tygodniowe na c.o., cwu oprócz usb maja wyjścia RS-485 do modułów - na chwile obecną moduł GSM Spider lub moduł zaworu Alligator.... kiedy będzie Shark, nie wiem, to tylko Włodek wie. Skorpion, cobra, puma zapisują historię pracy i rysują wykresy pracyPuma tworzy plik archiwum, który można pobrać ze stera i analizować szerzej w sofcie PumaCharts Do normalnej i oszczędnej pracy kotła w 100%wystarcza Skorpion Plus, jak ktoś ma więcej pomp, to Cobra+Alligator, tutaj tez userzy liczą na te dodatkowe moduły i uważam,że już wszyscy czekamy na tak obiecywanego sharka. (Mając na myśli wyroby Elektro-Miz) Na chwile obecną ze względu na zwlekanie z wypuszczeniem modułu internetowego klientom szukającym internetu polecamy Bruli i chodzi juz na całkiem sporej grupie kotłów i mam o spalaniu grupowym w Brulim bardzo dobre zdanie, jak ktoś chce natomiast sterowac zaworem mieszającym i chce mieć podłogówkę, to polecam Iryda PID. Dzisiaj przekładam na swój kocioł Skorpiona Plus a Iryd będzie u mnie tylko sterował zaworem i temp. za zaworem na dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymkas30 31.01.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 dom 200 mkw wyskość poieszczeń 2,7m. + graż 60mkw, dom : sciana solbet 24(beton komórkowy) + styropian 20 cm: λD <= 0,040 W/(mK), dach wełna λD <=28 cm , podłoga 12cm styropianu podłogowego nie pamiętam λD, okna oknoplastu 5 komorowe. W tym 70mkw podłogówki, i wymiennik do uzytkowej wody 140-160l.- da radę Skam -P Premium 25 kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.01.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Elektronika ognika, skorpiona, cobry i pumy jest oczywiście inna /QUOTE] OK ... Ale osobiście uważam że to duża wada ... Już wyjaśniam dlaczego ... Jak jest za dużo sterowników za dużo różnych dodatków (Aligator,Shark i co tam jeszcze) tym mniej czasu na ich rozwój. Dużo lepszym rozwiązaniem było by zrobienie jednej płyty sterownika a funkcje były by aktywowane programowo (ukryte menu serwisowe). Wtedy programista programuje tylko jedno urządzenie , tylko że te jedno urządzenie potem może występować w różnych konfiguracjach .. Przy dużej ilości sterowników nie ma szansy na ich szybki równoczesny rozwój. Dla mnie to wada , bo patrząc na różnice pomiędzy sterownikami to nie są one duże i spokojnie mogłby by być jednej elektronice ... I tutaj chyba Bruli , Ecoal mają przewagę. Bruli a Ecoal to to samo i ten sam produkt jest ciągle rozwijany i cały rozwój idzie na ten tak naprawdę jeden produkt. Przecież Bruli to Ecoal ale dla innych kotłów niż tylko Ogniwo. Jeden i drugi producent między sobą konkurują i dopracowowują a potem wygląda na to że "wymieniają" się pomysłami i inowacjami. Co by się zmienilo gdybym kupił z 2011 Ecoala ? Sądzę że patrząc z perspektywy czasy to mnóstwo. Doszło dużo możliwości i itd. A w Ogniku co się zmieniło , co doszło ? NIC ... Jak dla mnie w Elektromizie nie ma programistów lub jest ich za mało na taką ilość sterowników a ciągle powstają nowe ... Przypomina mi się "trend" taki jak jest w informatyce. HP musialo co roku wydać nową drukarkę , która poza nową obudową nic nowego nie wnosiła i tak co roku albo nawet kilka modeli w skali roku. Kończyło się to tak że po wyjściu "nowego" modelu stary był już "olewany" i nikt nie pisał nowych sterów , bo przecież działa ... I tak samo jest w Elektromizie. Nowy produkt ma najlepszy suport , ale do czasu aż wyjdzie nowszy. Wtedy tamten traktowany jest po macoszemu ... Sterownika raczej na razie nie wymienię. Na razie uczę się pracy dwustanowej i widzę że opał dużo lepiej się spala. Wiem że na pewno nie kupię nic od Elektormizu. Zraziłem się do tej firmy i nic od nich nie wezmę. Szybciej już pomyślałbym o Irydzie , ale brak USB i możliwości jego aktualizacji dyskwalifikuje ten produkt. Mam już nauczkę aby nie ufać w "technologię" a niestety w takim przypadku możliwość szybkiej aktualizacji USB jest wielkim plusem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 31.01.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Ja mam ok. 280m2 (nie licząc kotłowni ze składem na węgiel 20m2) starego nie ocieplonego budownictwa częściowo starych okien, w zeszłym roku grzałem ciągle ok 230m2 i spokojnie dawał rade SKAM-P premium25kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 31.01.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 dom 200 mkw wyskość poieszczeń 2,7m. + graż 60mkw, dom : sciana solbet 24(beton komórkowy) + styropian 20 cm: λD <= 0,040 W/(mK), dach wełna λD <=28 cm , podłoga 12cm styropianu podłogowego nie pamiętam λD, okna oknoplastu 5 komorowe. W tym 70mkw podłogówki, i wymiennik do uzytkowej wody 140-160l.- da radę Skam -P Premium 25 kw? mam podobny dom, podobne ocieplenie, dużo gorsze okna, wentylacja grawitacyjna, duże zużycie CWU, na Mazowszu, u mnie 3 sezon kocioł 20 KW jest sporo przewymiarowany. dzis kupiłbym 12 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 31.01.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 dom 200 mkw wyskość poieszczeń 2,7m. + graż 60mkw, dom : sciana solbet 24(beton komórkowy) + styropian 20 cm: λD <= 0,040 W/(mK), dach wełna λD <=28 cm , podłoga 12cm styropianu podłogowego nie pamiętam λD, okna oknoplastu 5 komorowe. W tym 70mkw podłogówki, i wymiennik do uzytkowej wody 140-160l.- da radę Skam -P Premium 25 kw? Tak da radę Jakie temperatury preferujesz w domu i w garażu ? Maksymalnie 17 kW szukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.01.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Tak da radę Jakie temperatury preferujesz w domu i w garażu ? Maksymalnie 17 kW szukaj. Słyszę głos rozsądku Skam 12kW nie da rady na tej powierzchni przy -20 czy -25. Nie chciałbym widzieć co będzie w szufladzie na popiół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts