Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Ja również kupiłem skampa z paliniem miałowym poto, żeby palić tańszym miałem i narazie się nie poddaję. Gdybym chciał palić ekogroszkiem to bym kocioł z pancerpolem kupił. Przez pierwszy sezon przetestowałem chyba z 8 rodzajów miału i stwierdzam,że nie było takiego, którego palnik by nie strawił, ALE z moich obserwacji wynika, że najlepiej kupić miał który ma znaczną zawartość grubszego sortu ( oczywiście do 31,5mm) wtedy pali się w miare równo na palniku. Sypki drobny miał, też pójdzie ale wydaje mi się, że taki spala się z mniejszą sprawnością. Generalnie problem w tym, że najlepszy byłby miał kwalifikowany rokita lub ekofins czy jakoś tak, ale nikt ich nie sprzedaje ze względu na cene, a na składach nawet jak dostaną coś takiego to przesiewają, i grubszy sort opchną jako ekogroch a reszte jako miał

Jeszcze się pochwalę - teraz podgrzewam wodę jakimś tanim eko po 680zł kupionym na próbę i spalanie wychodzi mi 2kg/doba - bojler 200l płaszczowy, od razu zaznaczam, że zużycie CWU mam w tej chwili bardzo małe (ok 60l/doba)

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Palę miałem już 3 sezony i jako takie zdanie mam na ten temat.

Suchy pyli strasznie i nie wiele pomogą akrobacje z workiem, bo pyli nawet z samego worka po jego opróżnieniu.

Bardziej moim zdaniem syfi się przy czyszczeniu, bynajmniej u mnie ten problem jest większy.

Największy zaś to zwały popiołu po sezonie, jak suchy nie idzie tego w ogóle ruszyć. Teraz po rewolucji trzeba będzie samemu na siebie donos do gminy złożyć, by dostarczyli worki i odebrali popiół po sezonie. Na drogę, ani do krzaków niestety już nie mogę wysypać.

Orjentację, zmieniłem o tyle, że wystrugałem sobie pompę która pokryje mi ok 80% potrzeb w ciągu roku, a te brakujące 20% zyskam po staremu. Jak widać nie uwolnie się całkowicie, ale tylko w znacznym stopniu. Przy okacji ogarnę kwetię klimatyzacji 3 sypialni na poddaszu montując na strychu jeden większy klimakonwektor.

Alternatywą był gaz ziemny, ale przegrał konkurencję w kosztach instalacyjnych, a i użytkowych też minimalnie odstaje.

pozdr

Witam wakacyjnie i urlopowo, nad morzem fajna pogoda :)

W tym roku sam też mam zamiar palić miałem, na jednym ze składów jest taki dosc fajny, na oko wygląda jak nieco drobniejszy ekogroszek, ale nie jest w granulacji tzw piasku.

Co do ustawy śmieciowej, to jakas masakra jest, teraz przychodzi dużo więcej maili z zapytaniem o ruszt awaryjny, w zasadzie aktualnie wiadomo do jakich celów....

Pewnie częsc osób nie tylko zamierza spalać papiery, ale i jakieś kartony po sokach itd... no cóż - życie........

Skoro i tak i tak trzeba becolować za śmieciska to po co pieprzyć się ze spalaniem. Spalisz czy oddasz jedne pieniądze to po co palić.

Nie do końca ...

Tam gdzie mieszkam (wieś pod Toruniem) przetarg wygrało MPO i dostajemy 2 duże worki na śmieci suche sortowane (plastik,papier) i jeden worek na szkło. Te worki są wywożone raz w miesiącu. Do tego pojemnik z odpadami komunalnymi dwa razy w miesiącu.

Zrobiono punkt odbioru śmieci ale umieszczono go na końcu całej gminy a że gmina spora musiałbym jechać ze śmieciami chyba z 20km ...

Szczerze mówiąc nie ma co z nadmiarem śmieci zrobić.

Tyle samo worków dają jak ktoś mieszka sam i tyle samo jak mieszka więcej osób.

Debilizm ...

A śmieci w innych workach nie chcą zabierać ...

Cała ta ustawa nadaje się na ... śmietnik ...

Ludzie będą palić w piecach bo tak naprawdę teraz nie wiadomo co z nadmiarem śmieci zrobić ...

Miało być cudownie a jest jak zawsze ...

Zapewne będę musiał szukać gdzieś w Toruniu pojemników do segregacji i tam umieszczać nadmiar.

Palę miałem już 3 sezony i jako takie zdanie mam na ten temat.

Suchy pyli strasznie i nie wiele pomogą akrobacje z workiem, bo pyli nawet z samego worka po jego opróżnieniu.

Bardziej moim zdaniem syfi się przy czyszczeniu, bynajmniej u mnie ten problem jest większy.

Największy zaś to zwały popiołu po sezonie, jak suchy nie idzie tego w ogóle ruszyć. Teraz po rewolucji trzeba będzie samemu na siebie donos do gminy złożyć, by dostarczyli worki i odebrali popiół po sezonie. Na drogę, ani do krzaków niestety już nie mogę wysypać.

Orjentację, zmieniłem o tyle, że wystrugałem sobie pompę która pokryje mi ok 80% potrzeb w ciągu roku, a te brakujące 20% zyskam po staremu. Jak widać nie uwolnie się całkowicie, ale tylko w znacznym stopniu. Przy okacji ogarnę kwetię klimatyzacji 3 sypialni na poddaszu montując na strychu jeden większy klimakonwektor.

Alternatywą był gaz ziemny, ale przegrał konkurencję w kosztach instalacyjnych, a i użytkowych też minimalnie odstaje.

pozdr

To mnie mocno zasmuciłeś :(

Nie ukrywam że chciałbym nie zwiększać zasyfienia zbyt mocno. Ten miał jaki miałem był lekko wilgotny i nie pyliło się zbytnio. Nie paliłem miałem ale jeśli mam palnik miałowy to myślałem że to dobry pomysł by był.

Zastanawiam się czy nie zmniejszyć zamówienia i nie wziąć na próbę z 1tonę miału , a resztę jednak ekogroszku , nawet ruskiego z Leroya ale jednak ekogroszku a nie niemalże pyłu ...

A miał ktoś do czynienia z ekogroszkiem "Silesia" z Kareny ? Cena atrakcyjna - 685zł za tonę.

Pochwal się który to skład?:)

Z Czermina od mr.Półtoraka, znajomy tam już 3rok bierze i jest happy, dobrze się wypala.

Wracając jeszcze do śmieci, to burdel na kółkach - nie było ustawy, to u nas na wiosce były pojemniki na plastiki itd., weszła ustawa i pojemniki zniknęły, jakaś paranoja.

My stwierdziliśmy,że nie segregujemy, bo nie ma na to szans..... odbierają u nas co 2tygodnie, ja wystawiałem 5pełnych, ubitych pojemników a sąsiad, gdzie też jest sporo ludków w domu, chyba 6ka wystawił aż 1pojemnik....

Nowa ustawa jest OK, przynajmniej w mojej gminie.

Wcześniej wywóz śmieci był raz w miesiącu i płatność od wystawionego kontenera. Za każdy dodatkowy była dopłata.

Teraz płacimy z góry od osoby w domostwie i muszą zabrać wszystko co im wystawie do odbioru.

W dodatku teraz wywóz 3 razy w miesiącu.

Dosłownie bajka.

Nowa ustawa jest OK, przynajmniej w mojej gminie.

Wcześniej wywóz śmieci był raz w miesiącu i płatność od wystawionego kontenera. Za każdy dodatkowy była dopłata.

Teraz płacimy z góry od osoby w domostwie i muszą zabrać wszystko co im wystawie do odbioru.

W dodatku teraz wywóz 3 razy w miesiącu.

Dosłownie bajka.

U mnie burdel ...

Miałem podpisaną wcześniej umowę z MPO. Mały śmietnik 120L co 2 tygodnie opróżniany. Dodatkowo segregowałem śmieci i wywalałem w ogólnodostepnych pojemnikach do segregacji. Płaciłem chyba 24zł za miesiąc.

Każdy mógł sobie wybrać jaki chce śmietnik (pojmności i ilośc)

Teraz te pojemniki poznikały i mam teraz za wywóz płacić 40zł , tyle że nie wiem w jaki sposób ...

Teraz każdy ma pojemnik 120L wywalany co 2 tygodnie ale w nim mają być tylko odpady komunalne i dostał 2 worku na plastik i papier i jedne worek na szkoło. I odpady suche sa odbierane raz na miesiąc.

Po prostu "rewelacja" płacimy więcej i obecnie każdy dostaje tyle samo worków niezaleznie jak duża jest rodzina.

Tyle samo worków dostanie jedna osoba i tyle samo jakaś duża rodzina

oczywiście zrobili punkt odbioru śmieci , ale jest on oddalony o około 20km więc tam nadmiaru śmieci wozić nie będę ...

Zapewne skończy się tym że do łask wróci ruszt awaryjny ...

Najśmieszniejsze że przetarg wygrało tez u nas MPO. przygotowałem śmieci w workach i oczywiście ich nie zabrano. Zabrano tylko te co były w "ich" workach. Taka ta ustawa ....

• 3 weeks później...
Witam

Czy jest ktoś z okolic Wieruszowa (woj. łódzkiego) z użytkowników tego kotła.

Prosił bym o jakiś kontakt

Kojarzę,że tam coś bezpośrednio woziliśmy, to raptem 90km od naszej siedziby.

Szczerze mówiąc w takim układzie polecałbym na Irydzie PID, producenta masz w Łęce Opatowskiej, raptem 14km od Ciebie.

Możesz go uzbroić w czujnik spalin, obsłuży do 4pomp a także siłownik zaworu, jak będzie potrzeba.

Możesz do niego dodać czujnik pogodowy czy panel domowy. Czekam cały czas za nowym modelem bardziej rozbudowanego panelu domowego, bebechy są, soft także, brakuje obudowy....

W tym tygodniu mam jechać do labo po odbiór większej jednostki z badań, możliwe,że w środę, jakby co, to mogę w drodze powrotnej zajechać do Ciebie w godzinach południowych.

palił ktoś w skam p premium owsem? bo cenowo w tym roku jest tani i niewiem czy nie kupić ...

Tak, na testach paliliśmy samym owsem. Odpad jest taki jak z nieco gorszego miału.

Robią się spieki.

Zdecydowanie najlepiej wychodził miks ziarna owsa z miałem węglowym

tj. testowalismy w tamtym czasie sam owies, sam miał węglowy i spalane pojedynczo dawały średni popiół ze sporymi spiekami.... zmieszane oba te paliwa wypalały się bardzo ładnie z drobnym popiołem.

miał+owies3.jpg

miał+owies w koszu.jpg

popiół.jpg

palenie owsa2.jpg

owies w koszu.jpg

Wg OZC straty mojego domu wychodzą na poziomie 8.5kW +CWU czyli 12kW będzie już przewymiarowany a ja niepotrzebnie na początku myślałem o 17kW

Bardzo dobrze,że zrobiłeś OZC, możesz spokojnie brać 12kW

Miałem dzisiaj jechać do labo, ale sprawa przełożona na jutro... więc jak masz ochotę, mogę w drodze powrotnej wjechać i zobaczyć na żywo co i jak.

W razie "W" napisz na priva swoje namiary i jakiś numer kontaktowy. W twoim regionie powinienem być ok.15-ej....

Zakończyliśmy ostatnio ponowne badania kotłów Skam-P w mocach od 12 do 25kW

Sprawdzaliśmy słuszność ostatnio wybieranych rozwiązań, wcześniej konstrukcja Skam-P badana była z rusztem wodnym. nowe badania są już po lekkich modyfikacjach z ostatnich 2lat przy dwupoziomowym tzw ruszcie awaryjnym. choć te płyty żeliwne mają podczas pracy palnika zgoła inne zadania bojowe.

Połączenie małego wyjścia na paliwo w palniku z szerszymi rantami dopalającymi jest istotne, na badaniach potwierdziła się także właściwa konstrukcja komory spalania, jak mówiła osoba u której badania zlecaliśmy bardzo dobry rozkład temp. w komorze spalania, brak punktowych przegrzań, bardzo niska zawartość tlenu w spalinach.

Niskie emisje NOx-ów.... nie jest tak,że wszystko jest idealnie, mamy nad czym nadal pracować, ale wynik sprawności 94,3% dla skama 12kW na mocy znamionowej uzyskaliśmy :) Badany był zestaw z palnikiem AZP, sterowaniem Iryd PID i dmuchawą RV-13. Pracownik laboratorium stwierdził,że części wyników jeszcze nie widział tak dobrych w palniku retortowym.

Czekamy na cały raport z badań, wiemy także nad czym jeszcze warto popracować. Nie jestem jednak zwolennikiem zawirowaczy przy kotle z poziomymi kanałami. Tutaj oprócz plusów palnika azp wyszła też jego ciemna strona mocy- wzruszanie paliwa przez obrót zewnętrzny. Stąd sugestia pracownika laboratorium o zastosowaniu zawirowaczy.