Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczące trubu letniego, wg. instrukcji ustawiamy temp <40 st. C (zamiast temp CO pojawia się nam STOP na wyświetlaczu) i tu pojawia się problem pompa - CO i tak załacza się co jakiś czas czy aktywny regulator pokojowy może na to wpływać? ( w trybie CWU symbol regulatora - zmienia kolor na szary - wydaje się być nieaktywny więc powinno nie mieć to wpływu) Proszę o pomoc .

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aktualnie V9_S08, ale dziś po powrocie do domu wgram S10, który ostatnio od Ciebie dostałem. Dam znać jeśli będzie OK.

Po wgraniu V9_S10 problem się nie pojawił !

Edytowane przez 3ac

Nie wysyłałem softu pośredniego, bo było jeszcze klika innych niedopatrzeń.

m.in. przy pogodowym pompa c.o. była wyłączona tylko na ekranie głównym, każde wejście w inne menu załączało prace pompy.....

Były jeszcze 2 błędy :

źle działało grzanie CWU, gdy pogodówka wyłączyła grzanie

był błąd w ustawianiu stref czasowych - gdy był ustawiony STOP, nie dało się go skasować.

Wysyłam dzisiaj soft po poprawkach.

Mam nadzieje,że już Włodek wszystko znalazł.

Nie wysyłałem softu pośredniego, bo było jeszcze klika innych niedopatrzeń.

m.in. przy pogodowym pompa c.o. była wyłączona tylko na ekranie głównym, każde wejście w inne menu załączało prace pompy.....

Były jeszcze 2 błędy :

źle działało grzanie CWU, gdy pogodówka wyłączyła grzanie

był błąd w ustawianiu stref czasowych - gdy był ustawiony STOP, nie dało się go skasować.

Wysyłam dzisiaj soft po poprawkach.

Mam nadzieje,że już Włodek wszystko znalazł.

Jarek, Włodek pisze programy, a błędy znajdują użytkownicy.... :)

Witam

Piszę do Was po raz pierwszy. Śledzę wątek od dłuższego czasu i do tej pory nie miałem problemu z piecem. Jednakże od czasu jak przeszłem na tryb letni (grzanie CWU bez CO) mam problem z wrastającą temperaturą kotła. Boję się zostawić kocioł bez nadzoru, żeby nie zagotować wody w piecu.

Parametry pieca i komina

Skam-p 12 kW Brucer

Pauza 21 s

Czas pracy ślimaka 4 s.

Dmuchawa RV-13 AMs Dół dmuchawy 14%, góra 92%

Komin fi 200 wysokość 11 m.

Próbowałem ograniczyć ciąg przy dmuchawie ale nic nie pomaga. Może ktoś z Was miał podobny problem. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ekoenergia wypuściła niedawno nowszą wersję palnika 10-25 oraz 15-35kW z szerszą ramką na zejście paliwa z kosza i innym mocowaniem dmuchawy,

trochę jeszcze zły jestem, bo grubo ponad pół roku gadania i zrobione, jak się umyśliło.

Drażni mnie taka bezmyślność, ja jestem nieco rozczarowany, mój dostawca wściekły. Zamiast jak w prośbach i rozmowach dopasować się do rynkowego standardu oczywiście zrobiono minimalnie inną ramkę na zejście paliwa i ni w ząb nie pasują kosze zasypowe-, robić od nowa. Chwilowo jestem zły na bezmyślność, tym bardziej po tak długim czasie marudzenia, rozmów, proszenia. Przy kotłach do 17kW nadal zostajemy przy APPM-1 tym bardziej ze względu na ranty dopalające, których w małej eko jeszcze nie ma, dla kotłów >25kW muszę przemyśleć temat, to są jednak koszty i miejsce, aby się bawić w kolejne modele koszy zasypowych. Jak ktoś nie myśli, to niech sobie towar na półkach kwitnie.

Do pumy mam soft testowy z nowszym układem menu i strefami tygodniowymi.

W maju Włodek ma pisać soft pulsacyjny bez nastaw.

Dodam sobie adres mailowy do swojej listy i będę wysyłał świeższe wersje.

Dzięki wielkie za te softy do kotła. Tak jak pisaliście pomogło zmniejszenie mocy kotła do 2 %. Zmniejszyłem też max moc dmuchawy z 92% do 70 bo wydawała mi się za duża. Piec wrócił do normy.

Pozdrawiam

Rafał, jak będą świeższe softy, to będę podsyłać.

Wracajac do kwestii palnika ekoenergia, wczoraj miałem trochę kiepski dzień.

Dzisiaj patrzyliśmy i kombinowaliśmy, czy cos idzie dopasować...

Niestety kiszka, trzeba się będzie przyłożyć do zrobienia nowego szablonu i nowych koszy pod nowy palnik ekoenergia.

Czekam jeszcze na spotkanie z kims z ekoenergii, chciałbym jeszcze jedną popraweczkę do małej głowicy zamówić, tj. poszerzyć ranty, aby można to z czystym sumieniem sprzedawać do kotła 25kW.

Przy tych palnikach żeliwnych brakuje prawdziwego modelu palnika do tej mocy kotła.

Przy małej eko dziura na wyjście paliwa do strefy spalania jest na tyle duża, że można to uzyskac i utrzymać, ale potrzebne są szersze ranty.

Jak to powiedział p.Mariusz z ekoenergii, ramkę do kosza trzeba zrobić nową, za dwa lata to inne "pancerpole" będę musiały zmieniać ramki pod nas...

:)

To co jest fajne, to nowe mocowanie dmuchawy.

Ekoenergia zrobiła też kawał deflektora, ciężki jak diabli i wklęsły, niestety tani nie jest.

Musimy przemyśleć, czy nadal robimy własne, czy lekka korekcja ceny i dokładamy "klocuszek" żeliwny ekoenergii

Generalnie jednak chciałbym ten mały palnik z szerszymi rantami stosowac do kotłów 25kW.

Ekoenergia zrobiła też kawał deflektora, ciężki jak diabli i wklęsły, niestety tani nie jest.

Musimy przemyśleć, czy nadal robimy własne, czy lekka korekcja ceny i dokładamy "klocuszek" żeliwny ekoenergii

Jakieś zdjęcia tego deflektora może masz ? Mój właśnie dogorywa i chciałbym go już zmienić.

Deflektor odlany przez ekoenergię wygląda tak:

deflektor g&#243;ra.jpgdeflektor d&#243;&#322;.jpg

Jego wymiar to 24cm x 18cm.

Jest wklęsły od spodu, nie wiem czy to dobrze oddaje fotka....

Waga 6,3kg....

Będzie trzeba do niego dorobić mocowanie, jak będziesz chciał, to pisz na priva, nie ma jeszcze wyceny wstępnie była mowa o poziomie ok.60-65zł

• 2 weeks później...

Tak wygląda nowa część odlewu palników ekoenergia.

Humorystycznie z chłopakami nowe mocowanie dmuchawy nazwaliśmy "bycze rogi" Dobra wiadomość jest taka, że teraz można bez kombinacji mocować RV-13, WPa07 itd. bez dodatkowych ramek.

Zejście na paliwo zrobione jest 18x18cm.

Cena detaliczna pi razy oko ma wychodzić w granicy 400zł, jakby ktoś chciał w starszym palniku wymienić ten element. Gorsza wiadomość jest tez taka,że trzeba pomyśleć o nowym koszu... lub przerobić stary, jak ktoś potrafi... Nie wiem czy będę chętni, w każdym razie tak sprawy wyglądają.

nowy odlew.jpg