Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pierwszy sezon zakończył się rzeczywiście dużo większym spalaniem

ale w następnych już spalanie zmalało,

domek z betonu komórkowego 30cm, styro 16, wełny 30, okna jakieś thermic 90 oknoplast czy coś takiego,

wentylacja grawitacyjna, piwnice wykorzystujemy jako GWC i ładnie sie wentyluje;)

pozdrawiam

Ja jestem po 1szym sezonie Skamp -premium 17KW z irydem i od 27 października do dziś spaliłem 4,2T groszku. Był pieklorz, ekoret kazimierz,) Ogrzewam ok 110m2 podłogówki, 60m2 kaloryfery + garaż dwa stanowiska i kotłownia. Temp w pomieszczeniach ok 22-23stopnie

O ile może w kolejnych sezonach spaść spalanie?

Spalanie spada sporo, Ppietrz w pierwszym sezonie myślał, że kupił za mały kocioł.

2-3zima kocioł w jego domu nie ma co robić.....

Nie pamiętam jakie to były ilości, musiałbyś poszukać na wątku.

Podobnie jakiś czas temu pisała też Ewanz, pierwszy sezon w jeszcze niewykończonym domku spalanie było duże i częsta obsługa.

Druga, mijająca zima już sporo lepiej.

Generalnie normalne zjawisko

no to ja też się pochwalę. Skam-P premium 12kW 120 m^2 z czego 60 podłogówka reszta grzejniki + 20 m^2 garaż (kotłowni nie liczę upchnięta pod schodami :-)) od października do listopada tylko podłoga i CWU, a od listopada do teraz +grzejniki- spaliłem 2,7t Kazimierz-Juliusz. ocieplenie ścian 15cm styr+20 styr na stropie. Myślę, że wynik dobry jak na pierwszą zimę z CO - wcześniej tylko koza aby nie spadło poniżej 0 - prace wykończeniowe.

doradzcie mi jaki bojler do C.W.U - kupić , z przycznyn umiejscownienia kotłowini oscyluję w pionowych, i czy taki 140l, z pojedyńczą wężownicia da radę zaspokoić potrzeby cztero osobowej rodziny, wspłpracować będzie z sakm p premium. ps. zamierzam korzytsać z wanny a nie ograniczać sie tylko do prysznica:D

Dopowiem że najdłużej chyba 5 lat wytrzymał ze zwykłej czarnej balchy, ocynki jak wyżej a najkrócej emaliowany przy gwarancji 36 miesięcy szlak go trafił za 2 lata i chyba 7 mieśięcy, żona tak skutecznie schowała kartę gwarancyjną że do tej pory się nie odnalazła :) i już trzeci rok jest Kospel 140L z podwójnym płaszczem.( 4 lata gwarancji )

to co to sie tak szybko psuje :eek:

A mi doradzali pionowy z wezownica, ale jeszcze nie wybralem

Zwracaj uwage jaka ta wężownica....

W domu mam teraz 3bojler, jeszcze zwykły, wiszący, jest juz którys rok, od chyba już 3lat w domu stoi także drugi stojący z podwójną wężownicą do solara podłączony.

Zima wychodziło mi korzystniej kotłem grzać ten stary, wiszący bojler. Do solara mam niby z kwasówki, ale jest on dalej w kotłowni i zanim odpuszczę wode z kranów, to trwa to przysłowiowe wieki. Pewnie musiałbym dołożyć pompę cyrkulacyjną, może przed kolejnym sezonem tak zrobię.

W tym samym czasie w zakładzie przez chyba ponad 10lat tez był bojler wiszący poziomy, ale tam był starej daty z jeszcze stalową grzałką a nie miedzianą.

Wydaje mi się,że to ma tez jakiś wpływ na żywotność bojlera (miedziana grzałka).

znajomy ma kilka sezonów dwupłaszczowy, poziomy, bez grzałki, grzeje tylko kotłem.....

Mam pytanie dotyczące trubu letniego, wg. instrukcji ustawiamy temp <40 st. C (zamiast temp CO pojawia się nam STOP na wyświetlaczu) i tu pojawia się problem pompa - CO i tak załacza się co jakiś czas czy aktywny regulator pokojowy może na to wpływać? ( w trybie CWU symbol regulatora - zmienia kolor na szary - wydaje się być nieaktywny więc powinno nie mieć to wpływu) Proszę o pomoc .

Aktualnie V9_S08, ale dziś po powrocie do domu wgram S10, który ostatnio od Ciebie dostałem. Dam znać jeśli będzie OK.

Po wgraniu V9_S10 problem się nie pojawił !

Edytowane przez 3ac

Nie wysyłałem softu pośredniego, bo było jeszcze klika innych niedopatrzeń.

m.in. przy pogodowym pompa c.o. była wyłączona tylko na ekranie głównym, każde wejście w inne menu załączało prace pompy.....

Były jeszcze 2 błędy :

źle działało grzanie CWU, gdy pogodówka wyłączyła grzanie

był błąd w ustawianiu stref czasowych - gdy był ustawiony STOP, nie dało się go skasować.

Wysyłam dzisiaj soft po poprawkach.

Mam nadzieje,że już Włodek wszystko znalazł.