Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja Ci mogę odpisać w kwestii kotła Skam-P Premium 12kW

- może pracować spokojnie do 15kW

- posiada dwupoziomowy, żeliwny ruszt awaryjny odlany z dwóch płyt

- na górnym mocowaniu na ruszcie można podczas pracy palnika spalić jakieś papiery

- posiada odlewany dla nas palnik żeliwny tzw II-ej generacji z małym wyjściem na paliwo 10x14cm, ale z szerokimi rantami dopalającymi, co jest ważne przy paliwach słabszych czy miałach, posiada także szersze zejście na paliwo od strony kosza

Do wyboru polecic mogę sterowniki:

- Cobrę z automatycznym softem serii S bez nastaw, z kolorowym wyświetlaczem, obsługą 2pomp, strefami tygodniowymi na c.o., cwu, wyjściem usb do aktualizacji softu, rs 485 dla modułów rozszerzeń. Aktualnie moduł alligator dla zaworu mieszającego i kolejnych 2pomp to wydatek 369zł czy moduł GSM Spider 381zł. Za kilka dni powinna już być nowsza, tańsza wersja alligatora.

- internetowy sterownik Bruli z obsługą 3pomp (c.o., cwu, i trzecia do wyboru albo mieszająca albo podłogowa albo cyrkulacyjna), czujniki wewn/zewn, oczywiście strefy tygodniowe, obsługa przez internet lub telefon z androidem. Obsługa przez internet bardzo wygodna, jak ktoś takiej funkcjonalności potrzebuje. Mogę wkleić kilka linków do skamów pracujących na brulim...

- Iryd PID, wyświetlacz graficzny, obsługa 4pomp (c.o., cwu, cyrkulacja, podłogowa), obsługa siłownika zaworu mieszającego, strefy tygodniowe na wszystkie pompy.

Rozbudować można o czujnik pogodowy 45zł (pogodowo sterujemy układem c.o. oraz układem za zaworem mieszającym

Rozbudować można także o panel domowy, aktualnie prosty Pilot R w cenie 100zł, za ok. miesiąc powinien byc nowy pilot ze strefami, ekranem graficznym, strefami na temp. powietrza oraz kotła, zmiana nastaw c.o. lub za zaworem, cwu.

Testowałem prototyp w ostatnim czasie, mogę wkleić 2-3fotki.

Zależy zatem jakimi urządzeniami lub w jaki sposób masz ochotę sterować.

Chyba najważniejsza zaleta, możesz liczyć na spore wsparcie i pomoc na tym forum przy wyborze tego kotła.

Edytowane przez Jarecki79

mowiac szczerze jestem zielony jezeli chodzi o te wszystkie sterowniki czytalem troche na temat sterownikow pid i zaczerpnalem opini osob ktore go urzywaj wlasnie w piecach defro, sa zwolennicy i przeciwnicy, jakis czas temu rozmawialem z gosciem ktory sprzedaje piece z plaszewa w mojej okolicy generalnie mi rozwalil cala "konstrukcje" posiadania pieca z podajnikiem mowil o awarich slimaków pekajacych zawleczkach i ze te piece sa stwozone do duzych metrarzy i najlepszy bylby zwyczajny smieciuch z wielo punktowym doprowadzaniem powietrza, ale mi to nie pasuje bo nie wygospodaruje w domu skladziku wegla sypanego luzem. a jezeli chodzi o elektronike to chcialbym cos takiego ze ustawiam zadana temp i jak ktos jest w domu to ma byc cieplo jak wychodzi to kociol niech dziala w trybie oszczednym chodzi tez o wygode i prostote w momecie jak kobieta zostanie sama w domu zeby nie chodzila do kotlowni i nie bawial sie ustawieniam a jej obsluga zeby ograniczala sie tylko do odkrecenia grzejnik w pokoju bo jest zimno.

troche chyba za duzo wymagam:cool:

Jaką ilość pomp planujesz?

1pompa na grzejniki i 1pompa na cwu?

W takim układzie najprostszy w obsłudze będzie sterownik Cobra

POGODOWY.jpg

Jak pomp więcej a nie chcesz dokupować dodatkowych modułów,

wybrać Bruli podłączyć pod neta i masz sterowanie i podgląd non stop....

https://esterownik.pl/remote/1889

https://esterownik.pl/remote/2501

Jak pod neta nie chcesz podłączać, to Iryda PID

Iryd 1.jpg

W nim możesz decydować czy ma działać pid, w jakim zakresie... a jak żona chce prosto, to dokładasz panel, gdzie ona tylko zmienia temperaturę (kotła lub powietrza) a dla Ciebie zostanie zabawka w kotłowni, jak będziesz chciał zmieniać.

Prosty panel PILOT R za 100zł:

pilot_r_2008_small.JPG

lub taki, który ostatnio testowałem, jeszcze niedostępny w sprzedaży.

Temp powietrza.jpg

ekran główny.JPG

Edytowane przez Jarecki79

czy ten ster pokojowy PILOT R dziala z kazdym pid na piecu

a jaka cena bedzie tego drugiego?

Ten pilot r jest tylko do sterowań z firmy Prond, pasuje do yeti,prototna, protona pid, kryptona cwu....

z podajnikowych modeli do argona cwu, argona p, titanic, iryd, iryd pid

Ten nowszy nie wiem ile będzie kosztował, ma czujnik zmierzchu i sam się przyciemnia wieczorem, aby nie dawać po oczach...., kwestia obudowy i wykonania frontu została. Mam nadzieję,że cena będzie w okolicy do 160zł, ale tego jeszcze nie wiadomo. Trzeba poczekać

Jarecki

Takie pytanie czy do mojej 25 2011r. pasował by taki nowy palnik kosz bym sobie przerobił sam. ??

Jak pytasz o samą rurę zewnętrzną, to po rozmowach z ekoenergią mówiono mi, że pasuje.

Czy Ty chcesz cały odlew ze ślimakiem, bo chcesz sobie mniejszy palnik zrobić?

Możesz to zrobić etapami zaczynając od tej rury zewnętrznej.

Dzisiaj koło południa mam ważny wyjazd, wracam w niedzielę, więc jakby co - porozmawiamy w poniedziałek.

Jak jesteś zainteresowany, przypomnij na priva swojego fona, to ok. poniedziałku się skontaktujemy.

A ja mam takie pytanie, bo jeden bardzo madry gosc klucil sie ze mna ze kociol z podajnikiem nie nadaje sie do ogrzewania podłogowego, poniewaz nawet stosujac zawor czterodrozny, cale cieplo leci w komin bo piec nadwyzke ciepla ktora nie moze puscic w instalacje (ograniczenie do 30 stopni około) wyrzuca w komin.

Co wy na to?

Myślę,że i na tym wątku jest część użytkowników, którzy mają w całym domu ogrzewanie podłogowe....

Dobry instalator to wszystko rozwiązuje bez kłopotu. Tamta osoba coś koloryzuje mam wrażenie....

Bojler jeszcze przecież grzejemy a tam to minimum ok.43st.C, aby była ciepła woda.....

A ja mam takie pytanie, bo jeden bardzo madry gosc

Co wy na to?

To nie jest bardzo mądry gość !!! mam podłogówke 60% + grzejniki 40% , czasami podgrzewam samą podłogówka,czasami samymi grzejnikami, a w sezonie to i to, i jakoś daje radę ! śmiem stwierdzić że na podłogówce + cwu spokojnie wystarczy ci temp na kotle 45-47st a co za tym idzie bedziesz miał duże oszczędności na opale. na podłogówkę wystarczy zawór 3 drogowy ! a temp ustawisz jaką chcesz !

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...