Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No 12kw może być mało przy dużych mrozach ale 17 to rzeczywiście chyba max.

Dużo zależy od tego, gdzie znajduje sie ten dom, znacząco inne sa warunki we Wrocławiu, a inne w Suwałkach, jakie temperatury preferują użytkownicy itd. W czasie mrozów powyżej -20, Puma nie pokazuje mi mocy większej niż 40%. Chyba, że chwilowo, dogrzewając bufor gdy np. ktoś napełnia dużą wannę.

Chyba często zapomina sie również o kominkach, wiele nowych domów jest w nie wyposażona, w sytuacji katastrofalnych mrozów dodatkowe kilkanaście KW jest na zawołanie. W mojej okolicy, takie mrozy zdarzają sie rzadko.

Przez większość czasu moje 20 KW (oprócz częstego podtrzymania) chodzi w zakresach10 - 15%, to na pewno nie jest ekonomiczne spalanie.

W projekcie mojego domu projektant przewidział kocioł 35KW, po lekturze forum kupiłem 20KW i dzięki Bogu, że posłuchałem dobrych rad. Dziś na pewno kupiłbym coś koło 12 KW, np. Skampa od Jarka.

Edytowane przez radams

tez mam 200m + garaz na dwa auta (+8st ) i mam 17 KW + IRYD jak do tej pory spokojnie daje rade. Pale pierwszy sezon ok 90m2 podlogowka reszta kaloryfery i dodatkowo podlogowka (nad garazem). Wiec 25 moim zdaniem za duzo znajomy ma i spala mu duzo wiecej wegla przy podobnej powierzchni tez w nowym domu.

tez mam 200m + garaz na dwa auta (+8st ) i mam 17 KW + IRYD jak do tej pory spokojnie daje rade. Pale pierwszy sezon ok 90m2 podlogowka reszta kaloryfery i dodatkowo podlogowka (nad garazem). Wiec 25 moim zdaniem za duzo znajomy ma i spala mu duzo wiecej wegla przy podobnej powierzchni tez w nowym domu.

Pamiętam,że tez trochę rozmawialiśmy, aby dobrać 17kW :)

Tyle info może koledze pomóc.

Jarecki - czy w swoim palniku APPM-1 mogę używać jako paliwa groszku frakcji do 31,5mm. Czy taki opał nie wpłynie na wcześniejsze zużycie lub awarię układu nawęglania? Wiadomo, że taki opał ma jakieś nadziarna i obawiam się czy one nie uszkodzą palnika, a jest o co powalczyć bo groszek z tej samej kopalni i o tych samych parametrach jest sporo tańszy od ekogroszku

Jarecki - czy w swoim palniku APPM-1 mogę używać jako paliwa groszku frakcji do 31,5mm. Czy taki opał nie wpłynie na wcześniejsze zużycie lub awarię układu nawęglania? Wiadomo, że taki opał ma jakieś nadziarna i obawiam się czy one nie uszkodzą palnika, a jest o co powalczyć bo groszek z tej samej kopalni i o tych samych parametrach jest sporo tańszy od ekogroszku

Możesz, ale będzie Ci głośniej chrupać, jak trafi się wielka bryła, to przyblokuje opał w koszu,jak trafi kamień, to może zerwać zawleczkę, ale generalnie mozna.

Przy nieregularnej granulacji rozjedzie Ci się też działanie pid-a

Jakas firma oferowała też klasyfikowane miały, nazywały się rokita i boruta do podajników.

Pamiętam,że był tez uzytkownik na tym wątku, który takim groszkiem palił, ale dawno go nie widziałem, chyba nick był Darek i jakieś cyferki.

Witam!

Jestem nowym palaczem na tym forum.

pale od miesiąca.

Kupiłem kocioł z firmy Jareckiego, Skm p-premium 17kw. Sterownik cobra.

Jeszcze kilka dni temu miałem napisać, że w trybie Pid piec działa dużo gorzej niż w systemie dwustanowym. Ale..

Piec działa w następujących warunkach: Dom 190m.kw z poddaszem, ocieplony 15cm styropianu, 25 cm wełny, na parterze ok. 50 m. kw. Podłogówki + wodne ogrzewanie ścienne na pow. ok. 25 m.kw., na górze ok. 35 m.kw. podłogówki, temperatura w domu niecałe 19 st. Cel..

Ustawiłem piec na prace dwustanową: podawanie 5,2 sek, przerwa 47 sek., nadmuch 100% ( dmuchawa 90W)Histereza 2 st. Cel. Grzanie CWU wyłączone ze względu na roboty wykończeniowe, ale bojler pełny wody z temp. Ok. 40 st. Cel. Całość działa w dwóch układach otwartym piec – z małym obiegiem na bojler CWU i obieg zamknięty – podłogówka, scienne ogrzewanie, grzejniki.

W Menu 1207 podajnik pokazuje ze dobowo pracuje ok. 1800-2400 sek. Na dobę.

Temperatura zadana na piecu to 51 st. Piec wychładza się do 48,3 st. Następnie jakieś 5-7 minut pracuje nad tym aby tą temperaturę utrzymać, przez następne 10-12 minut dochodzi do temperatury 51 st., siłą rozpędu rozgrzewa się do 51,4 st. Cel. I schładza się w ciagu 17-20 minut do 49 st. Cel ( dolnej granicy histerezy)

Do rzeczy:

Pewnego dnia przestawiłem piec na PID, po 24 godz. W popielniku miałem popiołu a raczej spieków tyle co z całego tygodnia na ustawieniach ręcznych. Podajnik działał ponad 4000 sekund na dobę.

Warunki pogodowe podobne jak dni poprzednich ale był silny wiatr. Przestawiłem piec z powrotem na ręczny tryb, i wczoraj miałem podobny efekt jak na Pidzie – temperatura na zew. Podobna ale znowu wiało.

Czy w kominie robi się jakiś dodatkowy cug który wznieca płomień, podwyższając temperaturę spalania i robi spieki, które robią szczelną pokrywę w palenisku i płomień nie może się wydostać.

Brat mi podpowiada żebym sobie założył strażaka na komin, to rozwiąże problem. Czy to wystarczy.

Czy wiadomo ile paliwa podaje na minutę palnik brucera IIgeneracji?

Ustawiłem sterownik aby pompy działały w trybie skokowym, ustawiłem przerwę w działaniu pompy na 2 minuty, pompa wilo pico stratos 1-4, pompa jest ustawiona na 2,7 m poodnoszenia wody, pobiera 19 w i to jest constant, nic się nie zmienia, pompa nie wyłącza się ani automatycznie nie przechodzi w niższy/wyższy pobór prądu.

Pytanie do Jareckiego, mogę prosić o kody do sterownika cobra.

Wojar, podaj prosze na miala swój adres e-mail, jak możesz także numer telefonu, podeślę Ci nowszego softa ewentualnie na wieczór dryndnę coś dopytac jak ten esej dokładniej odczytam.

Strasznie dużo napisałeś i dokładniej przyjrzę się temu po południu

aha w zależności od granulacji ok. 5gram paliwa/1sekundę.... grancie 4,7 do ok. 5,3

Szperając po forum znalazłem takie kody (opisy nie moje):

3111 to kod serwisowy, w którym wprowadzamy wyjściowe czasy dla 100%mocy

np. dla kotła o mocy 17kW wgrywane jest obecnie 21-24sekund Pauzy podawania oraz 4,0sekundy pracy podajnika

1203 to wykresy pracy kotła rysowane na ekranie, historia do 170godzin wstecz

1207 czas pracy podajnika

1982 menu serwisowe z podglądem na różne czasy i załączanie urządzeń

Jeśli ktoś zna inne to poproszę :)

Edit.

Kody testowe skasowałem. Ale skoro ja to znalazłem na forum to chyba każdy może.

Edytowane przez an2lec

Witam!

Dzisiaj jestem trochę zawalony, więc an2lec

Cobra, w nowych softach z tygodniówka nie trzeba wbijac kodu 3111, nie jest potrzebny, w starych softach, gdzie była wysokośc kopca tam wprowadzało się dane wyjściowe, ale tak zbędna rzecz.... Dane wyjściowe w nowym sofcie masz zwyczajnie po przytrzymaniu guzika + w menu Spalanie - ten kod przy cobrze można zatem pominąć.

W starych softach był jeszcze jeden istotny, ale ponieważ pracujemy na nowych, to nie będziemy się rozpisywać ;)

1981 jest dla prac Włodka, o tym zapomnieć, nie używać.

Ważne są:

1203 z wykresami pracy

1207 z czasem pracy podajnika

1982 menu serwisowe

Reszta mało istotna, jeden z kodów z językami był jeszcze w instrukcji podany.

Edytowane przez Jarecki79
poprawka

Tak, we wcześniejszych wersjach softu cobry zmieniałem głębokość modulacji z 60% na 20%, nie sprawdzałem jak jest w ostatnim, ale wcześniej już fabrycznie chyba było 20%.....

Tutaj chodziło o dodatkowe sprawy z korekcją nadmuchu, gdzieś to już pisałem i nie mam głowy do szukania tych wzorów ;)

ja dla swojego Brucera zmieniałem modulację

lepiej się zachowywał jak ustawiałem na poziomie pomiędzy 10 a 15

wyżej bywało różnie

ale to jest przypadek indywidualny i proponuję nie sugerować się nim

Jarecki ma rację

od kilku już wersji testowych poprzez oficjalne modulacja jest ustawiona na poziomie 20%. nie warto tam zaglądać do tego menu.

DO Jarecki...

Od dłuższego czasu zauważam pewną prawidłowość/nieprawidłowość przy PUMIE.... a mianowicie... obecnie kocioł chodzi we współpracy z regulatorem AURATON. Ustawione jest, że pompka chodzi co 25 minut. Problem jest z tym, że co jakiś czas (nie wiem dokładnie co ile i czy za każdym razem czy też nie) po tym jak sterownik uruchamia pompkę CO na te 2 minuty po 25 minutach przerwy.. to zamiast pompka iść na 100%, żeby tą wodę przepchnąć, to ona sobie idzie na 40%. Problem jest taki, że podając na te 40% nie ma szan, żeby wepchnęła gorącą wodę do wszystkich grzejników... co jest tego powodem, ze raz podaje na 100% a raz na 40%??? Rozumiem tu sytuację przy dogrzewaniu CWU bo to jest uzasadnione i dobre, ale ja piszę o sytuacjach kiedy CWU nie jest dogrzewane.