3ac 18.04.2013 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Mam pytanie dotyczące trubu letniego, wg. instrukcji ustawiamy temp <40 st. C (zamiast temp CO pojawia się nam STOP na wyświetlaczu) i tu pojawia się problem pompa - CO i tak załacza się co jakiś czas czy aktywny regulator pokojowy może na to wpływać? ( w trybie CWU symbol regulatora - zmienia kolor na szary - wydaje się być nieaktywny więc powinno nie mieć to wpływu) Proszę o pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.04.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 STOP to jest STOP, więc pompa c.o. działać nie powinna, pewnie to zasługa mistrza Włodzimierza PID-, coś przeoczył.... Czekam na poprawki, które miał robić w weekend, jakbyś jeszcze powiedział, jaki masz soft w sterowniku, to byłoby fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3ac 18.04.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Aktualnie V9_S08, ale dziś po powrocie do domu wgram S10, który ostatnio od Ciebie dostałem. Dam znać jeśli będzie OK. Po wgraniu V9_S10 problem się nie pojawił ! Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez 3ac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.04.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Nie wysyłałem softu pośredniego, bo było jeszcze klika innych niedopatrzeń.m.in. przy pogodowym pompa c.o. była wyłączona tylko na ekranie głównym, każde wejście w inne menu załączało prace pompy..... Były jeszcze 2 błędy : źle działało grzanie CWU, gdy pogodówka wyłączyła grzanie był błąd w ustawianiu stref czasowych - gdy był ustawiony STOP, nie dało się go skasować. Wysyłam dzisiaj soft po poprawkach.Mam nadzieje,że już Włodek wszystko znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 19.04.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Nie wysyłałem softu pośredniego, bo było jeszcze klika innych niedopatrzeń. m.in. przy pogodowym pompa c.o. była wyłączona tylko na ekranie głównym, każde wejście w inne menu załączało prace pompy..... Były jeszcze 2 błędy : źle działało grzanie CWU, gdy pogodówka wyłączyła grzanie był błąd w ustawianiu stref czasowych - gdy był ustawiony STOP, nie dało się go skasować. Wysyłam dzisiaj soft po poprawkach. Mam nadzieje,że już Włodek wszystko znalazł. Jarek, Włodek pisze programy, a błędy znajdują użytkownicy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaldg 21.04.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 WitamPiszę do Was po raz pierwszy. Śledzę wątek od dłuższego czasu i do tej pory nie miałem problemu z piecem. Jednakże od czasu jak przeszłem na tryb letni (grzanie CWU bez CO) mam problem z wrastającą temperaturą kotła. Boję się zostawić kocioł bez nadzoru, żeby nie zagotować wody w piecu.Parametry pieca i kominaSkam-p 12 kW BrucerPauza 21 sCzas pracy ślimaka 4 s.Dmuchawa RV-13 AMs Dół dmuchawy 14%, góra 92%Komin fi 200 wysokość 11 m. Próbowałem ograniczyć ciąg przy dmuchawie ale nic nie pomaga. Może ktoś z Was miał podobny problem. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 21.04.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Po opisie parametrów śmiem się domyślić że masz Cobrę ?Jest tam parametr min. moc kotła na ile masz go ustawiony ?Latem pracowałem na 1, jeśli by ci gasł to daj na 2.Za wysoko masz to ustawione i przez to te duże prze regulowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.04.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 rafaldg W zasadzie Karoka wszystko wyjaśnił, spróbuj ustawić moc min. na 2% lub 1% Napisz na priva swój adres e-mail, to doślę świeższą wersję oficjalnego softu a jak będziesz miał ochotę, to także soft serii S bez nastaw plus skrócona instrukcja jego obsługi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaldg 22.04.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 WitamZapomniałem napisać, że posiadam Pumę. Z tego co pamiętam to ustawione mam na min. 3%. Zmienię tak, jak radzicie i dam znać czy pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.04.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Do pumy mam soft testowy z nowszym układem menu i strefami tygodniowymi.W maju Włodek ma pisać soft pulsacyjny bez nastaw. Dodam sobie adres mailowy do swojej listy i będę wysyłał świeższe wersje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.04.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Ekoenergia wypuściła niedawno nowszą wersję palnika 10-25 oraz 15-35kW z szerszą ramką na zejście paliwa z kosza i innym mocowaniem dmuchawy,trochę jeszcze zły jestem, bo grubo ponad pół roku gadania i zrobione, jak się umyśliło. Drażni mnie taka bezmyślność, ja jestem nieco rozczarowany, mój dostawca wściekły. Zamiast jak w prośbach i rozmowach dopasować się do rynkowego standardu oczywiście zrobiono minimalnie inną ramkę na zejście paliwa i ni w ząb nie pasują kosze zasypowe-, robić od nowa. Chwilowo jestem zły na bezmyślność, tym bardziej po tak długim czasie marudzenia, rozmów, proszenia. Przy kotłach do 17kW nadal zostajemy przy APPM-1 tym bardziej ze względu na ranty dopalające, których w małej eko jeszcze nie ma, dla kotłów >25kW muszę przemyśleć temat, to są jednak koszty i miejsce, aby się bawić w kolejne modele koszy zasypowych. Jak ktoś nie myśli, to niech sobie towar na półkach kwitnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaldg 25.04.2013 04:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Do pumy mam soft testowy z nowszym układem menu i strefami tygodniowymi. W maju Włodek ma pisać soft pulsacyjny bez nastaw. Dodam sobie adres mailowy do swojej listy i będę wysyłał świeższe wersje. Dzięki wielkie za te softy do kotła. Tak jak pisaliście pomogło zmniejszenie mocy kotła do 2 %. Zmniejszyłem też max moc dmuchawy z 92% do 70 bo wydawała mi się za duża. Piec wrócił do normy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo76k 25.04.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam. Od ok. tygodnia mój piec pracuje w trybie letnim. Jestem pod wrażeniem jak spala się węgiel, popiół wygląda jak ze spalania drzewa. Żadnej sadzy, tylko szaro-jasnobrązowy pył. Soft S08, S10 jeszcze nie próbowałem, piecyk Ogniwo S8WC 17kW. PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.04.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Rafał, jak będą świeższe softy, to będę podsyłać. Wracajac do kwestii palnika ekoenergia, wczoraj miałem trochę kiepski dzień. Dzisiaj patrzyliśmy i kombinowaliśmy, czy cos idzie dopasować... Niestety kiszka, trzeba się będzie przyłożyć do zrobienia nowego szablonu i nowych koszy pod nowy palnik ekoenergia. Czekam jeszcze na spotkanie z kims z ekoenergii, chciałbym jeszcze jedną popraweczkę do małej głowicy zamówić, tj. poszerzyć ranty, aby można to z czystym sumieniem sprzedawać do kotła 25kW. Przy tych palnikach żeliwnych brakuje prawdziwego modelu palnika do tej mocy kotła. Przy małej eko dziura na wyjście paliwa do strefy spalania jest na tyle duża, że można to uzyskac i utrzymać, ale potrzebne są szersze ranty. Jak to powiedział p.Mariusz z ekoenergii, ramkę do kosza trzeba zrobić nową, za dwa lata to inne "pancerpole" będę musiały zmieniać ramki pod nas... To co jest fajne, to nowe mocowanie dmuchawy. Ekoenergia zrobiła też kawał deflektora, ciężki jak diabli i wklęsły, niestety tani nie jest. Musimy przemyśleć, czy nadal robimy własne, czy lekka korekcja ceny i dokładamy "klocuszek" żeliwny ekoenergii Generalnie jednak chciałbym ten mały palnik z szerszymi rantami stosowac do kotłów 25kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiro77 26.04.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Ekoenergia zrobiła też kawał deflektora, ciężki jak diabli i wklęsły, niestety tani nie jest. Musimy przemyśleć, czy nadal robimy własne, czy lekka korekcja ceny i dokładamy "klocuszek" żeliwny ekoenergii Jakieś zdjęcia tego deflektora może masz ? Mój właśnie dogorywa i chciałbym go już zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.04.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Deflektor odlany przez ekoenergię wygląda tak: Jego wymiar to 24cm x 18cm. Jest wklęsły od spodu, nie wiem czy to dobrze oddaje fotka.... Waga 6,3kg.... Będzie trzeba do niego dorobić mocowanie, jak będziesz chciał, to pisz na priva, nie ma jeszcze wyceny wstępnie była mowa o poziomie ok.60-65zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiro77 29.04.2013 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Ale Sekom mi dorobi czy sam mam coś kombinować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.04.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Ale Sekom mi dorobi czy sam mam coś kombinować ? Gdzie sam? ... Dorobimy oczywiście.... Jakby co to zapraszam do kontaktu na priva czy maila, aby ustalić co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.05.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Tak wygląda nowa część odlewu palników ekoenergia. Humorystycznie z chłopakami nowe mocowanie dmuchawy nazwaliśmy "bycze rogi" Dobra wiadomość jest taka, że teraz można bez kombinacji mocować RV-13, WPa07 itd. bez dodatkowych ramek. Zejście na paliwo zrobione jest 18x18cm. Cena detaliczna pi razy oko ma wychodzić w granicy 400zł, jakby ktoś chciał w starszym palniku wymienić ten element. Gorsza wiadomość jest tez taka,że trzeba pomyśleć o nowym koszu... lub przerobić stary, jak ktoś potrafi... Nie wiem czy będę chętni, w każdym razie tak sprawy wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnDek 08.05.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Ja czekam na kociołek z palnikiem ardeo, pewnie niedługo będzie... a jak pracuje, to dopiero na jesień się okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts