kubiakpiotr1982 28.02.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Nie zrozumiałeś chyba o co chodzi. W obecnej chwili jak kupisz takiego auratona, eurostera czy tatarka bezprzewodowego, to w menu kodowym pumy 3111 musisz aktywować współpracę z termostatem pokojowym. Od krótkiego czasu decydujesz też o długości cykli pracy pompy przy współpracy z termostatem. Ta funkcjonalność ma być tylko przeniesiona z menu kodowego do menu korekcji klienta. Menu kodowe ma służyć serwisowi. Mam pytanie właśnie odnośnie tego czasu długości cyklu pompy przy współpracy z termostatem - mógłbyś Jarecki dokładniej opisać o co chodzi? W weekend mają mi podłączyć już ostatecznie regulator mieszacza euroster e11m i termostat pokojowy tybox 710 - to wszystko do podłogówki (jednak mam tam zawór 3 drożny), więc ta nastawa mnie bardzo interesuje, aby wszystko chodziło płynnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.02.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Mam pytanie właśnie odnośnie tego czasu długości cyklu pompy przy współpracy z termostatem - mógłbyś Jarecki dokładniej opisać o co chodzi? W weekend mają mi podłączyć już ostatecznie regulator mieszacza euroster e11m i termostat pokojowy tybox 710 - to wszystko do podłogówki (jednak mam tam zawór 3 drożny), więc ta nastawa mnie bardzo interesuje, aby wszystko chodziło płynnie. Pozdrawiam Ja nie wiem jak Ci to instalator będzie podłączał. Może termostat będzie współpracował z tym eurosterem a nie pumą bezpośrednio. Jakbym miał kocioł podłączony przez wymiennik, to krótki obieg przed wymiennikiem pracowałby na pompie sterowanej ze sterownika a pompy za wymiennikiem sterowałbym osobnym urządzeniem. Nie wiem jak to wygląda u Ciebie. Pamiętam,że musiałeś łączyć pompę c.o. z podłogową, bo ta myliła sterownik. Jeżeli instalator podłączy to pod pumę to w menu 3111 aktywujesz obsługę termostatu, tak, aby ikona była kolorowa. Obok jest napis 20 oznaczający cykl 20miutowy. Czyli 18minut grzanie, 2minuty moc minimalna jak nie ma temp. powietrza lub 18minut postój na mocy minimalnej i 2minuty praca jak jest temp. powietrza. Ten cykl 20minut trzeba dopasować do bezwładności swojego układu, może to być np. 12minut, wówczas 2minuty postój a 10minut grzanie, gdy temp powietrza nie ma lub 10minut postój a 2minuty grzanie jak temp. powietrza jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 28.02.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Piotr, ten mały palnik jak idzie na mocnych obrotach tak dziwnie spala, tj. połowa od kosza oki a końcówka gorzej. Dopiero wróciłem ze szkolenia, zobaczę w tygodniu, bo jedną metodą udało się na kilku egzemplarzach sytuację poprawić. Ważne, czy ciąg kominowy jest dobry i odpowiednie napowietrzenie kotłowni. Muszę jednak jeszcze to sprawdzić dokładniej poprzez odpalenie takiej sztuki po zmianach na teście. Czekam z ciekawością na wyniki i informację na temat metody pomagającej uzyskać lepsze spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.03.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Kochani, cały czas szukając alternatywnego w stosunku do małej Ekoenergii rozwiązania dla kotłów o mocy 12kW... Jakiś czas temu pojawił się nowy palnik, czekaliśmy, aż popracuje przez dłuższy czas na obiektach przed wprowadzeniem go do naszej oferty.Model AZP-MŻ jest palnikiem z żeliwnym paleniskiem, bez elementów obrotowych. Ślimak jest stalowy z przeciwzwojem wypychającym paliwo do strefy spalania (podobnie jak brucer/ekoenergia) oraz z szeroką gardzielą zsypową po stronie kosza. Od kosza ślimak ma tez specyficzne uzwojenie, aby wzruszać wilgotny opał w koszu i zapobiegac tym samym jego zakleszczaniu. Nie ma tutaj tzw fajki, paliwo nie jest w strefie spalania zagęszczane a jedynie wypiętrzane w górę, dzięki temu możemy spalać miały węglowe.Ślimak wykonano ze stali 18G2a, gr.8mm Jak wspomniałem palnik umożliwia spalanie miałów oraz groszków. Głowica spalająca ma opcję wymiany (można zmienić moc palnika z 15 na 25kW bez jego całkowitej wymiany)Palenisko o mocy 15kW ma średnicę 25cm, palenisko do 25kW ma średnicę 28cm. Jest to ciekawa opcja, jak ktoś dobiera palnik i kocioł na styk. Stopniowo będziemy wprowadzać ten palnik do naszej oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 03.03.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 witam, możecie się pochwalić waszym spalaniem na dobę przy ok 0 i -15? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 03.03.2011 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Piotr.... nie szlalej ,masz 2 dni kociołek i juz chcesz isc w ekonomie poza tym masz dom nie wygrzany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 03.03.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 hehe... nie o to mi chodziło, ale faktycznie odpowiedź przyjmuję na klatę.... na 6 stronie ppietrz zadał pytanie elfi ile zużywa grochu i odpowiedź była że przy 0 ok 40 kg a -15 ok 65kg więc mnie to zaciekawiło... A u siebie nadal obserwuję... przedwczoraj ustawiłem na 10 podawanie 40 przerwa pompy tak jak mówiłeś na 1 biegu max siła nadmuchu 68 procent temp zadana 65 i sobie ciągnie wahania ciut większe niż przy podawaniu 10/33 przerwa (tutaj wykresik rewelacyjny) ale za to zużycie groszku mniejsze, o wiele mniej spieków, zastanawiam się czy ta siła nadmuchu nie jest za niska. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 03.03.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Piotr, elfi palił wtedy miałem a tego idzie zupełnie inaczej niż ekogroszku jakiejkolwiek by nie był kaloryczności. Ja od weekendu zamieszkuję nowo wybudowany dom. Na czas prac utrzymywałem w środku 15 stopni przy zużyciu około 15 kg / dzień "twardego" ekogroszku. Po przeprowadzce na początku mi skoczyło do 30 kg na dobę z temperaturą w granicach 20 stopni. Widać było jak męczy aby otrzymać temperaturę zadaną. Dom myślę, że w miarę dobrze ocieplony. Testuję teraz ustawienia 10/75 przy nadmuchu 72% i w 1/3 zasłoniętej dmuchawie. Na razie obserwuję mniejsze spalanie, ale to pewnie z powodu, że mam zawór 4D ustawiony w połowie a nie jak przez pierwsze doby na full. Będę się dzielił rezultatami jak się pojawią jakieś ciekawe wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 03.03.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 właśnie takie komentarze lubie dzięki ppietrz. Po ostatnich zmianach wykres tak się przedstawia. 10/75 to duże przerwy, serwisowe 10/50. Powiedz mi jak u Ciebie dobija do zadanej temperatury to z jaką najczęściej mocą?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 03.03.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Być może ustawienia serwisowe są optymalne dla testowanego w laboratorium ekogroszku. Niestety mój jest dosyć twardy i próbuję jakichś zmian aby poprawić proces spalania. Michal1507 pisał o ustawieniach 10/90, wiec pomyślałem, że spróbuję pójść w te stronę. Teraz zasłoniłem bardziej dmuchawę - tak do połowy. Do zadanej temperatury dobija mi mniej więcej przy 50-70%. Dziś przykręciłem 4D na pierwsza kreskę, bo mi w domu zaczęło robić się za ciepło (23 stopnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 04.03.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 a jaka masz zadaną temperaturę na piecu? Ładnie Ci się ten groszek wypala? robią Ci się spieki? Ja na razie z braku czasu kupuje w LM jakiś najtańszy ale powiem szczerze że nie mam problemu z dobiciem do żądanych 65 stopni a po zmianach ustawień to nawet te spieki są drobne i pojawiło się więcej popiołu a to cieszy. Dziś znów będę testował. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu niekoniecznie przy piecu )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 04.03.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Nad spalaniem jeszcze pracuję.Nie podoba mi się także działanie CWU. Czujnik mam źle umieszczony i podaje jakąś średnią temperaturę tego co jest na kotle oraz w bojlerze. Pompa CWU podłączona bezpośrednio do prądu załączana o określonych porach (jak miałem podłączoną do pumy to wykres "wariował"). Odradzam kupno bojlera bez miejsca na czujnik temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 05.03.2011 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Nad spalaniem jeszcze pracuję. Nie podoba mi się także działanie CWU. Czujnik mam źle umieszczony i podaje jakąś średnią temperaturę tego co jest na kotle oraz w bojlerze. Pompa CWU podłączona bezpośrednio do prądu załączana o określonych porach (jak miałem podłączoną do pumy to wykres "wariował"). Odradzam kupno bojlera bez miejsca na czujnik temperatury. Z ilu dnia masz ten popiół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 05.03.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Z ilu dnia masz ten popiół? Z dwóch dni. Te czarne bryłki to jakieś niedopalenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 05.03.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Jarecki, znalazłem w Pumie ekran Badanie Kotła ustawiłem na 30% i teraz pytanie, czy jest jakas wytyczna odnośnie max. temperatury spalin kotła przy badaniu na 30%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.03.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Jarecki, znalazłem w Pumie ekran Badanie Kotła ustawiłem na 30% i teraz pytanie, czy jest jakas wytyczna odnośnie max. temperatury spalin kotła przy badaniu na 30%? Ten ekran jest serwisowy, jak zadałeś 30%, to zablokowałeś pracę sterownika na 30%mocy. To tylko średnie wskazanie, podczas badania w Łodzi na tym ekranie miałem wyświetlane 27%mocy a faktycznie były to okolice 30%. Temp. spalin na 30%mocy zależy od konstrukcji wymiennika. Nie ma jakieś wielkiej zależności. tzn jest mała zależność między pow.grzewczą oraz mocą nominalną kotła, wówczas z grubsza można określić granice dla 100%mocy oraz 30%mocy (jak się przeprowadzało większa liczbę badań) Dla 17kW przy 100%mocy mieliśmy 170,2st.C a na 30% mocy 102st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.03.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Nad spalaniem jeszcze pracuję. Nie podoba mi się także działanie CWU. Czujnik mam źle umieszczony i podaje jakąś średnią temperaturę tego co jest na kotle oraz w bojlerze. Pompa CWU podłączona bezpośrednio do prądu załączana o określonych porach (jak miałem podłączoną do pumy to wykres "wariował"). Odradzam kupno bojlera bez miejsca na czujnik temperatury. Jak będziesz miał kilka dni cieplejszych wprowadź do tej małej wersji palnika poprawkę, którą Ci wysłałem, wygląd popiołu powinien się zmienić. Wiem,że dopiero się wprowadziłeś, także to jeszcze nie jest normalna praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.03.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Mam do Was pytanie. Wiem,że już kotły macie i użytkujecie, ale zależy mi na Waszej opinii jako klientów i użytkowników naszego wyrobu. W tym roku przymierzamy się do badania kolejnego kotła.Pomysły są 2:1. Wprowadzenie dwóch innowacji i opracowanie modelu tłokowego 18-20kW, wcześniej testy i po pomyślnych wynikach kierunek laboratorium2. Ewentualnie opracowanie niskiej wersji (pewnie kanały pionowe na podstawie naszej konstrukcji zasypowej) o mocy 20kW z palnikiem ślimakowym Co myślicie, lepiej iść w stronę mniejszego tłoka na podstawie obecnej konstrukcji OPAL 25,36,55kW czy opracować od nowa model ze ślimakiem 20kW z niskim wejściem kominowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.03.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 JORGO Wcześniej pytałeś tez o zerwanie zawleczki. Do tych palników żeliwnych należy używac mocniejszych zawleczek, są to śruby M-5 z gwintem tylko na końcu o twardości 7.8 lub 8.8, tradycyjna stosowana w zwykłych palnikach o twardości 5.6 łamie się na tych palnikach jak przysłowiowa zapałka. Co do wykrycia przez sterownik:PUMA ma funkcję detekcji płomienia, dlatego m.in. kłopot miał wcześniej kolega kubiakpiotrDetekcja płomienia tak w skrócie:- jak temp. spada (w domyśle z powodu zerwania zawleczki), to po jakimś czasie sterownik rozłącza na chwile układy pomp i sprawdza, czy następuje przyrost temp. (bo spadac może też po puszczeniu termostatów grzejnikowych czy przez podłogówkę). Jeżeli przy wyłączonej pracy pomp temp. przyrośnie, próbujemy wrócić do trybu grzania, jak ponownie spada, to dalej test płomienia. Jest on robiony chyba 3krotnie z tego co pamiętam i dopiero alarm braku paliwa. Nieco podobny algorytm detekcji zerwania zawleczki jest w RT09pid od softu v.5.14, było to opisywane na wątku o przejściu na sterowniki pid. Jak chcesz mieć prosty sterownik i zero zabawy, to polecam Ognik PID-II:popytaj kolegę Karoka, on obecnie ma ognika, jego kuzynka ma nasz kocioł z ognikiem i ekoenergią dużą:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przej%C5%9Bcie-na-PID-ze-standardowego-sterownika&p=4606177&viewfull=1#post4606177 Jak chcesz mieć wpływ na każda pierdołę w algorytmie i lubisz się bawić, chcesz mieć strefy czasowe, to wówczas polecam RT09pid, tutaj szeroko rozbudowane menu dla entuzjastów. Jak chcesz mieć możliwość zabawy, wykresy, samodzielnie aktualizować soft, to model PUMA.Generalnie mniej parametrów do zabawy, ale możliwości więcej. Jest już też gotowe menu do modułu rozszerzeń dla współpracy z zaworami mieszającymi. Trzeba jednak poczekac na owe moduły dodatkowe.Na dniach powinien się zmienić układ menu i dojdzie obsługa pompy cyrkulacyjnej (w aktualnych pumach po zmianie softu będzie można dołączyć pompę cyrkulacyjną, jedno wyjście jest tam wolne). Na debiut rynkowy czeka też model Cobra, mam już pierwsze fotki modeli testowych, tutaj obsługa pompy c.o., cwu, podajnika, dmuchawy, wyjście na moduł rozszerzeń, ale już bez pompy cyrkulacyjnej (tańsza opcja, mniejszy wyświetlacz, jedno wyjście mniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 05.03.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Ppietrz no to wydaje mi się, że z dwóch dni to chyba dużo.....no takie mam odczucie, mam zasypowy i po 2 dniach mam trochę więcej - gabarytowo szuflada porównywalna......a jeszcze powiem, że mam dużo drobniejszą frakcję........dziś wyrzuciłem popiół, ale w poniedziałek mogę zrobić fotkę i zapodać. Jarecki79 No macie tych sterowników, jest w czym wybierać.....a co do zawleczki to czy użycie twardej, grubej zawleczki nie spowoduje np. spalenie silnika od ślimaka? jak silnik jest zabezpieczony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts