Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

DO Jarecki...

Od dłuższego czasu zauważam pewną prawidłowość/nieprawidłowość przy PUMIE.... a mianowicie... obecnie kocioł chodzi we współpracy z regulatorem AURATON. Ustawione jest, że pompka chodzi co 25 minut. Problem jest z tym, że co jakiś czas (nie wiem dokładnie co ile i czy za każdym razem czy też nie) po tym jak sterownik uruchamia pompkę CO na te 2 minuty po 25 minutach przerwy.. to zamiast pompka iść na 100%, żeby tą wodę przepchnąć, to ona sobie idzie na 40%. Problem jest taki, że podając na te 40% nie ma szan, żeby wepchnęła gorącą wodę do wszystkich grzejników... co jest tego powodem, ze raz podaje na 100% a raz na 40%??? Rozumiem tu sytuację przy dogrzewaniu CWU bo to jest uzasadnione i dobre, ale ja piszę o sytuacjach kiedy CWU nie jest dogrzewane.

pochwalcie się spalaniem Waszych kotłów skam p premiuim ile wam łykają:D a jakćżesto czyścicie kocioł?

Na początku i 60 17-ka może łyknąć a nawet i lepiej, później będzie spadać, wszystko zależy od strat budynku.

Podobny wymiennik czyszczę co zasobnik spalonego węgla, jak mam lenia to co dwa zasypy, widać efekt czyszczenia bądź nieczyszczenia po temp. spalin.

Dzięki dobrej woli Jareckiego w piątek "pożegnałem" Ognika i podłączyłem zamiast niego Skorpiona Plus.

Przez pierwszy dzień sterownik pracował na ustawieniach Jareckiego ale zauważyłem że węgiel jest trochę niedopalony i że sterownik za mocno podbija temperaturę.

Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Sterownik wreszcie działa tak jak powinien , choć nie udało mi się go zmusić do pracy ciągłej , to i tak jestem bardzo zadowolony bo sporo dłużej pracuje i z dużo nizszą mocą i temperaturą niż Ognik.

Maksymalną temperaturę na czopuchu jaką udało mi się uzyskać to było 240 stopni , ale było to w przypadku gdy temperatura na CWU została bardzo mocno wychłodzona.

Później Włodek zaproponował mi abym troszkę przedłużył przerwę. Obecnie piec jedzie na ustawieniach 30/5 , dmuchawa min.8% , max 65%.

Od wczoraj ustawiłem temepraturę CO i CWU taką samą czyli 45 stopni. Kilka dni temu miałem różne temperatury (45 na CO i 40 na CWU) ale zauważyłem że bez sensu bo i tak piec podbijal mi temperaturę i niższa temperatura CWU nie nie dawała.

Piec dochodzi do żądanej temperatury przy 70-140 stopni. (Przed chwilą patrzyłem i była moc około 21% i około 110 stopni na czopuchu).

Mam włączony sterownik pogodowy który steruje zaworem czterodrogowym.

Oto moje wykresy ...

0 h

0.jpg

-5 h

5.jpg

-10h

10.jpg

Jestem naprawdę zadowolony.

Działa nieporównywalnie lepiej od Ognika który u mnie po prostu nie działał :(

Szkoda że musiało minąć prawie 2 lata zanim udało mi sie problem usnąć.

Wielkie podziękowania dla Jareckiego. Gdyby nie on dalej bym zapewne męczył sie z Ognikiem :(

Teraz jedynie może jakieś lekkie doszlifowanie :)

Tak z ciekawości , czy są jakies kody do Skorpiona. Czy da się zobaczyć czas pracy podajnika , bo kod 1207 nie działa :(

Czy są jakieś aktualizacje do Skorpiona ?

Kaszpir - ja mam taki sam kociołek i palnik jak ty i nawet w czasie długiej pracy kotła z nadmuchem 100% nie udało mi się nigdy przekroczyć 180stopni a czopuchu (pale miałem) a ty pisałeś kiedyś, że nawet do 300 stopni dochodziłeś. Zastanawiam się skąd te różnice? Może masz inną mocniejszą dmuchawę - moja ma 40W ?

kaszpir

ty masz po mojemu bardzo małe straty ciepła

jak grzejesz 160m nowego to przy zapotrzebowaniu 60W/m2 masz potrzebe tylko na 9600W a to przy "-20stC"

teraz podejrzewam że nie potrzebujesz więcej niż 3-4KW stąd nawet na takiej mocy duże przeciaganie

spróbuj jeszcze moc maksymalna obnizyc

zrób mu 35/5 i nadmuch do 60%

powinien się jeszcze bardziej wykres położyć i nie będzie przeciągania

Timon, ja bym powiedział raczej, że to przeciąganie ma związek z nastawami dołu. Góra jest OK - zbiera się dość żwawo, tylko z hamowaniem i pracą w okolicach zadanej ma kłopot. Nie wiem jak w Skorpionie się ustawia dolny zakres mocy, ale tam bym poszukał poprawy. Jakaś moc minimalna kotła czy minimalne obroty dmuchawy. Po kroczku bym obniżał i patrzył na efekty.

Kaszpir - ja mam taki sam kociołek i palnik jak ty i nawet w czasie długiej pracy kotła z nadmuchem 100% nie udało mi się nigdy przekroczyć 180stopni a czopuchu (pale miałem) a ty pisałeś kiedyś, że nawet do 300 stopni dochodziłeś. Zastanawiam się skąd te różnice? Może masz inną mocniejszą dmuchawę - moja ma 40W ?

Nie. Mam małego Brucera czy tam Ekoenergię (niby nie pamietam , ale chyba APS-1).

Mam jeden z pierwszy piecy Skam-P 12KW z małym palnikiem.

Problemem był sterownik Ognik i jego działania. U mnie głupiał i szedł na 100% mocy a przy ustawieniach 50/10 powodowało że miał moc 15KW i tyle szło w komin. To powodowało że miałem temperaturę powyżej 300 stopni (nie wiem ile bo wskaźnik kończy sie na 300 , ale się potrafił przekręcić wiec sądzę że około 350 stopni).

Sterownik fatalnie działał i większość ciepłą szło w komin ...

Dmuchawę mam mocniejszą , wbs6a , wtedy jak kupowałem była najmniejszą jaka chyba była.

Nie. Mam małego Brucera czy tam Ekoenergię (niby nie pamietam , ale chyba APS-1).

Mam jeden z pierwszy piecy Skam-P 12KW z małym palnikiem.

Problemem był sterownik Ognik i jego działania. U mnie głupiał i szedł na 100% mocy a przy ustawieniach 50/10 powodowało że miał moc 15KW i tyle szło w komin. To powodowało że miałem temperaturę powyżej 300 stopni (nie wiem ile bo wskaźnik kończy sie na 300 , ale się potrafił przekręcić wiec sądzę że około 350 stopni).

Sterownik fatalnie działał i większość ciepłą szło w komin ...

Dmuchawę mam mocniejszą , wbs6a , wtedy jak kupowałem była najmniejszą jaka chyba była.

Spalanie wungla się zmniejszyło ?

Spalanie wungla się zmniejszyło ?

Nie wiem.

Poprzedni zasyp był na Ogniku i był na pracy dwustanowej z różnymi ustawieniami. Wyszło wtedy spalanie okolo 14,5 kg na dobę chyba.

Teraz też trochę kombinuje na Skorpionie (temperatury , czasy) więc nie wiem jak to będzie się miało do wyniku spalania.

kobra

ster uzależnia moc minimalną od maksymalnej

im niżej poziom maksymalny tym niższa moc minimalna

dlatego obniżenie maksymalnej mocy i maksymalnego nadmuchu- tym parametrem w tych sterach reguluje się proces- da równiez obniżenie mocy minimalnej

kaszpir

piszesz że przy nastawie 40/5 i wietrze 8/65% miałeś spieki- ja sugeruje obniżenie również góry dla wiatru aby te spieki wyeliminowac

spróbuj zdejmować jak pisałem - przerwa dłuższa o 5sek i nadmuch maksymalny mniejszy o 5%-

potem w zależności od tego czy spieka czy niedopala już tylko koryguj samym powietrzem

Witam

Jak rozciągnie za mocno, to wywali mu alarm,że temp. nie rośnie. Będzie zatem wiedział,że to jest dla tego ruskiego węgla limit.

Ja bym tylko deczko jeszcze ruszył na 5/32 i dmuchawke może na 63%.

Inna dmuchawa z ognikiem nie działa, tj. ognik ze względu na brak regulacji dołu nie będzie pracował z WPa07 czy RV-13AMS, gdzie są silniki 36-40W

Jako ciekawostka, bo człowiek całe życie sie uczy... na świeżo dmuchawa WPa07 startuje z cobry od ok. 13%, ja ustawiam 15%, ale po wymienie jej fabrycznego kondensatora 0,67mikro na 1mikro rusza od 2%.... widac jak takie pierdoły mają znaczenie..... a człowiek się całe życie uczy i głupi umiera :)

U Kaszpira trochę zafalowac musi, nie ma bata, jest kręcony zawór, są termostaty, ważne,że ster działa lepiej.

Wysłałem specjalnie z softem, jaki miałem, aby mógł zobaczyc jak było u mnie bez pracy zaworu i po załączeniu siłownika.

Jak soft chodzi dobrze, to ja nie kombinuję. Korzystając z iryda mam wgrany soft od jego montażu, mam tez nowszy, ale mi chodzi dobrze, więc sobie głowy wgrywaniem nowszego nie zawracam.

Odegree ja dla własnej ciekawości mam z conrada, taki do pieczenia.

Może nie jest dokłądny, ale chodzi mi tylko o obraz i zarys ogólny....

http://www.conrad.pl/

wpisz sobie hasło: Termometr do pieczenia TFA

http://www.conrad.de/medias/global/ce/6000_6999/6700/6720/6724/672466_LB_00_FB.EPS_1000.jpg