jerzy00 04.03.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 dodałem wykresy sprzed zmiany softu i były równiejsze pomimo tych piłowatych kształtów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.03.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 no to ja mam dużo większe skoki temp CO 50 st włączane co 35 min na 2min, a CWU st 52 hist 2 st non stop. Skoki spadają do 45 st i dochodzą do 60 st, nie wiem dlaczego tak jest na poprzednim sofcie też tak było. teraz mam najnowszy ten co Jarecki wysłał 8c. zobaczymy co to jest warte. Mam nadzieję, że Włodek nie napracował się na próżno. pozdrawiam Włącz pompę CO na pracę stałą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.03.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Dzień dobry. Kaszpir w 1dzień Rzymu nie budowano. Aktualizacje do skorpiona będą, nieco później.Kończy się powoli obecny sezon grzewczy, będzie trochę czasu na rewizję i debatę o zmianach.W sprawie skorpiona trochę więcej cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.03.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Jerzy00 Widzę,że aktywna jest ikonka od termostatu pokojowego, rozumiem,że z niego korzystasz.W nowym sofcie masz jednak dwie opcje do wyboru, podobnie jak przy alligatorze. Przy ikonce termostatu możesz zostawić wartość obniżenia 0st.c i to powoduje rozłączenie pompylub możesz wybrać konkretną wartość obniżenia np. 3 czy 5st.C, wówczas pompa pracuje stale, ale obniża się nastawa C.O. o zadaną wartość na czas utrzymania temp. powietrza w pomieszczeniu. Wyśle jeszcze info na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 05.03.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) Przy ikonce termostatu możesz zostawić wartość obniżenia 0st.c i to powoduje rozłączenie pompy lub możesz wybrać konkretną wartość obniżenia np. 3 czy 5st.C, wówczas pompa pracuje stale, ale obniża się nastawa C.O. o zadaną wartość na czas utrzymania temp. powietrza w pomieszczeniu. o małą instrukcje nowego softu miałem się odezwać, ale prawie do tego sam doszedłem- choć wcale nią nie pogardzę - DZIĘKI co do termostatu pokojowego to bardziej podoba mi się funkcja załączenia CO co jakiś czas na te 2min i to mi wystarcza do grzania na poddaszu- a termostatu pokojowego nie mam tylko zwykły wyłącznik jednobiegunowy załącz wyłącz-taki jak od światła i jak żona marznie to go załączy jak za ciepło to wyłączy Edytowane 5 Marca 2013 przez jerzy00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.03.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Wkleję 2fotki z tej nowej wersji. 1 fotka przedstawia menu korekcji po przytrzymaniu guzika + 2 fotka pokazuje menu po przytrzymaniu guzika - tutaj zegar, menu pomp, menu wykresów i czasu pracy podajnika.... z kodowego został np. kod 1982 jak ktoś tam lubi zerkać.... Jeszcze ma być drobna korekcja odnośnie tego menu przy termostacie, ale odrobinę cierpliwości, trzeba dać ciutkę czasu Włodkowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy00 05.03.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Włącz pompę CO na pracę stałą. kolego dziękuje za sugestie, lecz ze względu na prądożerność mojej pompy CO i CWU 40W na1 biegu, niestety wolę aby się wykres bujał, niżeli 1 kWh/ dobę prądu poszło na pompowanie nie do końca potrzebne. choć dla testu tak dziś zrobię i zostawię na 24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.03.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 kaszpirjak cię męczy zużycie prądu pompy CWU to zamiast ją na stałe puszczać to ustaw histerezę CWU na 1stC będzie trochę przerw a powrót nie zdąży się wychłodzić za bardzo - spróbujcieszę się ze wreszcie ogarniasz powoli swoją bestięja walczyłem 2 zimy zanim trafiłem na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.03.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Ja mam małe zużycie CWU i tylko w niektórych godzinach , więc sądzę że szybko powrót by się znów wychłodził. Nie chce kombinować bo dobrze działa. Sądzę że w przyszlosci po prostu muszę zrobić przeróbkę w kotłowni i zrobić połączenie wyjścia z wejściem pieca aby na powrocie mieć wyższą temp.W przyszłości też muszę pomyśleć o jakiś energooszczędnych pompach bo obecnie działają u mnie nonstop 3 pompy i zżerają sporo prądu mimo że wszystkie są ustawione na "1". Ale to w przyszłosci bo jednak takie energooszczędne pompy sporo kosztują a u mnie poza sezonem grzewczym piec nie działa bo nie ma potrzeby i styarczy mi grzanie CO za pomocą bojlera , więc tym bardziej wydatek na nowe pompy spory a czas zwrotu były długi .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek65 06.03.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 kaszpir 007 jak już chcesz przerabiać instalację i dokładniej mierzyć temperaturę powrotu to może skorzystaj z takiej opcji. Czujnik w takiej rurce jest dokładniejszy niż montowany na rurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.03.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Ja nie chcę przerabiać instalacji aby mierzyć temperaturę powrotu ale po to aby podnieść temperaturę powrotu. Obecnie aby mieć wyższą temp powrotu musiałem zrobić "obejście" czyli wykorzystać pompę bojlera i bojler jako pompę mieszającą.Ale po prostu szkoda kasy na działającą nonstop pompę oraz nie ma możliwości ustawienia innej temperatury pieca a innej na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.03.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Pamiętając,że na wątku na 100% była jedna kobietka, czyli Ewanz chciałbym jej a także innym Paniom zaglądającym na wątek złożyć życzenia: Kochane i miłe Panie, wszystkiego co najlepsze, dużo szczęścia i miłościoraz spełnienia wszystkich marzeń! http://www.stronka-agusi.pl/gify/images/724kosz11.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.03.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Nie wiem czy wszyscy czytają wątek założony przez Włodka PID Użytkownikom naszych Skam-ów, których mam zapisanych w swojej liście wysyłałem rano nowszą wersje softu automatycznego serii S. Wersja wcześniejsza z małymi poprawkami Włodka tj.33f.bin wisi już na stronach elektro-miz do pobrania z: http://www.elektro-miz.pl/pol/produkty/regulatory_temperatury/regulator_cobra.html Na koniec jeszcze odrobina "prywaty", ukazał się właśnie nowy informator wydawnictwa MURATOR na rok 2013 (z opisywanych na forum wyrobów jest też Sztoker na str.182) Jak wiadomo, korzystamy i oferujemy kilka sterowań do wyboru, nasza reklama na stronach: - 157 w indeksie NOWOŚCI - oraz cała reklama na stronie 181 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.03.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Kwestia informacyjna dla użytkowników Skam-P z Cobrą Wysłałem rano nowsze softy z poprawką licznika zużycia opału, w treści podałem jeszcze inne zużycie. Wpiszcie proszę ok. 18kg/1h dla tego palnika żeliwnego. Trzeba ok.1kosza wypalic, aby sprawdzić, czy te dane są w przybliżeniu dokładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.03.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Od piątku na swoim kotle Skam-P Premium 25kW pracuję na sofcie S Wszystkich, którzy jeszcze nie próbowali zachęcam, obsługa sporo łatwiejsza i bardzo przejrzysta.Przy moim węglu musiałem wpisać przesyp godzinowy 17kg i po 2dniach widzę, że mniej-więcej się zgadza wyliczane zużycie dobowe. Dzisiaj mając odrobinę luzu przekręcam i montuje nową, malutką dmuchawkę od kotła na pellet dorobiona z mocowaniem dla nas.Ma przerzut 100m3 powietrza i max. spręż 150Pa, teoretycznie powinno być OK, zobaczymy, ostatnia noc u nas to pod -16st.c podchodziło a u mnie palnik ma co robić, za ostatnią dobę 2woreczki spaliłem..... zobaczymy zatem czy taki wentylek wydoła przy takim zużyciu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 24.03.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Kaszpir u mnie dokładnie to samo temp skacze między 40 a 65'C mimo że na kotle ustawione 60'C. Za zaworem 4D ustawione 52'C, steruje nim aligator.Nie mam pojęcia jak te skoki zniwelować. A już wiele rzeczy próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 25.03.2013 03:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 musisz wybrać co chcesz miećstabilną temperaturę na układzie czy stabilna temperaturę na kotle????w przypadku współpracy z siłownikiem nie da się osiągnąć obu na razzawsze siłownik będzie wprowadzal zamieszanie na skutek wahań w ilości potrzebnego w danym momencie ciepła.mozliwe to będzie jedynie przy stałym jego odbiorze wtedy kociołek dopasuje moc aby uzupełniać straty.u Ciebie tego nie ma i w zależności od wahnięć albo przeciaga albo wychładza.spróbuj obnizyć moc maksymalną. nie wiem na jakim sofcie pracujesz więc na tą chwilę więcej nie piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.03.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Kaszpir u mnie dokładnie to samo temp skacze między 40 a 65'C mimo że na kotle ustawione 60'C. Za zaworem 4D ustawione 52'C, steruje nim aligator. Nie mam pojęcia jak te skoki zniwelować. A już wiele rzeczy próbowałem. U mnie już takiego dużego problemu nie ma. Obecnie wahania są dużo mniejsze (max +/- 5 stopni). Takie są przy 50 stopni na piecu , przy 45 stopniach są mniejsze wahania. Najważniejsze dla mnie że piec krócej działa w podtrzymaniu. Jednakże że mimo że są większe wahania to jednak mam ustawiony piec na 50 stopni , bo u mnie 45 stopni na grzejniki to chyba za mało u mnie ... U mnie problem został zminimalizowany jak pompa bojlera jest włączona na stałe. Wtedy bojler jest buforem i od razu ogrzewa powrót kotła ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kloskak 25.03.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Chciałem pochwalić reakcje producenta na zgłoszoną usterkę Kosza (dokładnie zawiasu). Po zgłoszeniu mailowym, następnego dnia był telefon z firmy i kolejnego nowy kosz miałem u siebie w domu. Wiem może ktoś techniczny by spokojnie sobie poradził, ale od tego w dzisiejszych czasach jest gwarancja (bynajmniej ja wychodzę z takiego założenia) . Profilaktycznie dodatkowo pomalowałem kosz w środku - obecnie czekam aż wyschnie. Kosz obecny naturalnie odeślę do firmy. Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 25.03.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 [ATTACH=CONFIG]179152[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]179153[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]179154[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]179155[/ATTACH] Poniżej fotki na starym sofcie i na nowym, muszę powiedzieć że należą się ukłony w stronę Włodka, kawał dobrej roboty wykonał. Spalanie wydaje się że trochę mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts