Jarecki79 05.03.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Ppietrz no to wydaje mi się, że z dwóch dni to chyba dużo.....no takie mam odczucie, mam zasypowy i po 2 dniach mam trochę więcej - gabarytowo szuflada porównywalna......a jeszcze powiem, że mam dużo drobniejszą frakcję........dziś wyrzuciłem popiół, ale w poniedziałek mogę zrobić fotkę i zapodać. Jarecki79 No macie tych sterowników, jest w czym wybierać..... a co do zawleczki to czy użycie twardej, grubej zawleczki nie spowoduje np. spalenie silnika od ślimaka? jak silnik jest zabezpieczony? Ta 7.8 oraz 8.8 też się zrywa, tyle,że już jak musi jakbym to określił (kamień, śruba, kolega karoka ostatnio właśnie jakąś śrubę utrafił) Silnik ma też zabezpieczenie przeciążeniowe, także teoretycznie powinno być ok. Spalanie jest zupełnie inne, jak już mamy normalny, wygrzany budynek po 1sezonie i nie ma już tzw wilgoci technologicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 05.03.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Jak będziesz miał kilka dni cieplejszych wprowadź do tej małej wersji palnika poprawkę, którą Ci wysłałem, wygląd popiołu powinien się zmienić. Wiem,że dopiero się wprowadziłeś, także to jeszcze nie jest normalna praca. Z tym spalaniem w sumie nie jest u mnie tak źle - wyszło mi gdzieś 20-25kg/dobę, a w domu temperatura 20-23 stopnie. Zamierzam wprowadzić tę poprawkę i dam znać jaki ma wpływ na popiół przy tym samym ekogroszku co teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 05.03.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 Ppietrz no to wydaje mi się, że z dwóch dni to chyba dużo.....no takie mam odczucie, mam zasypowy i po 2 dniach mam trochę więcej - gabarytowo szuflada porównywalna......a jeszcze powiem, że mam dużo drobniejszą frakcję........dziś wyrzuciłem popiół, ale w poniedziałek mogę zrobić fotkę i zapodać. Na to co w szufladzie zapewne ma wpływ paliwo - u mnie rozdrabniany groszek z kopalni "Wieczorek". Fotki mile widziane będzie z czym porównywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 05.03.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 No nie będzie to takie porównanie do końca, bo jak mówiłem mam kocioł zasypowy....ale ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 06.03.2011 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Wczoraj odpaliłem mojego skampa 17 z pumą i jak narazie jestem zadowolony kociołek pracuje na 50 % swojej mocy - w domu cieplutko.Jarecki możesz mi podać kody do pumy będę bardzo wdzięczny [email protected] Nie mam zaworu 4d ale puma radzi sobie z tym rewelacyjnie. Ustawienia 12 podawanie 45 pauza , dmuchawa nieprzysłonięta - spieki są ale popracuje. Dom dopiero wybudowany i nie ocieplony z zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.03.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Wczoraj odpaliłem mojego skampa 17 z pumą i jak narazie jestem zadowolony kociołek pracuje na 50 % swojej mocy - w domu cieplutko. Jarecki możesz mi podać kody do pumy będę bardzo wdzięczny [email protected] Nie mam zaworu 4d ale puma radzi sobie z tym rewelacyjnie. Ustawienia 12 podawanie 45 pauza , dmuchawa nieprzysłonięta - spieki są ale popracuje. Dom dopiero wybudowany i nie ocieplony z zew. Kolego makow, kodów serwisowych w zasadzie nie potrzebujesz. Korekcje można robić w menu klienta: jak przesypuje to wysokość kopca na większy minus jak uważasz,że do danego paliwa za mocno dobiera nadmuch (miękki retopal np.) to ograniczasz max. obroty dmuchawy Menu kodowe mamy po dłuższym przytrzymaniu guzika + Kod sewisowy, gdzie możesz zmieniać granice pracy algorytmu (domyślny czas pracy ślimaka plus przerwa dla 100%mocy) czy decydować o aktywowaniu termostatu 3111 Kod serwisowy uaktywniający wykres 1203, tym samym kodem go wyłączysz. Jeszcze kilka dni i zmianie ulegnie układ menu, kody serwisowe nie będą potrzebne, w menu korekcji będzie termostat oraz decyzja o pracy pompy (energooszczędna-zwykła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorgo 06.03.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 Wczoraj odpaliłem mojego skampa 17 z pumą i jak narazie jestem zadowolony kociołek pracuje na 50 % swojej mocy - w domu cieplutko. Jarecki możesz mi podać kody do pumy będę bardzo wdzięczny [email protected] Nie mam zaworu 4d ale puma radzi sobie z tym rewelacyjnie. Ustawienia 12 podawanie 45 pauza , dmuchawa nieprzysłonięta - spieki są ale popracuje. Dom dopiero wybudowany i nie ocieplony z zew. A jaką powierzchnie ogrzewasz ta 17 kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 07.03.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Jeszcze kilka dni i zmianie ulegnie układ menu, kody serwisowe nie będą potrzebne, w menu korekcji będzie termostat oraz decyzja o pracy pompy (energooszczędna-zwykła) Czy z poziomu nowego menu będzie ustawiana granica pracy algorytmu (domyślny czas pracy ślimaka plus przerwa dla 100%mocy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElFi 07.03.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Kolego makow, kodów serwisowych w zasadzie nie potrzebujesz. Korekcje można robić w menu klienta: jak przesypuje to wysokość kopca na większy minus jak uważasz,że do danego paliwa za mocno dobiera nadmuch (miękki retopal np.) to ograniczasz max. obroty dmuchawy A właśnie, jak to właściwie działa? Przyjmijmy, że mamy nastawę 12/50 i kopczyk 0, jeżeli zmienimy kopczy na plus +1, to jaki to będzie odpowiednik podawania? Niekiedy zmieniam czasy poprzez menu serwisowe, ale wygodniej byłoby w menu korekcji, tylko chciałbym wiedzieć jaka faktycznie będzie zmiana.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 07.03.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 A właśnie, jak to właściwie działa? Przyjmijmy, że mamy nastawę 12/50 i kopczyk 0, jeżeli zmienimy kopczy na plus +1, to jaki to będzie odpowiednik podawania? Niekiedy zmieniam czasy poprzez menu serwisowe, ale wygodniej byłoby w menu korekcji, tylko chciałbym wiedzieć jaka faktycznie będzie zmiana.... Wartości na plus zwiększają dawki paliwa a wartości na minus zmniejszają. W Ogniku było prościej, bo domyslnie czas pracy 15sekund a korekcja była dokładnie o sekundę. Generalnie jednak wystarczy wiedzieć,że wartości na plus zwiększają dawki a na minus zmniejszają. Widać przeciez po 2-3godz. efekt działania. Co do wyglądu nowego menu, jeszcze kilka dni cierpliwości, wszystko musi być dograne, wytestowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 07.03.2011 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 i tu również http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174552-Zaproszenie-do-Instytutu-Chemicznej-Przer%C3%B3bki-W%C4%99gla-lista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 07.03.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Pytanie do JARECKIEGO Stoje własnie przed wyborem kotła i przegladam od dłuzszego czasu forum i czytam opinie na ten temat. Monco zastanawiam sie włąsnie nas skam-p premiium 17kw z puma i tu moje pytanie czy moge gdzies w PILE lub okolicy zobaczyc ten piecyk w sklepie ewentualnie jakby wygladał zakup tego kociołka u was.Mam powierzchnie domu 140m2 do tego garaz 20m2 a wiec 17 kw powinien byc ok .Ocieplenie 25cm wełny na poddaszu i 12styro oz zew. Z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.03.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Pytanie do JARECKIEGO Stoje własnie przed wyborem kotła i przegladam od dłuzszego czasu forum i czytam opinie na ten temat. Monco zastanawiam sie włąsnie nas skam-p premiium 17kw z puma i tu moje pytanie czy moge gdzies w PILE lub okolicy zobaczyc ten piecyk w sklepie ewentualnie jakby wygladał zakup tego kociołka u was.Mam powierzchnie domu 140m2 do tego garaz 20m2 a wiec 17 kw powinien byc ok .Ocieplenie 25cm wełny na poddaszu i 12styro oz zew. Z góry dziekuje. Tak w okolicach Piły mamy współpracującego instalatora, możesz się z nim kontaktować, instalował już te kotły. Ostatni kilka dni temu. Zaraz za Piłą przed Szydłowem, Dalaszewo czy jakoś tak. Na priva wyślę Tobie namiary na tego Pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 08.03.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Jarecki czy soft do Pumy 7.7x7 ma gdzieś dodane menu pompy na cyrkulacje CWU czy jeszcze nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 08.03.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Mam pytanie jak mogę sprawdzić temperaturę powrotu wody do pieca. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.03.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Jarecki czy soft do Pumy 7.7x7 ma gdzieś dodane menu pompy na cyrkulacje CWU czy jeszcze nie? Na to trzeba poczekać, będzie dopiero z nowym układem menu. Musi przejść testy i wówczas będzie dostępne szerzej. Mogę zapytać, jeżeli taka wstępna wersja bez grubszych błędów będzie gotowa, czy p.Włodek się zgodzi, abyście to wytestowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.03.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Mam pytanie jak mogę sprawdzić temperaturę powrotu wody do pieca. Dzięki za pomoc Swego czasu pan Włodek pisał, że pomysli o tym w nowej wersji softu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 08.03.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Tak w okolicach Piły mamy współpracującego instalatora, możesz się z nim kontaktować, instalował już te kotły. Ostatni kilka dni temu. Zaraz za Piłą przed Szydłowem, Dalaszewo czy jakoś tak. Na priva wyślę Tobie namiary na tego Pana. Panie Jarecki czy mógłbym prosic o te namiary na instalatona na priv. gdyz nie otrzymałem dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 08.03.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Ja jeszcze w jednej kwestii, może mi to ktoś jakoś łopatologicznie wyłoży, bo ni hu hu nie mogę tego zrozumieć. Ogólnie jest pisane, że temperatura spalin powinna być na tyle wysoka aby nie dochodziło do wykraplania się skroplin w kominie (to apropo moich problemów z ich nadmierna ilością). Ale po pierwsze jaki wpływ na temperaturę spalin ma podniesienie temperatury zadanej na kotle, biorąc pod uwagę pracę ciągłą, i to że jak nie ma dużego zapotrzebowania na ciepło to i tak kotły chodzą na minimalnej mocy, na minimalnym nadmuchu. Czy wtedy i tak temp. spalin nie spada? I drugie, czy podniesienie temp. zadanej ma wpływ na spalanie? Niby nie, bo zapotrzebowanie budynku na ciepło jest takie same, ale jak to jest w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 08.03.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Jarecki a tok wogółe to ten kociołekto mi sie podoba no i przemawia na jego korzysc takrze sterownik PUMA który niby jest super!!!Czytałem wiele opini na jego temat i jest ok . Najwieksze obawy co do zakupionego kotła juz niebawem to mam odnosnie spalania ale to tak jak kazdy, ale to pewne wieksza ewentualna wina stac moze po stronie paliwa. Wiec czy tak z głebi serca poleciłbys mi własnie Skam-p premium 17kw ekoenergia z puma!!!???Mógłbym wydac kilka złotych wiecej na kocioł niz ten własniekosztuje ale po co jesli ten jest ok i mi sie podoba, moze mnie czyms przekonasz do niego bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts