timon120777 14.02.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 ja mam coś takiego tylko do 250st wyskalowane http://allegro.pl/termometr-bimetaliczny-do-wedzarni-10cm-sonda-i3008430304.htmlteż myślałem o takim jak Jarecki ale uznałem że jak ma być na stałe zainstalowany to warto aby miał mocniejszy króciec pomiarowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 14.02.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Czy do ekoenergi są mniejsze korony do palnika 25kw Potrzebuje zmniejszyć moc bo zmniejszyła mi się powierzchnia do ogrzania dość zasadniczo. Jak to najlepiej zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.02.2013 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 minertu ma w ofercie nakładkijego pytajjak chcesz samemu możesz kombinowac np tak jak ja- zajrzyj na wątek z mojej stopki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 15.02.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Tez mam taki termometr z polecenia Jareckiego. Do 300 jest ok gdy się pali papiery to wyciągam bo 300stopni to mało. . Tez mam pytanie.Mam Iryda i pracuje w nastawach 5/50 ( obecnie dochodzi ładnie) ale mam pytanie o zakres dmuchawy. Ustawione mam dla 100% 9 bieg a dla 1% 1 bieg. Czy mozna jakoś przestawić aby było dokładniej (poco mi 50 biegów jak poruszam się do 12. I czy można jeszcze mniejsze obroty ustawić w Irydzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.02.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Czy do ekoenergi są mniejsze korony do palnika 25kw Potrzebuje zmniejszyć moc bo zmniejszyła mi się powierzchnia do ogrzania dość zasadniczo. Jak to najlepiej zrobić? Witaj Przy ekoenergii temat troche inny.... Dużą można przerobić na małą, tak zrobił ostatnio kolega Many Koszty są następujące: - ślimak 230zł od mniejszego modelu - odlew wewnętrznej części palnika - komory spalania 350zł - nowa, mała głowica spalająca - 160zł Z dużej ekoenergii zostaje: - motoreduktor z silnikiem - zewnętrzna część odlewu korpusu (obudowy, do której przykręcony jest kosz) Kolegę Many zapytaj o efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.02.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Tez mam taki termometr z polecenia Jareckiego. Do 300 jest ok gdy się pali papiery to wyciągam bo 300stopni to mało. . Tez mam pytanie. Mam Iryda i pracuje w nastawach 5/50 ( obecnie dochodzi ładnie) ale mam pytanie o zakres dmuchawy. Ustawione mam dla 100% 9 bieg a dla 1% 1 bieg. Czy mozna jakoś przestawić aby było dokładniej (poco mi 50 biegów jak poruszam się do 12. I czy można jeszcze mniejsze obroty ustawić w Irydzie? W menu serwisowym możesz zmienić wartości prądu dla biegu 1 i wartości prądu dla biegu 50... kod 99, w parametrze wybór dmuchawy jest użytkownika dalej jest Moc biegu 49 - dla tego zakres zmian 10-89% normalną praktyką jest ustawienie takiej wartości, przy której nie widac i nie słychać dalszego przyrostu obrotów dmuchawy, ale możesz charakterystyke wyciąć jak Tobie pasuje dalej jest Moc biegu 1 - tutaj zakres 1-55%, UWAGA w tym parametrze ustawia się takie obroty, przy których wirnik się jeszcze kręci i nie stoi na zwarciu. Jak ustawisz za niska wartość możesz uszkodzic dmuchawę... Moc biegu 1 i Moc biegu 49 - tym wycinasz charakterystykę wentylatora, możesz przygotować taką, gdzie będziesz się szerzej poruszał w biegach w normlanym menu. Po to jest właśnie wybór dmuchawy użytkownika. Inne typy dmuchaw mają wbite parametry na stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 15.02.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dzięki za podpowiedź, to już pewnie nie w tym sezonie ale chyba tak będę musiał zakupić taki zestaw bo piec chodzi teraz w dolnych zakresach cały czas, odpadło mi 100m2 do grzania (całe piętro) szkoda pieca i komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.02.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 odpadło mi 100m2 do grzania (całe piętro) szkoda pieca i komina. Dokładnie, inwestycja w mniejszy palnik ma wówczas sens i pewnie szybko zacznie się zwracać. Jak moge prosić ko.Many o kilka zdań po wymianie palnika, to będzie fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 15.02.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Ale może w takim przypadku warto by cały zestaw kupić z szerszą ramką na kosz.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 15.02.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Ale może w takim przypadku warto by cały zestaw kupić z szerszą ramką na kosz.? Nie ma jeszcze do ekoenergii przy tych mniejszych palnikach odlewu z szerszą ramką. Ekoenergia zrobiła dwa duże palniki w obecnej chwili 50kW i 80kW, to sie im musi zwrócić.... w tych wielkich palnikach ramki sa szersze Szersza ramke ma inny palnik dla tych małych wersji, ale on z kolei ma tez inna ramkę mocująca do kotła - przeróbka albo mocowania albo na miejscu szlifierka docinanie ramki palnika i próba wywiercenia otworów pasujących pod ekoenergię...., to wymaga także innego kosza zasypowego.... Nie widzę zatem ekonomicznego sensu. Sam się przekonałeś,że suchy miał węglowy zejdzie z kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 15.02.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 No specjalnie się nie palę do miału, taniej ale więcej pracy jest przy miale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 15.02.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 pochwalcie się spalaniem Waszych kotłów skam p premiuim ile wam łykają a jakćżesto czyścicie kocioł? witam Skoro padło pytanie to i ja pochwalę się swoimi wynikami bo chyba nienajgorsze. Dokładne spalanie sprawdzam od około 4 tygodni i wygląda to następuąco: 13-19.01. 2013: 129kg 20-26.01.2013: 134 kg 27-02.02.2013: 99 kg 03- 09.02.2013: 111kg Wielkość spalania obliczona na podstawie czasów pracy ślimaka (na początku roku zważyłem ile ślimak podaje w 10 min) Paliwo to miał po 480 zł kupiony w lipcu (podobno to "odpad" przy produkcji Jareta), kaloryczność 21MJ Kociołek 25kW z Pumą, dom 180m2 ściany styropian 15cm, poddasze z wełną 25cm, temperatura 21-22st.+ łazenka ok25 (jak się okazuje kocioł mógłby być mniejszy ale z drugiej strony wyniki spalania zadowalające więc nie ma co narzekać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 16.02.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) Witam. Przedstawimy spalanie u nas w domu - parterowy z uzytkowym poddaszem. Mamy Skam-p 17KW, palnik AZP-MŻ 25 KW, sterownik Cobra, powierzchnia ogrzewana 150m2 ( na razie wyłączona jest górna łazienka), garaz dwustanowiskowy w bryle, nie ogrzewany (kaloryfer wyłączony), zasobnik wody 140l. Pierwszy rok grzania podczas wykańczania poddasza był koszmarny - budynek nieogrzewany, kocioł żarł groszek jak szalony, w popielniku same spieki. Teraz budynek ocieplony styro grafitowym 15cm, na chudziaku 13 cm styro, poddasze wełna 25cm, parter podłogówka, góra kaloryfery. zużycie groszku 20kg na dobę, temperatura w domu parter - 24st, poddasze - 22st. Pozdrowienia dla Jareckiego Edytowane 16 Lutego 2013 przez ewanz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 17.02.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Jeśli chodzi o moje spalanie (skamp-premium 17Kw + IRYD) to wydaje mi sie ze jakby nie było wychodzi worek dziennie (przy -16 troche wiecej). Ogrzewam dół ok 90m2 podlogowka i gora 50m grzejniki +łazienka podłogówka. Do tego garaż dwustanowiskowy ale tam kaloryfer na 1 ustawiony(+8 w garażu) CWU 140L. Pale 1szy sezon, dom ocieplony 15 grafitowy, na podłodze 10cm, i na dachu 28cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.02.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Jak juz kilka razy mówiłem sobota i niedziela dla rodziny, więc tylko króciutko: 1sezon - z praktyki zawsze wychodzi więcej. Ewanz, dzięki za wpis, wyślę świeższy sofcik, powinno być jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 17.02.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Witam, u mnie spalanie wygląda następująco: Dom ok 320m2 , w tym: -80m2 piwnicy, grzejniki z termostatami ustawione na 2,5 ( do stycznia na max celem suszenia ścian) w tym kotłownia , w której jest ok 26 ( drzwi otwarte na resztę piwnicy) -90m parteru grzane na 22 st C + 37m garażu nieogrzewanego, wyizolowanego na ścianach przylegających do domu wełną 5 cm. ( ww garażu ok 10-15 st) - poddasze temperatura do 20 st ( później się dusimy podczas snu ) ocieplony styropianem 15 cm, na poddaszu 2 x 15-18cm wełny w skosach + to samo w stropie z okien ( 3 szybowe 8 komorowe) trochę wieje ( szczególnie balkonowych), ale idą do serwisu , ponoć partia poszła z lipną stalą... SKAM P-Premium 25KW + WYNIK: w zeszłym tygodniu pierwszy raz świętowałem pełny tydzień na koszu ( zasypanym "pod korek") p.s. pytanie do Jareckiego, ile tego opału wchodzi w wasze kosze, z moich obserwacji, szacuję, że ok 150-160 kg wcześniej starczał na 4 dni co by się nie działo, czy -20 czy 0... ostatnio zmniejszyłem temperaturę do 50 st C, zdjąłem też górę nadmuchu, zobaczymy jaki wynik w tym tygodniu osiągnę... Edytowane 17 Lutego 2013 przez locaj85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.02.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Cześc locaj na 320m2 ładny wynik. Jak deczko poprawiłes nastawy wyjściowe, to jeszcze cos idzie z tego wycisnąć Do kosza wchodzi: 150kg typowego, czystego ekogroszku lub bliżej 160kg takiego drobniejszego ekogroszku z większym udziałem podziarna miału lub bliżej 170kg miału węglowego Jak palisz ekogroszkiem, to możesz szacowac 150-155kg zasyp, jak paliło się 7dni, to ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 18.02.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) ...ee tam od razu ładnie , wcale nie tak ładnie heh ale znowu nie tragicznie, inni przepalają więcej kasy płucami:eek: Za tonę mojego "ekogroszku"( ponoć ZIEMOWIT) płaciłem 700zł, widać w nim większy udział miału, porównując choćby do ekoretu, którym trochę paliłem, różnic w wydajności na korzyść ekoretu nie zauważyłem, a może i wręcz przeciwnie, bo przy przejściu na obecny, piec wskoczył na wyższą temperaturę i zanim wrócił do zadanej temperatury minęło kilka godzin. Ja to bym dwa tygodnie chciał wyciągnąć na podajniku , bo tka naprawdę to od tych 320 trzeba odjąć garaż niegrzany, a później piwnice ( w końcu darmowe 8 st C i ciepło z niezaizolowanej kotłowni ), czyli w sumie ok 120 m2 grzania na poddaszu utrzymuję temperaturę ok 19 stopni więc też bez ukropu , do instalacji mam już od roku dokupione dodatkowe bajerki ale trochę obawiam się ich dokładać ze względu na stabilność układu ( teraz już bym ich nie kupił), mowa o regulatorach pokojowych, które będą sterować obwodami podłogówki poprzez listwę i siłowniki na rozdzielaczach. Generalnie chyba trochę się jednak przeliczyłem z piecem i trzeba było skorzystać z rady bardziej doświadczonych i wziąć 17KW, może żarłby mniej... Miałem jakieś dziwne przekonanie, że jak większy to będzie chodził na niższych mocach i mniej spali, ale po lekturze forum, okazuje się, że chyba byłem w błędzie... Edytowane 18 Lutego 2013 przez locaj85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 18.02.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Jarecki, zapomniałem jeszcze zapytać dlaczego u mnie w 25kW nie ma otworu rewizyjnego do zrzucania opału z kosza w razie awarii...U kolegiw piecu jak mój też nie było, z kolei u Ojca w 12 już jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.02.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Do niektórych spraw trzeba się przekonać na własnej skórze (mówię o doborze). Co do koszy - już to kiedyś było pisane. W każdym innym palniku taka klapka jest w ramce palnika. w żeliwnych jej nie było i przez x czasu takie były kosze, gdzies zaczęły sie pojawiac o klapke prośby, więc zaczęlismy to wprowadzać. zaczęliśmy od tych mniejszych palników, bo tego idzie więcej. W tym mniejszym palniku,żeby było śmieszniej jest szersza ramka na zejście paliwa.... i z tego powodu kosze inne... Teraz jest podobny okres przejściowy, bo jeszcze testujemy drobna zmiane i równolegle wychodzą dwie wersje. Jak wszystko sie potwierdzi, to od kwietnia będzie taki standard. Drobne poprawki wchodzą cichutko w życie jedna z nich już od kilku dni wyjeżdża, oficjalnie jednak informacja pojawi sie o tym w połowie marca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts