timon120777 25.03.2013 03:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 musisz wybrać co chcesz miećstabilną temperaturę na układzie czy stabilna temperaturę na kotle????w przypadku współpracy z siłownikiem nie da się osiągnąć obu na razzawsze siłownik będzie wprowadzal zamieszanie na skutek wahań w ilości potrzebnego w danym momencie ciepła.mozliwe to będzie jedynie przy stałym jego odbiorze wtedy kociołek dopasuje moc aby uzupełniać straty.u Ciebie tego nie ma i w zależności od wahnięć albo przeciaga albo wychładza.spróbuj obnizyć moc maksymalną. nie wiem na jakim sofcie pracujesz więc na tą chwilę więcej nie piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.03.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Kaszpir u mnie dokładnie to samo temp skacze między 40 a 65'C mimo że na kotle ustawione 60'C. Za zaworem 4D ustawione 52'C, steruje nim aligator. Nie mam pojęcia jak te skoki zniwelować. A już wiele rzeczy próbowałem. U mnie już takiego dużego problemu nie ma. Obecnie wahania są dużo mniejsze (max +/- 5 stopni). Takie są przy 50 stopni na piecu , przy 45 stopniach są mniejsze wahania. Najważniejsze dla mnie że piec krócej działa w podtrzymaniu. Jednakże że mimo że są większe wahania to jednak mam ustawiony piec na 50 stopni , bo u mnie 45 stopni na grzejniki to chyba za mało u mnie ... U mnie problem został zminimalizowany jak pompa bojlera jest włączona na stałe. Wtedy bojler jest buforem i od razu ogrzewa powrót kotła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 25.03.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Chciałem pochwalić reakcje producenta na zgłoszoną usterkę Kosza (dokładnie zawiasu). Po zgłoszeniu mailowym, następnego dnia był telefon z firmy i kolejnego nowy kosz miałem u siebie w domu. Wiem może ktoś techniczny by spokojnie sobie poradził, ale od tego w dzisiejszych czasach jest gwarancja (bynajmniej ja wychodzę z takiego założenia) . Profilaktycznie dodatkowo pomalowałem kosz w środku - obecnie czekam aż wyschnie. Kosz obecny naturalnie odeślę do firmy. Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 25.03.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 [ATTACH=CONFIG]179152[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]179153[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]179154[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]179155[/ATTACH] Poniżej fotki na starym sofcie i na nowym, muszę powiedzieć że należą się ukłony w stronę Włodka, kawał dobrej roboty wykonał. Spalanie wydaje się że trochę mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.03.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Dzisiaj rozpocząłem pierwsze testy z pogodówką na nowym sofcie Cobry z serii S Początkowo nieprzyzwyczajony do wybierania krzywej grzewczej myślałem,że będzie to mało zrozumiałe... ale jest prostsze niż może na pierwszy rzut oka wyglądać, korygujemy tylko jednym wskazaniem - strat ciepła... wyjściowo może byc 0,3, jak korekcje będą wprowadzane zbyt niskie, to wprowadzamy 0,4 czy 0,5... Tak wygląda ekran z tym wyborem wraz z pokazaniem krzywej oraz ikonka od pogodówki na ekranie głównym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrs2904 28.03.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 Nie ma wymieniałem sam.Witam . Jestem na etapie zmiany(wyboru) pieca .Myślę że opinie Pana Jarecki79 nie są do końca prawdziwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.03.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2013 (edytowane) Myślę że Pan Jarecki79 to chyba jeden z promotorów firmy SZTOKER ?? Nie łatwiej poczytac czy zapytać? Jakiś znowu mały bandytyzm i wojenka podjazdowa? Sztoker to kocioł, który ma swój osobny wątek, a jest firmy KOMIZ... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174806-SZTOKER-25-prosze-o-uwagi-i-opinie Jestem pracownikiem Sekom-Łucki, prowadze tez swoją działaność, w domu użytkuję kocioł Skam-P Premium TEN WĄTEK DOTYCZY KOTŁA SKAM-P PREMIUM Przez bardzo długi czas miałem tez płatny profil a ostatnią naszą reklamą w muratorze był przegląd w informatorze.... Dopiero to wklejałem... Tak, Sztokery także oferuję. Nie jest to żadna tajemnica. Karoka, użytkownik tego forum - też ma je w ofercie Chcesz kupić Sztoikera, zapraszam do siebie lub do karoki, do końca marca masz szansę na atrakcyjna cenę (jutro ostatni dzień) Edytowane 28 Marca 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrs2904 29.03.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 W takim razie się grubo pomyliłem co do Pana Jarecki79 . Z góry przepraszam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Za kilka dni będzie 5lat jak tutaj pisze i biorę udział w różnych rozmowach. Przeprosiny przyjęte, życzę Wesołych Świąt wszystkim czytelnikom wątku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.03.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 U mnie Sztoker 25kW w starej cenie stoi jakby ktoś potrzebował w kwietniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrs2904 29.03.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jestem na etapie wyboru pieca . Proszę o podpowiedź .Oczywiście zastanawiam się nad ekogroszkiem .Dom nowy ocieplony 170m2 pow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jestem na etapie wyboru pieca . Proszę o podpowiedź .Oczywiście zastanawiam się nad ekogroszkiem .Dom nowy ocieplony 170m2 pow. Jak chodzi o Sztokera, to Karoka pisze,że ma jeszcze 25-ke u siebie w razie W dostępna po świętach. Ja wczoraj ostatnie 2szt. Sztokera 25kW w starej cenie sprzedałem. Jeżeli chodzi o 170m2, to z modelu Skam-P Premium nie trzeba większego jak 17kW a w przypadku dobrej izolacji budynku pewnie wystarczyć może nawet 12kW.... Całkiem sporo 12-ek pracuje od 2-3sezonów na domach 160-170m2. Kolega DarM piszący na wątku Włodka_PID ma także model Skam-P Premium 12kW na powierzchni bodajże deko większej od 160m2... nowe budownictwo, gdzie jak pamiętam jest tylko podłogówka.... Jeszcze tylko zapytam, czy to 170m2 jest powierzchnia użytkową? Generalnie bez garażu czy kotłowni..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.03.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Jeśli nowy dom i dobrze ocieplony to tak jak jarecki pisze Skam 12kW styknie, stoi też 12-tka w mojej stajni ( prawa, lewa ), mam pracujące RBR-Ekouniwersal na domkach po 160m a jeden grzeje 160 + 30 garażu dodatkowo bez problemu.Od wtorku moja 11-tka umiera z nudów na 135m, stary dom.Link: https://esterownik.pl/remote/2489Obecnie pracuje na Bruli, normalnie wychodzą fabrycznie na eCoal.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 29.03.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Karoka, co to za wiatraczek dmucha w Twój kocioł ? Dzieciakom od jakiejś zabawki odkręciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 29.03.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Cześć DarM Tutaj jest taki jeden Pan, który ma ok.170m2 i pyta o kociołek... Nie wiem, czy nie pomyliłem, ale u Ciebie chyba 12kW grzeje coś lekko powyżej 160m2... Jakbyś mógł 2-3słowa ze swojego doświadczenia koledze napisać.... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=5902409&viewfull=1#post5902409 aha.... i jak tam, czujnik pogodowy na zewnątrz domu jakoś wyrzuciłeś? Odpaliłeś soft z pogodówką? Jeśli chodzi o kociołek to nie 12kW ale 17kW z softem dedykowanym do 12kW. Jeśli miałbym dzisiaj wstawiać kociołek to na mój dom wystarczyłby 12kW. Ale z uwagi na to, że mam jeszcze 36 m2 garażu, który zamierzam podłączyć do ogrzewania, będzie na pewno git. Oczywiście wszystko zależy od ocieplenia domu. Ale jeżeli to nowy dom budowany według aktualnych norm to osobiście proponowałbym 12kW. SKAM-P to naprawdę kociołek o dużej sprawności i nie należy przesadzać z jego wielkością na zapas. Moja 17-stka na chwilę obecną nawet przy -15 st pracuje średnio na 30-50% mocy. Jeśli chodzi o spalanie to jak gdzieś już wcześniej pisałem mój opał nie jest z górnej półki i aktualnie przy sofcie Sxxx pali teraz średnio 20kg. Ogólnie jestem prawie bardzo zadowolony z tego kotła. Prawie bo liczę na jeszcze bardziej idące modyfikacje oprogramowania. Ale to przecież osobna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrs2904 29.03.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Metraż podany z garażem ,ale wiadomo że tam jest dużo niższa temperatura .Dom posiada ścianę trójwarstwową z 10cm ociepleniem ,poddasze wełna 25cm a posadzka10cm styropianu. Podłogówka ok 55m2.Na tą chwilę mam zwykłego kopciucha i na dodatek przewymiarowany bardzo:eek: więc podjąłem decyzje o zmianie oczywiście na coś nowocześniejszego .Czy te piece które proponujecie mają dobre palniki i sterowniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.03.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Zatem 12kW, więcej nie potrzeba. W Skam-P Premium jest palnik żeliwny, na naszym rynku na wyłączność. Ma małe wyjście na paliwo 10x14cm, ale szerokie ranty dopalające, to ważne przy takich opałach jak miał węglowy czy trudniejszy ekogroszek...., ale też ma szerszą ramkę na zejście paliwa z kosza, tutaj jest 16,5x16,5cm, w małej ekoenergii jest natomiast 10x16,5cm... Co do sterowników możesz wybrać, co Ci odpowiada i na co masz środki finansowe, m.in.:- Skorpion Plus z Elektro-Miz (obsługa 2pomp c.o., cwu, wyjście usb, można podłączyć termostat pokojowy, sa strefy dobowe na c.o., cwu) - Cobra z softem S z Elektro-Miz (typowo obsługa 2pomp, c.o., cwu, wyjście usb, wyjście rs-485 na moduły rozszerzeń, można podłączyć termostat pokojowy, można podłączyć czujnik pogodowy, są strefy dobowe lub tygodniowe, z osobnych modułów alligator jest dla zaworu mieszającego, pompy za zaworem i czwartej pompy cyrkulacyjnej) - IRYD PID z firmy PROND, tutaj standard to obsługa 4pomp, c.o., cwu, cyrkulacyjna i pompa za zaworem np. podłogowa, obsługa zaworu mieszającego, wyjście na 2panaele domowe firmowe lub termostaty pokojowe, opcja pogodówki... - Bruli z firmy Elektro-System ze spalaniem grupowym, obsługa przez internet, kontrola t.spalin, obsługa 3pomp c.o., cwu i jako 3cia do wyboru cyrkulacyjna, mieszająca, podłogowa, strefy tygodniowe, jest też czujnik wewnętrzny i zewnętrzny, przykładowe 2-3kotły:https://esterownik.pl/remote/1889https://esterownik.pl/remote/1651https://esterownik.pl/remote/1888 Edytowane 29 Marca 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarM 29.03.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 (edytowane) Metraż podany z garażem ,ale wiadomo że tam jest dużo niższa temperatura .Dom posiada ścianę trójwarstwową z 10cm ociepleniem ,poddasze wełna 25cm a posadzka10cm styropianu. Podłogówka ok 55m2.Na tą chwilę mam zwykłego kopciucha i na dodatek przewymiarowany bardzo:eek: więc podjąłem decyzje o zmianie oczywiście na coś nowocześniejszego .Czy te piece które proponujecie mają dobre palniki i sterowniki ? Moim skromnym zdaniem jak metraż jest z garażem to nie ma co się zastanawiać. Potwierdzam, tylko 12kW. Trzeba jeszcze pamiętać, że 12 na maxa ma 15kW a 17 21kW. Jarecki wymienisz mi moją 17 na 12? Pierwotnie zastanawiałem się nad Sztokerem 25kW. Ale bym się władował Edytowane 29 Marca 2013 przez DarM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.03.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Śnieg nam wszystkim popsuł szyki, przykrył jajka i koszyki,a kurczaczkom zmarzły nóżki, więc się tulą do rzeżuszki,lecz choć śnieg nam pada w święta i pogoda taka wstrętnamy święconym się dzielimy i radości wszem życzymy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekJI 09.04.2013 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 a ja przytocze pytanie mojej żony... Czy mając skama 12kw, dom 100m2 uzytkowej, 160 po podłogach, i samo ogrzewanie podłogowe,da się osiagnać w pokoju tem 25 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts